Cu ce putem exfolia pielea?

Am spus în articolele anterioare că exfolianţii chimici sunt AHA (alpha hydroxy acid) şi BHA (beta hydroxy acid).

BHA este un singur acid, şi anume acidul salicilic, iar în lista de ingrediente îl găsiţi sub denumirea de „salicylic acid”.
AHA însă poate fi o varietate de acizi: acidul glicolic (glycolic acid), acidul lactic (lactic acid), acidul tartaric (tartaric acid), acidul malic (malic acid). Dintre toţi acizii de tip AHA, cel mai des folosiţi şi mai eficienţi sunt acidul glicolic şi lactic.

Puteţi folosi produsul care conţine AHA sau BHA o dată (sau de maxim 2 ori pe zi), dar nu folosiți două produse care conțin același tip de exfolianţi aplicate concomitent, unul peste celălalt. Al doilea produs aplicat devine iritant pentru piele.

În cazul în care folosiți exfolianți diferiți este important să nu îi aplicați unul peste celălalt.  Exfolianţii se aplică pe toată faţa evitând cu grijă mucoasele (nu aplicaţi foarte aproape de ochi, nas, gură), nu se aplică pe pleoape. Aceste produse se folosesc după produsul de curăţat şi toner (dacă folosiţi toner), pe faţa perfect uscată.

După ce exfoliantul s-a absorbit (are nevoie de 2-3 minute pentru a se absorbi – depinde de produs, pentru mai multă siguranţă este indicat să aşteptaţi 10-15 minute) puteţi aplica orice alt produs aveţi nevoie: cremă hidratantă, factor de protecţie, etc.

Este important să folosiți un produs hidratant care să conțină antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicating și anti iritanți în fiecare seară indiferent în ce parte a zilei ați aplicat exfolianți. (Cum se realizează hidratarea pielii).

Efecte adverse minore pot apărea (în urma oricărui exfoliant) în primele zile de folosire: senzaţie de înţepături care durează câteva secunde, foarte uşoară roşeaţă care dispare în câteva minute. Dacă aceste senzaţii se transformă în iritaţie pe termen lung, roşeaţă, semne de dermatită medicamentoasă, reduceţi frecvenţa folosirii produsului respectiv la o dată sau de două ori pe săptămână, dacă simptomele nu dispar opriţi folosirea produsului. Dacă pielea devine uscată este nevoie să folosiţi o cremă mai hidratantă ca de obicei până când pielea se calmează şi se obişnuieşte cu exfolierea.

Dacă pielea se descuameză în urma folosirii exfolianților răriți aplicările și folosiți un scrub ușor (ex: zahăr măcinat și ulei de sâmburi de struguri) pentru a îndeparta pielea descuamată.
Dacă vă descuamați doar pe anumite zone puteți rări aplicările de exfolianți strict în zonele respective.

Din diferite motive, există persoane care nu pot tolera AHA sau BHA în primele zile de folosire, iar unele nu  pot tolera deloc. Persoanele alergice la aspirină nu tolerează BHA sau tolerează doar concentrații foarte mici (0.5%-1%).

Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică

72 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina,

    Am inceput de 3 saptamani ma ghidez dupa ‘The regimen” de pe acne.org, putin adaptat, nu am achizitionat produsele lor, folosesc: dimineata: gel de curatat fata Effaclar, brevoxyl (5%), Hydralight Shine-Free SPF 30 (PC)
    Seara: gel de curatat fata Effaclar, 8% AHA Gel, ulei de jojoba.

    Iin primele 2 saptamani acneea mea inflamatorie ( papule si pustule) s-a vindecat aproape total in aceasta perioada si de asemenea si petele post-acneice pe care le aveam de luni bune.

    In ultima saptamana insa, am incercat sa maresc cantitatea de BP, cum este recomndat in ‘The regimen’, insa fata mea arata atat de uscata si descuamata.. zici ca e piele intoarsa.. sau de sarpe.. desi am folosit si un scrub in ultimiele zile.. am redus si cantitatea de BP..

    Am nevoie de sfatul tau, ce as mai putea introduce in rutina mea pentru a scapa de aceasta problema?
    Nu as vrea sa renunt la acest tratament care m-a scapat de cosuri.
    Mentionez ca inainte aveam tenul gras, iar de cand folosesc tratamentul e foarte uscat, dupa ce aplic fond de ten fata mea arata ca o piele intoarsa

    • Monica,
      Nu e nevoie sa maresti cantitatea de BP, nu exista nici un studiu care sa demonstreze ceea ce spune Dan si anume ca o cantitate mai mare de BP este mai eficienta decat una mai mica. O cantitate mai mare de BP poate duce la descuamarea, uscarea si chiar iritarea pielii. Aplica deci BP doar pe pustule, in cantitate mica.
      Ideal ar fi ca seara sa folosesti BHA, nu AHA. Iar in loc de ulei de jojoba poti alege o crema hidratanta foarte bine formulata care sa contina ingrediente reparatoare, antioxidanti si eventual retinol sau niacinamide (cu rol de cell communicating).

      • Iti multumesc pentru sfat, il voi pune in aplicare mai ales ca am deja Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant PC. Ai putea sa imi recomanzi si o crema hidratanta potrivita de la PC pentru tenul meu( gras si deshidratat in acelasi timp)?trebuie sa imi comand crema cu SPF ca e pe terminate, dar voi astepta raspunsul tau ca sa imi comand si o crema hidratanta!
        Multumesc!

  • Bună!
    Am si eu o problemă, dacă s-a mai discutat anterior nu am găsit, deși am căutat… La bărbie, seara mai ales, atunci când curăț pielea, simt ca niște brobonițe, ca și cum porii sunt super-încărcați și au cruste de sebum întărit la suprafață (nu știu sigur dacă asta e explicația…). Evident că am multe puncte negre pe bărbie, dar și pe nas…
    Rutina mea este următoarea: dimineața – curățare Balea Ultra Sensitive Gel, PC Redness Relief, Bioderma DS, protecție solară PC Hydralight SPF 30 sau Bioderma ABCDerm SPF 50; seara: curățare, Redness Relief, PC BHA Gel 2%, PC Hydralight Lotion + Resist Hyaluronic Acid Booster (nu folosesc booster-ul chiar în fiecare seară, cam la 2-3 seri).
    Este ceva greșit în rutina mea, sau ar trebui să folosesc alt exfoliant? N-aș vrea să folosesc un scrub, am pielea destul de sensibilă…

    Mulțumesc!

    • Sidd,
      Poti pe zona respectiva, o data pe saptamana, sa incerci sa cureti barbia cu un prosopel curat imbibat in produsul de curatare. Daca te referi la zona de sub buza inferioara, atunci aceasta zona asa arata la toata femeile (in special cele cu tenul gras), pur si simplu asa arata porii in acea zona.
      Oricum pori schimba exfoliantul cu unul mai puternic, incearca Resist BHA 2% (nu incerca Skin Perfecting 2% Liquid pentru ca nu este potrivit tenului sensibil), si incearca sa aplici pe zonele cu puncte negre in fiecare seara.

  • Buna Corina , oxidul de zinc ( ca al 4-lea ingredient din crema ) poate sa fie aplicat concomitent cu acid salicilic (lotiune 2% bha paula’s choice ) ?

    • Diana,
      Te referi la un produs care le contine pe ambele? Sunt multe produse care contin oxid de zinc fara ca acesta sa aiba rol de filtru solar si desi nu cunosc produse care sa le contina pe ambele, daca ar exista un astfel de produs ar fi ok.
      Daca insa intrebi daca poti aplica BHA si apoi un produs cu oxid de zinc atunci raspunsul este da. Sunt foarte multe persoane care folosesc BHA dimineata si apoi aplica produse cu filtre minerale. Cele doua ingrediente nu au impact negativ unul asupra celuilalt.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.