AHA – Alpha Hydroxy Acids

AHA (în concentraţiile şi cu pH-ul optim, vezi articolul explicativ) este mai potrivit pentru ten normal/uscat pentru că acest acid exfoliază chiar la suprafaţa pielii şi nu pătrunde foarte mult în pori, fiind un acid solubil în apă. Este dovedit că AHA îmbunătăţeşte producţia de colagen, măreşte capabilitatea pielii de a rămâne hidratată, îmbunătăţeşte culoarea şi aspectul pielii. Produsele cu AHA ideale au concentrații între 5-8%, există însă și exfolianți cu AHA 10% sau chiar 12%.

Ultimele studii în domeniul cosmeticii arată că și tenul gras beneficiază de efectele AHA, iar aceștia sunt preferați pentru ameliorarea petelor superficiale și pentru îmbunătățirea texturii și uniformizarea culorii pielii.

Ca de obicei industria cosmetică a exploatat şi acest domeniu al exfolierii şi a găsit tot felul de substanţe pe care le denumeşte AHA, ca de exemplu: extract de trestie de zahăr (sugarcane extract), acizi din fructe, extract de lapte, extract de citrice; ca să ne facă să credem că vom folosi un AHA mai „natural”. Este adevărat că acidul glicolic este derivat din trestia de zahăr, acidul lactic din lapte, dar asta nu înseamnă că sunt unul şi acelaşi lucru.

Atâta timp cât pe etichetă nu scrie: glycolic acid, lactic acid, malic acid, tartaric acid, acel produs nu conţine ingredientul necesar pentru exfoliere.

Atenție, acidul citric apare de multe ori în lista de ingrediente, el este un stabilizator de pH foarte bun, dar nu este folosit cu rol de exfoliant chimic fiind iritant în concentrații mari.

Exfolianții AHA cunoscuți, cu o mulțime de studii pentru a le dovedi eficiența și acțiunea asupra pielii sunt acidul glicolic și acidul lactic. Există produse care le conțin pe ambii însă în general produsele exfoliante conțin unul dintre cei doi acizi, în concentrațiile specificate mai sus.

Ar trebui să fiţi foarte suspicioşi în legătură cu orice produs care susţine că exfoliază cu AHA, dar lista de ingrediente are termeni care doar seamănă cu acizii necesari.

Bibliografie
Expert Opinion in Pharmacotherapy
Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery
Global Cosmetic Industry
Free Radical Biology and Medicine
International Journal Cosmetic Science
Archives of Dermatologic Research
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Skin Research and Technology

65 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna,
    am citit ca apreciezi exfoliantii de la Bravura London si am comandat si eu unul cu agid glicolic 10%, il folosesc de o luna cam de 3- 4 ori pe saptamana. a fost cat l-am folosit 3 zile la rand si mi-a placut foarte mult cum imi arata tenul meu mixt dar m-am temut sa-l mai folosesc zilnic desi nu mi-a sensibilizat/iritat tenul. poate fi folosit zilnic fara sa ma tem de efecte negative? Nu stiu cat timp trebuie sa continui sa-l folosesc? pot sa-l introduc in rutina de beauty pe termen lung?Multumesc

    • Gianina,
      10% AHA este un tratament cu aplicari saptamanale. Poti sa il folosesti atata timp cat iti este benefic, exfolierea excesiva nu este de ajutor pielii.
      Eu nu am folosit exfoliantii de la Bravura, doar peelingurile.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.