Ingredientele produselor antiperspirante

Am primit un mail de la o cititoare care mă întreba despre două din ingredientele mai des întâlnite în produsele antiperspirante şi iată că răspund printr-un articol în speranţa că informaţiile vor fi de folos mai multora dintre voi.

Aluminum Zirconium Trichlorohydrex GLY, Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex GLY, Aluminum Zirconium Pentachlorohydrex GLY şi Aluminum Zirconium Octachlorohydrex GLY, etc, sunt ingrediente care prin aplicarea lor asupra pielii reduc producţia de transpiraţie din zona respectivă şi reduc cantitatea de miros neplăcut specific zonei respective. GLY este abreviere pentru amino acid glicină.
Aceste ingrediente au fost declarate sigure de către FDA USA şi au fost aprobate pentru a fi folosite în produsele cosmetice antiperspirante.

Europa le-a reglementat mai târziu, a fost o perioadă în care Aluminum Zirconium Chlorohydrate GLY a fost interzis ca mai apoi să fie acceptat cu condiţia să scrie pe etichetă avertismentul: nu aplicaţi pe pielea iritată sau afectată. Aici este linkul cu substanţele interzise şi cele acceptate din Europa (în română) cu ctrl+F puteţi căuta tot ce vă interesează
Aici găsiţi toate ingredientele cu eventualele lor restricţii, se explică şi funcţiile lor.

Interesant de ştiut despre ingredientele de mai sus este faptul că ele, în combinaţie cu transpiraţia pătează hainele cu pete de culoare galbenă (câteodată chiar se decolorează zona respectivă), iar folosirea constantă a aceluiaşi antiperspirant care le conţine duce şi la întărirea materialului din acea zonă. Cum puteţi să remediați aceste probleme: înălbitorul este o soluţie dacă hainele sunt albe, iar oţetul este o soluţie pentru hainele colorate.

Antiperspirante tratament pentru hiperhidroză

În tratamentele antiperspirante, recomandate de medici pentru ameliorarea hiperhidrozei (transpirație excesivă), sunt folosite ingrediente active mai eficiente în blocarea glandelor sudoripare, cel mai des Aluminum Chlorohydrate și Aluminium Chloride. Aceste ingrediente sunt din punct de vedere chimic săruri metalice şi pot fi foarte iritante dacă sunt aplicate pe pielea lezată sau iritată (de exemplu după epilare). Alte ingrediente folosite în formula tratamentelor antiperspirante: Aluminium Hydroxychloride; Aluminium Chlorhydroxide; ; Aluminium chlorohydrol; Polyaluminium chloride.

Riscul de a dezvolta cancer mamar în urma folosirii antiperspirantelor şi deodorantelor care conţin aluminiu a fost clarificat în urma unui studiu efectuat în 2002 în Seattle (la Centrul de Studiu al Cancerului Fred Hutchinson) în urma căruia s-au publicat articolele în Jurnalul Institutului Naţional de cancer. Cercetătorii nu au găsit nici o dovadă cum că riscul de a dezvolta cancer mamar ar fi legat în vreun fel de folosirea deodoranţilor sau a produselor antiperspirante. Studiul s-a efectuat pe aproape 2000 de femei.

Antiperspirantul natural – piatra de alaun

O variantă de produs ce poate fi folosit pe post de antiperspirant natural este piatra de alaun naturală. Pentru a ști dacă piatra de alaun este sau nu eficientă trebuie să o încercați.

Există două ingrediente de acest tip: unul natural numit potassium alum (potassium aluminum sulfate dodecahydrate) și câteva sintetice, cel mai cunoscut fiind Ammonium alum (Ammonium aluminium sulfate dodecahydrate). Cele sintetice au potențial iritant mediu și nu sunt antiperspirante foarte eficiente. Alte ingrediente sintetice folosite sunt soda alum și feric alum.

103 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna fetelor , ce parere aveti despre deodorantul de la FOREVER-ALOE EVER -SHIELD STICK DEO ? as dori sa-l incerc ,dar vreau sa stiu daca cineva l-a folosit si cum a fost …

  • Cat costa toxina botulinica? Eu ma dau cu ODABAN si sunt foarte multumita de el. Am fost la medic in primavara si mi la prescris, dar eu l-am comandat de pe http://www.odaban.ro ca l-am gasit cu vreo 25 lei mai ieftin decat in farmacie si de atunci am folosit un flacon pana acuma. am dat 60de lei parca, dar il foloseam o data pe saptamana sau si mai rar ca nu era cazul. Este foarte bun, as incerca si injectii cu botox ca am auzit ca sunt eficiente dar ma intereseaza un pret mai intai. si ce riscuri implica asta? Cat despre aluminiu, mie doctorul mi-a spus ca nu sunt atat de nocive ca el a fost la un congres cu odaban si nu e atat de daunator…adica nu e natural, dar nu face rau pe cat crede lumea

    • Buna Florin,
      Depinde de la medic la medic, sunt mai multe tipuri de toxina. Nu cunosc preturile din pacate.
      Mda, „nu sunt atat de nocive” nu este suficient pentru mine 🙂 Iar la congres cu un producator nu vei auzi niciodata nimic rau despre produsele lor.

    • Am fost la Real si am gasit Mitchum Cold fresh :).
      Este cel mai bun antiperspirant pe care l-am incercat pana acum. Are un miros placut, se usuca foarte repede dupa aplicare si nu irita.
      Ca si o paranteza magazinele Real au fost cumparate de catre grupul ce detine Auchan, ma gandesc ca au unificat si gama de produse.
      Anyway multumesc pentru raspuns Nicole.

      • Roxana, cred ca la ala din Militari, dar nu bag mana in foc. L-am luat anul trecut, posibil sa nu mai fie in stoc, dar ei il aduc cu regularitate.

  • Buna Pasagera,

    Am incercat produsul de doua zile, astfel ca raspunsul meu este bazat doar pe aceasta experienta.
    Pe sticker scrie ca nu lasa urme albe. Dupa aplicare pe piele si uscare, zona pare a fi usor pudrata.
    Acum revenind la intrebarea ta, am purtat in prima zi o camasa bleumarin inchis, si ieri un tricou inchis. Materialul pe interior era curat insa era si foarte putina pudra. La o scuturare usoara s-a inlaturat. Nu stiu insa cum o sa arate un tricou dupa mai multe purtari si utilizari ale produsului Mitchum.

    Ca sa intelegi mai bine problema mea eu transpir excesiv de mult. Am incercat diverse antiperspirante si nici unul nu a avut efectul pe care il are mitchum :). Poate si faptul ca nu este fabricat in Romania conteaza.

  • Buna Corina,
    Revin si eu pe site-ul tau cu o intrebare, mai exact daca stii cumva daca extractul de nufar alb (NYMPHAEA ALBA) este iritant sau nu. L-am gasit intr-un deodorant Vichy care pare chiar neasteptat de curat ca formulare chimica: PROPYLENE GLYCOL • AQUA / WATER • GLYCERIN • SODIUM STEARATE • STEARETH-100 • BEHENIC ACID • EDTA • NYMPHAEA ALBA EXTRACT / NYMPHAEA ALBA FLOWER EXTRACT • SODIUM HYDROXIDE • SODIUM LAURYL SULFATE • SODIUM PALMITOYL PROLINE • SODIUM STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER • ZINC GLUCONATE
    Am cautat deja pe site-ul Pauleu insa nu am gasit chiar nufar alb ci „Nymphaea tetragona” si nu cred ca e unul si acelasi lucru.
    Ideea e ca mi se pare ok formula acestui deo si vroiam sa stiu daca si acel extract este ok.
    De asemenea, BEHENIC ACID este un ingredient de care nu am mai auzit si am inteles ca e un acid gras dar nu am gasit mai multe detalii cum ca ar fi sau nu problematic pentru piele.
    Multumesc.

    • Buna Oana,
      Producatorii au preturi diferite, tine de polica lor.
      Pe site-ul comenzi vad multe produse, nu mi-a deschis la unul anume.
      Alege-o pe care vrei, ideal simpla, fara alte ‘arome’ si sa fie naturala.

    • Eu am avut de la Farmacia tei, e buna insa greu de manuit pentru ca aluneca in mana daca e umeda si asa am spart vreo 3..Dar mi s-a parut buna. Ideal ar fi sa cumpeti una tip deodorant ca sa ai un suport de plastic sa-l tii. Mare grija sa fie naturala si nu sintetica.

      • Buna Roxana,
        Am si eu una fara suport de plastic, dar nu o ud pe toata cand o folosesc si nu am scapat-o din mana pana acum. De fapt prefer sa nu o ud ci sa o aplic pe pielea umeda.

  • buna, corina! vad ca tu folosesti piatra de alaun. dar o folosesti de una singura sau aplici si deodorant peste? sau asta tine de cat de eficienta este de una singura, in functie de fiecare persoana in parte? am vazut ca este una pe iherb complet naturala, are doar potassium alum, vreau sa o incerc. as fi vrut si un deodorant spray natural, dar ce am gasit pe iherb sunt tot pe baza de potassium alum. nu cred ca are rost sa le combin pe acestea doua, sa folosesc acelasi ingredient de doua ori. cred…

  • Buna ai idee de acest hidrogel de la maxim? http://antitranspiratie.ro/maxim-plus-hidrogel-antiperspirant.html
    Ingrediente: Apă, Glicerină, CH3™ Pentapeptide (conţine apă, glicerină, pentapeptide-3, caprilil glicol), acetil hexapeptide-3, Monoetileter Dietilenglicol Purificat, Ulei Esenţial de Lămâie, Ulei Esenţial de Arbore de Ceai, PEG 40 sau Monolaurat de Sorbitan, Gliceride Caprilice/Caprice PEG-8, Polidocanol, Sorbat de Potasiu, Disodiu EDTA, Alchil Acrilat Crospolimer, Acid Lactic. Este vreunul din ingrediente periculos? Multumesc!

  • Buna Corina,

    Cred ca esti singura persoana care ma poate lumina. De aproximativ 3 ani, folosesc pe post de antiperspirant bicarbonatul de sodiu, in ideea ca e natural. Pana aici totul ok, insa ieri am citit cateva informatii cum ca bicarbonatul contine aluminu. Stii ceva de acest lucru?

    O seara frumoasa!

  • Buna ziua,

    Vreau sa va cer parere despre deodorantul (nu antiperspirant) folosit de mine: pudra de piatra de alaun (naturala) diluata in solutie de argint coloidal 20 ppm. Scopul este atins: transpir foarte putin si nu miros. Ma intereseaza daca ingredientele sunt in regula. Multumesc.

  • Buna Corina,
    De-a lungul timpului am folosit mai multe antiperspirante,problema mea este ca in primele zile cand folosesc unul nou,simt ca își face efectul,dar dupa doar o saptamana simt mirosul acela neplăcut si simt ca nu ma mai protejează antiperspirantul.Eu locuiesc in Danemarca si sincera sa fiu nu prea gasesc o gama atat de variata de produse cum găseam in tara si aici ma refer la produsele de calitate.Ce as putea sa fac? Eu am găsit acestea care au ingrediente mai curate,dar ma tem ca o sa se intample cum s-a intamplat si cu celelalte,pot sa spun ca nu ma protejeaza nici macar cateva ore si e jenant sa simt mirosul acela neplacut.
    Si unul dintre antiperspirantele de care ti-am vorbit este „Nordic Birch cream deo roll-on” si are urmatoarele ingrediente: International list of ingredients (INCI): Aqua, prunus amygdalus dulcis oil*, butyrospermum parkii butter*, oenothera biennis oil*, glycerin**, aloe barbadensis leaf extract*, polyglyceryl-3 dicitrate/stearate, zea mays starch*, lysolecithin, zinc ricinoleate, glyceryl caprylate, betula alba leaf extract*, simmondsia chinensis seed oil*, parfum, magnolie officinalis bark extract, citric acid, tocopherol, beta-sitosterol, squalene, citral, citronellol, linalool. (* = ingredient from Organic Farming, ** = made using organic ingredients).
    Sau acesta tot din aceeasi gama doar cu mai putine ingrediente: International list of ingredients (INCI): Aqua, glycerin**, potassium alum, xanthan gum. (* = ingredient from Organic Farming, ** = made using organic ingredients).
    Ai putea sa-mi spui daca merita sau nu sa investesc in aceste produse? M-ar putea ajuta?

    • Andreea,
      Imi cer scuze, nu am raspuns la intrebarea ta si nimeni nu ar putea sa stie daca un antiperspirant va fi sau nu eficient in cazul tau. Nici macar tu nu poti sti inainte sa incerci. Insa eu ti-as recomanda sa cauti un medic pentru ca perspiratia cu miros foarte greu poate fi semn de afectiuni interne. Sau alta varianta este consultarea unui estetician pentru injectii cu toxina botulinica care micsoreaza mult cantitatea de perspiratie generata de corp.

      • Sunt tare fericita ca te-am regasit in primul rand.
        Eu sunt o alergica la orice fel de deodorant din comert.
        Si oricat ma spal si ma frec nu dispare mirosul de la axila in totalitate.
        Am descoperit ca mirosul este dat de o oarecare ciuperca.
        Am gasit rezolvarea. Este empirica dar eficace.
        Pulverizez inainte de baie clor amestecat cu sampon, care omoara ciuperca,( daca observati o culoare mai bruna sa stiti ca este ciuperca.)
        Apoi pudrez cu bicarbonat fiecare axila caci desfiinteaza ( amoniacul )mirosul de transpiratie dar nu este antiperspirant.
        Pasul 3 este piatra de alaun care este antiperspirant si astringent.
        Acest tratament nu se face inainte de a te imbraca si a iesi din casa ci inainte cu cel putin o ora.
        Te limpezesti cu apa te stergi si curata te imbraci- astfel nu patezi nici o haina si toata ziua esti protejata.
        Eu eram un caz fara iesire, imi era frica sa ies din casa de mirosul neplacut. dar asta este solutia ideala: clor, bicarbonat si pietricica de alaun.
        Inca ceva care v-ar putea fi de folos ; daca aveti zone in care transpiratia este abundenta de pilda fata, zonele intime, talpile , folositi piatra de alaun(antiperspirantul) daca se degaja si mirosuri oarecare, folositi toata reteta de mai sus.
        Mentionez inca o data ca piatra de alaun nu desfiinteaza mirosurile ci este doar pespirant si astringent.
        Daca mirosul nu dispare definitiv, folositi Fluocinolon si Clotrimazol in aplicatii simultane (3 zile) si veti rezolva mirosurile definitiv o data cu ciuperca cea puturoasa.

        • Mariana,

          Te rog sa eviti a face recomandari pe acest blog, mai ales daca nu ai autoritate in domeniu. Informatiile expuse de tine sunt eronate si chiar periculoase pe termen lung. Clorul distruge bariera naturala a pielii si nu numai.
          Mai mult decat atat, recomanzi cu usurinta Fluocinolon si Clotrimazol. Sa inteleg ca esti medic dermatolog si poti face o astfel de recomandare? Nu cred ca esti medic si nici nu cred ca stii ca oamenii citesc orice pe net si pun in practica. Poti sa iti asumi problemele cauzate de ‘metoda’ ta de tratament? Gandeste-te putin inainte sa scrii lucruri ce pot avea impact negativ asupra sanatatii cuiva!
          Te rog sa nu iei nimic personal, nu te cauta nimeni pe tine daca se intampla ceva! Tot mie imi scriu cititoarele ca s-au iritat de la cine stie ce reteta de pe net.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.