Categoria Ingredientele produselor cosmetice

1
Parafină lichidă în produsele cosmetice
2
Categorii de ingrediente cosmetice și proprietățile lor
3
Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți
4
Despre produsele destinate creșterii genelor
5
Produse cosmetice bio/ organice/ eco
6
Primere, baze de machiaj – siliconul în produse cosmetice
7
Dicționar de ingrediente cosmetice
8
Ingredientele produselor antiperspirante
9
Propylene Glycol și Polyethylene Glycol
10
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) şi Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Parafină lichidă în produsele cosmetice

Este prima oară când aud că parafina este ok. Aveți aceeași parere?
“În concluzie, Paraffinum liquidum este un ingredient relativ ieftin, dar este unul cu multiple beneficii: un emolient și hidratant foarte bun, inodor, pur, natural, care nu are poten›țial alergenic, nu î‹nfundムporii, nu este comedogenic și alergenic” citat de pe site-ul cosmeticplant.

Răspunsul meu:
Paraffinum liquidum este numele INCI pentru uleiul mineral. Este întradevăr inodor, natural, are potențial alergen extrem de mic și nu blochează porii pentru că nu se solidifică. Derivat din petroleum, este folosit pe scară larga în industria cosmetică în special datorită prețului mic.
Da, este un hidratant clasic în sensul că protejează pielea de mediul extern, împiedicând astfel deshidratarea. În același timp uleiul mineral nu conține nimic cu adevărat benefic pentru piele așa cum conțin uleiurile vegetale.
Nu este potrivit pentru tenul gras pentru că formează o peliculă pe suprafața pielii care va da senzația de ten și mai gras.
Pentru tenul intolerant și uscat poate fi o alegere bună, foarte mulți producători care formulează produse pentru acest tip de ten preferă includerea uleiului mineral din cauza protecției de mediul extern oferită și a potențialului alergen extrem de scăzut.
Personal prefer ingrediente complexe, cu beneficii importante pentru piele, dar parafina este ok pentru ten.

Categorii de ingrediente cosmetice și proprietățile lor

Exista foarte multe categorii de ingrediente în produsele destinate îngrijirii corpului, mai jos am listat cele mai des folosite categorii care se regasesc în produsele cosmetice destinate îngrijirii pielii. Foarte multe din ingredientele cosmetice au roluri multiple.

Pentru a face mai ușor legătura între termenii mai cunoscuți din engleză, am preferat să listez denumirile în englezp și apoi termenii în limba română.

Absorbents – Absorbanții sunt substanțe care se adaugă produselor cosmetice pentru cu scopul de a absorbi apa și/sau substanțele solubile în ulei, precum și substanțele dispersate.

Additives – Aditivii sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice în concentrații foarte mici pentru a atribui proprietăți unor substanțe sau îmbunătăți anumite proprietăți ale altor substante sau pentru a suprima anumite proprietăți nedorite.

Anti-Foaming – Anti spumanții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a opri formarea spumei în timpul procesului de manufacturare sau pentru a reduce tendința produselor finite de a genera spumă.

Citește mai departe

Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți

Molecula de vitamina A (întreaga moleculă) se numește Retinol. Substanțele derivate din vitamina A formează, împreună cu retinolul, o categorie de substanțe numite retinoizi. Aceste substanțe chimice pot fi naturale sau sintetice și pot avea uz cosmetic sau pot fi incluse în produsele farmaceutice cu aplicare cutanată, în funcție de proprietăție lor.

Retinoizii sunt ingrediente clasificate în trei generații (denumirile sunt cele oficiale, așa cum apar ele în listele de ingrediente):

Prima generație de retinoizi include: retinol, retinal (retinilaldehyde), tretinoin (all trans retinoic acid), isotretinoin (13-cis-retinoic acid), and alitretinoin (9-cis-retinoic acid).

A două generație include: etretinate, acitretin.

A treia generație include: tazarotene, bexarotene și adapalene.

Retinol și derivate de vitamina A – ingrediente în produsele cosmetice

În cazul produselor cosmetice, ingredientele derivate din vitamina A care se regăsesc cel mai des în lista de ingrediente sunt:

Retinol – întreaga moleculă de vitamina A;

Retinal (retinilaldehyde) –  o formă de vitamina A;

Retinyl acetate (retinol acetate) –  ester al retinolului, o substanță cu proprietăți asemănătoare cu ale retinolului;

Retinyl palmitate (retinol palmitate) –  ester al retinolului combinat cu acid palmitic,  forma sintetică a substanței retinyl acetate;

Citește mai departe

Despre produsele destinate creșterii genelor

În ultimii ani au apărut tot mai multe produse destinate creșterii genelor și nici unul dintre ele nu a avut succes până când într-o zi când Jan Marini a lansat în SUA un produs denumit Age Intervention Eyelash care conținea un ingredient activ denumit de către compania producătoare „growth factor”. Bineînțeles că nu există în chimie un ingredient cu acest nume, dar nimeni nu a fost interesat de acest aspect deoarece după câteva săptămâni de la folosirea substanței respective genele erau mai negre, mai lungi și firul de păr mai gros. Toate femeile care au folosit acel produs au avut aceleași rezultate extraordinare. Va imaginați că nu s-au pus prea multe întrebări pentru că o „minune” în lumea cosmeticii nu se întâmplă prea des.

Până la urmă misteriosul ingredient „factor de creștere” a atras atenția FDA-ului (Food and Drug Administration). S-a aflat astfel că ingredientul care cauza creșterea genelor era de fapt un medicament pentru glaucom numit bimatoprost. Marini folosea acest medicament care se eliberează pe bază de prescripție medicală și încălca astfel legea. Presată de FDA, Marini a schimbat numele produsului în Age Intervention Eyelash Conditioner și a listat următorul ingredient activ: 7-(3,5-dihydroxy-2-(3-hydroxy-4-(3-(triflormethyl) phenoxy)-1-butenyl) cyclopentyl), N-ethyl,) 1R-(alpha(Z), 2beta (1E,3R), 3alpha, 5alpha).

Citește mai departe

Produse cosmetice bio/ organice/ eco

Dacă acum 10 ani credeaţi că produsele naturale sunt răspunsul cerinţelor pielii dumneavoastră, în prezent se găsesc pe piaţă tot felul de produse cu termeni mai pompoşi. Bio (folosit de majoritatea europenilor), organic (folosit de americani şi britanici), eco (folosit de polonezi), toate trei însemnând în principiu acelaşi lucru. Inventarea acestor noi termeni care au priză mare la public, împreună cu reclamele promovate pe piaţă au dus la o curiozitate faţă de aceste produse la început, iar mai nou la o preferinţă a acestora.

Citește mai departe

Primere, baze de machiaj – siliconul în produse cosmetice

Primerele sau bazele de machiaj sunt folosite înainte de aplicarea fondului de ten sau a fardului de pleoape cu scopul de a face aplicarea acestor produse mai uşoară.

Primerele nu sunt altceva decât produse cu textură uşoară compuse în mare parte din diferite forme de silicon. Siliconul poate ajuta la îmbunătăţirea texturii pielii, poate umple porii într-o mică măsură, poate atenua zonele cu descuamare minoră, poate intensifica şi ajuta la aplicarea culorii fardurilor de ochi, temporat bineînţeles. Produsele formate din silicon au de obicei un aspect final uşor mat, iar acest lucru ajută în aplicarea produselor de gen fond de ten sau fard de ochi pentru că zona este mult mai puţin alunecoasă ca atunci când aţi fi aplicat un hidratant emolient sau când nu aţi fi aplicat nimic (sebumul este alunecos).

Citește mai departe

Dicționar de ingrediente cosmetice

Am căutat în ultimul timp un dicţionar de ingrediente care să fie cât mai complet şi, bineînţeles, să fie în concordanţă cu ceea ce am învăţat eu despre ingrediente (până acum). Sunt foarte dezamăgită de dicţionarele pe care le-am găsit online, există unul singur care consider că are informaţii corecte şi are destul de multe ingrediente listate. Este singurul dicţionar pe care eu îl consult online, iar dacă nu găsiţi o substanţă acolo mă puteţi întreba sau puteţi căuta chiar voi în mai multe surse, deşi probabilitatea ca informaţiile pe care le găsiţi să fie incorecte este destul de mare.

Dicţionarul despre care vorbesc este aici.
Aici este linkul cu substanțele interzise și cele acceptate din Europa (în limba română) cu ctrl+F puteți căuta tot ce vă interesează.
Aici gasiți toate ingredientele cu eventualele lor restricții, sunt listate și funcțiile lor.

Ingredientele produselor antiperspirante

Am primit un mail de la o cititoare care mă întreba despre două din ingredientele mai des întâlnite în produsele antiperspirante şi iată că răspund printr-un articol în speranţa că informaţiile vor fi de folos mai multora dintre voi.

Aluminum Zirconium Trichlorohydrex GLY, Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex GLY, Aluminum Zirconium Pentachlorohydrex GLY şi Aluminum Zirconium Octachlorohydrex GLY, etc, sunt ingrediente care prin aplicarea lor asupra pielii reduc producţia de transpiraţie din zona respectivă şi reduc cantitatea de miros neplăcut specific zonei respective. GLY este abreviere pentru amino acid glicină.
Aceste ingrediente au fost declarate sigure de către FDA USA şi au fost aprobate pentru a fi folosite în produsele cosmetice antiperspirante.

Citește mai departe

Propylene Glycol și Polyethylene Glycol

Propylene glycol (sau alţi glycoli şi glycerol) este folosit în industria cosmetică pe post de humectant, el ajută alte ingrediente să se absoarbă mai bine în piele. În ciudă faptului că s-a cercetat şi s-a dovedit că nu este adevărat, circulă mail-uri şi există site-uri care afirmă că propylene glycol este de fapt antigel industrial. Acele site-uri mai afirmă şi că  substanţa este puternic iritantă pentru piele. Mai departe arată că Material Safety Data Sheet (MSDS – Bază de date a siguranţei substanţelor) avertizează persoanele să evite contactul acestei substanţe cu pielea pentru că aceasta poate cauza probleme ficatului şi rinichilor.

Citește mai departe

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) şi Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Sunt Sodium Lauryl Sulfate (SLS) şi Sodium Laureth Sulfate (SLES) ingrediente problemă în produse cosmetice?
Înainte să răspund la întrebarea asta cred că ar fi bine de ştiut de unde a pornit toată această problemă legată de cele două ingrediente de mai sus.
Membrii site-ului Neways au generat aceste întrebări legate de SLS, iar afirmaţiile lor au fost luate drept adevăruri ştiinţifice, mai ales de companiile producătoare de aşa zise produse „naturale”.

Citește mai departe

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.