Am acnee, cum procedez?
De-a lungul anilor, cele mai multe persoane care mi-au cerut ajutorul în rezolvarea problemelor pielii se confruntă cu afecțiuni cutanate care au ca simptome pustule cu puroi (denumite popular coșuri). Diagnosticul nu a fost acnee în toate cazurile, pentru că există multe alte afecțiuni care seamănă cu acneea, dar nu sunt acnee. Citește articolul despre tipurile de acnee.
Indiferent de diagnostic, dacă ai acnee sau te confrunți cu simptome specifice acneei, este nevoie să acorzi atenție deosebită îngrijirii pielii tale. De cele mai multe ori pustulele cu puroi apar pe tenul cu exces de sebum și pot fi însoțite de puncte negre, iritație, descuamări, pori dilatați.
Pentru tratamentul pustulelor cu puroi sunt necesare câteva reguli simple, ce trebuie respectate cu strictețe.
1. Reguli de igienă:
- Nu atinge tenul cu mâinile în timpul zilei, niciodată! Nu lăsa părul să atingă tenul (în special în timpul nopții)! Dacă ai senzații de prurit (mâncărime) pe piele, folosește un șervețel.
- Nu folosi prosoape de bumbac (doar dacă le schimbi zilnic), folosește prosoape de hârtie. Tamponează ușor pielea după curățare, cu prosopul, nu freca!
- Schimbă fața de pernă des, folosește-o o seară pe o parte, seara următoare pe partea celalaltă, iar seara următoare schimb-o cu una curată.
- Spală-te pe mâini înainte de a te spăla pe față și înainte de a vă aplica orice produs cosmetic pe piele.
- Evită extracția pustulele acasă, mai ales dacă ai unghii lungi, poți răni pielea. Rănile se vindecă extrem de greu, dacă se vindecă. De multe ori rănile se transformă în cicatrici atrofice. Ideal ar fi să nu extragi pustulele acasă, dar dacă trebuie neapărat să faceți acest lucr protejați degetele cu șervețele apoi urmați pașii de aici: http://www.acne.org/pop.html. După extracție aplică presiune minimă 4-5 minute asupra locului cu un şerveţel curat și uscat (4-5 minute este timpul mediu de coagulare al sângelui), apoi când locul e uscat aplică un produs antibacterian (mai jos sunt prezentate ingredientele antibacteriene).
2. Reguli de alimentație:
- Evită carnea de porc, prăjelile, mâncărurile grele, fast food, grăsimile saturate etc. Evită băuturile acidulate sintetice (Cola, Pepsi etc).
- Consumă multe fructe și legume cât mai aproape de starea lor naturală. Bea apa!
- Evită orice aliment care cauzează apariția pustulelor (dacă e cazul, vezi mai jos exemple)
3. Reguli de îngrijire a tenului:
Nu există un singur produs miraculos sau un singur ingredient care să amelioreze pustulele sau să vindece acneea și NU va exista vreodată. Există un singur medicament administrat oral care vindecă 50-80% din cazurile cu diagnostic acnee, dar și în timpul administrării tratamentului cu acest medicament tenul trebuie îngrijit corect, cu o rutină adecvată (medicamentul este Roaccutane).
De aceea trebuie să construiești o rutină corectă de îngrijire a tenului care să conțină și produse care ameliorează pustulele. Pentru îngrijirea tenului acneic cele mai bune rezultate s-au observat în urma folosirii acidului salicilic împreună cu un antibacterian și un retinoid.
O variantă pentru rutina zilnică tenului poate fi următoarea:
Dimineața: curățarea tenului cu produs solubil în apă, toner, tratament, protecție solară.
Seara: curățarea tenului cu același produs solubil în apă, toner, tratament, hidratare (+reparare bariera naturală sau +anti aging sau +tratament pete solare).
Ingredientele tratament cu aplicare locală care au impact asupra pustulelor cu puroi sunt:
- Antibacterienele: există două și anume benzoyl peroxide și acid azelaic. Antibacterienele au efect doar asupra pustulelor (acidul azelaic are și efecte în estomparea petelor post acnee), aplică-le doar pe pustule, ele ajută leucocitele în lupta cu bacteriile care duc la formarea pustulelor.
- Exfolianții chimici, mai precis BHA (acidul salicilic). Prin proprietatea de a curața porii, acidul salicilic nu dă voie sebumului să se acumuleze în pori, îndepărtează celulele moarte din pori, distruge mediul propice pentru multiplicarea bacteriei ce cauzează pustule.
- Retinoizii medicamentoși cu aplicare locală – sunt indicați în cazurile în care tenul prezintă multe pustule. Retinoizii cosmetici (cum ar fi retinol 1% pot înlocui cu succes retinoizii farmaceutici)
- Antibioticele – în cazul în care pustulele se datorează unei anumite bacterii care se dezvoltă pe ten, doar la recomandarea medicului, în urma analizelor bacteriologice.
- Tratamente specifice pentru afecțiuni specifice care duc la apariția pustulelor (Demodex, fungi ce produc foliculită, etc).
Propunere rutină care să conțină două sau toate dintre ingredientele de mai sus:
Dimineața: curățare ten, toner, antibacterian pe pustule (și pete dacă alegi acidul azelaic), protecție solară.
Seara: curățare ten, toner, exfoliant acid salicilic (singur sau alternativ cu un retinoid), hidratare.
În rutina de mai sus este important să incluzi ingrediente reparatoare, anti iritanți și antioxidanți pentru a susține pielea în procesul de vindecare, pentru a evita uscăciunea și iritația cauzată de ingredientele anti acnee și pentru a întări bariera naturală a pielii. Tonerul tău trebuie să conțină aceste ingrediente, la fel și crema hidratană, crema cu protecție solară și restul produselor folosite.
Atenție! Tonerele anti acnee (majoritatea) conțin alcool sau astrigenți. Alege doar tonere care au în compoziție ingrediente care restaurează și întăresc bariera naturală a pielii, anti iritanți și antioxidanți.
În funcție de retinoidul ales (farmaceutic cum ar fi Retin-A, Differin etc sau cosmetic Clinical 1% Retinol etc), produsul se poate aplica de 1-2 ori în cazul retinol 1% sau de mai multe ori pentru retinoizii farmaceutici. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile producătorului, sensibilitatea și toleranța pielii, efectele observate.
Există și produse cu concentrații mai mari de retinol (1.5%) însă puține sunt persoanele care tolerează o concentrație atât de mare fără efecte secundare.
Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică – Articolul conține detalii despre rutina și include produse opționale care ajută în cazurile de acnee cum ar fi masca cu aspirină.
Rutina de îngrijire depinde de toleranța tenului, de reacția tenului la ingredientele respective și de gravitatea afecțiunii cutanate. De exemplu: este posibil ca tenul să nu tolereze aplicări zilnice de exfolianți sau retinoizi, în acest caz poți face o zi pauză între aplicări (sau chiar mai multe zile).
Este însă posibil ca tenul să aibă toleranță mare și să poți aplica în fiecare dimineață un antibacterian și/sau un exfoliant și în fiecare seară un retinoid – sunt rare aceste cazuri și este bine să introduceți cu atenție și răbdarea ingredientele active în rutina zilnică.
Este extrem de important să își cunoști tenul și să recunoști primele semne ale unei reacții adverse cauzate de ingredientele anti acnee.
Produsele pe care le alegi trebuie să fie formulate corect, fără iritanți și trebuie să fie potrivite tipului tău de ten și particularităților tenului tău. Alegerea produselor cosmetice (sau medicamentelor pentru tratarea pustulelor) se bazează doar pe aceste criterii.
Oricât de bine formulat este un produs cosmetic, dacă nu este potrivit tenului tău nu trebuie să îl folosești. Pentru a afla dacă este nu potrivit tenului tău trebuie să cunoști ingredientele pe care nu le tolerezi, care îți blochează porii și apoi să încerci pe piele produsele care îndeplinesc criteriile de mai sus.
Achiziționarea mostrelor pentru produsele cosmetice este recomandată, în special dacă îți bazezi alegerile pe alte criterii decât lista de ingrediente a produselor.
Pentru a avea rezultatele dorite aplicarea produselor tratament cu consecvență și răbdare cât și urmărirea cu atenție a reacției pielii este cheia reușitei. Majoritatea persoanelor care au acnee (chiar și unele persoane care au acnee de mulți ani) caută produsul/produsele miraculoase care va vindeca acneea în 2-3 luni.
De cele mai multe ori lupta cu pustulele durează mulți ani și trece uneori prin perioade în care tenul arată mai bine, însă rutina de îngrijire a tenului cu pustule ESTE de fapt acel tratament de care pielea are nevoie pentru a vindeca acneea, la care adăugăm produse/medicamente specifice dacă e cazul și care împreună cu un stil de viață și o alimentație echilibrate au cele mai bune șanse de reușită.
O dată ce tenul meu s-a transformat din ten gras cu pustule (acnee papulo-pustuloasă, nodulo-chistică și comedoniană) în ten cu tendințe acneice (rare papule sau pustule în funcție de schimbările hormonale lunare) și apoi în ten fără acnee, dar cu exces de sebum și puncte negre (pentru care folosesc cu succes acidul salicilic), din rutina mea am îndepărtat doar antibacterianul – nu am pustule și nu am nevoie de un ingredient antibacterian.
Acidul salicilic este și va fi mereu prezent în rutina mea pentru beneficiile multiple (regenerare celulară, colagen nou, anti inflamator, curățare puncte negre, estompare pori dilatați), iar retinoidul farmaceutic (Differin), cel pe care l-am folosit ani buni l-am înlocuit cu varianta cosmetică, retinol 1% pentru beneficiile anti aging și cell communicating.
Bineînțeles de-a lungul anilor rutina mea s-a schimbat constant în funcție de schimbările și nevoile tenului meu.
Idei greșite despre produsele anti acnee
1. Aplic un tratament anti acnee, mă ustură, deci acționează asupra pielii – fals. Citește articolul Greșeli majore în îngrijirea tenului.
2. Folosesc retinoizi (în special Retin-a) și aceștia scot la suprafața coșurile din profunzime – fals. Este o reacție secundară la acel retinoid, întrerupe folosirea lui!
3. Produsele astrigente usucă pustulele – fals. Tenul se irită în urmă folosirii astrigenților (ex: alcool, lămâie), iar glandele sebacee vor produce și mai mult sebum.
Cum procedezi pentru a trata acneea? Foarte simplu:
1. Aplică regulile de igiena și alimentație.
2. Construiește o rutină corectă pe care tenul o poate tolera, cu produse potrivite tenului tău.
3. Află cauza apariției pustulelor, este cel mai important pas pentru că în multe cazuri, o data ce ai identificat cauza vei reuși să vindeci efectele (mai precis pustulele).
Identificarea cauzei apariției pustulelor este poate, cel mai dificil pas, dar dacă nu vei identifica corect cauza apariției lor, este foarte puțin probabil să tratezi complet și definitiv erupțiile de pe piele.
Dintre aceste cauze, cele mai comune sunt:
1. Folosirea produselor nepotrivite tenului – de la produsele cosmetice care blochează porii până la produse de machiaj (exemplu: fond de ten, baze de machiaj, pudra, etc – cu texturi grase, cremoase sau solide), orice produs poate cauza pustule. Nu poți ști dacă un produs îți este potrivit sau nu înainte să îl aplici pe piele.
2. Atingerea feței în timpul zilei cu mâinile, părul sau chiar cu telefonul. Noaptea poți lega părul într-o coadă lejeră pentru a evita contactul cu fața. Nu uita, fața de pernă se schimbă des.
3. Folosirea produselor care conțin iritanți (alcool, uleiuri esențiale, mentă, camfor, sulf, etc), scrub-urilor (în special cele agresive). Tot mai multe studii arată nu numai că repararea barierei naturale este extrem de importantă în vindecarea pielii ci și că, pe fondul unei bariere naturale afectate de iritanți bacteriile se multiplică și produc pustule foarte ușor.
Deși mulți dintre cei care aplică iritanți pe piele vor spune că iritația nu se vede și nu se simte (da, este posibil la început), în timp iritanții afectează grav bariera naturală a pielii, ducând chiar la sensibilizare, fotosensibilizare, roșeață, descuamări, usturime. Iritația este cumulativă și se agravează în timp, așa cum și repararea pielii este cumulativă.
4. Lipsa unei rutine zilnice corecte care să includă (cel puțin) curățarea tenului, protecția solară, exfolierea chimică și hidratarea – deși pare absurd multe cazuri cu pustule rare pe ten și-au găsit rezolvarea în folosirea unei rutine corecte cu acid salicilic și retinol, fără alte tratamente.
5. Produsele de styling (conțin polimeri care pot bloca porii), produsele cosmetice cu texturi nepotrivite (creme grase, produse de machiaj solide sau cremoase, unturi etc)
6. Lipsa igienei stricte, extracția pustulelor în condiții precare (lezarea pielii) poate duce la agravarea problemei.
7. Lipsa demachierii tenului seara și preferința de a dormi cu fond de ten pe piele – poate duce la apariția pustulelor sau chiar eczemelor, conjuctivitei etc.
Alte cauze:
1. Ovarele micropolichistice
2. Bacterii (P. acnes, stafilococi, etc) care se multiplică în exces pe piele sau chiar acarianul Demodex
3. Dereglări hormonale (de obicei testosteronul este vinovat)
4. Alimentația nesănătoasă
5. Cauze interne (de exemplu inflecții stomacale cu Helicobacter)
6. Intoleranță la gluten sau alte alimente
7. Alergii sau reacții alergice la anumite ingrediente (care vin în contact cu pielea sau sunt consumate ca alimente)
8. Pasta de dinți cu fluor
Pentru a determina cauza apariției pustulelor este necesar să faci următoarele investigații (în funcție de complexitatea problemei):
1. Vizită la ginecolog pentru a determina dacă ai sau nu ovare micropolichistice
2. Analiză de testosteron liber
3. Analiză bacteriologica din pustule
4. Exudat nazal și faringian
5. Coprocultură și examen coproparazitologic
6. Testul de alergii, inclusiv de intoleranță la gluten, lactoză, etc.
7. Demodex – această investigație se face doar dacă tenul prezintă multe pustule și este iritat.
În cazul în care apariția pustulelor este localizată doar în anumite zone ale tenului uneori este mai simplu de aflat cauza. De exemplu apariția pustulelor:
- în zona urechilor – poate fi cauzată de atingerea pielii cu ecranul telefonului sau de produsele de styling
- în zona gurii – poate fi o dermatită periorala cauzată de pasta de dinți cu fluor
- în zona frunții – poate fi cauzată de produsele de styling aplicate pe breton sau chiar de breton
- în zona gâtului – de vină poate fi o eșarfă, detergentul pe care îl folosești pentru a spăla hainele, bijuteriile
- în zona bărbiei – poate atingi zona des în timpul zilei, te sprijini pe bărbie etc.
- în zona obrajilor și/sau bărbie – poate fi de vină contactul cu o mască de protecție (frecvent în cazul tehnicienilor dentari, medicilor etc)
Ia în calcul toate informațiile pe care le ai despre tenul tău, urmărește cu atenție frecvența cu care apar pustulele și întrebă-te: ce am mâncat ziua trecută, unde am fost, ce produse am aplicat pe ten, etc.
Dacă toate analizele de mai sus nu arată o cauza evidentă a apariției pustulelor, ai o igiena și rutină corectă de îngrijire a tenului, ai o alimentație sănătoasă, faci mișcare, bei suficientă apă, dar totuși ai multe pustule poți încerca pe perioade de timp scurte, următoarele:
1. Timp de o lună nu consuma produse lactate, în special lapte.
2. Timp de o lună nu consuma produse care fermentează, murături. Nu consuma conserve și alimente semipreparate.
3. Timp de o lună nu consuma zahăr și/sau cacao și produse care includ aceste ingrediente
Tenul cu tendințe acneice (se manifestă în perioada premenstruală) nu are foarte multe șanse de vindecare definitivă a tendinței acneice. Apariția pustulelor se datorează creșterii nivelului testosteronului în perioada premenstruală și nu poate fi controlată prin produse cosmetice.
Tot ce poți face este să aplici regulile de igienă și alimentație și să îngrijești tenulul cu o rutină corectă care să ducă la un ten cu mai puține pustule ca de obicei și la vindecarea acestora într-un timp mai scurt.
Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice – rutina zilnică
Articolele de mai jos completează informațiile prezentate și te pot ajuta în alegerea tratamentului tău pentru vindecarea acneei sau afecțiunilor care au ca simptome pustule cu puroi.
Tipuri de acnee
Ce cauzează acneea papulo pustuloasă
Mituri despre acnee
Cum tratăm acneea
Ce să nu faci când ai acnee
Soluţii pentru cicatricile post acnee
Pete post acnee – Prevenire și tratament
Soluții pentru acneea copiilor – Pubertate și adolescență
Cum reducem excesul de sebum
Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice
Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică.
Pe blog vei găsi în categoria acnee multe articole despre ingrediente active – chiar și acelea care nu sunt eficiente, experiența mea cu acneea de-a lungul anilor, rutina mea de îngrijire care în timp m-a dus la vindecarea completă a acneei (alături de o alimentație sănătoasă, stil de viață sănătos, mișcare și reducerea stresului).
Salut! Am fost la un medic dermatolog si mi-a prescris Acnatac.. Sunt usor sceptica, nu stiu daca sa-l folosesc sau nu, avand in vedere ca nu am gasit nicio parere pe net despre acest produs.. Imi puteti spune cate ceva despre el?
Maya,
Este un medicament care contine clindamicina (antibiotic) si tretinoina (Retinoid medicamentos). Daca in urma unei analize se dovedeste ca bacteria care se dezvolta la tine pe piele este sensibila la clindamicina atunci are sens sa aplici acest medicament. Te rog citeste articolele despre antibiotice si retinoizi, o sa iti fie de folos.
Buna, fiica mea are acnee infectata cu stafilococul auriu. In rest analizele au iesit bine. Face tratament cu antibiotic 3 sapt, dar trebuie sa aplice pe fata un antibacterian si ceva pentru cicatrici. Te rog sa ne spui ce ar fi potrivit. multumim frumos.
Laura,
Incearca Skinoren 15% gel pe pustule (este antibacterian). Nu stiu despre ce cicatrici vorbesti, sunt mai multe forme, citeste aceste articole: https://pasagera.ro/pete-post-acnee-prevenire-si-tratament.html si https://pasagera.ro/tipuri-de-cicatrici.html.
Nu uita, protectia solara este obligatorie.
Acneea nu este infectata cu stafilococul auriu, ci stafilococul auriu a dus la aparitia unei infectii cutanata sub forma de pustule.
Salut , recent am descoperit ca am stafilococ alb(epidermidis) pe piele si in cosuri si mi-a iesit sensibil la amoxicilina si acid clavulanic(tentat sa incerc timentin ) , ma lupt de vreo cativa ani cu acneea (severa in trecut) si bag bani intruna in tratamente de 2 lei recomandate de habarnisti (dermatologi) astazi imi trece maine imi apare iar , totusi dupa tratamentul cu sotret (in urma cu 3-4 ani , o greseala atunci pt ca nu m-am interesat ce efecte are) 10 mg 2/zi/7luni mi sa ameliorat , mai recent aprox 1 -2 ani am luat doxiciclina (sandoz) 100 mg 2/zi/1luna mi-au disparut dar au reaparut iar , mi se tot da isotrexin /sotret/brevoxil intruna dar acnee tot persista (pe fata , umeri , gat , si ocazional pe scalp ) in rest am renuntat la orice fel de crema sau antibiotice. Am citit despre bactrobat si timentin 3,2 g cel din urma ma tenteaza vazand raza lui de actiune si putere , oricum bactroban este foarte laudat de straini (la noi nu se gaseste) . Nu stiu ce experienta ai tu despre timentin/bactroban dar vreau sa stiu parerea ta !
Adrian,
Bactoban am aplicat pe pielea fiului meu pentru impetigo si a functionat. Despre timentin nu cunosc detalii. Pentru aplicare locala nu va fi problema daca incerci. Insa ideal ar fi sa folosesti si acid salicilic, sa cureti acumularea de celule moarte si excesul de sebum, pentru ca stafilococul sa nu mai aiba teren propice sa se dezvolte.
Buna,
Ce parere ai despre MASK PLUS gel? mi.a fost prescris de dermatolog impreuna cu Effaclar AI si Effaclar gel de curatare. Le folosesc de o luna si nu au rezultatele pe care le visam 🙂
Diagnosticul este de eruptie aneica iar cauzele sunt poluarea si dezechilibrul hormonal ( ovare micropolichistice);
Am pustule pe tot parcursul lunii dar in perioada de ovulatie imi apar multe si sub piele cred ca din cauza ovarelor micropolichistice.
Imi apar pe frunte, obraji, langa urechi, barbie, sub maxilar, gat si spate
Pe langa faptul ca mananc foarte multe dulciuri imi storc cosurile mai bine zis forez dupa ele 🙁
Recunosc ca nu foloseam cremele indicate pentru tenul meu ( ten gras )
Am vorbit cu medicul despre Roacutane si mi.a zis ca la varsta mea ( 29 ani ) s.ar abtine pentru ca este teratogen :/
Ce sfat ai pentru mine? am auzit ca acneea poate sa apara si din cauza balsamului de par, este adevarat?
Multumesc 🙂
Anna,
Sfatul meu este sa iti construiesti o rutina de ingrijire zilnica cu un acid salicilic, un antibacterian si un retinoid (de exemplu adapalene). Mask Plus Gel contine tretinoin 0.2%. Vezi articole despre retinoizi.
De asemenea este important sa tratezi dezechilibrul hormonal.
Buna Corina,
Te intrebam cu vreo doua luni in urma de un BHA ptr tenul meu, ptr ca Skin Perfecting 2 % Liquid nu mi-a priit.
Mi-ai recomandat sa incerc mostre din Gel si Lotiune.Asta am si facut.Am incercat o saptamana o varianta, cealalta saptamana cea de-a doua varianta,Ceva nu mi-a priit din nou, ptr ca mi-au iesit cosulete mici , ( ca si in cazul BHA Lichid )…adevarul e ca am si umblat la ele sa le extrag, m-ai rau am facut etc.
Intre timp, mi-a iesit la analize Stafilococul Auriu.
Si m-am decis in felul urmator: opresc orice BHA timp de 3-4 saptamani ( singurele produse pe care le voi pastra sunt hidratantul seara si spf -ul dimineata), introduc seara in rutina benzoyl peroxide , in strat subtire pe toata fata( ptr a omari baceteria) si in 2-3 saptamani imi fac o curatare completa a punctelor negre la cosmeticiana .
Abia atunci , reintroduc in rutina BHA.
Ti se pare corect?
Si te rog sa-mi spui daca acesta este produsul corect care contine benzoyl peroxide.
Iti multumesc din suflet!
http://benzagel.ca/
Iar am uitat sa-ti atasez link-ul 🙂
Delia,
Din pacate stafilococul auriu nu il poti omori in 3-4 saptamani cu un antibacterian :(. Trebuie sa folosesti un antibiotic cu aplicare locala, mai precis unul la care este sensibil stafilococul, dupa cum scrie pe buletinul de analiza.
Si mai mult decat atat, benzoyl peroxide aplicat pe toata fata in fiecare seara e cam mult – e posibil sa nu il tolerezi.
Da, Benzagel contine benzoyl peroxide.
Buna Corina,iti multumim pentru blog,e de un real ajutor!am un ten mixt cu acnee usoara care incepe sa se agraveze treptat. momentan folosesc un ser cu acid salicilic si sepitonic M3 dimineata,urmat de fond de ten cu SPF 30 si seara eritroacnol gel antiacneic ce contine retinol si BHA,urmat de o crema hidratanta cu vitamina A,E,unt de karite si extract de trandafir. crezi ca vor avea efect asupra pustulelor sau ar trebui sa introduc si acid azelaic(skinoren)? multumesc anticipat
Oana,
Citeste acest articol: https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html
Ai nevoie de o concentratie mare de retinol sau de un retinoid medicamentos. Poti sa introduci si Skinoren dimineata.
Nu stiu ce pH au acizii tai, daca nu sunt suficient de acizi (citeste te rog articolele despre BHA de pe site) este posibil sa nu aiba efecte asupra pielii.
Untul de karite nu se aplica pe tenul acneic.
Multumesc mult,am introdus deja Skinoren.o zi frumoasa!
Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un sfat.. Sunt clasa a 11-a si am acnee din clasa a 9-a. Pana acum, am folosit aproximativ tot ce s-a putut.. Am cosuri si puncte albe in special in zona barbiei si a gurii. Nu fumez, am o dieta extrem de echilibrata, bogata in fructe si legume, nu mananc grasimi, nici dulciuri, nu beau sucuri acidulate.. Am facut ecograf pentru ovare polichistice-a iesit negativ, mi-am facut analize hormonale-toate au iesit bune.. Folosesc pasta de dinti fara fluor.. Nu inteleg de ce nu imi mai trec. Am folosit si Skinoren, Isotrexin, Acnatac, Brevoxyl, Zynerit.. 2-3 zile se vede o foarte mica diferenta, dar dupa arata si mai rau.. Ce sa mai fac? Va rog din suflet sa ma ajutati!
Teodora,
E foarte simplu – tu esti inca adolescenta, hormonii tai nu sunt inca stabilizati, pielea este imatura.
Eu as alege o ingrijire zilnica simpla, cu Skinoren 15% aplicat dimineata pe pustule si acid salicilic aplicat seara pe toate fata (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha.html). Protectie solara in fiecare dimineata si hidratare seara.
Multumesc pentru raspuns!
O zi buna!
Bună, Corina. Sunt băiat, am 27 de ani.
Am acnee blândă spre moderată de mai bine de doi ani, cu comedoane, în principiu, doar pe obraji, linia maxilarului, zona inferioară a gurii. În valuri parcă, căci se întâmplă să-mi apară vreo 2-3 la câteva zile, apoi pauză, apoi din nou un val de două-trei-patru, mai mici sau mai mari şi tot aşa.
De-a lungul timpului, am încercat diverse, de la schimbări de dietă (eliminând, pe rând, lactatele, carnea roşie, ouăle, glutenul etc.), Skinoren, Brevoxyl, antibiotice orale, chiar şi Sotret (din care m-am oprit după vreo două luni, fără cine ştie ce rezultate, pentru că îmi cădea părul îngrozitor).
Am încercat să ajung la cauză şi, spre confuzia mea, n-am reuşit nici până azi, deşi m-am străduit cât am putut. În ultima vreme, încredinţat că acneea mea e hormonală (bine, îmi imaginez că toate ar intra, întrucâtva, în categoria asta) mi-a fost mai bine luând Saw Palmetto de două ori pe zi, dar, e posibil să fie doar o corelaţie, nu şi o cauzalitate.
Căci, şi aici vreau să ajung, în ultimele luni (noiembrie – martie) m-am expus foarte puţin la soare, în zilele cu soare mai puternic aplicând cremă cu factor de protecţie. Ca să nu fiu deficient, în tot acest timp am luat vitamina D picături.
De când cu martie-aprilie şi zile mai însorite, am început să iau mai rar vitamina D picături, căci, la 2-3 zile, mă expun la soarele de dimineaţă, vreo 10 minute, şi doar pe picioare.
Observ în ultima perioadă că acneea începe să revină la ‘normalitate’, la cum era înainte de noiembrie. Încep să intru la bănuieli şi să cred, deşi n-am găsit pe nicăieri pe internet, că aş putea avea un soi de sensibilitate la soare şi că, vitamina D sau ce mai produce pielea mea expunându-se la UVB, îmi provoacă un fel de tulburare hormonală care se manifestă prin puseuri de acnee, la frecvenţă de câteva zile. Suspiciunea mea e cu atât mai pronunţată cu cât, uitându-mă retroactiv, cele mai supărătoare perioade le-am avut primăvara-vara-toamna, când, chiar dacă nu am stat să mă bronzez, am căutat mai tot timpul să mă expun la soare – pe spate, pe picioare ori pe corp, câte puţin – din acelaşi motiv, de a evita să fiu deficient în D.
O să renunţ, pentru o vreme, la şedinţele mele de sintetizat vitamina D, să văd dacă se schimbă ceva.
Tu ştii ceva despre asta? Crezi că ar putea fi posibil? Tot ce am găsit pe net în legătură cu acneea şi soarele a fost legat de expunerea la soare pe faţă, dar, cum spuneam, nu e cazul meu, căci eu nu am făcut asta mai deloc în ultimii câţiva ani, ci doar, eventual, pe anumite alte zone ale corpului.
Mulţumesc!
Dan,
Foarte interesante observatiile tale. Eu nu am citit nici un studiu care asociaza acneea cu vitamina D, dar poate ar trebui sa faci analize de vitamina D pentru a-ti da seama daca este in limite normale sau nu, in perioada in care te expui la soare si nu iei suplimentar picaturi.
Pielea este un organ foarte complex, iar celulele sale sunt interconectate. Noua ni se pare ca o problema de pe ten nu are legatura cu o cauza de pe picioare de exemplu pentru ca sunt departe unul de altul, dar este tot organul piele, iar pielea poate reactiona la orice, in orice conditii. Si mai mult decat atat, cand e vorba de pielea totul este foarte relativ.
Sper sa gasesti solutia potrivita pentru problema ta.
Buna Corina,
as vrea sa te intreb daca ai auzit, si ce parere ai de produsele celor de la Biotrade. Au 2 game asupra carora m-am oprit : Pure skin si Acne out.
Exfoliantul pure skin contine aha,bha si acid azelaic :
http://biotrade.bg/pure-skin/pure-skin-tonic/?p=47&l=1&id=25
in varanta in limba bulgara ei dau si concentratiile.
Si din gama acne out :
http://biotrade.bg/acne-out/acne-out-cream/?p=48&l=1&id=3
Din pacate nu publica toate ingredientele si oricat am sapat pe internet, nu am gasit nicaieri o lista
Multumesc!
Nevermind, tonerul pure skin are alcool 😐
crema acne out pare ok, in afara parfumului din continut
Buna Corina
In incercarea de a mai da a nu stiu cata sansa BHA , vreau sa te intreb ce parere ai daca o seara folosesc BHA, o seara pauza, a treia seara un antibacterian ( pe toata fata< Skinoren ), apoi de la capat?
mUltumesc!
Delia,
E ok, incearca.
Buna Corina!
In urma analizei din secretie zice urmatoarele la rezultat si doctorul nu m-a prea lamurit, as avea nevoie de ajutorul tau: Polimorfonucleare; Coryneformi; Coci.
Multumesc!
Laura,
Primele sunt leucocite – inseamna ca organismul tau incearca sa omoare o bacterie. Coryneformii nu sunt patogeni, iar cocii sunt bacterii care pot fi de o multime de tipuri.
Nu stiu ce era asa complicat de lamurit, intrebarea mea este ce anume a recomdat medicul in urma acestei analize? Antibiograma ai primit?
Nu am primit decat foia pe care scria exact ce am notat mai sus. Proba mi-a fost prelevata de catre medic si trimisa tot de la cabinetul dermatologic.
Mi-au fost prescrise Brevoxylul si Isotrexinul (ulterior Benzaknen si Maask Gel Plus) si crema Sebium Global de la Bioderma (pe care bineinteles nu am cumparat-o). De asemenea, mi s-a spus ca nu e nevoie de crema cu protectie solara deoarece, citez, „putin soare face bine acneei”. Mentionez ca este un medic renumit in Cluj 🙂
Te asteptam cu mare drag la Cluj, Corina!
Laura,
Ma abtin sa imi exprim parerea despre medicul care ti-a recomandat 4 medicamente fotosensibilizante si apoi ti-a spus ca soarele iti va face bine.
Buna! Ma lupt cu acneea de cateva luni si degeaba. Ti-am descoperit blog-ul si nu ma mai pot opri din citit. Nu aveam deloc grija de tenul meu, de aici si problemele. In ultimele 2 luni acneea mi-a cam distrus 70% din fata, am cosuri si pete pe ambii obraji si nu prea da semne ca ar vrea sa plece. Cum am zis , doar ce ti-am descoperit blog-ul si sunt multe informatii de asimilat. De 2 zile il citesc insa nu stiu ce produse ar fi ok sa folosesc. Te-as ruga frumos daca ai timp sa imi lasi o lista cu produsele pe care le-as putea folosi ca rutina zilnica(ce antibacterian,exfoliant,toner,protector si ceva pentru hidratare imi recomanzi) !! Iti multumesc din suflet daca mi-ai citit acest mesaj si daca ma poti ajuta! Sunt un pic speriata de cum arat si vreau sa schimb asta !
Andreea,
Ce tip de ten ai?
Gras
Am facut un control la ginecologie si mi s a spus ca am ovare polichistice de acolo si problema cu acneea .. Am inceput tratamentul si desi sunt constienta ca rezultatele nu se vad imediat ci in timp, ma bucur ca am descoperit cauza!! Insa inca mai am nevoie de sfatul tau 😀
Andreea,
Incearca mostre sau mini produse din rutina de mai jos, dupa ce ai citit cu atentie detaliile de folosire.
Dimineata: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/clear-pore-normalizing-cleanser.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/clear-anti-blemish/clear-daily-skin-clearing-treatment-azelaic-acid-bha.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/resist-super-light-daily-wrinkle-defense-spf-30.html
Seara: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/clear-pore-normalizing-cleanser.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/clear-extra-strength-anti-redness-exfoliating-solution-with-2-salicylic-acid.html (de 3-6 ori pe saptamana), http://www.paulaschoice.ro/skin-care/clinical/clinical-1-retinol-treatment.html (o data pe saptamana. in seara in care aplici retinol 1% nu aplici si BHA), http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/resist-anti-aging-clear-skin-hydrator.html
Buna Corina
Am si eu o nelamurire .. Skinoren gel pot sa il aplic doar seara dupa toner ? As prefera seara din cauza ca dimineata nu prea am timp..
Multumesc
Catalina,
Poti sa il aplici seara sau dimineata, dupa toner (daca folosesti toner) sau direct dupa ce ai curatat tenul (pe pielea uscata).
Bună Corina. A început sa îmi apară coșuri pe obraji ,puncte negre și acele coșuri pe sub piele care sunt dureroase. Folosesc skinoren, gel curățate și bha lichid de la Paula.Sa fie o luna.jumate de când le folosesc, S-au mai vindecat dar greu și am rămas cu semne roșiatice. Urmez rutina propusa de tine…inclusiv spf. ..și totuși nu e suficient, când se vindeca cele existente apar altele.Ce sa mai fac?
Catalina,
Ai aflat cauza problemei tale? Ai o alimentatie corecta? Folosesti retinol 1% sau un retinoid medicamentos?
Da, petele rosii sunt urmarea normala a unei pustule, uite: https://pasagera.ro/pete-post-acnee-prevenire-si-tratament.html
Insa ca sa opresti aparitia pustulelor trebuie sa afli in primul rand cauza.
Buna!
De vreo 4 ani ma confrunt cu acneea. La inceput am spus ca va trece de la sine,dar incet, incet s-a mai agravat.Mentionez ca am mai multe puncte negre decat cosuri rosii. Am incercat mai multe produse (geluri de la Garnier,Skinoren,alte firme cunoscute) cam la toate dupa una doua utilizari tenul meu devine uscat si in zona narilor si a barbiei simt un discomfort si mi se cojeste pielea, e normal? Multumesc anticipat!
Madalina,
Daca nu ai avut o rutina corecta si daca nu folosesti produse bine formulate orice este posibil. Probabil ca nici SPF nu aplici in fiecare dimineata.
Citeste articolul de mai sus, sigur vei gasi detalii despre produse pe care le poti incerca. Si citeste si despre rutina tenului acneic.
Buna Corina,
Ce parere ai despre Epiduo gel 0.1% /2.5%( adapalene and benzoyl peroxide)
Andreea,
0.1% adapalene este un retinoid medicamentos foarte eficient (https://pasagera.ro/retinoid-ingredient-cell-communicating.html), iar benzoyl peroxide este un antibacterian bun.
Multumesc pentru raspuns Corina.
Si in combinatie cu skinoren , epiduo cum il folosesc , unu dimineata unu seara ? Este ok? Sau trebuie sa renunt la Skinoren ? Recomanda mi te rog ce BHA sa mi iau de la PC si ce crema hidratanta cu SPF mare. Merci mult si felicitari.
Andreea,
Poti sa aplici si Skinoren, dar nu mai este necesar daca Benzoyl Peroxide va fi eficient (trebuie sa incerci si sa observi daca va fi sau nu eficient).
Ideal ar fi sa aplici BHA. Incearca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/resist-daily-pore-refining-treatment-2-bha.html
SPF alege de aici (SPF 30 este suficient in aceasta perioada), in functie de tipul de ten: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf.html
Buna Corina
Dupa aproape 2 ani de incercari cu BHA si AHA,ma declar invinsa! Am obosit!
Nu-mi priesc! Am incercat toate formele de BHA,iar la ultima ta recomandare am incercat AHA. Astazi se implinesc 8 saptamani de cand il folosesc…degeaba.
Am o rutina simpla si corecta, dar pe langa curatare,hidratare si spf am nevoie si de un tratament care sa-mi tina in frau tenul meu extrem de gras, de aici si enormitatea de punte negre,pori incarcati si infundati-de aparitia pustulelor,aspect extrem de tern si neuniform.
Inca o data , apelez la tine si-ti cer ajutorul.
Ce-mi recomanzi?Retinol,Differin,Clyndamicina, Eritromicia?Tin sa mentionez ca la anul imi propun o sarcina.
Iti multumesc si astept din suflet raspunsul tau
Delia,
Daca nu poti tolera nicicum exfoliantii incearca retinol 1%, iar cand ramai insarcinata il opresti. Incearca Resist Retinol 1% Booster, aplicat in fiecare seara daca poti, o picatura impreuna cu crema ta hidratanta.
Antibioticele nu isi au rostul. Dimineata aplica acid azelaic, pe toata fata. Resist Skin Transforming Multi Correction te poate ajuta.
Buna Corina , am si eu o problema cu acneea si nu stiu daca ar fi ok sa folosesc Brevoxyl si daca m-ar ajuta in aceasta forma de acnee , sunt acele ” bobite ” iesite din relief de culoarea pielii .. pot sa le storc dar niciodata nu dispar si ma deranjeaza mult , aceea e partea unde tin telefonul ( ma abtin sa-l lipesc de fata ) pe cealalta parte am cateva ” cosuri ” . Uneori aceste ” bobite ” se imflameaza , devin acnee normala si se vindeca dar dureaza mult pana atunci si sunt destul de numeroase , sunt mai imflamate cand folosesc baneocin unguent sau ivatherm akne syt . Ce mi-ai recomanda sa folosesc pentru tratarea lor , ai idee ce sunt ?
Am pus o poza cu „bobitele ” mele :
http://s28.postimg.org/qfkeyljct/CAM02270_1.jpg
Multumesc mult pentru ajutor .
Diana,
Brevoxyl te ajuta daca ai pustule cu puroi, nu in alt caz. Citeste cu mare atentie articolul de mai sus. Iti trebuie un acid salicilic integrat intr-o rutina corecta de ingrijire a tenului.
Buna Corina,
Am avut niste pustule(nu rosii si nu s-au facut albe niciodata doar ca erau inestetice ) in zona gurii pe care le-am extras ,dar mi-au ramas ca niste mici denivelari inestetice iar cand e cald afara acestea se intensifica.
Imi poti recomanda ceva?
Multumesc
Alexandra,
Da, uite: https://pasagera.ro/pete-post-acnee-prevenire-si-tratament.html
Tenul meu este unul uscat ,sensibil cu tendinte de inrosire
Multumes pentru sfat!
Tocmai mi-am comandat Skinoren. Iar in privinta retinolului, sunt un pic reticenta.O sa incerc doar cu Skinoren deocamdata.Iar o data pe saptamana aplic Hydrogen peroxide 3 % ca toner cu efecte minunate!
In urma cu aproximativ 1an si jumatate cand ti-am descoperit blogul si implicit Paula Choice, am fost tare bucuroasa.Ti-am urmat sfaturile…rutina mea a inclus produse recomandate de tine (Bha, Aha, Resist Ultra light Serum, crema hidratanta, SPF toate de la PC )…Acum dupa 1 an si jumatate, ma opresc din a mai plasa comenzi catre PC. Nu stiu ce se intampla, dar tenul meu nu raspunde cum ma asteptam la produsele PC.
Iti multumesc pentru toate sfaturile acordate!
Buna Corina,
Probabil ca ai mai auzit asta de sute de ori, iar eu o voi spune pt a 101 oara, sunt intr un moment in care nu stiu ce sa fac.
Acum un an am fost la consultanta cosmetica in Bucuresti cu tine pt a mi raspunde la niste intrebari, atunci tenul meu era ok… O pustula doua pe luna. Intre timp se pare ca doctorii au descoperit ca alergia pe care o tot aveam, era de fapt rozacee. Bun… Am inceput sa folosesc BHA 2% gel mai rar. Din septembrie anul acesta, tenul meu e intr o stare grava. Am pustule pe gat, linia maxilarului si obraji, gresesc cand spun pustule, am pietre, pietre dureroase! Efectiv acum nu stiu ce sa fac, sunt total pierduta…
Tin sa mentionez ca analizele hormonale au iesit toate bune, acum astept sa mi se dea trimitere la dermatolog. Intre timp, doc de familie mi a prescris antibiotic… Idee pe care nu o pot suporta… Inca o data, sunt pierduta rau…
Am un fata un deep cleanser cu o concentratie mare de acid salicylic, pe nume Agera si nu stiu ce sa fac cu el… Ingredientele sunt astea: Aqua, ammonium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, disodium laureth sulfosuccinate, peg-30 glyceryl cocoate, lauryl betaine, salicylic acid, polyquaternium 10, myristoyl hexapeptide 4, lactic acid, disodium edta, phenoxyethanol, caprylyl glycol.
Daca m ai putea ajuta cu un sfat, i as multumi lui Doamne Doamne tare si apoi tie.
Maria,
Ce imi spui tu nu seamana a rozacee, dar nu ma bag peste medicii tai.
Nu ai ce face cu acel produs de curatare, uite de ce: https://pasagera.ro/produse-de-curatat-care-contin-exfolianti-aha-si-bha.html
Buna.
Ma lupt impotriva acneei de f mult timp, inca din adolescenta, acum an 28 de ani si in urma cu aproximativ un an a aparut mai urata ca niciodata
Nedorind sa mai iau antibiotice dupa ureche, mi am facut analiza din pustule cu antibiograma. Rezultatul a fost Stafilococ alb nehemolotic, sensibil la norfloxacin si ciprofloxacin.
Acneea mea este una inflamatorie, cu pustule dureroase, „sub piele”, cum se spune popular.
2 medici dermatologi mi au recomandat tratament diferit. Unul mi a spus sa au fix antibioticul la care este sensibil stafilococul, iar alt dermatolog mi a recomandat unidox solutab pentru 3 luni. Chiar nu stiu ce sa iau, este f frustrant! Am citit pe site ul tau despre brevoxyl, voi merge azi sa il caut, poate gasesc ceva si cu AHA.
Ce ma poti sfatui sa fac?
Multumesc anticipat,
Simona
Simona,
Ai nevoie de o rutina care sa contina ingredientele recomandate in articol, de igiena stricta si bineinteles de antibioticul la care acel stafilococ este sensibil. Ce rost are sa iei un antibiotic degeaba, doar pentru ca doxiclina este recomandata de obicei in cazurile de acnee?
Buna , la inceput mi a aparit cosuri in zona fruntii le am stors si mai am putine pete acuma imi iese si pe barba si imprejurul gurii si la fel mi a ramas pwte rosii ,acuma in timpu rece la frig se fave tenul rosu mai ales in zonele cu pete si usuca piele .am tenul mixt si imi apar cosuri mari sub piele si de obicei in perioada cand mi se termina menstruatia si inainte sa inceeapa in rest apar mai putine si se irita foarte repede la orice atingere mai apastoare se inroseste si de la barba iubitului meu .ma spal cu un sapun de sulf si parca ma ajuta cate putin dar nu intr atat sa nu mi apara . Ce imi sugerezi sa fac te rog mult nu mai pot ce tare complexez de tenul meu fara fond de ten .
Dana,
Te sfatuiesc in primul rand sa renunti la sapunul cu sulf!!! Uite articol despre curatarea tenului: https://pasagera.ro/totul-despre-curatarea-tenului-si-produsele-destinate-curatarii-tenului.html
Mai departe urmeaza toate indicatiile de mai sus, determina cauza problemei tale si construieste o rutina corecta ce contine un acid salicilic, un antibacterian (cum ar fi acidul azelaic), un retinoid, o crema cu SPF, o crema hidratanta si un produs de curatare. Daca doresti o recomandare de produse Paula’s Choice poti scrie mail la info@paulaschoice.ro.
Si eu am probleme cu cosurile de circa 2 ani si as vrea sa iau niste pilule care sa ma ajute sa scap de acnee. Exista asa ceva?
Vlad,
Exista, Roaccutane. Citeste despre ele pe blog, apoi ia legatura cu un medic dermatolog, acesta va decide daca ai nevoie sau nu de Roaccutane.
buna seara.nu am idee daca mai veti citi mesajul,ca e de ceva timp postarea,dar incerc:) despre sapunul negru african(black african soap) ce parere aveti?am vazut multi vloggeri(pe youtube) spunand ca e foarte bun anti acneic.multumesc frumos
Gia,
Fiecare face cum crede de cuviinta. Eu nu recomand sapunul indiferent ca este negru african sau alb european, e la fel de groaznic pentru ten.
Un articol foarte bun si complet. Am nevoie de sfatul tau in urmatoarea problema: de ceva timp imi ies cosuri in piele, adica se fomeaza o umflatura si in jumatate de zi daca o strang iese imediat. Banuiala mea ar fi ca se infunda porii si ceea ce iese este de fapt sebum, De asemenea, in ultima vreme am foarte mult sebum cam pe toata suprafata tenului. Cum as putea proceda in situatia asta?Multumesc.
Carmen,
Foloseste tot ce scrie in articolul de mai sus. Nu este sebum, este tot puroi.
Buna seara!!Eu am luat Roaccutane,timp de 1 an.6 luni in fiecare zi,si celelalte 6 luni,cate o pastila la 2 zile.Pe perioada cand am luat,a fost ok.Acum am luat o de la capat..dar am acnee,doar in zona barbiei,si ma inrosesc foarte des.Reactia adversa de la medicament,a fost ca uit..uit unde pun cheile,orice.Trwbuie sa imi pun semn ca sa imi amintesc..nu mereu,cand si cand.
Soune.mi,te rog..ce crema pot folosi pt tenul meu?;Vreau si eu o crema sa ma hidratez…m.am saturat de geluri,in fel si chip..
Felicia,
Citeste cu mare mare atentie articolul de mai sus. Citeste-l de cateva ori. Apoi citeste acest articol: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html
Daca doresti recomandari de produse scrie te rog mail la info@paulaschoice.ro si te va ajuta Anca cu recomandari Paula’s Choice.
Buna Corina as vrea te rog sa ma ajuti ca citind articolele tale mi am dat seama ca cunosti bine ceea ce faci !! ti am mai scris despre acneea mea , am mers la vreo 2 dermatologi si imi dau medicamente fara macar sa se uite la mine si la tenul meu . Ultima oara am fost la o doamna care mi a dat isotrexin si o solutie care trebuie preparata la loboratorul farmaciei spunand sa le folosesc ambele dar doar de la isotrexin dupa ce l am folosit doua zile mi s a uscat pielea rau . Am acnee mai mult in zona T (frunte barbie pe obraji ) au inceput sa se dilate porii in zona de langa nas ce tine de obraji ii am curati ! si piele cam uscata ! La doamna dermatolog am fost si am zis ca mi a dat isotrexin si solutia i am cerut ca nu vreau antibiotic sa iau ca imi da doar ca vrea ea ci i am cerut sa imi fac analize la sange si la endocrinolog sa merg ! uite ca am dat analize la sange si mi e cam frica sa merg la ea sa nu imi dea iar medicamente sa nu sa se potriveasca pt mine ! M am uitat peste analize doar la astea de sange care le am facut si am Eoziunofile# crescute 0.13 si eoziunofile % 2.3 fiind normal 0-7 , bazofile# crescute 0.04 normal 0 – 0.2 si bazofile % 0.7 0 – 2
bilurubina directa 0.25 ( 0 – 0.2) bilubirina totala 1.21 ( 0.3 – 1.2 )
poti sa imi spui te rog daca are rezultatele astea ceva cu acneea , am citit pe net despre si s ar spune ca bazofile eoziunofile au ceva cu un parazit cutant . mersi mult si sper ca o sa imi raspunzi cat mai curand
Dana,
Imi cer scuze, nu cunosc raspunsul la intrebarea ta. Ia legatura cu un medic care poate interpreta analiza ta si care iti poate da detalii despre aceste valori crescute. Apoi gaseste un dermatolog care sa iti indice analize pentru a depista eventualul parazit cutanat (desi nu prea cred, pentru ca parazitii cutanati nu sunt deloc ‘silentiosi’, prezenta lor duce la afectiuni cutanate grave). Poti chiar tu sa faci o analiza de Demodex, cel mai comun parazit cutanat.