Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică

Pentru vindecarea acneei este necesară descoperirea și eliminarea cauzei, iar îngrijirea tenului cu acnee papulo pustuloasă și nodulo chistică presupune abordarea unei rutine de îngrijire cu anumite ingrediente active, dovedite a fi eficiente în tratarea inflamației cauzate de P. acnes (bacterie).

Rutina de mai jos este eficientă pentru ameliorarea simptomelor acneei: pustule, papule, noduli și chisturi, iar dacă cauza acneei este eliminată (sau cel puțin se reușește

Dimineaţa:

1. Curăţarea pielii – cu un produs solubil în apă potrivit tipului de ten (în general tenului gras îi este specifică această afecțiune). Curăţarea feţei se face cu mişcări blânde circulare, încercaţi să fii cât mai blândă cu pielea ta. Uscarea se face prin tamponarea pielii cu prosoape de hârtie sau cu prosop de bumbac schimbat zilnic.

2. Aplicarea unui produs antibacterian eficient asupra bacteriei cauzatoare de acnee (P. Acnes), cele mai eficiente fiind benzoyl peroxide şi acidul azelaic. Se aplică în cantitate mică, doar pe zonele afectate de pustule. Poți folosi un produs cu acid azelaic sau un produs benzoyl peroxide, le poți folosi chiar și alternativ, în funcție de toleranța pielii și efectele observate.

3. Protecție solară – cu un produs cu SPF 30 sau mai mare, cu textură cât mai lejeră, chiar fluidă, potrivită tipului tău de ten. În cazul în care nu vei folosi protecţie solară pielea va suferi din cauza iritației cauzate de tratamentele anti acnee (toate sunt fotosensibilizante).

Aplicarea produsului se face cu mişcări blânde de netezire, produsul se aplică şi pe gât dacă nu ai un alt produs cu SPF pe care să îl folosești pe tot corpul. Dacă dorești să aplici machiaj după ce ai aplicat protecția solară alege produse cu textură lejeră, matifiante.

Produsul tău cu protecție solară ar trebui să aibă și rolul de hidratare a pielii. Dacă ai ten acneic evită aplicarea cremelor hidratante înainte de crema ta cu protecție solară și folosește tonere cu ingrediente reparatoare pentru a îmbunătăți hidratarea oferită de SPF-uri.

Seara:

1. Demachierea tenului  – doar dacă ai avut machiaj pe ten în timpul zilei. Articolul despre curățarea tenului conține detalii despre demachiere și tipuri de produse.

2. Curăţarea pielii – cu același produs solubil în apă. De data aceasta curăţarea se face în profunzime, dar în acelaşi timp cu mişcări cât se poate de blânde pentru a nu agresa pielea. Alege șervețelele sau prosoapele de hârtie pentru uscarea pielii sau prosoape moi de bumbac, schimbate zilnic.

3. Exfoliere (curățarea porilor) – îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces, a excesului de sebum și impurităților, cu ajutorul unui produs ce conţine acizi exfolianţi (pentru tenul gras și mixt cel mai eficient este acidul salicilic BHA). Exfoliantul se aplică pe pielea complet uscată (foarte important) în strat subţire şi nu se limpezeşte. Se aşteaptă câteva minute să intre în piele înainte de a trece la pasul următor.

3. Retinozi – retinolul și derivatele lui sub formă de produs cosmetic (de preferință în concentrații mari, ex: retinol 1%) sau produs farmaceutic cu aplicare locală (ex: Retin-A, Differin etc) s-au dovedit eficiente în toate cazurile de acnee. Aceste ingrediente ajută la restabilirea funcționării normale a celulelor și au numeroase studii ce dovedesc eficiența lor în cazurile de acnee. Se aplică doar seara, iar în serile respective se evită aplicarea exfolianților sau altor ingrediente anti acnee.

4. Hidratarea tenului – cu un produs potrivit tipului de ten, cu textură lejeră. Evită cremele grase, unturile și uleiurile vegetale. Aplicarea se face cu mişcări blânde de netezire, acest produs (atenţie : care nu conţine iritanţi) se aplică şi în zona ochilor.

În 95% din cazuri acneea papulo pustoloasă sau nodulo chistică este o afecţiune caracteristică persoanelor cu ten gras sau mixt cu zone unde există exces de sebum. În cazul în care ai acnee şi ten uscat aplică rutina specifică tenului tău cu adăugarea produselor antibacteriene şi a retinoizilor.

Aplicarea tratamentelor pentru acnee

Aplicarea produselor antibacteriene şi a acidului salicilic (BHA) se poate face dimineața sau seara, în funcție de preferinţele fiecăruia, poți aplica aceste două ingrediente chiar şi unul după celălalt  (de preferat este să aștepți 30 de minute între produsele tratament), aplicând mai întâi produsul mai lichid.

Frecvența de aplicare a fiecărui produs tratament se stabilește în funcție de toleranța pielii, atunci când începi o rutină pentru tratarea acneei asigură-te că introduci fiecare tratament separat în rutină și urmărește cu atenție reacția pielii tale. Deși este tentant a aplica cât mai multe ingrediente active, de cât mai multe ori pe săptămână, adevărul este că aceste ingrediente au potențial iritant și pielea fiecăruia poate reacționa diferit.

Puține sunt persoanele care pot aplica două ingrediente active unul peste celălalt (exfoliant și antibacterian), iar frecvența de aplicare a exfolianților este de 2-5 ori pe săptămână, de preferat seara. Retinozii nu se pot aplica înainte sau după alte produse anti acnee.

Aplicarea retinoizilor farmaceutici se poate face de câteva ori pe săptămână, iar retinol 1% poate fi aplicat o dată sau cel mult de două ori pe săptămână. La început reacţia pielii la retinoizi poate fi descuamarea pielii, dar treptat acest ingredient îşi preia rolul de cell communicating şi ajută foarte mult în tratarea acneei. În seara în care aplici un retinoid medicamentos sau retinol 1% nu poți aplica acidul salicilic, ingrediente antibacteriene sau alte ingrediente active.

Repet că folosirea factorului de protecţie în timpul zilei este necesar şi nu opţional, majoritatea iritațiilor observate în timpul aplicărilor tratamentelor anti acnee se datorează folosirii incorecte a produselor: lipsa protecției solare sau aplicarea unei cantități insuficiente de SPF, aplicarea tratamentelor mai frecvent decât poate tolera pielea etc.

Benzoyl peroxide anulează acțiunea retinoizilor farmaceutici, nu se pot aplica unul peste celălalt pe piele. Deși benzoyl peroxide este mai eficient decât acidul azelaic (așa spun studiile), efectele lor pot fi observate doar după aplicarea pe piele.

Acidul azelaic are avantajul de a fi eficient în estomparea petelor post acnee, iar benzoyl peroxide are dezavantajul de a decolora țesăturile cu care intră în contact (spală-te pe mâini imediat după aplicare, evită contactul cu haine sau lenjerii de pat colorate).

Rutina de mai sus este rutina de bază pentru tenul acneic (gras/mixt), însă de-a lungul anilor în care am avut acnee și în urma experienței ca și consultant cosmetic am ajuns la concluzia că majoritatea tratamentelor se concentrează pe ingredientele active anti acnee și nu există preocupare pentru repararea barierei naturale a pielii.

Repararea barierei naturale a pielii

O piele sănătoasă nu poate suferi de afecțiuni cutanante, toate problemele inflamatorii care se au ca simptome pustule, roșeață, iritație, descuamări se manifestă pe fondul unei bariere naturale afectate. Mediul extern (poluare, temperaturi extreme, umiditate scăzută, radiații solare) și uneori produsele anti acnee, mai ales daca sunt folosite incorect, afectează bariera naturală a pielii.

Vindecarea pielii se poate obține doar dacă bariera naturală este intactă, de aceea adăugarea ingredientelor anti iritante, anti inflamatorii, ingrediente reparatoare și antioxidanți (întăresc bariera naturală) este foarte importantă. Eu prefer să aplic aceste ingrediente folosind texturi lichide și seruri: tonere cu ingrediente reparatoare (se aplică după curățarea tenului), boostere (review 10% niacinamide, review hyaluronic acid booster), seruri – se aplică seara împreună cu crema hidratantă sau singure, după preferințe.

Evită scrub-urile cu particule abrazive dure, nu sunt eficiente pentru a îndepărta punctele negre și excesul de sebum și pot agrava acneea.

Produse opționale

O mască cu argilă verde poate fi benefică pentru tenul gras, aplicată dimineața pe tenul curat pentru a absorbi excesul de sebum. Important este ca argila să fie pulbere şi să o prepari doar înainte de aplicare.

O dată pe săptămână poți folosi o mască cu aspirină, aceasta este anti inflamatoare şi anti iritantă.

Orice altă formă de tratament de gen antibiotice sau alte medicamente cu aplicare locală, poate fi inclus în rutina zilnică dacă ți-a fost recomandat de un medic dermatolog, folosite alternativ cu acidul salicilic, antibacterianul și retinoidul.

Produsele pentru petele post acnee nu sunt foarte diferite de cele pentru acnee, citește articol despre Pete post acnee – Prevenire și tratament.

Reguli de igienă

Probabil că am mai spus asta, dar merită repetat. Dacă ai acnee este nevoie să ai o igienă a pielii foarte strictă. Faţa de pernă trebuie folosită o dată pe o parte, o dată pe cealalaltă şi apoi schimbată; dacă ai păr lung trebuie să îl ţi strâns şi să eviți folosirea produse de styling de păr cu polimeri (ex: fixativ, ceară de păr), acestea pot agrava acneea; este total interzis să îți atingi faţa fără să te fi spălat pe mâini în prealabil (chiar şi atunci când vi să te spăli pe faţă trebuie să ai mâinile curate); ferește-te de praf, fum, poluare şi soare cât de mult poți.

Pentru a minimiza producţia de sebum urmează cei trei pași de mai jos:

  1. Evită produsele care conțin iritanți deoarece pielea reacţionează la iritanţi producând şi mai mult sebum.
  2. Folosește produse matifiante sau șervețele absorbante de sebum pentru matifierea tenului în timpul zilei.
  3. Evită produsele care conţin emolienţi, aceştia pot bloca porii tenului gras care sunt deja supra saturaţi de sebum.

În articolul de mai sus există link-uri care completează informațiile despre acnee și îngrijirea tenului acneic. Alte articole recomandate din categoria acnee:

Am acnee, cum procedez?
Tipuri de acnee
Ce cauzează acneea papulo pustuloasă
Mituri despre acnee
Cum tratăm acneea
Ce să nu faci când ai acnee
Soluţii pentru cicatricile post acneice
Cum reducem excesul de sebum
Îngrijirea tenului cu tendinţe acnee
Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică.
Am scris şi despre Zineryt aici, nu este o soluție potrivită, fiind un antibiotic în bază de alcool.
Întreaga lista de articole din categoria Acnee.

Înainte de a aborda o schemă de tratament te rog să citești articolul Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică și toate articolele despre eventualele ingrediente pe care dorești să le folosești.

Articolul de mai sus are scop informativ. Pentru a urma tratamente farmaceutice anti acnee cere sfatul medicului dermatolog.

179 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina .As dori să știu ce recomanzi pentru uscarea tenului : prosoapele din hârtie sau prosopul din bumbac ? Care este din punctul tău de vedere mai igienic?

  • Buna, Corina!
    Am acnee papulo-necrolica si am urmat un tratament de 6 luni cu Roacutanne… pilelea mea arata mult mai bine(mai am doar cateva semne). De 2 sap nu mai iau pastile , mi-a crescut foarte putin secretia de sebum dar simt o mancarime usoara in zona in care au ramas cateva puncte negre sau in care am avut pustule mari in trecut… Folosesc gelul de curatare si exfoliantul de la bioderma, recomandate de dermatolog ,si in perioada in care am luat Roacutanne erau eficiente…insa acum par depasite si in plus as avea nevoie de o crema… Nu reusesc sa ma hotarasc intre Brevoxyl si Skynoren.. Si nu stiu daca sa incerc Isotrexin avand in vedere ca am luat isotretinoin…

    • Diana,
      Nu ai nevoie de Brevoxyl sau Skioren daca nu ai pustule. Ai nevoie de un BHA, poti incerca Skin Perfecting BHA 2% Liquid, aplicat seara. Crema hidratanta poti alege Hydralight Moisture Infusing Lotion.
      Isotrexin nu te ajuta acum, insa Clinical 1% Retinol Treatment iti poate fi de ajutor, aplicat seara, o data pe saptamana, in loc de BHA.
      Protectia solara este obligatorie, in fiecare dimineata.

  • Buna, Corina!

    De cand am descoperit blogul tau, acum 2 ani, am inceput sa fiu mult mai atenta la produsele folosite si sa-mi construiesc o rutina zilnica. Nu am fost chiar consecventa, dar tenul meu arata mult mai bine datorita tie, asa incat vreau sa-ti multumesc din suflet!
    Eu am 30 de ani, ten mixt, cu pustule care imi apar in acea perioada din luna, cate 2-3 in zonele cu exces de sebum si care sunt destul de umflate si dureroase. Plus cateva pete si cicatrici. De obicei aceste pustule imi apar cam in aceleasi locuri si mereu am cateva pete post-acnee.

    Momentan folosesc asa:
    – dimineata: spalat cu Bioderma Sebium Gel Spumant, aplicat CLEAR Extra Strength Anti-Redness Exfoliating Solution With 2% Salicylic Acid, spray de protecție cu SPF 50 de la Lidl, pt copii, water resistant si perfume free (mi-a ramas din aceasta vara si nu am observat ca mi-ar dauna tenului) si machiaj;

    – seara: spalat cu Bioderma Sebium Gel Spumant, aplicat de brevoxyl pe zonele cu pustule. Mai nou am cumparat si RESIST Retinol Skin Smoothing Body Treatment with Antioxidants pe care il folosesc seara dupa demachiere si am renuntat la Brevoxyl pt ca nu am pustule momentan.

    Din ce am citit pe site ar trebui sa folosesc si un demachiant lichid inainte de Bioderma gel spumant si un toner pt hidratare. Intrebarea mea este daca Resist Retinol ar putea tine loc de toner hidratant? De 3 zile de cand folosesc crema seara, imi simt pielea foarte ok. Chiar nu am fonduri disponibile in urmatoarele luni pt alte produse de la PC’S, dar accept recomandari cu placere pt perioada in care voi avea.
    Si atunci cand voi avea pustule si va trebui sa folosesc brevoxyl, este ok sa-l introduc dimineata dupa exfoliant?
    Am si argila verde recomandata de tine si as putea sa-mi fac masca dimineata, am incercat o perioada si mi se parea ca tine sub control sebumul.
    De la PC’S am mai avut pana acum si folosit RESIST Pure Radiance Skin Brightening Treatment (speram sa ma ajute cu aspectul tenului si la pete dar nu a facut-o), Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant pe care il foloseam seara si Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant pe care il foloseam dimineata.

    In masura timpului tau liber, te-as ruga sa-mi spui ce ar trebui corectat si introdus in rutina mea zilnica.
    Imi doresc sa reduc cat de mult posibil aparitia pustulelor si sa imbunatatesc aspectul tenului, sa fie mai uniform si eventual sa scap de pete/cicatrici.

    Inca o data iti multumesc pt munca depusa pe acest blog!

    • Oana,
      Poti folosi o solutie micelara (vezi articol, sunt multe la pret bun) dupa ce te speli cu gelul spumant, seara.
      Poti muta exfoliantul seara. Resist Retinol este un produs hidratant, dar nu e prea ok daca ai ten gras sau mixt. Cel putin in teorie este pentru ten normal, usor uscat. Daca insa iti face bine e ok, iti asigura hidratare completa.
      Nu poti aplica si antibacterian si exfoliant dimineata, aplica unul dimineata si unul seara. As zice sa incepi sa folosesti Resist Skin Transforming Multi Correction dimineata, inainte de SPF, are rol si de antibacterian si amelioreaza petele. Resist Pure este mai bun pentru petele cauzate de soare.
      Corina

      • Multumesc pt raspuns! Am sa fac un efort si am sa-mi comand cat de curand Resist Skin Transforming multi correction si il voi folosi in loc de brevoxyl (mai ales daca e bun si pt pete).
        Daca mut exfoliantul seara, pot folosi si Resist Retinol tot seara, la un interval de timp dupa? nu inteleg unde anume in schema mea de tratament s-ar incadra cel mai bine.
        Am retinut varianta cu solutia micelara dupa gelul spumant si am sa o folosesc.

  • Buna seara!
    Va rog sa-mi spuneti daca gelul Cleanance cu aceste ingrediente:AVENE THERMAL SPRING WATER (AVENE AQUA). WATER (AQUA). SODIUM LAUROYL METHYL ISETHIONATE. ZINC COCETH SULFATE. POLYSORBATE 20. SODIUM COCOAMPHOACETATE. CETEARETH-60 MYRISTYL GLYCOL. PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL. CITRIC ACID. DISODIUM EDTA. FRAGRANCE (PARFUM). GLYCERYL LAURATE. GREEN 5 (CI 61570). SODIUM BENZOATE. SODIUM HYDROXIDE. YELLOW 5 (CI 19140). ZINC GLUCONAT, este bun pentru tenul acneic! Multumesc!

    • Oana,
      Pe beautypedia.com vei gasi multe produse analizate. Cred ca pe acesta il vei gasi chiar la mine pe blog, cauta Avene.

  • Buna, Corina !
    E vreo problema daca aplic dimineata BHA 2% si dupa 15 minute benzoyl peroxide dor pe pustule/papule inainte de protectia solara, iar seara Azelaic acid treatment PC urmat de Resist wrinkle repair retinol serum si apoi hidratare Olay serum fragrance free?
    Multumesc.

  • Buna Corina,

    Am vreo 5 luni de cand ma confrunt cu acneea nodulo chistica. La inceput medicul dermatolog mi-a spus sa utilizez Brevoxyl si intr-adevar a trecut relativ repede. La urmatorul nodul am folosit doxiclina si Brevoxyl. Problema este ca acum la al treilea nodul nu mai trece,iar medicul spune ca s-a transformat in chist iar acesta trebuie operat. Iti mai cer si tie o parere, cu ce anume as putea scapa de el?
    Ti-am descoperit blogul de scurt timp si am comandat zilele trecute de la Paula’s Choice lichidul exfoliant cu 2% BHA in speranta ca ma va ajuta pe termen lung. Dar nu stiu ce sa fac cu chistul…

    Multumesc frumos

  • Buna. Ti am descoperit blogul de cateva zile, si am incercat sa cuprind cat mai multe articole si comentarii ca sa imi gasesc raspusuri, insa nu prea am reusit sa imi fac timp suficient intre munca si casa. Am realizat ca nu am acordat niciodata suficienta atentie unei rutine stricte, ci doar obisnuita demachiere,curatare si hidratare, fara spf, exfoliere, si cu produse nu tocmai corespunzatoare, presupun. Dar am decis sa o fac, si cat mai rapid, de aceea te-as ruga sa imi recomanzi daca se poate, niste produse la un pret convenabil pentru fiecare pas, in principiu pentru exfoliere BHA si hidratare dimineata/seara, si care le-as putea gasi in magazine. Pentru hidratarea de dimineata nu pot folosi o crema coloranta? si daca da, care anume de pe piata ar fi potrivita? asta folosesc pentru inlocuirea fondului de ten. Am si o problema cu asa numitele ‘cosuri sub piele” , care apar constant, dar numai in zona barbiei, si cu fiecare ocazie cand ma hotarasc sa merg la dermatolog ori trec, ori intervine cate ceva si uite asa nu ajung niciodata, si as vrea sa incerc una dintre brevoxyl si skinoren. Care ar fi mai eficienta pentru acest tip de acnee? Multumesc frumos!

  • In primul rand, incep prin a spune ca de 10 ani ( 24 am acum) de cand ma lupt cu acneea ( fara rezultate satisfacatoare sau de lunga durata) , nu am citit sau nu mi a spus nimeni ( nici un medic) ceva mai logic, mai complex, mai corect decat ceea ce am citit in articolul tau. Toata aprecierea, respectul meu!
    Pe scurt situatia mea in prezent: anul acesta dupa un consult endocrinologic si analize, mi-a iesit DHEA-S marit si mi s- a dat Karissa, apoi acum 3 luni am mers la dermatolog ( aveam o eruptie groaznica, e profesor doctor, e al treilea dermatolog la care merg de 4 ani incoace, primii m-au dezamagit complet) si mi-a dat urmatoarea schema de tratament: azitromicina oral 3 luni, triacneal de la avene seara 3 luni, gel de curatare effaclar dimineata si seara, crema effaclar duo dimineata pe timp nelimitat …si atat. Sunt in a doua doua luna de tratament, papulele si pustulele au mai trecut dar tot mai imi apar altele noi insa mai rare si am si vreo 2 nodule care nu trec nicicum…dar sunt extrem de iritata ( e foarte rosu totul, fata ma strange , abia pot sa vorbesc fara sa am dureri, sa rad nici atat si oricum nu- mi mai arde de ras 🙁 …), plus incep sa am probleme digestive urate de la antibioticul oral…maine ar trebui sa merg la control dar nu am sperante ca o sa ma ajute prea mult controlul asta… asa ca singulele sperante mi le pun in programul de rutina zilnica ce vreau sa-l incep cat mai urgent, dupa cele citite in articolele tale.
    M- am gandit ca antibacteriene sa folosesc dimineata BHA 2 % si seara, alternativ, Brevoxyl si Differin , ca toner Paula’ s Choice Skin Balancing Toner, solutie micelara Bioderma Sensibio Light pentru indepartare resturi machiaj, dar nu ma pot hotari pt lapte demachiant, BHA, gel de curatare, crema hidratanta si mai ales crema cu protectie solara.
    Te-as ruga, din tot sufletul, daca poti sa imi recomanzi cele mai potrivite produse ca sa incep cat mai urgent programul. sincer, mi-e foarte frica sa le aleg singura, pentru a nu face greseli , acum, avand in vedere starea grava in care mi-e tenul iacumin prezent.
    Diagnostic, in prezent: acnee polimorfa, ten gras, seboreic si foarte sensibil.
    Alte intrebari:
    1. Differinul vreau sa il comand de pe siteul Farmaexpress.ro, insa nu stiu daca sa aleg gelul sau crema ( personal, am observat ca-mi merg mai bine cremale). Tu ce m ai recomanda?
    2. Am citit si articolul tau despre acarienii Demadex F. si Demadex B si m am cam regasit in unele simptome. Stii, cumva, unde in tara, as putea sa fac aceea analiza pt depistare?
    Inchei prin a repeta: Tot respectul pentru tot ce faci! Ii multumesc lui Dumnezeu ca esti tocmai, in Romania!
    P.S: Mottoul de pe pagina principala a blogului, e genial. 🙂

  • Bună,de ceva vreme ca confrunt cu acneea , sincer nu stiu de ce tip este exact, dar în mod cert stiu ca tenul meu este unul foarte gras. Am puncte negre în zona obrajilor , pe nas, si dedesubtul ochilor, de asemenea mi au apărut si coşuri pe sub piele. Undeva pe la începutul lunii mai am fost la un medic dermatolog căutând soluţia pentru tratarea acestei probleme . doamna doctor , mi a recomandat un tratament pentru prima luna în care sa am în vedere îngrijirea zilnică a tenului , astfel sugerându mi un gel de curăţare de la ivapur , unul bun zic eu, 10 zile de antibiotic si încă doua creme, dimineaţa sa folosesc skynoren iar seara isotrexyn . asta în prima luna, sincer nu ma aşteptam la minuni, aşa ca nu an făcut mare caz a.m avut răbdare , aşa ca în cea de a doua luna am fost din nou, de data aceasta mi a mai recomandat o crema aceasta fiind tot de la ivapur , una destul de bună la prima vedere, am repetat alte 10 zile de antibiotic iar cele doua creme din prima luna , seara sa ma dau cu ele alternativ. pot spune ca dupa o luna si cam 3 de tratament eram chiar fericită, acum câteva zile chiar m am uitat la o poza de atunci si eram ceva de genul wow . în perioada aceea terminam scoala si chiar nu prea mai aveam complexe din cauza acestei probleme. Dar.. venind în vacanta la ţară, de altfel stau toată vacanta aici, lucrurile nu prea au mai mers, deşi încă nu am putut sa înţeleg de ce… îngrijirea genului era aceeaşi, prosopul în schimb la 2 zile maxim 3. dimineaţa si seara îmi fac rutina si în nişte zile mai îmi curăţare tenul chiar si la amiază. mi a dat de bănuit însă si aerul acesta..e altceva în curte am căţei pisica, deşi acum am o grijă sa ma spăl pe aini în cazul în care fără sa mi dau seama mai pun mana pe faţă mai stiu eu cum…si cam de 2 săptămâni ma simt oribil , adică ultimul control a fost pe 6 iulie, iar de pe la începutul lui august nici nu mi mai vine sa ies din casa. Tu ce crezi ? Tratamentul acela e bun? Crezi ca sunt mai multe bateriia ţară ? Am nevoie de nişte sfaturi , chiar nu stiu ce sa mai fac .

    • Tamara,
      Citeste cu atentie acest articol: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
      Este normal ca in timpul tratamentului cu antibiotic tenul tau sa arate ok si dupa aceea acneea sa revina, mai ales daca ai schimbat apa si aerul.
      Dar problema ta nu este doar de igiena, poate fi si de alimentatie (atentie la grasimile saturate) si de rutina de ingrijire.

  • BUNA
    baiatul meu are 18 ani si se comfrunta cu o acnee severa papula pustoloasa si as avea rugamintea sa ma ajuti cu un sfat legat de hidratare. nu reusesc sa gasesc o crema adecvata

  • Buna,

    Tenul meu este unul mixt spre gras , am acnee papulo-pustuloasa .Medicul dermatolog mi-a recomandat initial Mask Plus Gel impreuna cu crema hidratanta Sebium Hydra de la Bioderma ,iar pentru curatarea tenului gelul spumant Sebium tot de la Bioderma insa tenul meu nu s-a imbunatatit. Dupa 4 luni , mi-a dat Doxiciclina , mi-a schimbat mask plus gel cu mask gel si crema si gelul au ramas insa nici de data aceasta nu s-a schimbat nimic . Am foarte multe puncte negre in zona fruntii , nas si cateva pe obraji . Iar zona obrajilor si barbie pustule si multe semne . Ce rutina zilnica mi-ai recomanda si ce produse as putea folosi ?

    Mersi mult !

  • Buna Corina , am acnee pe fata si pe spate + niste pete rosii ca mi au ramas de ceva timp. Astazi am aflat ca am un chist la ovar ceea ce ma gandesc ca poate cauza acneea . Ultima perioada nu mi a cam iesit adica cam o luna mi a dat dermatologul nsite doxicillina 10 zile sa le iau si mi am luat eu un skinoren cu care ma dau in fiecare zi si observ ca se mai duc din pete cosurile iar incep sa mi reapara probabil din cauza menstruatiei care imi vine peste o saptamana. poti sa imi spui te rog ce rutina sa folosesc produsele de hitradare si ce anume skinoren pt ce obseerv ca mi se usuca piele si cand ma dau cu fond de ten nu intra in piele imi arata fata uscata

  • Buna,ma ajuti si pe mine te rog, daca am tenul mixt ,gras in zona T+acnee si restul este normal,ce rutina de ingrijire zilnica mi-ai recomanda..multumesc

  • Buna, Corina. As avea nevoie de un sfat. Am 23 de ani si tenul meu sufera de acnee nodulo-chistica severa, nimic nu o face sa dispara de ani buni, insa de 2 luni totul s-a agravat si nu stiu din ce motiv, iar mancarimile sunt prezente zilnic. Nu am ajuns inca la analize pentru a vedea ce microb e responsabil, crezand ca daca fac eu experimente am sa dau lovitura. Mi-am comandat setul trial Clear pt acnee de la Paula`s Choice, nu a ajutat. Comedoanele s-au inmultit si la suprafata sunt abrazive. Am luat eritromicina oral (mai luasem candva la recomandarea unui dermatolog si, dupa ce m-am informat putin, am decis sa iau de capul meu sa incerc din nou), nici asta nu a ajutat. Intre timp foloseam local betadine, nimic nu ajuta, in zona mandibulei sunt chisturi neregulate, rosii si dureroase, iar intr-o luna am banchetul si nu-mi permit sa arat asa. Astazi imi ajunge Duac gel din Spania, ca protectie solara folosesc Bioderma AKN MAT SPF 30, iar pentru curatare Bioderma Sebium gel. Inca mai am din BHA-ul 2% de la Paula`s. Crezi ca folosite impreuna ar putea ameliora situatia? te rog din suflet sa imi spui cum ar trebui folosite eficient sau ce altceva ar mai trebui introdus in schema. Iti multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru ca existi!

  • Buna! Ma confrunt de cativa ani cu acneea. Prima data pe frunte, acum doar in zona barbiei. Am fost mult mai rau, dar cu o rutina ce continea Brevoxyl, Paula’s Choise Hydralight, si LRP Anthelios XL SPF 50, am reusit sa mai salvez tenul, desi mi-au ramas destule pete post acnee. In prezent imi apar pustule destul de rare, dar niciodata nu pot sa spun ca tenul meu nu are niciun cos. Unul imi trece, imi apar 2. Fiind pe barbie, uneori ma doare locul formarii. Dat fiind ca in prezent nu mai gasesc brevoxyl, mi-am procurat duac gel, care tenului meu ii face bine. Rutina mea e aceeasi, dar nu stiu unde gresesc de imi apar inca acele pustule. Am auzit de tratamentul Intraceuticals Clarity si de procedura Hydrafacial. Imi poti spune daca ar fi ok sa incerc? Sau…vreun sfat? Incep sa cred ca nu o sa scap niciodata de acnee. PS: Am fost la cateva controale ginecologice si mi-am facut si ceva analize, si nu a iesit ceva care sa se faca vinovat de acneea mea. Multumesc anticipat.

  • Bună. Am citit o parte din blogul tău și ești de a dreptul minunata . Am sa țin cont de fiecare sfat. Am o afecțiune de pustuloase nu atât de grava am puține pe bărbie și pe obrazul drept dar sunt foarte inestetice le am mai stors și am rămas cu câteva cicatrice. As vrea sa încep sa încerc brevoxyl dar din câte am înțeles usucă pielea foarte tare ce crema hidratanta îmi recomanzi după folosirea brevoxilului. Mulțumesc

      • Am acneea papulo papustuloasa. Și am început sa folosesc Duac astăzi este a 3 zi de când îl folosesc și mă dau pe întreaga suprafață a bubitei este bine ?

        • Ioanna,
          Te rog foarte frumos sa citesti toate articolele din categoria Acnee, sunt sute de intrebari la care am raspuns deja, chiar intrebari pe care nu le-ai pus deja. Despre Duac (clindamicina si benzoyl peroxide) poti citi in articolele dedicate – antibiotice si benzoyl peroxide.
          Daca nu folosesti protectie solara in fiecare dimineata atunci nu este bine ca folosesti Duac. Daca ai o analiza care spune ca bacteria care se dezvolta pe suprafata pielii tale este sensibila la clindamicina este foarte bine. Mai sunt si alte motive pentru care ar trebui sau nu ar trebui sa folosesti acest produs, sper sa iti fie de folos articolele detaliate despre ingredientele active si despre acnee.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.