Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică

Pentru vindecarea acneei este necesară descoperirea și eliminarea cauzei, iar îngrijirea tenului cu acnee papulo pustuloasă și nodulo chistică presupune abordarea unei rutine de îngrijire cu anumite ingrediente active, dovedite a fi eficiente în tratarea inflamației cauzate de P. acnes (bacterie).

Rutina de mai jos este eficientă pentru ameliorarea simptomelor acneei: pustule, papule, noduli și chisturi, iar dacă cauza acneei este eliminată (sau cel puțin se reușește

Dimineaţa:

1. Curăţarea pielii – cu un produs solubil în apă potrivit tipului de ten (în general tenului gras îi este specifică această afecțiune). Curăţarea feţei se face cu mişcări blânde circulare, încercaţi să fii cât mai blândă cu pielea ta. Uscarea se face prin tamponarea pielii cu prosoape de hârtie sau cu prosop de bumbac schimbat zilnic.

2. Aplicarea unui produs antibacterian eficient asupra bacteriei cauzatoare de acnee (P. Acnes), cele mai eficiente fiind benzoyl peroxide şi acidul azelaic. Se aplică în cantitate mică, doar pe zonele afectate de pustule. Poți folosi un produs cu acid azelaic sau un produs benzoyl peroxide, le poți folosi chiar și alternativ, în funcție de toleranța pielii și efectele observate.

3. Protecție solară – cu un produs cu SPF 30 sau mai mare, cu textură cât mai lejeră, chiar fluidă, potrivită tipului tău de ten. În cazul în care nu vei folosi protecţie solară pielea va suferi din cauza iritației cauzate de tratamentele anti acnee (toate sunt fotosensibilizante).

Aplicarea produsului se face cu mişcări blânde de netezire, produsul se aplică şi pe gât dacă nu ai un alt produs cu SPF pe care să îl folosești pe tot corpul. Dacă dorești să aplici machiaj după ce ai aplicat protecția solară alege produse cu textură lejeră, matifiante.

Produsul tău cu protecție solară ar trebui să aibă și rolul de hidratare a pielii. Dacă ai ten acneic evită aplicarea cremelor hidratante înainte de crema ta cu protecție solară și folosește tonere cu ingrediente reparatoare pentru a îmbunătăți hidratarea oferită de SPF-uri.

Seara:

1. Demachierea tenului  – doar dacă ai avut machiaj pe ten în timpul zilei. Articolul despre curățarea tenului conține detalii despre demachiere și tipuri de produse.

2. Curăţarea pielii – cu același produs solubil în apă. De data aceasta curăţarea se face în profunzime, dar în acelaşi timp cu mişcări cât se poate de blânde pentru a nu agresa pielea. Alege șervețelele sau prosoapele de hârtie pentru uscarea pielii sau prosoape moi de bumbac, schimbate zilnic.

3. Exfoliere (curățarea porilor) – îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces, a excesului de sebum și impurităților, cu ajutorul unui produs ce conţine acizi exfolianţi (pentru tenul gras și mixt cel mai eficient este acidul salicilic BHA). Exfoliantul se aplică pe pielea complet uscată (foarte important) în strat subţire şi nu se limpezeşte. Se aşteaptă câteva minute să intre în piele înainte de a trece la pasul următor.

3. Retinozi – retinolul și derivatele lui sub formă de produs cosmetic (de preferință în concentrații mari, ex: retinol 1%) sau produs farmaceutic cu aplicare locală (ex: Retin-A, Differin etc) s-au dovedit eficiente în toate cazurile de acnee. Aceste ingrediente ajută la restabilirea funcționării normale a celulelor și au numeroase studii ce dovedesc eficiența lor în cazurile de acnee. Se aplică doar seara, iar în serile respective se evită aplicarea exfolianților sau altor ingrediente anti acnee.

4. Hidratarea tenului – cu un produs potrivit tipului de ten, cu textură lejeră. Evită cremele grase, unturile și uleiurile vegetale. Aplicarea se face cu mişcări blânde de netezire, acest produs (atenţie : care nu conţine iritanţi) se aplică şi în zona ochilor.

În 95% din cazuri acneea papulo pustoloasă sau nodulo chistică este o afecţiune caracteristică persoanelor cu ten gras sau mixt cu zone unde există exces de sebum. În cazul în care ai acnee şi ten uscat aplică rutina specifică tenului tău cu adăugarea produselor antibacteriene şi a retinoizilor.

Aplicarea tratamentelor pentru acnee

Aplicarea produselor antibacteriene şi a acidului salicilic (BHA) se poate face dimineața sau seara, în funcție de preferinţele fiecăruia, poți aplica aceste două ingrediente chiar şi unul după celălalt  (de preferat este să aștepți 30 de minute între produsele tratament), aplicând mai întâi produsul mai lichid.

Frecvența de aplicare a fiecărui produs tratament se stabilește în funcție de toleranța pielii, atunci când începi o rutină pentru tratarea acneei asigură-te că introduci fiecare tratament separat în rutină și urmărește cu atenție reacția pielii tale. Deși este tentant a aplica cât mai multe ingrediente active, de cât mai multe ori pe săptămână, adevărul este că aceste ingrediente au potențial iritant și pielea fiecăruia poate reacționa diferit.

Puține sunt persoanele care pot aplica două ingrediente active unul peste celălalt (exfoliant și antibacterian), iar frecvența de aplicare a exfolianților este de 2-5 ori pe săptămână, de preferat seara. Retinozii nu se pot aplica înainte sau după alte produse anti acnee.

Aplicarea retinoizilor farmaceutici se poate face de câteva ori pe săptămână, iar retinol 1% poate fi aplicat o dată sau cel mult de două ori pe săptămână. La început reacţia pielii la retinoizi poate fi descuamarea pielii, dar treptat acest ingredient îşi preia rolul de cell communicating şi ajută foarte mult în tratarea acneei. În seara în care aplici un retinoid medicamentos sau retinol 1% nu poți aplica acidul salicilic, ingrediente antibacteriene sau alte ingrediente active.

Repet că folosirea factorului de protecţie în timpul zilei este necesar şi nu opţional, majoritatea iritațiilor observate în timpul aplicărilor tratamentelor anti acnee se datorează folosirii incorecte a produselor: lipsa protecției solare sau aplicarea unei cantități insuficiente de SPF, aplicarea tratamentelor mai frecvent decât poate tolera pielea etc.

Benzoyl peroxide anulează acțiunea retinoizilor farmaceutici, nu se pot aplica unul peste celălalt pe piele. Deși benzoyl peroxide este mai eficient decât acidul azelaic (așa spun studiile), efectele lor pot fi observate doar după aplicarea pe piele.

Acidul azelaic are avantajul de a fi eficient în estomparea petelor post acnee, iar benzoyl peroxide are dezavantajul de a decolora țesăturile cu care intră în contact (spală-te pe mâini imediat după aplicare, evită contactul cu haine sau lenjerii de pat colorate).

Rutina de mai sus este rutina de bază pentru tenul acneic (gras/mixt), însă de-a lungul anilor în care am avut acnee și în urma experienței ca și consultant cosmetic am ajuns la concluzia că majoritatea tratamentelor se concentrează pe ingredientele active anti acnee și nu există preocupare pentru repararea barierei naturale a pielii.

Repararea barierei naturale a pielii

O piele sănătoasă nu poate suferi de afecțiuni cutanante, toate problemele inflamatorii care se au ca simptome pustule, roșeață, iritație, descuamări se manifestă pe fondul unei bariere naturale afectate. Mediul extern (poluare, temperaturi extreme, umiditate scăzută, radiații solare) și uneori produsele anti acnee, mai ales daca sunt folosite incorect, afectează bariera naturală a pielii.

Vindecarea pielii se poate obține doar dacă bariera naturală este intactă, de aceea adăugarea ingredientelor anti iritante, anti inflamatorii, ingrediente reparatoare și antioxidanți (întăresc bariera naturală) este foarte importantă. Eu prefer să aplic aceste ingrediente folosind texturi lichide și seruri: tonere cu ingrediente reparatoare (se aplică după curățarea tenului), boostere (review 10% niacinamide, review hyaluronic acid booster), seruri – se aplică seara împreună cu crema hidratantă sau singure, după preferințe.

Evită scrub-urile cu particule abrazive dure, nu sunt eficiente pentru a îndepărta punctele negre și excesul de sebum și pot agrava acneea.

Produse opționale

O mască cu argilă verde poate fi benefică pentru tenul gras, aplicată dimineața pe tenul curat pentru a absorbi excesul de sebum. Important este ca argila să fie pulbere şi să o prepari doar înainte de aplicare.

O dată pe săptămână poți folosi o mască cu aspirină, aceasta este anti inflamatoare şi anti iritantă.

Orice altă formă de tratament de gen antibiotice sau alte medicamente cu aplicare locală, poate fi inclus în rutina zilnică dacă ți-a fost recomandat de un medic dermatolog, folosite alternativ cu acidul salicilic, antibacterianul și retinoidul.

Produsele pentru petele post acnee nu sunt foarte diferite de cele pentru acnee, citește articol despre Pete post acnee – Prevenire și tratament.

Reguli de igienă

Probabil că am mai spus asta, dar merită repetat. Dacă ai acnee este nevoie să ai o igienă a pielii foarte strictă. Faţa de pernă trebuie folosită o dată pe o parte, o dată pe cealalaltă şi apoi schimbată; dacă ai păr lung trebuie să îl ţi strâns şi să eviți folosirea produse de styling de păr cu polimeri (ex: fixativ, ceară de păr), acestea pot agrava acneea; este total interzis să îți atingi faţa fără să te fi spălat pe mâini în prealabil (chiar şi atunci când vi să te spăli pe faţă trebuie să ai mâinile curate); ferește-te de praf, fum, poluare şi soare cât de mult poți.

Pentru a minimiza producţia de sebum urmează cei trei pași de mai jos:

 1. Evită produsele care conțin iritanți deoarece pielea reacţionează la iritanţi producând şi mai mult sebum.
 2. Folosește produse matifiante sau șervețele absorbante de sebum pentru matifierea tenului în timpul zilei.
 3. Evită produsele care conţin emolienţi, aceştia pot bloca porii tenului gras care sunt deja supra saturaţi de sebum.

În articolul de mai sus există link-uri care completează informațiile despre acnee și îngrijirea tenului acneic. Alte articole recomandate din categoria acnee:

Am acnee, cum procedez?
Tipuri de acnee
Ce cauzează acneea papulo pustuloasă
Mituri despre acnee
Cum tratăm acneea
Ce să nu faci când ai acnee
Soluţii pentru cicatricile post acneice
Cum reducem excesul de sebum
Îngrijirea tenului cu tendinţe acnee
Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică.
Am scris şi despre Zineryt aici, nu este o soluție potrivită, fiind un antibiotic în bază de alcool.
Întreaga lista de articole din categoria Acnee.

Înainte de a aborda o schemă de tratament te rog să citești articolul Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică și toate articolele despre eventualele ingrediente pe care dorești să le folosești.

Articolul de mai sus are scop informativ. Pentru a urma tratamente farmaceutice anti acnee cere sfatul medicului dermatolog.

179 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna ziua!

  De 2 saptamani am inceput sa folosesc retin a.La inceput am folosit-o o data la doua zile si treptat am ajuns la aplicari zilnice.In cazul meu nu am simtit niciun fel de iritatie sau inrosire a tenului, decat o usoara descuamare a tegumentului, pe care am rezolvat-o cu o crema hidratanta.
  Problema insa apare aici.De doua zile am observat ca, crema parca s-a inchegat putin, iar cand o strang iese putina crema, iar apoi parca iese aer, dupa care iar crema si tot asa.Sa fi intrat aer? Oare o mai pot folosi?

  Multumesc anticipat!

  • Buna Andreea,
   Ai inchis-o bine de fiecare data? Incearca sa o agiti putin, sa scoti o cantitate mai mare din tub pe care o arunci, sa vezi cum arata produsul in interiorul tubului. Se poate sa isi fi modificat putin consistenta daca ai tinut-o la temperaturi peste 25 de grade. In principiu ar trebui sa fie ok, dar daca nu ti se pare in regula si mai ai chitanta, returneaz-o sau achizitioneaza alta din alta farmacie.

   • Multumesc pentru raspuns!

    De inchis eu tin minte ca am inchis-o destul de bine.
    Am uitat sa mentionez ca am fost in vacanta la munte, iar pe drum a fost foarte cald si crema a fost intr-o gentuta in portbagaj, dar cand am ajuns la munte s-a facut frig de tot.Sa fie de vina fluctuatia de temperatura?Pot sa o folosesc in continuare?

     • Problema este ca stau intr-un oras mic, iar la singura farmacie unde am gasit a spus ca va aduca peste o luna jumate.E ok daca ma dau in continuare cu ea?

     • Buna Andreea,
      In principiu e ok, dar fiind vorba de un medicament eu zic sa prezinti problema la farmacia de unde l-ai achizitionat.

 • Buna!
  Am descoperit de curand blogul tau… Eu am probleme cu tenul de multi ani (8 ani), iar in ultima vreme a devenit dureros si insuportabil din cauza pustulelor din zona maxilarelor :(… Medicul dermatolog mi-a recomandat creme dintr-o gama de produse: Deuteria. Vroiam sa te intreb daca stii ceva despre ele (eu am gasit site-ul asta: http://www.helpnet.ro/?pid=199) . Am facut pana acum fff multe tratamente … fara a avea succes. 🙁
  Merci mult si felicitari pentru blog – e foarte bine documentat si util!!
  Mirela

  • Buna Mirela,
   Din cate stiu eu Deuteria este o gama de cosmetice care are in compozitie apa saraca (sau echilibrata) in deuteriu. Cred ca am vazut o singura lista de ingrediente a unui produs hidratant din aceasta gama si parerea mea a fost: apa chioara, saraca in deuteriu. Apa saraca in deuteriu este intr-adevar benefica organismului uman, dar asta nu inseamna ca aplicarea catorva picaturi pe ten poate duce la vindecarea afectiunilor cutanate.
   Pentru ca nu cunosc lista de ingrediente a acestor produse nu pot spune daca ele contin sau nu ingrediente benefice.
   Nu stiu ce tratamente ai urmat, dar exista mai multe scheme de ingrijire a pielii cu acnee cu rezultate foarte bune. In primul rand ar trebui sa determini cauza aparitiei acneei, pentru ca tratamentul efectelor (pustulelor) nu este rezolvarea problemei tale.

 • Buna Corina,
  Te urmaresc de aprox un an si in primul rand vreau sa iti multumesc pentru munca si efortul depus.
  Am varsta de 21 de ani si ma confrunt cu acneea de la varsta de 14 ani. La varsta de 16 ani am fost prima data la un medic dermatolog fiind diagnosticata cu acnee vulgara fiindu`mi recomandat un tratament cu tetraciclina si zynerit. A existat o oarecare ameliorare temporara bineninteles, nu am continuat tratamentul. Pe parcursul anilor nu am mai avut probleme majore doar cateva pustule inainte de menstruatie pana acum cateva luni cand fata mi s-a umflut de papule pot sa le spun… cosuri sub piele inflamate si dureroase localizate in special pe obraji sub maxilar si barbie. AM decis sa merg la dermatolog. De data aceasta diagnosticul a fost acnee nodulo chistica schema de tratament fiind urmatoarea: Dalacin(antibiotic) de 3 ori pe zi timp de 15 zile.. Un gel de la Avene Cleanance gel dimineata brevoxyl si seara isotrexin. Nu mi-a fost recomandat nici un produs pentru hidratare sau protectie solara spunandu-mi sa raresc aplicarea daca tenul se usuca excesiv. Dupa 30 de zile de tratament trebuie sa revin si cu un set de analize hormonale si de sange. Tu ce parere ai ? ar trebui sa folosesc ceva pt hidratare? Dar despre tratamentul prescris?
  Astept raspunsul tau si iti multumesc

  • Buna Paula,
   Daca ai citit articolul despre antibiotice ai observat probabil ca eu recomand folosirea antibioticelor doar in urma unei analize bacteriologice care sa determine ce fel de bacterie se dezvolta in exces pe piele si care sunt antibioticele la care ea este rezistenta sau sensibila. De asemenea ti-as recomanda sa faci o vizita la ginecolog pentru a afla daca ai sau nu ovare polichistice.
   Daca vei citi prospectele medicamentelor care ti-au fost recomandate (Brevoxyl si Isotrexin) o sa observi ca ambele cer folosirea protectiei solare in fiecare zi (citeste articolele despre benzoyl peroxide si retinoizi pentru detalii). Avene Cleanance contine exfolianti, iar exfoliantii chimici trebuie folositi cu protectie solara zilnica.
   Urmand tratamentul recomandat de medic, fara protectie solara si hidratare corespunzatoare poti avea reactii adverse grave, descuamari si iritatie severa. De asemenea, este mai bine ca aceste produse sa fie introduse treptat in rutina zilnica de ingrijire pentru a minimiza efectele adverse iritante ale ingredientelor pe care le contin.
   Da, ar trebui sa folosesti protectie solara si hidratare. Dermatologul care ti-a recomandat tratamentul ar trebui sa stie aceste lucruri, protectia solara in cazul acestora nu este optionala, este necesara si nu este nici un secret, asa cum am spus, scrie chiar in prospecte.
   Bineinteles tu faci asa cum crezi ca este mai bine pentru pielea ta. Multa sanatate!

   • Iti multumesc pentru raspuns… deja a trecut ceva vreme sunt inca sub tratament.. Acneea sa retras in mare parte majoritatea sunt doar urme, mi s-a efectuat si un peeling cu aci salicilic 30%. Am ales sa folosesc si o protectie solara citind articolul tau despre produsele de protectie solara desi medicul mi-a recomandat protectia doar dupa peeling am ales sa o folosesc zilnic. Am facut si niste analize hormonale toate sunt ok dar totusi nu mi s-a dat un raspuns clar din ce cauza a aparut.
    Felicitari pentru cabinetul de consultanta

 • Buna Corina.Mi-am cumparat astazi o crema matifianta de la Iwostin.Se numeste Purritin Matifying Lotion si uite ingredientele: Aqua, Iwonicz Aqua, Polyglyceryl-3, Methylglucose Distearate, Aluminium Starch Octenyl Succinate, Isopropyl Palmitate, Glycerin, Vitis Vinifera Oil, Glyceryl Stearate, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Squalane, Polysorbate 60, Aloe Barbadensis Feaf Juice, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Cetearyl Alcohol, Lactic Acid, Glycolic Acid, Citric Acid, Malic Acid, Salycilic Acid, Allantoin, Zinc PCA, Triclosan, Triethanolamine, Disodium EDTA, PEG-8, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid.Spune-mi te rog daca e ok aceasta crema pentru tenul meu cu acnee.Multumesc.

 • Buna Corina,
  Numele meu este Madalina, urmaresc blogul tau de aproape un an și e prima data cand indraznesc sa-ti scriu. Voi incerca sa-ti spun pe scurt povestea mea: in luna aprilie, dupa ce m-am documentat serios, am citit aproape toate articolele tale, mi-am comandat prin partenerii romani produse Paula’s Choice, mai exact: tonerul din gama Skin Balancing, exfoliantul cu 2% BHA lichid,crema Skin Hydrator, exfoliantul cu 10% AHA, serul din gama Resist si SPF-ul 45.
  Mentionez ca am inceput sa folosesc și Brevoxil doar pe pustule si Retin-a, de asemenea doare pe pustule și pe zone mici (acolo unde am pete).
  Toate acestea le-am integrat treptat in rutina, conform sfaturilor tale, astfel incat la momentul actual rutina mea arata in felul urmator:
  Dimineata: curatare (cu spuma Boots, care insa mi se va termina in 2-3 zile si voi folosi Dermatoclean de la Eucerin, insa nu sunt multumita de acesta din urma intrucat imi usuca foarte rau fata), apoi apil tonerul, astept 2-3 minute și aplic Brevoxil doar pe pustule, dupa 15 minute apilc SPF-ul 45 de la Paula.
  Mentionez ca nu ma expun aproape deloc la soare, decat ca in casa stau in fata ferestrelor si de aceea am ales acest SPF, mai ales ca folosesc si exfoliant.
  Seara: curatare (cu acelasi produs), tonifiere, dupa 10 minute exfoliant (2 zile BHA, o zi AHA) sau Retin-a (cam o data la 3 zile). La Retin-A renuntasem pentru ca-mi usca doarte rau tenul, insa de 2-3 saptamani am inceput sa-l introduc din nou pentru a scapa de petele de la acnee.
  Problema mea e urmatoarea: Pana la jumatatea lui iunie lucrurile au mers foarte bine, extura tenului meu se imbunatasise considerabil, ajunsesem la performanta de a nu mai avea nicio pustula, singurele mele probleme erau punctele negre, pe care reusisem sa le reduc cu ajutorul exfoliantului si petele, care disoareau incet dar sigur.
  Insa la sfarsitul sesiunii m-am intors in orasul meu natal si problemele au reinceput. De atunci imi tot apar pustule in jurul gurii si pe barbie, ueori chiar si in dreptul lateralelor nasului astfel incat mereu am pe fata 3, 4 pustule, destul de mari si rosii. Nu stiu ce sa mai fac. Am crezut ca e de la fluorul din pasta de dinti, am revenit la cea pe care o foloseam inainte de iunie si degeaba. Initial am avut senzatia ca am scapat de problema, insa ulterior iar mi-au aparut. Pur si simplu nu inteleg de la ce.
  M-am gandit ca poate de la apa, altfel nu-mi explic.
  In ceea ce priveste alimentatia, consum cam aceleasi alimente pe care le consumam si inainte sa revin acasa, intr-adevar nu sunt toate cele mai sanatoase, insa incerc pe cat posibil sa consum cat mai multe fructe si legume.
  Am uitat sa-ti spun ca mi-am comandat si ulei de jojoba, borago si luminita serii, si mi s-au parut foarte bune pentru pete, insa din pacate mi-au provocat puncte negre. Ma gandesc ca nu am achizitionat uleiuri de calitate, as vrea sa le incerc pe cele de la Mayam.
  Am uitat sa-ti spun ca am tenul mixt, cu tendinte de ingrasare in zona T si normal, uneori uscat pe obraji.
  Am indraznit sa-ti scriu acest mail pentru ca efectiv nu stiu ce sa mai fac, de de luni nu reusesc sa scap de pustule, sunt mari, rosii (recunosc ca le mai „agravez” si eu pentru ca uneori nu pot sa le mai suport), cum imi dispar unele, imi apar altele, mereu am cate 2-3, chiar 4 raspnadite in zona gurii. Plus ca tenul meu arata ingrozitor in aceasta zona, fiind plin de petele care raman in urma acestora.
  Sincera sa fiu nu mai suport sa aud mereu (in familie chiar) ca „vai ce ai pe fata, daca te dai cu toate prostiile”. Degeaba incerc eu sa le explic ca nu ma dau cu nicio prostie.
  Iar astazi m-am hotarat sa-ti scriu pentru ca mi s-a recomandat Zynat de o persoana din familie, am inteles ca e un antibiotic. Nici nu ma gandesc sa iau antibiotice dupa ureche si stiu ca si tu esti impotriva.
  Nu in ultimul rand mentionez ca in orasul in care locuiesc si in cel in care voi reveni la facultate nu exista institut de igiena pentru a-mi face o analiza bacteriologica. Sper ca totusi e de la apa si ca atunci cand voi pleca voi scapa din nou de problema.
  Imi cer scuze pentru mesajul foarte lung si vreau sa-ti mltumesc pentru binele pe care-l faci prin intermediul acestui blog si al sfaturilor tale. Mai rar asemenea persoane.
  Am uitat sa-ti spun ca seara folosesc dupa exfolian sau Retin-A crema Skin Hydrator de la Paula si uneori si serul pe zonele mai uscat. Inainte foloseam si uleiuri, insa cum ti-am zis am observat ca-mi blocau porii.
  Cu deosebit respect,
  Madalina.

  • Buna Madalina,
   Din spusele tale e destul de clar ca schimbarea de mediu este de vina. De la alimente pana la detergentul folosit pentru spalarea lenjeriilor de pat, orice e posibil sa iti fi provocat revenirea acneei.
   Sfatul meu este sa nu folosesti Zineryt, este un antibiotic in baza de alcool. Alcoolul este extrem de iritant dupa cum bine stii, iar eritromicina poate sa te ajute sau poate sa nu te ajute. Cat timp nu ai o antibiograma din pustule eu nu cred ca e cazul sa folosesti antibiotic, mai ales ca pustulele localizate in zona gurii seamana mai mult a dermatita periorala, iar antibioticele sunt inutile in cazul dermatitelor.
   Ce iti recomand: incearca sa identifici ce anume iti provoaca pustulele. Eventual fierbe apa cu care te speli pe ten inainte sa o folosesti.
   Aplica seara inainte de toner un ceai de musetel, ceai verde si aspirina netamponata pisata si dizolvata in ceai, pe toata zona periorala si pe zonele unde iti mai apar pustule. (reteta si indicatiile le gasesti in articolul despre ten iritant). Asteapta cateva minute inainte sa aplici tonerul. In rest continua rutina obisnuita, e foarte buna.
   Cat despre uleiuri, incearca jojoba simplu pentru inceput, eu il prefer pe cel de la Dessert Essence (http://www.iherb.com/Desert-Essence-100-Pure-Jojoba-Oil-for-Hair-Skin-and-Scalp-4-fl-oz-118-ml/3581?at=0). In articolul despre afilieri gasesti cod de reducere, in caz ca nu ai mai facut comenzi pe iherb.
   De asemenea, incearca sa schimbi produsul de curatare, e foarte important ca produsul pe care il folosesti sa nu usuce pielea excesiv.
   Cauta eventual pe beautypedia.com review-uri la produse, multe din cele bine formulate se gasesc pe iherb, la preturi bune.
   Daca pielea ta se impaca bine cu jojoba poti incerca alt ulei, apoi altul. Este posibil ca unul dintre ele sa fi fost comedogenic pentru tine, ma indoiesc ca toate. In cazul in care iti vei face un mix, foloseste jojoba in cea mai mare proportie.
   Pentru ca spargi pustulele chiar agravezi situatia.
   Ai incredere in tine, ai reusit o data, vei reusi si de data aceasta, nu lasa pe nimeni sa te descurajeze. Uneori oamenii au ideile atat de bine ‘fixate’ incat orice ai face nu le poti schimba, de aceea e mai bine sa nu incerci.

 • Buna Corina,
  Numele meu este Bianca,am citit toate comentariile despre articolul cu acnee si am vazut diverse reactii .Te rog ajuta`ma si pe mine cu un sfat.
  Am tenul gras si fata plina de cosuri,inca nu am facut nici un control dermatologic in speranta ca imi vor trece cu diversele creme,geluri si alte produse impotriva acneei.Tin sa specific ca am si foarte multe pete lasate de alte cosuri,acestea avand o culoare spre maro.
  Intrebarea este cu ce pas trebuie sa incep?Asi vrea sa fac si analizele bacteriologice si antibiograma si bineinteles cu mersul la un dermatolog.
  Te rog ajuta`ma ca nu stiu ce sa mai fac sa scap de ele.Multumesc

  • Buna Bianca,
   Trebuie sa incepi cu analize bacteriologice si examen ginecologic.
   Vindecarea acneei se face in doi pasi: din interior (alimentatie sanatoasa, hidratare suficienta, miscare zilnica, lipsa stresului) si din exterior (curatare blanda, exfoliere chimica cu acid salicilic, protectie solara zilnica, hidratare potrivita tipului de ten, produs antibacterian).
   Despre fiecare categorie in parte poti citi articole pe blog.

 • Am 21 de ani şi sufăr de acestă afecţiune de la vârsta de 15 ani.Am facut tot felul de tratamente si am fost pana acum la mai multi dermatologi [tratamente cu antibiotice,sotret(cu el mi-o trecut dar a recidivat) creme:isotrexin,retin-a,brevoxyl,skinoren etc. anumite creme inca le mai folosesc, am facut si dermaabraziune s.a].Folosesc creme pt hidratare de la vichy normaderm, la roche posay effaclar duo si gel de curatare de la eucerin…In fine vreau sa te intreb despre vaccinul antiacneic (autovaccinul) care se prepara la Institutul Cantacuzino – ce ai auzit despre el…e bun sau e apa de ploaie…
  fata nu arata f rau dar se poate si mai bine …acnee mea e de tipul acnee comedoniana cu puncte albe si negre si acnee inflamatoare pustuloasa …daca mai ai ceva sfaturi o sa le citesc cu placere
  merci

    • Buna Cristi,
     Iti recomand sa citesti in primul rand despre fiecare medicament separat, poate vei intelege ca primele doua sunt antibacteriene si urmatoarele sunt retinoizi.
     Nu iti pot da sfaturi de integrare a acestor medicamente in rutina zilnica, ar trebui sa scriu cam doua pagini: sa iti explici ce sunt aceste medicamente, ce efecte ai in urma folosirii lor, cum se aplica, cum se introduc in rutina zilnica, ce alte produse sunt necesara in rutina zilnica, de ce nu poti asocia Retin-a cu Isotrexin.
     Raspunsurile la aceste intrebari le poti gasi in site, daca ai rabdarea sa citesti articole
     In octombrie deschid cabinetul de consultanta cosmetica, daca vrei imi poti face o vizita pentru construirea unei rutine zilnice in cazul ca nu te descurci cu blogul.

 • Ceau Corina,
  Am si eu o intrebare si vroiam sa-ti cer parerea. Am gasit gelul Epiduo care contine: adapalene 0,1%, Benzoyl Peroxide 2,5%, acrylamide/sodium acryloyldimethyltaurate copolymer, docusate sodium, edetate disodium, glycerin, isohexadecane, poloxamer 124, polysorbate 80, propylene glycol, purified water, and sorbitan oleate.
  Crezi ca ar fi mai ok sa folosesc acest gel in loc sa iau separat cele doua ingrediente active, retinoid si peroxid de benzoil?
  Multumesc mult!

  • Buna Cosmin,
   Combinatia dintre cele doua ingrediente intr-un singur produs e ok, il poti folosi cu incredere. Singurul dezavantaj al acestui medicamente este ca, in cazul in care nu ai acnee pe toata fata nu e bine sa aplici benzoyl peroxide pe toata fata. Concentratia de bp e mica insa, sper sa il poti tolera.
   Unde ai gasit gelul?

   • Din pacate nu se gaseste la noi, dar sper sa-l pot achizitiona din Germania prin intermediul unor prieteni.
    Daca nu am acnee pe toata fata spui ca ar fi mai bine sa le achizitionez separat? Ce produse mi-ai recomanda in cazul asta?
    Multumesc!

 • Buna,
  Urmez urmatorul tratament pentru acnee nodulo-chistica: o seara Retin-a, o seara Glyco-a iar dimineata crema cu sulf Harrogate. Mentionez ca sunt la al doilea peeling chimic intr-o saptamana ( primul a fost joia trecuta, al doilea azi) si vreau sa te intreb ce parere ai, imi lipseste ceva?

  • Buna Ionut,
   Nu stiu ce iti lipseste pentru ca nu stiu care este rutina ta zilnica de ingrijire, ce alte produse mai folosesti?
   Cand spui peeling te referi la Glyco-A?
   La prima vedere iti lipseste exfoliantul potrivit pentru tratamentul acneei si anume acidul salicilic, tu folosesti glicolic acum. Si ai ceva in plus: crema cu sulf. Sulful este extrem de iritant, exista ingrediente antibacteriene mai blande, care au rezultate mult mai bune, cum ar fi benzoyl peroxide sau acidul azelaic (gasesti detalii pe blog despre ele).

 • Buna! Ce parere ai, as putea folosi Skinoren dimineata si de cateva ori pe saptamana si Retin A seara? Nu ma gandesc sa nu imi stric tenul si mai tare, pentru ca am gasit pareri diferite. Multumesc!

  • Buna ziua,
   Depinde de problema pe care o ai, de tipul de ten, de sensibilitatea tenului, de toleranta lui la Retin-a, de rutina zilnica de ingrijire, etc.
   Nu exista o regula general valabila. Da, in unele cazuri se poate folosi un antibacterian dimineata (in cazul tau Skinoren) si un retinoid de cateva ori pe saptamana (in cazul tau Retin-a), dar aceste doua medicamente au rolul lor, eu nu stiu pentru ce anume doresti sa le folosesti si nu iti pot da sfaturi in acest sens.

 • Hello,
  Am fost ieri la medicul dermatolog si mi-a prescris doxacilina, suplimente de vitamina A si C, iar pentru uz extern gelul de curatare Sebium de la Bioderma si Skinoren. Dupa ce am citit mai multe comentarii si informatii despre Skinoren m-am gandit ca ar fi bine sa merg maine la farmacie sa-mi iau crema cu protectie solara de la Bioderma, pe care am mai folosit-o. Problema mea este ca nu stiu cum ar fi corect sa procedez cu hidratarea dupa ce folosesc seara Skinoren si pentru ce crema sa optez. Ma gandeam sa folosesc ulei de argan, dar mi- e frica sa nu imi incarc prea tare tenul, pentru ca ar fi vorba de folosirea lui zilnica si nu do ar de o masca aplicata o data pe saptamana. Mentionez ca pana acum am folosit Retin-A, carw mi- a descuamat atat de tare tenul incat imi era rusine sa ies din casa. Tratamentul trebuie tinut pentru o luna de zile, timp in care la recomandarea medicului va trebui sa imi fac si o examinare endocrinologica. Nu vrea sa mai repet experienta unei pieli constant descuamata si as vrea sa stiu cum sa procedez in cazul jidratarii dupa folosirea skinorenului. Iti multumesc si astept sfatul tau.

  • Buna Simona,
   Uleiul de argan poate bloca porii, nu este hidratare potrivita pentru tenul acneic, din descriere banuiesc cai ai probleme cu acneea.
   Ideal ar fi fost sa iti faci o analiza din pustule inainte sa faci un tratament cu antibiotice.
   Ca hidratare iti recomand Paula’s Choice Skin Balancing Invisible Moisture Gel.

 • Buna ziua,am o intrebare daca se poate.Ce stiti despre crema CUTADEN?Are cu adevarat vreun efect asupra cosurilor?Nu ma refer la cosurile grave tip rani sau altele ci formele oarecum mai usoare.Farmacistele o cam recomanda pentru astfel de probleme dar nu stiu ce sa zic.Astept un raspuns,multumesc !

 • Buna! Am si eu o intrebare, vara imi ies cosuri pe umeri , partea laterala la brate sus. Iarna nu am. Ce sa fac sa nu mai iasa, ce produs sa folosesc ? Ms 🙂

   • Incă o intrebare vă rog și-mi cer scuze dacă s-a mai vorbit despre acest subiect.Crema de gălbenele aplicată pe suprafata pielii afectată de cosuri,desigur intr-un stat mai subțire,cu un ten ușor gras,chiar are efectele miraculoase despre care se vorbește?Aici vorbesc nu numai de coșuri ci și de urmele lăsate de acestea.Dar ceaiul de gălbenele,ajută intr-adevar tenul cu probleme?Și incă ceva,folosirea unei măști de argilă in timpul unui tratament cu antibiotice,poate avea vreun efect advers asupra tenului,sau nu are legătură?Știu că am spus numai o intrebare,dar am văzut ca ați putut intra acum și m-am gândit să profit de ocazie și să intreb tot *ce am pe suflet*.Mulțumesc !

    • Buna Ion,
     Nu exista tratament miraculos pentru ten, exista rutine de ingrijire cu efecte foarte bune asupra afectiunilor cutanate. Din pacate crema de galbenele nu ajuta cu nimic tenul gras, acneic si nici ceaiul de galbenele nu are efecte notabile.
     Argila nu interactioneaza cu antibioticele.

     • Vă mulțumesc pentru răspunsuri,apreciez ceea ce faceți aici.Am să mă uit mai in detaliu la articolele scrise de dvs,poate aș putea găsi câteva produse,care să mă ajute să-mi mențin tenul.O seară plăcută !

 • Buna,
  Ma confrunt cu o explozie de cosuri pe fata, ciudat doar pe o parte a fetei..m-am trezit cu 7-8 deodata. Tenul meu este putin gras in zona T si sensibil .Le-am tratat 2 zile dimineata si seara cu zineryt insa in a3a zi nu l-am mai putut soporta.M-am dat si ma ardea rau pielea, ma ustura de la el si n-am avut incotro a trebuit sa ma spal, m-am sters cu o solutie micelara Bioderma sensibio si apoi m-am dat cu ulei de migdale pe fata de la plafar. Dar nu mi-au trecut de tot. Unele s-au retras si au ramas niste bubite rosii si mi-e frica sa nu-mi ramana semne pe fata. Azi mi-am luat de la LRP Effaclar Duo si gelul de curatare tot de la LRP. M-am gandit sa-mi iau o crema pt hidratare acum deoarece unde am dat cu zineryt mi se cojeste pielea dar nu stiu de care . A ! si daca ai putea sa-mi recomanzi si un exfoliant. Mentionez ca folosesc acum o crema de la Bioten cu miere cu care ma impac bine, nu ma ustura fata de la ea.O folosesc si ca baza de machiaj dar dupa cateva ore imi luceste fata rau de la ea. Ai putea sa -mi recomanzi una buna? Mersi

  • Buna Daniela,
   E foarte posibil ca reactia adversa la Skinoren sa se datoreze lipsei protectiei solare.
   Exfoliant iti recomand BHA 2% gel, daca ai ten mixt si lichid daca ai ten gras.
   Baza de machiaj trebuie sa fie protectia solara sau un primer aplicat inainte de fond de ten.

 • N-am folosit skinoren deloc. Am zis de Zineryt. Si nu am iesit deloc din casa ca arat urat cu cosurile astea. Stiu ca trebuie sa fie cu SPF desi pe frigul asta nu e musai. Vroiam sa stiu ce parere aveti despre tratamentul cu EFFACLAR daca este suficient si recomandati-mi o crema hidratanta de zi din care stiti, ca doar sunt atatea pe piata si sunt sigura ca le cunoasteti si dupa denumiri 🙂

  • Buna Daniela,
   Scuze de confuzie. Zineryt este eritromicina in alcool si poate avea efecte adverse chiar si cu protectie solara.
   Fiecare este diferit si reactioneaza diferit la produsele cosmetice, nu pot sti daca tratamentul despre care ma intrebi este suficient in primul rand pentru ca nu cunosc cauza problemei tale si in al doilea rand pentru ca Effaclar Duo nu este un produs cu efecte asupra acneei (fac aceasta afirmatie doar din studierea listei de ingrediente, nu am folosit produsul).
   Nu cunosc produsele care se comercializeaza in Romania si nu cred ca cineva ‘le cunoaste dupa denumiri’ pe toate. Denumirea unui produs este egala cu zero din punctul meu de vedere, lista de ingrediente conteaza, iar eu nu am citit atat de multe liste de ingredientele ale produselor din Romania incat sa le cunosc.
   Totusi, exista foarte multe produse analizate pe blog, la cererea cititorilor, le poti citi pe acelea. Vei gasi pareri despre foarte multe ‘creme hidratante de zi’ sau mai precis creme hidratante cu protectie solara.

 • Buna Cory.
  M-am dat cu effaclar duo ieri seara, m-a usturat putin fata de la el dar mi-a trecut apoi.Dimineata m am spalat cu gelul LRP si apoi m-am dat cu effaclar si dupa o ora am vrut sa ma machez. Evident ca mi-am pus o baza de machiaj, Bioten, (tenul meu o accenta) si a inceput sa mq arda fata si cand mi-am mai pus si fondul de ten am zis ca iau foc. Am suportat asa putin si mi-a trecut ca mi-era groaza sa mi spal tot ce-mi pusesem pe fata mai ales ca ma grabeam. Seara am venit acasa, m-am demachiat cu un demachiant de la Bioten din aceeasi gama care. culmea, ma cam supara pielea de la el, apoi m-am spalat cu gelul, m-am sters la final cu apa micelara si la final sa-mi pun crema effaclar. Vreau sa zic ca a inceput sa ma usture rau, mi se inrosise fata si n-am avut incotro a trebuit sa ma spal ca nu mai puteam sub nicio forma sa stau cu ea pe fata. Dupa ce m-am spalat m-am dat cu ulei de catina pe toata fata si asa mi s-a calmat pielea de am putut sa ma linistesc. Ma oftic ca am dat 60 lei degeaba pe o crema care nici macar nu-mi prieste. Si nu mai vreau sa fac loterie cu cremele.Ca drept dovada o crema de 13 lei e buna pt mine, una de 60 nu. Deci sa nu mai catalogam produsele dupa pret sau brand. O sa incerc maine sa ma mai dau cu putin Zineryt si apoi le las asa, ca celulele se regenereaza singure. Ziua o sa ma dau cu ulei de migdale(care e mai hidratant si bun decat cea mai scumpa crema posibila!) cand nu vreau sa ma machez si o sa raman pe produse romanesti.Mi-am dat seama ca nu conteaza firma sau ingredientele.Poate fi cea mai buna crema si tenul sa nu o accepte. Tenul meu e f sensibil si nu vreau sa-l mai supun la traume. Va doresc numai bine !

  • Buna Daniela,
   Fiecare dintre noi reactioneaza diferit la produsele cosmetice. Totusi, lipsa protectiei solare duce la iritatii in cazul in care folosesti produse tratament.
   Demachiantul de la Bioten, daca are aceiasi formula de anul trecut contine alcool, este foarte iritant.

 • Are ceva daca procedez in felul urmator:Imi curat tenul ,aplic Retina-a ,dupa aplic Effeclar duo si dupa o crema hidratanta de la Bioderma?
  Benzoyl nu am gasit in orasul meu…
  Va rog mult sa-mi raspundeti cat mai repede !

  • Buna Serkan,
   E posibil sa te iriti. Retin-a nu se aplica impreuna cu alte produse tratament, dar nu stiu ce concentratie de BP este in Effaclar, daca este.
   Rabdarea este o calitate pe care eu o apreciez.

   • Iti multumec din tot sufletul .Ai putea sa-mi spui daca procedez corect in felul urmator:
    Dimineata:Curat tenul ,aplic effaclar duo ,hidratare
    Seara:Curat tenul,aplic intr-o seara effaclar duo ,in seara urmatoare Retina-a si in alta seara exfoliant bioderma verde si dupa hidratare.
    Ce parere ai ?

    • Buna Serkan,
     Dimineata ai nevoie de protectie solara in primul rand pentru ca nu poti folosi Retin-a fara protectie solara si in al doilea rand pentru ca este necesara, in fiecare zi din an (vezi articolele despre protectie solara).
     Exfoliantul verde despre care vorbesti este scrub, nu este exfoliant chimic. Este cel cu particule abrazive sau gresesc?

     • Esti foarte tare ti-o mai zic odata..
      Recomanda-mi tu o crema pe care o pot gasi la plafare,sensiblu -uri sau alte farmacii din oras
      Aceasta este :http://fleurissante.files.wordpress.com/2012/07/biodermas.jpg
      Am doua rugaminti:-Recomanda-mi o crema pentru acest anotimp cu protectie
      -Recomanda-mi un exfolient cu bha si tot ce mai este nevoie
      As vrea sa le gasesc la minte in oras daca este posibil
      Te rog din suflet

 • O intrebare am si eu,poate ma ajutati cu un sfat,ca in medicul dermatolog mi-am cam pierdut increderea.In urma cu 2 luni de zile am fost prima oara la medic sa ma sfatuiasca ce as putea sa fac pentru a scapa de acnee.Acesta mi-a dat sa fac o luna de zile tratament cu antibioice doxicilina.Dupa o luna m-am prezentat iar la el,problema nu trecuse in totalitate ci aproximativ 40-50%.Vazandu-ma asa mi-a mai prescris o luna de zile cu aceleasi antibiotice plus brevoxyl care nu se gaseste,cel putin nu la mine in oras.Peste 5 zile se implinesc 2 luni de tratament,iar problema inca persista,nu grav dar inca este.Acum intrebarea mea este ce altceva as putea sa folosesc?Am vazut despre acel skinoren,este ok daca il iau fara recomandarea medicului dermatolog?Nu am o acnee grava,de aceea nu as incerca medicamente foarte puternice.Multumesc !

 • Buna Corina!
  Sunt asa suparata… petele dupa partea dreapta au inceput sa mi se vindece dar imi tot apar cosuri acolo si acum am inceput sa fac si pe partea stanga… Mi se infecteaza punctele negre… Offf nu mai suport! Cred ca nu e bun produsul de curatare. Mi l-am luat pe cel de la Gerovital Plant, Anti acneic scrie pe el…. Pt ca nu am gasit altceva atunci… Brevoxylul nu e pe piata… Skinoren mi-e sa cumpar ca poate dau banii degeba… Asa o stare de disconfort imi porovoaca chestia asta… parca nu mai are iesire… cand zic ca incepe sa imi treaca, mai apare un „buboi” ca altfel nu pot sa/i spun…:((

  • Buna Delia,
   Fara o rutina corecta e greu sa tii acneea sub control. Igiena e foarte importanta (vezi articolul Am acnee, cum procedez), iar determinarea cauzei pustulelor e primordiala.
   Stresul nu te ajuta, fii optimista! Sper sa fie ok in cel mai scurt timp.

  • Buna Corina!
   Chiar sunt stresata…. Am uitat sa iti zic ca ma si mananca pustulule … O sa incep iar sa merg la dermatolog … se intampla ceva cu tenul meu… :-<

 • Buna Corina,
  Acnee de ceva ani ( vreo 20, dar usoara,aproape nebagata in seama!), de 2 ani operata de colecist,acum am 39 de ani,revenita din spital-explozie:acnee,stafilococ auriu+demodex.Diferite tratamente,fara rezultate,doar poate ptr. moment.Mi s-a recomandat tratament oral cu antibiotice,la unele am fost alergica,pe altele le-am aruncat cat-colo!Unguente:metroruboril-nu stiu daca a fost bun sau e, ptr ca mereu am fata infectata,nu-mi mai dau seama.Acneea tratata a lasat pete maronii,deci,un mare dezastru!Am nevoie de o schema de-a ta,tenul cred ca-i gras sau mixt,n-am stiut niciodata.Ah, de doua zile mi-am cumparat de la Foltene samponul deparazitar,acum 2 ani mi l-a recomandat deramtologul, pt a-l folosi de 2 ori pe sapt in locul gelului de dush.(Atunci n-am stiut pt ce e si n-am fost serioasa in a-l folosi), seara mai dau cu Teen Derm K,ziua,cand pot aplic Acid fucidic-crema,stafilococul meu e sensibil la el.Mai aplic metroruboril,dar nu se mai prea gaseste,mai dau cu ulei de arbore de ceai,dimineata-fond de ten,fara „intentii de tratare”!!!
  Astept raspuns, merci!

 • buna ziua. Stiu ca nu recomanzi Effaclar duo dar am citit foarte multe lucruri bune despre el si l-am cumparat. Ma asteptam la lucruri bune in schimb mi-au iesit foarte multe cosuri , pete rosii, iar sebumul nu a disparut. E normala eruptia aceasta de cosuri ,pana se obisnuieste tenul cu el, sau sa renunt ?
  Am un ten gras cu cosuri mici albe care s-au inmultit acum, foarte multe pe obraji si frunte, pete maronii (am 37 de ani) si semne de la cosuri mai vechi. Nu stiu ce sa folosesc. Am folosit pana acum Gerovital- crema anti-imperfectiuni, Elmiplant si de la Avon lotiune de zi matifianta, dar nimic nu ma ajutat niciodata indeajuns. Ma ajuti te rog? Am citit despre Retin-a, Brevoxyl, exfoliere cu BHA sau AHA, dar nu stiu ce mi s-ar potrivi.Multumesc mult.

  • Buna Simona,
   Poti citi review-ul meu despre produs pe blog. Tenul se acomodeaza la produsele cosmetice, dar aparitia pustulelor, petelor rosii sunt semne de intoleranta, nu de acomodare.
   Ai nevoie de BHA si un produs pentru pete – vezi articolele dedicate acestor subiecte.

 • Buna Corina,

  Am doar 15 ani si ma lupt de peste un an cu acneea. Urmez tratamentul cu Brevoxyl acum, am incercat de asemenea skinoren, zynerit si isotrexin, nici un rezultat. In orice caz, am tenul gras, extrem de gras as spune, si as incerca masca cu argila verde. De unde cumpar argila pulbere? La farmacii gasesc? Si cu ce o combin? Cu apa? Argila trebuie sa fie neaparat verde? M-am uitat pe net, un kg de argila verde pulbere costa 17 lei, e chiar asa de ieftina? Mi-ai putea propune si un program de ingrijire pentru ten? Stiu ca nu am voie exfoliant chimic din cauza varstei. Sunt putin cam disperata, am incercat cam tot ce e posibil, pana si antibiotice orale prescrise de dermatolog.

  • Buna Theo,
   Exfoliant poti folosi, BHA 1%.
   Despre mastile cu argila am scris. Gasesti online si la magazinele naturiste.
   Poti alege sa aplici Brevoxyl dimineata si BHA 1% Gel seara, cu protectie solara aplicata in fiecare zi.

 • Buna,
  Am citit tot site-ul si in special tot ce tine de acnee si am reusit sa mai invat cate ceva datorita tie dar tot cam in ceata am ramas.
  Asadar am fost in farmacie si mi am cumparat Brevoxyl, exfoliantul Avene Cleanance K-gel, o masca hidratanta Avene precum si crema Avene hydrance Legere 20 SPF. Brevoxylul il folosesc zilnic doar seara pt ca ma simt ca ma arde dupa ce-l aplic pe pustule si dupa ce ma dau si cu crema hidratanta (Momentan am niste mostre de la Oxyance- blemish cream pt oily skin si de la Melvita cu miere, trandafiri – fiindca nu m am hotarat nici acum ce crema sa aleg desi as tinde mai mult spre Melvita-mi se pare mai hidratanta doar ca dimineata ma trezesc cu pielea unsuroasa) ma cam arde 2-3 minute fata apoi dispare senzatia. Cand am inceput sa ma dau cu brevoxyl ele erau déjà aproape sa supureze asa ca le-am spart eu cu acul dar nu le-am rupt coaja.Am lasat o acolo. S-au tras inapoi dar in locul care au fost au ramas semne rosii. Deci nu stiu daca brevoxylul a contribuit la ceva. Si mai am unu care se chinuie sa iasa dar vad ca bate pasul pe loc. Folosesc crema doar de o sapt, probabil trebuie sa am rabdare mai multa sau poate nu e eficienta pe mine. Ma gandeam sa mi cumpar Isotrexin, cica ar fi mai bun.Retin A nu se mai gaseste in farmacii, cel putin in Romania asa ca am sa ma orientez la ce exista in farmaciile noastre.
  Exfoliantul de la Avene il aplic dimineata dupa ce ma spal pe fata cu un lapte tot de la Avene care este f bland si nu-mi provoaca nicio senzatie, tenul meu fiind f intolerant dar nu stiu ce exfoliant este ca nu mi exfoliaza deloc pielea. Dimpotriva, intra in piele-mi se pare un hidratant-nici nu ma strange dar nici nu-l vad sa faca ceva.
  Masca hidratanta este super. Intra in piele si o face moale, pielea mea fiind déjà in jurul gurii, barbie, obraji ff uscata ca dupa ce ma spal zici ca am faina pe fata.
  Avand in vedere ca mi s-au mai atenuat cosurile as vrea sa fac cumva sa-mi dispara si semnele de pe fata. Si ma gandeam la gelul glicolic Glyco A de la Isis pharma sau sa incerc Bioderma Sebium SERUM. Nu stiu care o fi mai bun. Si vreau sa stiu daca e indicat sa-l folosesc acum in timpul tratamentului.
  Ai mai jos ingredientele Glyco-a :
  Aqua(water), glycolic acid, cetyl alcohol, paraffinum liquidum (mineral oil), CETETH-20, stearic acid, steareth-20, ammonium, hydroxide, parfum(fragrance), methychloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, butylphenyl, methylpropional, geraniol, limonene, linalool, hexyl cinnamal, citronellol, alpha- isomethyl ionene, citral.

  Bioderma sebium serum:
  AQUA/WATER, GLYCOLIC ACID, SODIUM HYDROXIDE, PANTHENOL, BIS-PEG-15 METHYL ETHER DIMETHICONE, DIPROPYLENE GLYCOL, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT, DODECYL GALLATE, AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE/VP COPOLYMER, HYDROXYETHYLCELLULOSE, PROPYLENE GLYCOL, BIOSACCHARIDE GUM-1, PHENOXYETHANOL, FRAGRANCE (PARFUM).

  Am renuntat sa folosesc geluri de curatare cu BHA deoarece imi usuca tare fata si simt ca ma strange pielea dupa ce ma spal. eventual sa folosesc un exfoliant cu mai mult bha.
  Si as mai vrea sa folosesc si Isotrexinul dar nu stiu daca merge cu Brevoxylul. Ma gandeam sa folosesc pe primul seara ca este mai puternic si brevoxylul dimineata si apoi sa aplic crema cu SPF. Da-mi o idée te rog ca nu stiu cum sa fac !
  mersi!

  • Alice,
   In primul rand Brevoxyl nu se aplica pe tot tenul, iar daca ai reactii de acest gen iti recomand sa incerci un alt antibacterian si anume Skinoren 15% gel. Citeste te rog frumos articolul ‘Am acnee, cum procedez?’, nu cred ca ai inteles totusi diferenta dintre antibacteriene si retinoizi (Retin-a, Isotrexin). Skinoren are si proprietatea de a ameliora petele post acnee – pete normale in urma pustulelor, nu e de vina Brevoxylul pentru ele.
   Cat despre exfoliantii chimici – exfolierea se produce la nivel celular, efectele sunt vizibile pe ten in sensul ca punctele negre si pustulele sunt ameliorare si se previne aparitia lor. Din pacate tu ai ales un exfoliant cu AHA, nu iti este de folos.
   Din pacate rutina ta nu contine produse care sa te ajute si este incorecta. Tenul nu se curata cu lapte demachiant, Brevoxylul trebuie schimbat, la fel si exfoliantul, crema hidratanta trebuie aleasa in functie de ingredientele de care are nevoie tenul tau.
   Poti sa incerci acid glicolic in concentratie mai mare (cum e Isis Pharma), dar nu asta e solutia.
   Nu stiu ce gel de curatare cu BHA ai folosit, dar nu BHA-ul din gel ti-a cauzat uscarea pielii pentru ca BHA-ul in produsele de curatare nu are nici un efect, uite articol: https://pasagera.ro/produse-de-curatat-care-contin-exfolianti-aha-si-bha.html.
   Te rog sa citesti articolele despre acnee, vei gasi multe informatii importante, inclusiv construirea unei rutine de ingrijire corecte.

 • Buna!
  Multumesc pt explicatii!Intr-adevar nu prea am inteles….desi am citit tot….mi se pare cam chineza )))
  Deci, brevoxyl nu-l folosesc pe toata fata, doar pe pustule.La inceput ma ardea cand il puneam pe fata acum nu mai am niciun sentiment neplacut, doar simt ca imi strange pielea.cred ca m-am obsinuit cu el.In general il tin cam jum de ora si apoi aplic o crema de la oxyance-blemish. Mi-am cumparat acid glicolic dar cel de la SVR-Lysalpha Cicapeel. cica ar fi mai bun decat ISIS dar ma dau cu el doar pe semnele ramase, Inca imi ies cosuri…
  Am folosit geluri de spalare cu BHA(cel de la LRP, si-mi usca fata), exfolianti cu bha nu cunosc. Acum am laptele de curatare de la AVENE CLEAN-AC . Cateodata ma mai curat si cu un prosop ud in loc de gomaj dar nu tare fiindca mi se inroseste repede fata.
  Crema cu spf 20 de la AVENE ma cam irita cand o pun pe fata si intra f repede in piele si de abia imi intind fondul de ten.Astept s-o termin si nu mi mai cumpar. Poate imi recomanzi tu una mai buna 🙂
  Am sa incerc skinoren, brevoxylul – azi tratez unu, maine apare altul , ca ciupercile dupa ploaie,,bine macar ca nu mai stau cu zilele pana isi fac damblaua.

 • buna cory
  revin cu vesti! Sa stii ca intregul arsenalul de creme care mai de care mai ridicate in slavi prin comert au fost in zadar. chiar am avut o explozie pot sa zic de cosuri, si in cele din urma mi s-au raspandit si pe corp. si m am dus la dermatolog si l-am intrebat daca nu imi da roacutane si a zis inca nu, intai sa incerce altfel. si mi a dat doxiciclina , o crema Duac si bioderna sebium akn. ce zici e ok ? sau sa mai consult si altul ?? mentionez ca nu mi-a zis cu ce sa ma spal, sau ca mi-ar trebui un factor de protectie….am observat ca sta lumea la coada la el k la paine…dar nu dureaza prea mult o consultatiee:(…adica nu prea m-a lamurit ce am….aaa,,,si mai am o problema! imi cad f multe gene!!!! ai idee daca exista ceva pt asta ? vitamine sau tratament ?? mersiiii
  ps: imi pare rau ca nu pot ajunge la tine! stau tocmai in constanta 😀

  • Alice,
   Citeste te rog articolele despre acnee, o sa intelegi de ce apare acneea, care sunt investigatiile necesare pentru a afla de ce anume apare acneea in cazul tau, care sunt tratamentele posibile. Bineinteles ca trebuie sa te speli pe ten si bineinteles ca trebuie sa aplici protectie solara. Duac contine clindamicina si benzoyl peroxide, acest medicament nu se poate aplica fara protectie solara!
   Sebium AKN e cam degeaba, iar doxiciclina ai primit-o pentru ca se recomanda cel mai des in cazurile de acnee – citeste te rog articolul despre antibiotice ca tratament anti acnee.
   Eu o sa fiu la Bucuresti in 1 Martie, sustin un seminar despre acnee. Te invit sa participi, sunt multe persoane din diversele zone ale tarii care vin. Din pacate mai mult decat a te ruga sa citesti articolele si comentariile de pe blog si a-ti da cateva idei eu nu am cum sa te ajut, nici macar nu te-am vazut. Insa sunt multe persoane care cu ajutorul blogului inteleg ce este pielea si ce nevoi are si reusesc sa isi transforme complet aspectul tenului si chiar sa isi vindece diverse afectiuni cutanate.
   Despre gene: https://pasagera.ro/crestereagenelor.html

 • Buna Pasagera! Iti multumesc mult pentru blogul tau, invat sfaturi utile si folositoare mereu. Am fost la dermatolog si pentru diagnosticul de acnee papulo-chistica mi-a recomandat Brevoxyl si Isotrexin pentru 3 luni de zile, o seara Brevoxyl, a doua seara Isotrexin. Mi-a recomandat crema Avene Cleanance SPF 30 pentru hidratare. Ce-i drept eu foloseam Effaclar Matt sau Bioderma Sebium Mat, care nu aveau factor de protectie, insa nu mi-a dat de ales vreo alta firma in afara de Avene. Crezi ca ingredientele sunt in regula sau ca ar proteja suficient impotriva razelor solare? Si combinatia aceasta este in regula? De asemenea mi-a zis sa aplic cremele Brevoxyl si Isotrexin pe toata fata, nu doar pe zonele cu probleme, asa cum ma sfatuise alt dermatolog acum 2 ani. Nici nu stiu ce sa mai cred… Multumesc pentru raspuns!

  • Buna Catalina,
   Analize ale produselor Avene cu protectie solara gasesti pe blog, in categoria Review-uri.
   Despre Brevoxyl si Isotrexin vei gasi articole pe blog. Se poate sa iti aplici pe toata fata sau doar pe zonele afectate de acnee, depinde de starea tenului tau. Brevoxyl e mai bine daca il aplici doar pe pustulele cu puroi.

 • Buna Corina,
  Am acnee nodulo chistica de vreo 20 de ani (acum am 34). Am fost la diferiti medici dermatologi, si am facut tratament cu absolut tot ce exista pe piata la ora actuala de la Skinoren, Brevoxil (in perioada cand aveam papule), Retin A pana la anticonceptionale si bineinteles, Roacutane. Prima data am luat Roacutane acum 7 ani ( dupa prescriptia medicului) si pot sa zic ca s-a ameliorat (pana atunci aveam cosuri mari si dureroase si foarte adanci care mi-au lasat semne oribile pe fata). Tenul meu este un ten gras, incarcat si plin de sebuum, cu pori deschisi, dar cel mai mult ma deranjeaza ca am multe chisturi profunde in piele (zona T).
  De vreo 3 ani iau Roacutane in fiecare iarna ( fara nici o recomandare de la medic si pentru ca se poate procura fara reteta ) cam 3 luni, doza mica ( 10 mg/zi). Stiu ca nu este bine cred, dar sunt dependenta de efectele Roacutan-ului pe pielea mea: pori inchisi, fata si parul sunt super, chisturile dispar ca prin minune,de fapt se ascund… Dar din pacate acest tratament, dupa cum spuneai si tu, are efect TEMPORAR! Mai rau este ca, anul acesta, dupa tratamentul din iarna mi-au aparut mai multe chisturi pe toata fata, nu foarte profunde dar sunt destul de enervante, mai ales ca cele vechi nu au disparut, din contra, se fac din ce in ce mai mari. In primavara m-am operat de un chist sebaceu de vreo 6 mm pe frunte, si in curand trebuie sa ma mai operez de un alt chist pe obrazul drept :((
  Cred ca efectul Roacutane a fost sa imi inchida porii, si tot sebuumul acumulat a ramas sub piele, formand aceste chisturi. Nu mai stiu ce sa mai fac,m-am bucurat ca am scapat de cosurile acelea dureroase si inflamate dar acum cred ca situatia mea s-a agravat cu aceste chisturi care sunt foarte profunde si ultima solutie este bisturiul…:(
  Pentru rutina zilnica am folosit toata gama pentru ten acneeic de la Bioderma, Avene…cu foarte putine ameliorari. Citindu-ti blogul (o mica parte din el, mai am destul de multe articole de citit) m-am hotarat sa incerc si eu gama de produse Clear Anti ACNEE de la Paula’s, respectiv:
  – Clear Pore Normalizer Cleanser,
  – Clear Regular Strength anti – redness Exfoliating Solution 2% SA,
  – Resist Skin Transforming Multi Corection Treatment (sper sa fie o varianta mai buna a Skinorenului pe care nu il suport)
  – Protectie solara: Extra Care Non Greasy Sunscreen SPF50 cu antioxidanti
  Vreau sa stiu ce parere ai, daca aceste produse sunt ok pentru problemele mele, eventual poti sa imi propui si alte produse.
  Imi cer scuze daca m-am intins prea mult, astept cu nerabdare raspunsul tau!
  Multumesc mult si multe felicitari pentru acest blog minunat!!

  • Buna ziua,
   Roaccutane nu inchide porii pentru ca din pacate porii nu sunt usi ca se inchid sau se deschid. Porii se dilata in urma excesului de sebum. Roaccutane opreste secretia de sebum, iar porii nu mai au aspectul dilatat pentru ca nu mai trebuie sa sustina acea cantitate de sebum.
   Eu as alege Clear Extra Strenght, nu Regular. Aplica dimineata azelaicul, seara acidul salicilic. Restul produselor sunt ok.

 • Buna Corina,

  Este obligatorie hidratarea pentru un ten acneic mixt de adolescenta (12 ani)?
  Si daca ar folosi dimineata antibacterianul si o lotiune hidratanta cu SPF iar seara un exfoliant, ar mai fi necesara hidratarea seara?
  Ce parere ai despre exfoliantul Clearskin 2% BHA (Avon) si despre lotiunea Total Radiance Day Lotion SPF 15 (Avon)?

  Multumesc mult!

  • Madalina,
   Hidratare inseamna de fapt aport de ingrediente de care tenul are nevoie sa fie sanatos. Da, este obligatorie, chiar daca se realizeaza doar partial cu un simplu ulei de jojoba.
   Nu cunosc Clearskin 2% BHA, dar SPF 15 este prea mic. Pentru protectie solara SPF 20 aplicat in strat generos, cu 20 de minute inainte de a iesi din casa, este eficient toamna, iarna si primavara. SPF 30 sau mai mare este necesar vara.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.