Am acnee, cum procedez?

De-a lungul anilor, cele mai multe persoane care mi-au cerut ajutorul în rezolvarea problemelor pielii se confruntă cu afecțiuni cutanate care au ca simptome pustule cu puroi (denumite popular coșuri). Diagnosticul nu a fost acnee în toate cazurile, pentru că există multe alte afecțiuni care seamănă cu acneea, dar nu sunt acnee. Citește articolul despre tipurile de acnee.

Indiferent de diagnostic, dacă ai acnee sau te confrunți cu simptome specifice acneei, este nevoie să acorzi atenție deosebită îngrijirii pielii tale. De cele mai multe ori pustulele cu puroi apar pe tenul cu exces de sebum și pot fi însoțite de puncte negre, iritație, descuamări, pori dilatați.

Pentru tratamentul pustulelor cu puroi sunt necesare câteva reguli simple, ce trebuie respectate cu strictețe.

1. Reguli de igienă:

 • Nu atinge tenul cu mâinile în timpul zilei, niciodată! Nu lăsa părul să atingă tenul (în special în timpul nopții)! Dacă ai senzații de prurit (mâncărime) pe piele, folosește un șervețel.
 • Nu folosi prosoape de bumbac (doar dacă le schimbi zilnic), folosește prosoape de hârtie. Tamponează ușor pielea după curățare, cu prosopul, nu freca!
 • Schimbă fața de pernă des, folosește-o o seară pe o parte, seara următoare pe partea celalaltă, iar seara următoare schimb-o cu una curată.
 • Spală-te pe mâini înainte de a te spăla pe față și înainte de a vă aplica orice produs cosmetic pe piele.
 • Evită extracția pustulele acasă, mai ales dacă ai unghii lungi, poți răni pielea. Rănile se vindecă extrem de greu, dacă se vindecă. De multe ori rănile se transformă în cicatrici atrofice. Ideal ar fi să nu extragi pustulele acasă, dar dacă trebuie neapărat să faceți acest lucr protejați degetele cu șervețele apoi urmați pașii de aici: http://www.acne.org/pop.html. După extracție aplică presiune minimă 4-5 minute asupra locului cu un şerveţel curat și uscat (4-5 minute este timpul mediu de coagulare al sângelui), apoi când locul e uscat aplică un produs antibacterian (mai jos sunt prezentate ingredientele antibacteriene).


2. Reguli de alimentație:

 • Evită carnea de porc, prăjelile, mâncărurile grele, fast food, grăsimile saturate etc. Evită băuturile acidulate sintetice (Cola, Pepsi etc).
 • Consumă multe fructe și legume cât mai aproape de starea lor naturală. Bea apa!
 • Evită orice aliment care cauzează apariția pustulelor (dacă e cazul, vezi mai jos exemple)

3. Reguli de îngrijire a tenului:

Nu există un singur produs miraculos sau un singur ingredient care să amelioreze pustulele sau să vindece acneea și NU va exista vreodată. Există un singur medicament administrat oral care vindecă 50-80% din cazurile cu diagnostic acnee, dar și în timpul administrării tratamentului cu acest medicament tenul trebuie îngrijit corect, cu o rutină adecvată (medicamentul este Roaccutane).

De aceea trebuie să construiești o rutină corectă de îngrijire a tenului care să conțină și produse care ameliorează pustulele. Pentru îngrijirea tenului acneic cele mai bune rezultate s-au observat în urma folosirii acidului salicilic împreună cu un antibacterian și un retinoid.

O variantă pentru rutina zilnică tenului poate fi următoarea:
Dimineața: curățarea tenului cu produs solubil în apă, toner, tratament, protecție solară.
Seara: curățarea tenului cu același produs solubil în apă, toner, tratament, hidratare (+reparare bariera naturală sau +anti aging sau +tratament pete solare).

Ingredientele tratament cu aplicare locală care au impact asupra pustulelor cu puroi sunt:

 • Antibacterienele: există două și anume benzoyl peroxide și acid azelaic. Antibacterienele au efect doar asupra pustulelor (acidul azelaic are și efecte în estomparea petelor post acnee), aplică-le doar pe pustule, ele ajută leucocitele în lupta cu bacteriile care duc la formarea pustulelor.
 • Exfolianții chimici, mai precis BHA (acidul salicilic). Prin proprietatea de a curața porii, acidul salicilic nu dă voie sebumului să se acumuleze în pori, îndepărtează celulele moarte din pori, distruge mediul propice pentru multiplicarea bacteriei ce cauzează pustule.
 • Retinoizii medicamentoși cu aplicare locală – sunt indicați în cazurile în care tenul prezintă multe pustule. Retinoizii cosmetici (cum ar fi retinol 1% pot înlocui cu succes retinoizii farmaceutici)
 • Antibioticele – în cazul în care pustulele se datorează unei anumite bacterii care se dezvoltă pe ten, doar la recomandarea medicului, în urma analizelor bacteriologice.
 • Tratamente specifice pentru afecțiuni specifice care duc la apariția pustulelor (Demodex, fungi ce produc foliculită, etc).

Propunere rutină care să conțină două sau toate dintre ingredientele de mai sus:
Dimineața: curățare ten, toner, antibacterian pe pustule (și pete dacă alegi acidul azelaic), protecție solară.
Seara: curățare ten, toner, exfoliant acid salicilic (singur sau alternativ cu un retinoid), hidratare.

În rutina de mai sus este important să incluzi ingrediente reparatoare, anti iritanți și antioxidanți pentru a susține pielea în procesul de vindecare, pentru a evita uscăciunea și iritația cauzată de ingredientele anti acnee și pentru a întări bariera naturală a pielii. Tonerul tău trebuie să conțină aceste ingrediente, la fel și crema hidratană, crema cu protecție solară și restul produselor folosite.

Atenție! Tonerele anti acnee (majoritatea) conțin alcool sau astrigenți. Alege doar tonere care au în compoziție ingrediente care restaurează și întăresc bariera naturală a pielii, anti iritanți și antioxidanți.

În funcție de retinoidul ales (farmaceutic cum ar fi Retin-A, Differin etc sau cosmetic Clinical 1% Retinol etc),  produsul se poate aplica de 1-2 ori în cazul retinol 1% sau de mai multe ori pentru retinoizii farmaceutici. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile producătorului, sensibilitatea și toleranța pielii, efectele observate.

Există și produse cu concentrații mai mari de retinol (1.5%) însă puține sunt persoanele care tolerează o concentrație atât de mare fără efecte secundare.

Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică
 – Articolul conține detalii despre rutina și include produse opționale care ajută în cazurile de acnee cum ar fi masca cu aspirină.

Rutina de îngrijire depinde de toleranța tenului, de reacția tenului la ingredientele respective și de gravitatea afecțiunii cutanate. De exemplu: este posibil ca tenul să nu tolereze aplicări zilnice de exfolianți sau retinoizi, în acest caz poți face o zi pauză între aplicări (sau chiar mai multe zile).

Este însă posibil ca tenul să aibă toleranță mare și să poți aplica în fiecare dimineață un antibacterian și/sau un exfoliant și în fiecare seară un retinoid – sunt rare aceste cazuri și este bine să introduceți cu atenție și răbdarea ingredientele active în rutina zilnică.

Este extrem de important să își cunoști tenul și să recunoști primele semne ale unei reacții adverse cauzate de ingredientele anti acnee.

Produsele pe care le alegi trebuie să fie formulate corect, fără iritanți și trebuie să fie potrivite tipului tău de ten și particularităților tenului tău. Alegerea produselor cosmetice (sau medicamentelor pentru tratarea pustulelor) se bazează doar pe aceste criterii.

Oricât de bine formulat este un produs cosmetic, dacă nu este potrivit tenului tău nu trebuie să îl folosești. Pentru a afla dacă este nu potrivit tenului tău trebuie să cunoști ingredientele pe care nu le tolerezi, care îți blochează porii și apoi să încerci pe piele produsele care îndeplinesc criteriile de mai sus.

Achiziționarea mostrelor pentru produsele cosmetice este recomandată, în special dacă îți bazezi alegerile pe alte criterii decât lista de ingrediente a produselor.

Pentru a avea rezultatele dorite aplicarea produselor tratament cu consecvență și răbdare cât și urmărirea cu atenție a reacției pielii este cheia reușitei. Majoritatea persoanelor care au acnee (chiar și unele persoane care au acnee de mulți ani) caută produsul/produsele miraculoase care va vindeca acneea în 2-3 luni.

De cele mai multe ori lupta cu pustulele durează mulți ani și trece uneori prin perioade în care tenul arată mai bine, însă rutina de îngrijire a tenului cu pustule ESTE de fapt acel tratament de care pielea are nevoie pentru a vindeca acneea, la care adăugăm produse/medicamente specifice dacă e cazul și care împreună cu un stil de viață și o alimentație echilibrate au cele mai bune șanse de reușită.

O dată ce tenul meu s-a transformat din ten gras cu pustule (acnee papulo-pustuloasă, nodulo-chistică și comedoniană) în ten cu tendințe acneice (rare papule sau pustule în funcție de schimbările hormonale lunare) și apoi în ten fără acnee, dar cu exces de sebum și puncte negre (pentru care folosesc cu succes acidul salicilic), din rutina mea am îndepărtat doar antibacterianul – nu am pustule și nu am nevoie de un ingredient antibacterian.

Acidul salicilic este și va fi mereu prezent în rutina mea pentru beneficiile multiple (regenerare celulară, colagen nou, anti inflamator, curățare puncte negre, estompare pori dilatați), iar retinoidul farmaceutic (Differin), cel pe care l-am folosit ani buni l-am înlocuit cu varianta cosmetică, retinol 1% pentru beneficiile anti aging și cell communicating.

Bineînțeles de-a lungul anilor rutina mea s-a schimbat constant în funcție de schimbările și nevoile tenului meu.

Idei greșite despre produsele anti acnee
1. Aplic un tratament anti acnee, mă ustură, deci acționează asupra pielii – fals. Citește articolul Greșeli majore în îngrijirea tenului.
2. Folosesc retinoizi (în special Retin-a) și aceștia scot la suprafața coșurile din profunzime – fals. Este o reacție secundară la acel retinoid, întrerupe folosirea lui!
3. Produsele astrigente usucă pustulele – fals. Tenul se irită în urmă folosirii astrigenților (ex: alcool, lămâie), iar glandele sebacee vor produce și mai mult sebum.

Cum procedezi pentru a trata acneea? Foarte simplu:
1. Aplică regulile de igiena și alimentație.
2. Construiește o rutină corectă pe care tenul o poate tolera, cu produse potrivite tenului tău.
3. Află cauza apariției pustulelor, este cel mai important pas pentru că în multe cazuri, o data ce ai identificat cauza vei reuși să vindeci efectele (mai precis pustulele).

Identificarea cauzei apariției pustulelor este poate, cel mai dificil pas, dar dacă nu vei identifica corect cauza apariției lor, este foarte puțin probabil să tratezi complet și definitiv erupțiile de pe piele.

Dintre aceste cauze, cele mai comune sunt:

1. Folosirea produselor nepotrivite tenului – de la produsele cosmetice care blochează porii până la produse de machiaj (exemplu: fond de ten, baze de machiaj, pudra, etc – cu texturi grase, cremoase sau solide), orice produs poate cauza pustule. Nu poți ști dacă un produs îți este potrivit sau nu înainte să îl aplici pe piele.

2. Atingerea feței în timpul zilei cu mâinile, părul sau chiar cu telefonul. Noaptea poți lega părul într-o coadă lejeră pentru a evita contactul cu fața. Nu uita, fața de pernă se schimbă des.

3. Folosirea produselor care conțin iritanți (alcool, uleiuri esențiale, mentă, camfor, sulf, etc), scrub-urilor (în special cele agresive). Tot mai multe studii arată nu numai că repararea barierei naturale este extrem de importantă în vindecarea pielii ci și că, pe fondul unei bariere naturale afectate de iritanți bacteriile se multiplică și produc pustule foarte ușor.

Deși mulți dintre cei care aplică iritanți pe piele vor spune că iritația nu se vede și nu se simte (da, este posibil la început), în timp iritanții afectează grav bariera naturală a pielii, ducând chiar la sensibilizare, fotosensibilizare, roșeață, descuamări, usturime. Iritația este cumulativă și se agravează în timp, așa cum și repararea pielii este cumulativă.

4. Lipsa unei rutine zilnice corecte care să includă (cel puțin) curățarea tenului, protecția solară, exfolierea chimică și hidratarea – deși pare absurd multe cazuri cu pustule rare pe ten și-au găsit rezolvarea în folosirea unei rutine corecte cu acid salicilic și retinol, fără alte tratamente.

5. Produsele de styling (conțin polimeri care pot bloca porii), produsele cosmetice cu texturi nepotrivite (creme grase, produse de machiaj solide sau cremoase, unturi etc)

6. Lipsa igienei stricte, extracția pustulelor în condiții precare (lezarea pielii) poate duce la agravarea problemei.

7. Lipsa demachierii tenului seara și preferința de a dormi cu fond de ten pe piele – poate duce la apariția pustulelor sau chiar eczemelor, conjuctivitei etc.

Alte cauze:

1. Ovarele micropolichistice
2. Bacterii (P. acnes, stafilococi, etc) care se multiplică în exces pe piele sau chiar acarianul Demodex
3. Dereglări hormonale (de obicei testosteronul este vinovat)
4. Alimentația nesănătoasă
5. Cauze interne (de exemplu inflecții stomacale cu Helicobacter)
6. Intoleranță la gluten sau alte alimente
7. Alergii sau reacții alergice la anumite ingrediente (care vin în contact cu pielea sau sunt consumate ca alimente)
8. Pasta de dinți cu fluor

Pentru a determina cauza apariției pustulelor este necesar să faci următoarele investigații (în funcție de complexitatea problemei):

1. Vizită la ginecolog pentru a determina dacă ai sau nu ovare micropolichistice
2. Analiză de testosteron liber
3. Analiză bacteriologica din pustule
4. Exudat nazal și faringian
5. Coprocultură și examen coproparazitologic
6. Testul de alergii, inclusiv de intoleranță la gluten, lactoză, etc.
7. Demodex – această investigație se face doar dacă tenul prezintă multe pustule și este iritat.

În cazul în care apariția pustulelor este localizată doar în anumite zone ale tenului uneori este mai simplu de aflat cauza. De exemplu apariția pustulelor:

 • în zona urechilor – poate fi cauzată de atingerea pielii cu ecranul telefonului sau de produsele de styling
 • în zona gurii – poate fi o dermatită periorala cauzată de pasta de dinți cu fluor
 • în zona frunții – poate fi cauzată de produsele de styling aplicate pe breton sau chiar de breton
 • în zona gâtului – de vină poate fi o eșarfă, detergentul pe care îl folosești pentru a spăla hainele, bijuteriile
 • în zona bărbiei – poate atingi zona des în timpul zilei, te sprijini pe bărbie etc.
 • în zona obrajilor și/sau bărbie – poate fi de vină contactul cu o mască de protecție (frecvent în cazul tehnicienilor dentari, medicilor etc)

Ia în calcul toate informațiile pe care le ai despre tenul tău, urmărește cu atenție frecvența cu care apar pustulele și întrebă-te: ce am mâncat ziua trecută, unde am fost, ce produse am aplicat pe ten, etc.

Dacă toate analizele de mai sus nu arată o cauza evidentă a apariției pustulelor, ai o igiena și rutină corectă de îngrijire a tenului, ai o alimentație sănătoasă, faci mișcare, bei suficientă apă, dar totuși ai multe pustule poți încerca pe perioade de timp scurte, următoarele:

1. Timp de o lună nu consuma produse lactate, în special lapte.
2. Timp de o lună nu consuma produse care fermentează, murături. Nu consuma conserve și alimente semipreparate.
3. Timp de o lună nu consuma zahăr și/sau cacao și produse care includ aceste ingrediente

Tenul cu tendințe acneice (se manifestă în perioada premenstruală) nu are foarte multe șanse de vindecare definitivă a tendinței acneice. Apariția pustulelor se datorează creșterii nivelului testosteronului în perioada premenstruală și nu poate fi controlată prin produse cosmetice.

Tot ce poți face este să aplici regulile de igienă și alimentație și să îngrijești tenulul cu o rutină corectă care să ducă la un ten cu mai puține pustule ca de obicei și la vindecarea acestora într-un timp mai scurt.

Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice – rutina zilnică

Articolele de mai jos completează informațiile prezentate și te pot ajuta în alegerea tratamentului tău pentru vindecarea acneei sau afecțiunilor care au ca simptome pustule cu puroi.

Tipuri de acnee
Ce cauzează acneea papulo pustuloasă
Mituri despre acnee
Cum tratăm acneea
Ce să nu faci când ai acnee
Soluţii pentru cicatricile post acnee
Pete post acnee – Prevenire și tratament
Soluții pentru acneea copiilor – Pubertate și adolescență
Cum reducem excesul de sebum
Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice
Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică.

Pe blog vei găsi în categoria acnee multe articole despre ingrediente active – chiar și acelea care nu sunt eficiente, experiența mea cu acneea de-a lungul anilor, rutina mea de îngrijire care în timp m-a dus la vindecarea completă a acneei (alături de o alimentație sănătoasă, stil de viață sănătos, mișcare și reducerea stresului).

496 comentarii

Scrie un comentariu
 • pai folosesc pasta de dinti cu argila…100% argila … si acum nu e vba de soare pt ca au aparut in toamna+iarna si nu era soare :(( mc

  • Ioio,
   Citeste te rog articolul de mai sus din nou.
   Protectia solara aplicata in fiecare zi, indiferent de anotimp este necesara in timpul aplicarii Skinorenului, eu asta am spus, nu am spus ca pustulele au aparut din cauza lipsei ei. Petele post acnee sunt normale, este o etapa ce urmeaza dupa ce o pustula nu mai are puroi si pot dura chiar si ani de zile.
   Apropo, indiferent de anotimp, radiatiile solare sunt prezente si soare este tot timpul, chiar daca e acoperit de nori sau nu e atat de puternic cum e vara. Lumina din timpul zilei provine de la soare.

 • Buna Corina in decurs de vreo doua sapt m-am ales cu o acnee de toata frumusetea precizez can am tenul mixt, fara mari probleme cu cosurile, momentan sunt in Italia si lucrand aici de mai multi ani cunosc un dermatolog excellent de bun si cunoscut ASA ca m-am dus la el. Prima intrebare care mi-a pus-o neapropiinduse de mine a fost’ cum stai cu menstruatia’ bineanteles nu prea bine, am mici dereglari dintotdeauna. Mi-a recomandat antibiotic minocin de 100 timp de doua luni o solutie de la farmacie de curatare axera se numeste , zynerit dimineata si seara si o crema de la farmacie cu spf de zi, ei bine folosesc toate acestea de 3 zile multe din cosuri au inceput sa se usuce nu mai au capul alb etc dar incepe sa mi se descuameze pielea foarte tare ,acuma eu te intreb ce o sa se intample cu pielea mea in cat timp se duce toata pielicica de pe ea sau cum pot ajuta sa se duca mai repede? Mentionez ca dupa o luna trebuie sa-i fac o alta vizita dermatologului, apoi imi va da si o trimitere la in ginecolog. Astept raspuns multumesc

  • Cristina,
   Nu comentez despre tratamentul prescris, pentru ca nu sunt de acord cu el.
   Ca sa iti raspund la intrebare: iti poti face un scrub foarte bland pentru a indeparta descuamarile respective. Protectie solara sa aplici in cantitate generoasa, iar seara ai nevoie de o crema hidratanta, ca ultim pas. Descumarile se datoreaza alcool-ului din Zynerit, sunt efecte adverse. Poti citi despre Zynerit pe blog.

 • Buna!dupa o multime de produse anti-acnee folosite care nu au avut efect,am incercat Duac..se da cu prescriptie medicala..contine clindamicina si benzoyl peroxide.dupa 3luni de folosire si cu o rutina zilnica mi-au disparut.multumesc lui Dumnezeu !stiu cat de groaznic este sa ai acnee

 • Buna! De cativa ani ma chinui cu aceasta problema, recent am facut analize si mi-a iesit testoteronul marit poate aceasta a fost cauza! D-na doctor mi-a recomandat anticonceptionale (Logest), a trecut o saptama si nimic. La mine o problema ar fi ca am tenul gras, foarte mute comedoane, pori dilatati pe frunte nas barbie, si putin pe pometi! Deoarece am aceasta problema de mult timp, si avand un ten foarte sensibil mi-au ramas foarte urme! Te rog frumos sa imi recomanzi si mie o metoda pentru a scapa de ele, si un cabinet foarte bun in care pot avea incredere! Eu sunt din Bucuresti! Merci!

 • Buna

  Am 27 de ani si sufar de acnee de la 13 ani. Analizele mi-au iesit bine pe toate flancurile, mi-a iesit staph auriu, dar ala e acolo in mod natural la suprafata pielii la toti, dupa o cura de roacutane, un vaccin cantacuzino, antibiotice cu carul* injectabile sau orale, suplimente cu zinc, zeci de creme, peelinguri, pielea mea arata aproape la fel de rau, plus cicatrici.
  Toate au un efect pasager, pe moment, iar apoi pielea ajunge la faza initiala…
  Igiena zilnica e respectata, demachiant, exfoliant, tratament, hidratare, dar totusi imi apar niste pustule imense, albe..
  In disperare de cauza, am inceput niste tratamente naturiste, cu tinctura de cimbru . Acum astept sa vad ce reactii vor avea.
  Sincer, mi-am pierdut orice speranta ca ma voi vindeca vreodata, plus ca doctorii mi se par depasiti de situatie…
  Concluzia: nu va otraviti corpul cu roacutane si antibiotice, e inutil!

  • Cristina S,
   Imi pare rau sa aflu ca nu ai gasit solutia potrivita pentru tine. Ai incercat totusi exfoliant cu acid salicilic, un antibacterian si un retinoid (Differin)?

 • O întrebare: ați spus să nu folosim produse care conțin iritanți și ați dat exemplu și sulful. Există un săpun cu sulf pentru curățarea tenului și înlăturarea excesului de sebum. Este sau nu de ajutor?

 • Buna Corina,in urma cu cativa ani in perioada adolescentei mi-am tratat acneea cu retin-a si brevoxyl la recomandarea medicului dermatolog. Acum la 26 de ani din pacate aceasta a revenit,chiar intr-o forma mai grava decat prima oara acum avand niste cosuri dureroase sub piele,fara a mai merge la dermatolog mi-am cumparat brevoxyl si dupa aproximativ 3 saptamani de utilizare incep sa se vada cat de cat rezultate pozitive.As dori sa introduc in rutina la fel ca prima oara si retin-a insa mi s-a spus la farmacie ca nu se mai produce si ca o pot inlocui cu isotrexin gel.Intrebarea mea este daca pot folosi atat brevoxyl cat si isotrexin gel avand in vedere ca cel din urma contine un antibiotic in plus fata de ce am folosit prima? Iti multumesc!

 • Buna.
  Citesc de ceva timp blogul tau si imi este foarte util.
  Care ar trebui sa fie rutina mea zilnica de curatare a tenului, in cazul in care fac tratament cu Roaccutane?
  Urmez tratamentul de 2 luni si jumatate, iar acum tenul meu fiind destul de sensibil mi-e frica sa nu il usuc si mai tare din cauza anumitor produse.
  Multumesc.

 • Buna Corina!
  Acneea mea chistica se cauzeaza in principal Ovarelor micropolichistice.. asa ca dermatologul mi-a recomandat YASMIN.. insa e a 2 luna cand le iau si mi-au aparut 5 chisturi imense deodata:(si am auzit f multe despre efectele negative ale acestor pastile
  intrebarea e: pot sa le intrerup oricand sau ar trebui sa astept pana termin folia?
  mentionez ca este mai grav decat inainte sa le iau, iar alta cauza nu vad, folosesc de ceva timp produse pc sfp si exfolianti si odata pe saptamana peeling aha 30% de la bravura… si nu am introdus nimic nou in rutina.

 • Buna ziua,o parere despre corectorul OY Blemish Banish de la Green People ? Mi-a mentionat cineva de el cum ca ar fi bun pentru acnee,acum eu nu am chiar acnee,dar imi ies cateva cosuri destul de mari si urate o data la vreo 2 saptamani asa,pana acum n-am gasit remediu,nici in medici nici in produsele recomandate de ei. Mi s-a parut interesant produsul vazand ca are ceva extracte de nuca de cocos,canepa,aloe vera..si multe altele benefice pentru ten. Ce spuneti ?

  • Ionut,
   Ai incercat toate cele propuse in articolul de mai sus si nu sunt o solutie pentru tine?
   Nu stiu ce contine acel produs, dar nuca de cocos, aloe vera si canepa nu sunt solutii pentru tratarea acneei.

 • Buna, as vrea sa-ti cer si eu parerea in legatura cu tratamentul pe care il urmeaza fiica mea, care are 12 ani. Acneea ei este sub forma de chisturi si pustule rosii in zona T, extinsa si pe lateralele gatului si, mai nou, pe partea de sus a spatelui. La recomandarea medicului, face tratament cu Sebium gel moussant de la Bioderma pentru curatare, Sebium Global si Skinoren pe toata zona afectata. In mare, tratamentul da rezultate, mai ales pe fata, cu conditia sa nu uite sa-l aplice zilnic, pentru ca acneea reapare imediat. Cosuri mai apar insa, tenul nu e foarte curat. Nu am inceput inca tratament de extractie, nu stiu daca poate rezista la varsta asta. Pe gat i-au ramas pete maro, dupa o explozie de pustule care au dat inapoi cu tratamentul. Pe spate nu functioneaza deloc Skinorenul. Parul se ingrasa extrem de repede, tot de cand are si acnee. Ce parere ai despre tratament, ar putea incerca altceva? Nu imi este clar si ce fel de protectie solara poate sa foloseasca. Trebuie o crema dermatocosmetica cu SPF sau poate folosi si o crema cu factor de protectie obisnuita (de ex Nivea, Geroccosen). Multumesc mult!

  • Madalina,
   Nu conteaza ce fel de SPF foloseste fiica ta, important este sa il aplice (si bineinteles sa nu contina alcool, parfum, etc). De asemenea poate incerca Skin Perfecting BHA 1% Gel pe ten si pe corp.
   Mare atentie la igiena prezentata in articol si la alimentatie.

 • Buna. Am si eu cateva intrebari legate de ordinea folosirii produselor. Dimineata dupa demachiere si tonifiere, daca folosesc crema cu protectie solara mai trebuie sa folosesc si crema de hidratare? (in cazul meu effaclar duo). Si daca da, crema de hidratare o folosesc inainte sau dupa crema solara? Iar seara, tot dupa demachiere si tonifiere folosesc exfoliant gel de la PC. Insa, as dori sa introduc in Skinorenul in plan. Le pot folosi pe amandoua? Daca da, care este ordinea corecta de aplicare? Sau le pot alterna o seara/o seara?

 • Salut Corina, ajuta-ma te rog, am un ten acneic de 7 Ani, multe investigation, multe dezamagiri dar la moment sint insarcinata cu al doilea copilas, iar acneea mea s- ameliorat putin dupa o rutina complexa cu produse din seria anti- blemish de la Clinique, foarte mult doresc sa incerc produsele Paula’s choice, deoarece tenul meu e plin de gaurele(cicatrici), Pete rosii si pustule albe si citeodata imi Mai apare cite o pustula cu puroi, ajuta- ma te rog in alegerea produselor Paula si daca am voie sa folosesc exfolianti pe parcursul sarcinii, Multumesc frumos

  • Diana,
   Ai voie sa folosesti exfoliantii in sarcina.
   Alege: Clear Cleanser, Clear Regular Strenght BHA 2%, Clear SPF 30 (maine il gasesti pe site), Hydralight Moisture Infusing Lotion.

 • Buna Corina, am nevoie de un sfat!! Am 19 ani, iar de ceva timp ma confrunt cu acneea. De obicei imi apar cosuri doar pe obraji, nu foarte multe, insa destul de des si am puncte negre tot pe obraji, pe unele portiuni de barbie si pe nas. Mai am tot pe obraji si barbie semne lasate de acnee (din cauza faptului ca le-am”spart”, insa o sa renunt la acest obicei negativ). M-am gandit sa incep o rutina noua de ingrijire si anume: folosesc un lapte demachiant care contine ingrediente naturale, am inteles ca nu am voie sa folosesc scrub-uri pe ten ca sa nu se imprastie infiectia deci sar peste acest pas, folosesc la 2-3 zile o masca cu argila preparata in casa, in fiecare zi o crema cu factor de protectie ( am verificat ingredientele, iar singurul ingredient „daunator” este etanolul ). M-am gandit sa adaug si un exfoliant insa nu stiu care ar fi mai potrivit dintre CLEAR Extra Strength Anti-Redness Exfoliating Solution With 2% Salicylic Acid si Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant (apropo tenul meu este mixt, zona T este grasa, iar restul fetei este normala as putea spune) , ce imi recomanzi? De asemenea, as putea folosi in loc de crema seara un ulei vegetal ( dintre uleiul de jojoba si uleiul din samburi de struguri care ar fi mai potrivit pentru tenul meu ) ? Multumesc anticipat!

 • Buna Corina,

  Spune-mi, te rog, de unde pot procura differin-ul?E posibil de pe internet?daca da, de unde?As dori sa il incerc, nu am reusit pana acum sa il am.Ma poti ajuta in vreun fel?
  Multumesc anticipat!

 • Buna Corina!
  Folosesc de jumate de an Brevoxyl si mi-am format o rutina zilnica asa cum am citit in articolele tale si pot sa spun ca acneea imi disparuse. De cateva zile insa mi-au aparut pe frunte vreo 3 pustule destul de mari, nu sunt chisturi, dar sunt urate. Am fost cateva zile la plaja unde am folosit protectie solara FPS 50 si nu am folosit brevoxyl deloc in aceasta perioada. Oare sa imi fac griji? Sa continui cu brevoxyl? Inca nu stiu unde am gresit.

  • Anca,
   De ce sa iti faci griji? Ingrijeste tenul corect, foloseste Brevoxyl si BHA. Nu stiu unde ai gresit, poate este de la apa, poate nu ai aplicat suficient SPF.

 • Buna ziua. As vrea sa va cer o parere si un sfat in legatura cu tenul meu care in momentul de fata este problematic. Ce as putea folosi pentru tratarea unui ten cu acnee comedoniana insotit uneori si de acnee inflamatorie, sub forma de pustule dureroase? Mentionez ca zona problematica este pe frunte si in zona obrajilor paralela cu urechea (cat tine lungimea urechii). Am mers la un consult dermatologic si mi s-a descoperit infectie cu Stafilococ Auriu. Ulterior am urmat un tratament cu antibiotic si o crema (Duac gel). Intre timp, se pare ca aspectul tenului s-a imbunatatit dar, mi-au ramas semne post-acneice, vizibile (ca o pata-pigmentata) mai ales in zona obrajilor. Ulterior, pe aceste pete, mai erupe cate un cos, foarte dureros, mare,care trece foarte greu. Mentionez ca acum folosesc pentru curatare gel purifiant Effaclar Duo si mi s-a recomandat pentru comedoane crema Effaclar K. Cu toate acestea, nu vad nicio imbunatatire majora…Cum as putea sa scap/sa tin sub control aceasta acnee si cum inlatur/atenuez petele post-acneice?Exista remedii care sa grabeasca vindecarea? Mentionez ca am 20 de ani iar testele hormonale nu au depistat nicio afectiune. Va multumesc anticipat!

  • Alexandra,
   In articolul de mai sus sunt descrisi pasii necesari pentru ingrijirea tenului acneic, de la igiena pana la rutina zilnica.
   Ca tratament incearca Resist Skin Transforming Multi Correction Azelaic Acid, Resist Daily BHA 2% si Clinical 1% Retinol, bineinteles intr-o rutina ce contine, curatare, protectie solara si hidratare.

 • Buna Corina,

  De ceva timp imi tot apar postule in jurul gurii.Pe sub piele mi se formeaza niste acumulari de ceva , un fel de puncte ridicate din care apoi se formeaza pustule.Imi poti spune de la ce ar fi?de la un produs pe care-l folosesc?( produsele folosite sunt:L’Oreal Sublime Soft pentru curatare, lotiune micelara Bioderma Sensibio, protectie solara Paula’s choice, crema hidratanta Bioderma sensibio si Skinoren gel ).E ca si cum se blocheaza ceva acolo, se ridica apoi si se umfla dezvoltandu-se pustule.Majoritatea in jurul gurii si barbie, pe frunte deloc, nas deloc, evetual pe la obraji fff rar.ma poti ajuta cu un sfat?ce sa fac?ca eu observ ca doar din astea mi se fac pustule.

  Multumesc mult!

  • Cris,
   Skinoren-ul poate provoca acest lucru sau chiar fondul de ten. Cel mai bine este sa elimini pe rand toate produsele pe care le folosesti si sa observi cum reactioneaza pielea. Incepe cu fondul de ten.

  • Andreea,
   Argintul este un alergen cunoscut, iar in forma lui coloidala, aplicat local nu are efect asupra acneei. Ingerat poate duce la probleme grave de sanatate, inclusiv schimbarea culorii pielii in albastru.

 • Buna Corina! mie imi apar cateodata cosuri micute, dar am si perioade foarte bune cand nu am nimic pe fata decat puncte negre. Vreau sa imi comand un exfoliant bha 2% de la paula’s choice si o crema hidratanta insa nu stiu ce sa aleg.Tu pe care mi-o recomanzi?
  Iti multumesc!

 • Buna, Corina !
  Ti-am mai scris si acum cateva luni, cand ma luptam cu dermatita seboreica si am hotarat sa incep tratamentul cu Roaccutane, insa as vrea sa reiau putin povestea tenului meu, poate ma poti ajuta cu cateva sugestii. Am 24 de ani, tenul gras (chiar foarte gras, trebuie sa il sterg din doua in doua ore cu un servetel pentru a arata acceptabil), pori dilatati (cred ca in aspectul general al fetei, asta ma deranjeaza cel mai mult) iar de la varsta de 14 ani pana la varsta de 23 de ani am avut o acnee foarte persistenta pe fata, in sensul ca nu se manifesta in episoade ca la alti adolescenti, ci era mereu prezenta, indiferent de incercarile mele disperate de a o elimina. Ei, si tocmai aceste incercari disperate au adus o alta problema care probabil a intretinut aspectul iritat si mereu acneic al fetei mele : deshidratarea. Am incercat atat de multe prostii la recomandarea unor dermatologi care habar n-aveau de viata lor, plus alte minunatii citite pe internet, incat bariera protectoare a pielii mele este la pamant. Tenul meu a inceput sa fie deshidratat de pe undeva de la 17 ani. Anul trecut m-am trezit cu o dermatita seboreica pe fata care pur si simplu m-a bagat in depresie, imi era rusine sa mai ies din casa, asa ca am hotarat sa iau Roaccutane, care ar fi tratat atat cauza principala a dermatitei (excesul de sebum), cat si acneea. Am inceput tratamentul in februarie si l-am terminat dupa vreo 4 luni, in mai. Am luat 20 mg/zi, cu toate ca aveam o greutate de 67-68 kg. Insa mi-a mers foarte bine asa, nu am avut alte reactii adverse in afara de craparea buzelor. De cand am avut problema cu dermatita, am inceput sa folosesc dermatocosmetice, nu creme de 12 lei recomandate de unu’ si altu’. Am inceput cu produse Ivatherm, dupa care am trecut la Paula’s Choice (la ambele am folosit doar gel de curatare si crema hidratanta). Pe parcursul folosirii Roaccutaneului si a acestor produse cosmetice, pielea mea s-a imbunatatit semnificativ, iar dupa vreo 2 luni de Roaccutane am reusit sa scap si de dermatita seboreica. Acneea a disparut de asemenea, ramanand doar petele rosii in urma lor. Paradoxal, desi pielea mea era mai uscata, o simteam mult mai hidratata, nu ma mai strangea, era totul in regula (poate ca pielea nu mai era sufocata de sebumul in exces si putea respira mai bine, zic si eu). Dupa aproximativ 3 saptamani de la incetarea tratamentului cu Roaccutane, pielea mea era din nou plina de grasime, insa, surprinzator, cosurile nu mai apareau. Totul a fost ok pana in momentul in care a venit toamna, iar odata cu disparitia umiditatii din aer, pielea mea a luat-o din nou razna. Mai intai a inceput sa prezinte iar semne de deshidratare, apoi explozie de cosuri. Am incercat sa aplic ulei de jojoba pe ten, dupa care sa aplic Hydralight Moisture Infusing Lotion peste, insa desi se observa o mica ameliorare in privinta deshidratarii, parca imi inrautatea acneea, asa ca am decis sa continui doar cu crema hidratanta si sa renunt la uleiul de jojoba, iar de cateva zile pielea si-a mai revenit, cat de cat, insa nu asa cum era acum o luna si ceva, doua, cand eram, dupa 10 ani, in sfarsit multumit de tenul meu. Asa ca m-am decis ca pe langa crema hidratanta, sa folosesc si un toner, un exfoliant si Brevoxyl, poate voi reusi sa scap definitiv de acnee, de petele post acneice si de deshidratare (beau 4 litri de apa/zi, mananc sanatos (cu mici scapari), fac miscare, deci nu cred ca problema este interna).
  Deci, schema ar fi asta :

  Dimineata :

  – Curatare cu PC Skin Balancing Oil Reducing Cleanser
  – Aplicare toner (ce toner PC imi recomanzi ? de asemenea, cam cat trebuie sa astept intre toner si aplicarea antibacterianului ?)
  – Aplicare antibacterian (exista vreo diferenta calitativa intre Benzoyl Peroxide de pe acne.org si Brevoxyl ? daca am mai multe cosuri grupate, spre exemplu, pe maxilar, aplic antibacterianul pe fiecare in parte, sau pot masa pe toata zona cu probleme, si, de ce nu, pe toata fata ?)
  – Aplicare crema hidratanta PC Hydralight Moisture Infusing Lotion (dupa cat timp trebuie sa aplic crema hidratanta de la folosirea antibacterianului ? din experienta mea, daca nu aplicam crema hidratanta imediat dupa ce ma spalam pe fata, pielea incepea sa se descuameze si sa se irite)

  Seara :

  – Curatare
  – Toner
  – Aplicare exfoliant (ce exfoliant PC imi recomanzi in situatia data ? cat timp trebuie sa treaca intre folosirea tonerului si aplicarea exfoliantului ?)
  – Crema hidratanta (in cat timp de la aplicarea exfoliantului pot folosi crema hidratanta ?)

  Stiu ca postarea este lunga si ca multe dintre nelamuriri par tampite, insa n-am mai folosit niciodata creme anti-acneice combinate cu creme hidratante, tonere sau exfolianti :), asa ca sper din suflet sa ma poti ajuta cu niste sfaturi. Mersi si felicitari pentru blog, it looks prettier than before 🙂

  • Razvan,
   In foarte multe cazuri de tratament cu Roaccutane acneea recidiveaza, din pacate. Glandele sebacee isi reincep activitatea si este posibil ca o data cu aparitia excesului de sebum sa reapara si pustulele.
   Iti recomand sa folosesti produse cat mai light si sa eviti in general uleiurile vegetale, daca si jojoba iti poate cauza pustule.
   Ca toner incearca Skin Balancing Toner. Dupa toner poti astepta 1-2 minute inainte sa aplici antibacterianul.
   Este diferenta intre Brevoxyl si cel de pe acne.org in formulare, dar nu atat cat sa merite achizitia produsului de pe acne.org. Marea diferenta este data de concentratie. Pe acne.org concentratia este 2.5%, iar Brevoxyl are concentratie 4%. Inainte sa le incerci pe ambele nu poti sti care este cel mai potrivit, sfatul meu este sa incepi cu Brevoxyl si sa observi toleranta tenului la el. Daca totul e ok ramai la el, daca tenul se usuca excesiv alege 2.5% de pe acne.org – desi este posibil ca aceasta concentratie sa fie mai putin eficienta, dar nu este o regula in acest sens.
   Poti aplica benzoyl peroxide pe zone mai mari, daca ai pustule grupate, dar nu masa produsul pe piele. Aplica BP cu miscari de tapotare. Nu aplica pe toata fata pentru ca este un produs care poate duce la uscarea pielii, ca orice alt tratament de acest gen si oricum este eficient doar pe pustulele cu puroi, nu pe pielea care nu prezinta eruptii.
   Dimineata trebuie sa aplici protectie solara. Protectia solara se aplica dupa 5 minute de la aplicarea tratamentului tau de dimineata, dar este bine sa indepartezi cu un servetel excesul de produs tratament (prin tamponare usoara) inainte sa aplici SPF-ul.
   Pentru ca tenul tau are tendita de uscaciune la aplicarea produselor tratament iti recomand ca seara sa aplici Resist Daily BHA 2%. Dupa 5 minute poti aplica Hydralight Moisture Infusing Lotion.

 • Buna Corina.Am si eu o curiozitate.Am observat dealungul timpului ca in timpul veri am mai putina acnee decat in restul anului.Odata cu venirea frigului acneea incepe sa se accentueze.Sa fie soarele de vina pentru asta?Este soarele benefic pentru acnee?Din cate stiu,el stimuleaza productia de vitamia D.Ma gandesc ca poate am vreo carenta a vitaminei D in organism.Multumesc!

  • Andreea,
   Nu are legatura cu soare, are legatura cu frigul care afecteaza profund bariera naturala a pielii, fapt ce duce la scaderea imunitatii pielii. Incearca sa folosesti iarna produse care sa contina multe ingrediente reparatoare si sa nu exagerezi cu produsele anti acnee.

   • Acum are sens.Cred ca asa cum ne imbolnavim mai repede si mai des cand e frig, asa si pielea se „imbolnaveste”.Mi-am format o rutina cred ca potrivita tenului meu cu produse de la paula care le folosesc de prin primavara si se vad clar imbunatari,dar acum de cand cu frigul tenul iar a luat-o putin razna.Sper ca ceva suplimente pentru imunitate o sa aiba efect si pentru piele.Multumesc 🙂

 • Am inteles, multumesc pentru informatii :). Sper ca introducerea tonerului si a exfoliantului in rutina zilnica sa-mi rezolve problemele de deshidratare si de ten acneic, incarcat. Din ce mi-ai spus, imi este cam frica sa introduc Brevoxyl in rutina, mi-e sa nu ma irite si deshidrateze si mai tare. Antibacterianul trebuie folosit neaparat pentru a obtine un ten curat si luminos, sau am sanse si cu rutina formata din cleanser, toner, exfoliant si lotiune hidratanta ? Oricum nu am gasit de unde sa cumpar Brevoxyl…
  Cu protectia solara este vechea problema, orice aplic pe piele lasa o pelicula foarte lucioasa si grasa, iar pielea devine mai iritata ca de obicei. Am incercat Skin Recovery SPF 30 in timpul tratamentului cu Roaccutane, si Bioderma Photoderm Max 50 aplicata peste lotiunea hidratanta, si nu m-am impacat cu niciuna dintre ele.
  PS Exfoliantul poate fi aplicat si peste alunite, sau trebuie evitate acele zone ?

  • Razvan,
   Daca ai pustule cu puroi ai nevoie de un antibacterian.
   In afara de exfoliant ai nevoie si de un retinoid. Exfoliantul se aplica pe toata fata, chiar daca ai alunite.
   Din pacate nici un tratament de acest gen nu se poate folosi fara protectie solara. Sunt multe SPF-uri la Paula’s Choice, poti incerca mostre.

   • Chestia este ca eu nu prea am pustule cu puroi, destul de rar imi apar 2-3 punctulete rosii pe fata care a doua zi fac un cap galben, insa le pot inlatura usor si nu sunt o mare bataie de cap. La mine, acneea se manifesta mai mult sub forma unor bubite rosii, nu foarte mari, insa cumva pe sub piele, adica nu o deniveleaza prea tare, ci pur si simplu sunt acolo, prezente, si sunt destul de inestetice. Am gasit Brevoxyl la Farmablu, dar doar la comanda. Am dat comanda ieri, si nici pana azi nu am fost contactat in vreun fel sa mi se confirme.
    Am introdus tonerul si exfoliantul BHA de vreo 10 zile in rutina, si am observat ca la capitolul hidratare pielea a inceput sa-si mai revina, porii sunt mai curati si nu mai sunt asa de evidenti, si in general pielea este mai curata.
    Ce probleme mai am :
    1. Dermatita – a revenit de vreo luna, insa (Doamne ajuta !) doar in zona santului nazolabial (doar pe partea stanga). Desi zona afectata e mica, este foarte, foarte deranjant, pentru ca atunci cand rad sau cand mananc se rupe acea crusta, zona devine foarte iritata si sunt plin de coji groase. Dupa ce indepartez acele coji, zona este foarte rosie, uneori sangereaza, apoi devine lucioasa si lucrurile o iau de la capat.
    2. Dupa ce folosesc cleanserul, pielea se descuameaza in zona obrajilor si a santului nazolabial (fara sa pun la socoteala descuamarea cauzata de dermatita). Dupa ce aplic tonerul sau lotiunea hidratanta, aceste scuame nu mai sunt vizibile, insa banuiesc ca sunt doar mascate. Eu, avand tenul gras, pot folosi AHA cu succes (si daca da, ce produs imi recomanzi) ? Ma gandeam sa incerc 2 nopti BHA, o noapte AHA, in felul acesta curatandu-mi atat porii, cat si scuamele care mai raman la suprafata pielii si eventual petele rosii/roz lasate de acnee.
    3. Cosuletele care tot apar in zona maxilarului si a obrajilor (pe frunte nu am deloc cosuri, desi este zona cea mai grasa a tenului meu). Singurul produs pe care il folosesc care contine iritanti este gelul de ras Gillette. Ma gandesc ca poate fi una din cauzele aparitiei cosurilor, asa ca urmatorul produs pe lista este crema de ras PC.

    • Razvan,
     Nu aplica AHA. Aplica pe zona cu dermatita Kelual DS, dimineata si apoi crema ta hidratanta, iar dupa 2-3 minute aplica SPF-ul. Atentie mare la curatare, sa nu cumva sa fii agresiv cu pielea. Apa sa fie calduta. Daca observi in continuare descuamare alege sa iti cureti tenul dimineata cu o solutie micelare (sunt o gramada bune, vezi in articolul despre solutii micelare).
     Prioritatea ta este dermatita, AHA-ul oricum nu te poate ajuta cu petele rosii post acnee asa cum te-ai ajuta acidul azelaic de exemplu.
     Renunta la Gilette si aplica Clinical Redness Relief dupa barbierit. Poti aplica acest produs in fiecare dimineata si seara pe zona cu dermatita, in loc de toner.

     • Buna Corina,

      Pe zona cu dermatita aplic Kelual DS de vreo 2 saptamani, dar din pacate rezultatele sunt zero. Mai simt si o usoara arsura atunci cand aplic crema. Chiar nu stiu ce sa mai fac.
      Fata mi-o curat delicat, abia o ating, iar apa este calaie, o potrivesc pana simt eu ca tenul meu este total de acord cu ea, deci nu cred ca acolo e problema.
      Brevoxyl nu gasesc deloc.
      Aplic si Skinoren Gel 15% de vreo 4 zile. Il aplic pe toata suprafata obrajilor si a maxilarului, adica acolo unde mai am niste pete rosii, post-acneice. Parca pustulele bat in retragere, nu stiu daca e placebo sau nu, cert este ca vreau sa-l folosesc macar o luna, si apoi sa-mi dau cu parerea despre rezultate. O intrebare : care este diferenta dintre Skinoren si CLEAR Daily Skin-Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA de la PC, spre exemplu ? Ma poate ajuta Skinoren sa scap si de petele rosii, sau este eficient numai pentru acneea activa ?
      Am vazut ca in articolul despre Skinoren spuneai sa astept 10-15 minute pana imi intra in piele, apoi sa aplic crema hidratanta, insa mie imi intra imediat, in maxim 2 minute nu mai vad vreo urma lucioasa de produs pe fata, si in general daca nu aplic crema hidratanta imediat dupa ce mi-am curatat tenul, acesta devine foarte iritat si tern.
      Tenul meu este foaaaaarte capricios in privinta hidratarii, si nu inteleg de ce : beau aproximatv 3 litri de apa pe zi, poate si mai mult, folosesc produsele corecte, : cleanser delicat, toner, exfoliant, hidratare, din cand in cand imi aplic ulei de jojoba pe fata dupa care fac o infuzie de ceai de musetel, adica ii ofer tenului si corpului meu cam tot ce are nevoie pentru a fi hidratat, si cu toate astea, nu este, ba uneori e chiar sub orice critica, simt ca imi crapa pielea, imi simt fata de parca as fi o pitipoanca injectata atunci cand schitez vreun gest. Si de aici mi se trag absolut toate problemele: porii devin mult mai dilatati, imi apar cosuri, zone rosii de fata, petele post acneice devin mult mai evidente, iar sebumul isi face de cap…ce sa mai, camp de razboi. Atunci cand este hidratat (nu inteleg de ce uneori este,alteori nu, avand in vedere ca urmez aceeasi rutina de ingrijire si consum cam aceleasi alimente), toate problemele dispar ca prin minune, intr-o zi – doua. Cosurile se retrag imediat, petele parca nici n-ar mai fi, tenul are o culoare uniforma, iar sebumul in exces, desi tot este prezent, parca este unul hranitor, nu nociv.
      Te rog mult, spune-mi ce as putea sa mai incerc pentru o hidratare intensa, de durata, si ce produse ar trebui sa mai incerc pentru dermatita, pentru ca deja am ajuns la capatul puterilor, cand cred si eu ca mi-am rezolvat problemele cu tenul, ma loveste cate o perioada d-asta in care se strica tot ce a fost corectat, si se intampla numai din cauza faptului ca tenul nu-si mentine nivelul optim de hidratare 🙁

      Multumesc !

     • Razvan,
      Clear Daily Skin Clearing contine acid azelaic in concentratie de 12% si acid salicilic cu rol anti inflamator in concentratie de 0.5%. Este o varianta buna pentru cei care nu tolereaza benzoyl peroxide sau nu tolereaza acidul azelaic in concentratii mai mari. Acidul azelaic este eficient in estomparea petelor post acnee, spre deosebire de benzoyl peroxide care nu face acest lucru.
      Poti sa aplici hidratare imediat dupa Skinoren, poti chiar incerca sa aplici Skinoren combinat cu hidratare, din explicatiile tale cred ca nu tolerezi foarte bine acidul azelaic sau nu tolerezi foarte bine concentratia de 15%.
      Incearca sa aplici mai rar acidul azelaic si acidul salicilic, poate le aplici prea des si este afectata bariera naturala a pielii, ceea ce duce la aparitia problemelor de deshidratare. Cu rol de hidratare poti incerca Resist Intensive Repair Cream.

 • Buna Corina, a un ten gras si cu acnee de vreo 7 ani dar la recomandarea ta folosesc produsele PC din seria Clear de 4 luni si Skin Trasforming Muli correction cu azelaic acid de 2 luni, pustule dureroase au incetat sa-mi apara,dar imi apar tot mai multe puncte albe si mici punctulete rosii care peste 2-3 zile ori dispar ori se transforma in puncte albe. Ajuta- ma te rog cu petele si cicatricile post acneice si porii dilatati, as dori sa folosesc un antioxidant PC, dar din cauza ca la moment imi alaptez bebelusul nu- l pot folosi pe cel cu Retinol, ce alternativa Mai am. Multumesc pentru sfaturile si ajutorul pe care mi-l oferi.

 • Desi ai mentionat ca lamaia irita pielea, aceasta nu poate fi folosita nici in combinatie cu uleiuri? Am citit foarte multe articole in care este scris ca lamaia e buna pt tenul gras (ca al meu), indeparteaza petele lasate de cosuri,etc. Eu folosesc (o data sau de doua ori pe luna) o combinatie de lamaie si ulei de masline cu 20 de min inainte de baie. De asemenea, am citit ca otetul de mere, in combinatie cu uleiuri, are efecte pozitive asupra tenului, iar mierea de albine este folosita in traramentele cosmetice de mult timp. Sunt aceste informatii (prezente in foarte multe articole pe net) adevarate?

  • Melisa,
   Tu poti face cum crezi tu, este tenul tau, alegerea ta.
   Eu nu citesc articole pe bloguri sau in reviste atunci cand fac afirmatii pe blog. Citesc jurnale medicale, iar in aceste jurnale sunt o gramada de rapoarte facute in urma unor teste care arata ca lamaia, indiferent daca sucul este aplicat direct pe ten sau in combinatie cu altceva, este iritanta.
   Nu stiu despre ce uleiuri vorbesti, sper ca nu e vorba despre uleiurile esentiale care sunt extrem de iritanta pentru ten.
   Mierea este hidratanta. Te rog citeste mai multe articole de pe blog, iti vei face o idee despre lucrurile pe care le prezint eu.

  • Asa cum a mentionat si Corina, lemaia poate sa irite pielea. Pe deasupra uleiul de masline nu este tolerat de pielea cu probleme (acnee). Are proprietari comedogenice si eu incerc sa il evit deoarece imi apar chiar mai multe cosuri. Poate ar trebui sa incerci cu uleiuri dedicate tenului gras, ca de exemplu ulei de jojoba sau ulei de argan.

 • Buna.Acum 3 saptamani mi a aparut pe fata un dul,am incercat sa il scot cu acul dar nici un rezultat.Astazi am inceput tratamentul cu Skinoren,pentru ca am cosuri si in alte zone.Punctele negre sunt si ele o problema.O data la 2,3 saptamani trebuie sa le scot,cu aburi,servetele pe degete,in mod corect zic eu.Crezi ca procedez bine?Ce altceva ar mai trebuii sa folosesc?

 • Buna Corina! Acum o luna mi-a revenit acneea si nu prea mai vrea sa dispara. Spun ca mi-a revenit deoarece acum un an am facut tratament cu antibioticul Minoz si pana acum a stat cuminte aveam doua, trei in perioada menstruatiei. Mie imi apare doar in zona barbiei si se intinde spre pometi. Nu stiu cu ce sa ma mai dau. Folosesc exfoliantul 2% din gama CLEAR de la PAULA si brevoxyl dar parca nu isi mai face efectul deloc acesta din urma. Nu as mai vrea sa iau antibiotic. Ma gandeam sa schimb brevoxylul cu skinorenul sau duacul poate mi se retrage acneea ca e si dureroasa pe deasupra. Te rog da-mi un sfat! Mulțumesc!

  • Simona,
   Poti incerca Skinoren. Ideal ar fi sa introduci si un retinoid in rutina. Mare atentie sa nu ai tendinta de a sta cu barba sprijinita de palme. In general acneea localizata are cauze externe. Cauta sa folosesti pentru igiena dentara pasta de dinti fara fluor.

 • Buna, Corina! Nu ti-am mai scris de prin octombrie, moment la care abia te descoperisem si la care ma „luptam” cu 2 chistulete sub piele….am intrat in legatura cu tine, am comandat produsele recomandate de tine, imi cumparasem si un brevoxyl… nici nu stiam eu ce urma sa vina peste mine…am folosit 2 saptamani bha, si in continuare imi apareau noduli ff durerosi sub piele, am crezut ca e de la bha, l-am lasat deoparte….dar de atunci si pana acum fata mea produce cate un nodul pe zi…cateva pustule, dar f rar….am crezut ca era de vina bha, dar abia tarziu, dupa ce am citit articolele cu patania ta de la cabinetul cosmetic ….am facut legatura cu vizita mea la un cabinet cosmetic si exact ca tine…dupa 2 sapt un nodul sub piele, dupa o luna 15…..si acum…nu iti mai zic, caci deja am vizitat 2 dermatologi, unul in constanta aici, altul in bucuresti, antibiotic pe gura, pe fata….nimic nu merge….eu stiu ca trebuie sa imi fac examen bacteriologic insa cum se face acest examen daca ai doar noduli? serios intreb , caci sunt sigura ca aceasta „acnee a femeii adulte” cum a numit-o dermatologul din constanta, nu e clar aparuta la nivel hormonal( cum sustin ambii dermatologi-dar fara sa recomande analize endocrinologice), caci nu am avut asa ceva niciodata..si coincidenta cu salonul cosmetic de unde am plecat tumefiata e prea mare ca sa fie o coincidenta, cert e ca nici unul din dermatologi nu crede ca mi se trage de la salon, ci doar ca e hormonal, si eventual poate ma si resemnez totusi daca nu imi trece( cum mi-a sugerat subtil dermatologul din buc) Cert e ca m-am gandit si la demodex, am incept sa caut in constanta un laborator dar nu se face nicaieri testul…in bucuresti ar fi laboratorul pe care l-ai recomandat tu intr-un comentariu mai vechi…sa merg la bucuresti? poate gasesc pe cineva priceput sa extraga din nodul? Tare imi e ca m-am pricopsit cu vreun stafilococ, streptococ, sau poate pur si simplu P.acnes a fost ajutat de doamna cosmeticiana sa patrunda bine prin piele….Corina, de atunci experimentez niste senzatii pe care nu le-am avut vreodata, gen simt cu cateva ore o durere , o presiune sub piele ca inainte sa apara nodulul, simt cum merge ceva sub piele si ziua si noaptea, nu am fata iritata, rosie, dar am dureri si intepaturi toata ziua. De cum ma simt nu iti mai vorbesc, am intrat in legatura cu un psiholog….simt ca traiesc un cosmar, ca nu e adevarat….in fiecare zi cate un nodul sau chist din data de 20 oct….azi mi-a iesit si o pustule…ca sa nu ma supar….Si inca ceva voiam sa iti spun, eu sunt omul care si-a cautat acneea…..am citit articolele tale legate de cum ne ajuta subconstientul…..eu vorbeam de ceva timp cu o prietena despre produse si ea imi spunea…dar tu nu ai acne, de ce te interesezi…si uite ca acum am! Subconstientul mi-a dat …ce eu mi-am dorit fara sa stiu…exact cum ai spus si tu! Acum intrebarea e…cum scap de ea?! O seara buna iti doresc si numai bine!

  • Raluca,
   Cand aud povestile despre dermatologi scrise de cititoare ma necajesc tare ca acesti medici uita juramantul pe care l-au depus.
   Mergi la Bucuresti la Biolumimedica si cere recoltare, te vor ajuta ei.
   Vei scapa de ea, lasa lucrurile sa vina spre tine, fii atenta la ce se intampla in jurul tau, incearca sa intelegi ce se intampla cu tine. Daca ai aceasta problema inseamna ca rezolvarea ei te va ajuta sa intelegi multe lucruri. Nu te ingrijora, va fi bine. Eu spun mereu ca acneea este unul din cele mai bune lucruri care mi s-au intamplat in viata.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.