Primere, baze de machiaj – siliconul în produse cosmetice
Primerele sau bazele de machiaj sunt folosite înainte de aplicarea fondului de ten sau a fardului de pleoape cu scopul de a face aplicarea acestor produse mai uşoară.
Primerele nu sunt altceva decât produse cu textură uşoară compuse în mare parte din diferite forme de silicon. Siliconul poate ajuta la îmbunătăţirea texturii pielii, poate umple porii într-o mică măsură, poate atenua zonele cu descuamare minoră, poate intensifica şi ajuta la aplicarea culorii fardurilor de ochi, temporat bineînţeles. Produsele formate din silicon au de obicei un aspect final uşor mat, iar acest lucru ajută în aplicarea produselor de gen fond de ten sau fard de ochi pentru că zona este mult mai puţin alunecoasă ca atunci când aţi fi aplicat un hidratant emolient sau când nu aţi fi aplicat nimic (sebumul este alunecos).
Cu toate acestea, bazele de machiaj sunt cu totul opţionale şi puteţi câştiga la fel de mult din aplicarea unui produs hidratant pe bază de silicon. Pentru ochi puteţi folosi un anticearcăn mat sau semi-mat peste care aplicaţi un strat extrem de fîn de pudră pulbere. Vă recomand să încercaţi primerele înainte de a le achiziţiona.
Am observat foarte multe femei care se feresc să achiziţioneze produse ce conţin silicon pe motiv că blochează porii sau agravează acneea. Această afirmaţie este un mit fără nici o bază ştiinţifică, însă sunt cazuri rare în care pielea nu tolereză ingredientul, aşa cum se poate întâmpla cu orice alt ingredient.
Siliconul este o substanţă derivată din silica. În multele forme pe care le poate lua acest silicon, textura lui se simte ca mătasea pe piele, hidratează uşor şi reţine apa în piele fiind rezistent şi atunci când pielea se udă (pentru scurt timp). Este folosit de asemenea şi pentru a vindeca rănile şi pentru a îmbunătăţi aspectul cicatricilor, este preferat în cazurile de arsuri datorită proprietăţilor vindecătoare, protectoare şi a faptului că pielea respiră prin el.
Cele mai comune forme de silicon din industria cosmetică sunt: cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, dimethicone, phenil trimethicone.
Datorită proprietăţilor moleculare deosebite, siliconul este în acelaşi timp poros şi rezistent la aer. Imaginaţi-vă că siliconul formează la suprafaţa pielii o peliculă invizibilă care se aseamănă cu hârtia pliculeţelor de ceai. Toate ingredientele cu moleculă suficient de mică să fie absorbite în piele nu vor avea probleme să treacă prin acea peliculă de silicon, însă acea peliculă protejează pielea într-o anume măsură de mediul exterior şi chiar are proprietatea de a absorbi excesul de sebum, depinzând de cantitatea pe care trebuie să o absoarbă. Structura moleculară a siliconului face imposibilă blocarea porilor pentru că acesta este format din molecule mari cu spaţieri mari între ele, de unde şi senzaţia de hidratarea lejeră. De asemenea siliconul nu este niciodată absorbit de piele, el este din punct de vedere chimic volatil acest lucru însemnând că textura vâscoasă iniţială se evaporă repede şi nu pătrunde în pori deci nu îi poate bloca.
Bibliografie
Journal of Wound Care, July 2000
The Chemistry and Manufacture of Cosmetics
beautypedia.com
Dermatology Research and Practice
Cutis
Aceste sunt produsele pe care le folosesc cel mai des pe post de primer de ochi:
1. Urban Decay – Eyeshadow Primer Potion
2. Mac – Paint (în diverse culori)
3. Nars – Smudge Proof Eyeshadow Base
4. Seventeen – Ideal Cover Liquid Concealer – Nude
5. Too Faced – Shadow Insurance
6. Mac – Paint Pot (în diverse culori)
7. Mac – Fluidline (în diverse culori)
8. Benefit – Creaseless Cream Shadow/Liner (în diverse culori)
9. Nyx – Jumbo Eye Pencil (în diverse culori; eu l-am transferat din creion, îmi este mai uşor sa le am pe toate în recipiente de plastic)
Le folosesc singure sau chiar combinate cate doua daca sunt colorate, depinde de ce anume doresc să obţin.
Ca bază de machiaj pentru faţă am încercat foarte multe produse, dar preferatele mele sunt: Clinique – Pore Minimizer Instant Perfector, Clinique – Pore Minimizer T-zone Shine Control, Smashbox – Anti-Shine, Smashbox – Compact Anti-shine, OCC Eight – Professional Mattifying Gel şi Paula’s Choice – Shine Stopper Instant Matte Finish Microsponge Technology. Pentru ten gras sunt ideale, pentru ten normal nu au un beneficiu deosebit, un produs de tip serum sau loţiune cu silicon poate avea acelaşi rezultat.
Notă: Fotografiile şi produsele îmi aparţin şi nu fac scopul nici unei campanii publicitare.
Voi ce baze de machiaj folosiţi?
Am citit ca ai scris ca ai scris ca un primer poate fi inlocuit cu o crema hidratanta pe baza de silicon. Ai putea sa imi recomanzi una care sa nu fie la un pret mare ? Eu am ten mixt. Multumesc frumos anticipat !
Bianca, poti cauta in orice farmacie creme cu protectie solara, pentru ten mixt, care sa contina in prima parte a listei de ingrediente unul sau mai multi siliconi. Bioderma are cateva variante, la fel si Avene, au preturi bune.
Corina,
Intrebare usor stupida – daca, dupa protectie solara, aplic machiaj cu buretelul umezit, asta afecteaza protectia solara (pe principiul,daca pielea intra in contact cu apa, se duce protectia). Multumesc!
Alina, buretelul pentru machiaj (cand foloseam fond de ten am aplicat mereu cu Beauty Blender) este doar putin umed, suficient cat sa nu absoarba atat de mult fond de ten, dar nu atat de ud cat sa afecteze produsele aplicate pe ten in urma cu 10 minute. Dupa ce storci bine buretelul de apa poti sa il usuci putin intr-un prosop curat de bumbac, pentru mine aceasta varianta era cea mai potrivita pentru aplicarea fondului de ten.