Îngrijire tenului cu tendinţe acneice – rutina zilnică
Tenul cu tendinţe acneice nu este un tip de ten propriu zis, deşi de cele mai multe ori persoanele cu aceste tendinţe au tenul mixt sau gras. Tendințe acneice se manifestă în anumite condiţii pe piele prin apariția câteva papule răzleţe care se transformă sau nu în pustule (denumite popular coșuri).
În cazul femeilor, acest fenomen se întâmplă mai mult în perioada menstruaţiei datorită schimbărilor hormonale. În concluzie orice tip de ten (uscat, normal, mixt, gras) poate avea tendinţe acneice. Tendințele acneice pot fi observate la orice vârstă, iar cu ajutorul unei rutine corecte de îngrijire se pot ameliora vizibil sau se pot chiar elimina.
Astfel, rutina zilnică este rutina tipului tău de ten şi în plus este nevoie să ajuți vindecarea papulelor și pustulelor, chiar din prima zi când ele se formează, prin aplicarea unui ingredient care poate să omoare bacteria P. acnes cea care se multiplică în exces şi duce la formarea papulelor.
Cele două ingrediente antibacteriane eficiente sunt acidul azelaic și benzoyl peroxide. Aplicaţi o cantitate suficientă de produs pe papulă (sau pustulă) o dată pe zi până când aceasta se vindecă. Folosirea acidului salicilic cu rol de exfoliant pentru a îndepărta celulele moarte acumulate în exces, impurităție și excesul de sebum poate preveni apariția pustulelor și ajută la vindecarea pielii prin stimularea regenerării celulare, producerii de colagen nou et.
Încercaţi să nu spargeţi pustulele deoarece veţi rămâne cu pete sau chiar cicatrici în zonele respective. Dacă este neapărat necesar să faceţi acest lucru şi sunteţi siguri că pustula a colectat , atunci va trebui să urmaţi paşii: spălaţi-vă pe mâini cu un săpun anti bacterian, spălaţi-vă pe faţă cu un produs solubil în apă; înveliţi-vă degetele într-un şerveţel şi aplicaţi o presiune foarte mică pe lateralele pustulei; puteţi înţepa pustula cu un ac steril de seringă pentru a evita ruperea pielii, dar va trebui ca incizia pe care o faceţi să fie minimă.
După ce aţi scos tot conţinutul pustulei aplicând o presiune minimă asupra pielii trebuie să îndepărtaţi tot puroiul rezultat cu o dischetă demachiantă pe care aţi aplicat orice lichid care să nu conţină iritanţi, chiar şi apă plată, având grijă să nu depăşiţi prea mult zona pustulei.
În acest moment rana voastră supurează şi trebuie să ţineţi un şerveţel pe zona respectivă timp de 4-5 minute apăsând uşor (4-5 minute este timpul aproximativ de coagulare a al sângelui). După ce rana nu mai supurează aplicaţi un produs antibacterian. Nu mai stoarceţi pustula decât dacă ea colectează din nou şi doar urmând paşii de mai sus.
Benzoyl peroxide nu interacţionează cu acizii exfolianţi însă e mai bine să nu aplicaţi aceste produse unul după altul. Puteţi încerca benzoyl dimineaţa şi exfoliant seara sau invers, depinde de preferinţă. Acidul azelaic se poate aplica împreună cu acidul salicilic, dacă tenul tolerează combinația de ingrediente active.
Vă reamintesc că aceste ingrediente se folosesc doar în condiţiile în care aplicați factor de protecţie în fiecare zi din an, în strat generosa. Toate ingredientele active anti acnee sunt fotosensibilizante sau prin acțiunea lor pot duce la iritații dacă pielea nu este protejată de radiațiile solare.
Alcoolul, lămâia, sulful sau alţi iritanţi nu ajută în vindecarea papulelor şi a pustulelor, chiar dimpotrivă, am scris aici şi aici de ce.
În perioada când aveţi aceste pustule vă recomand să nu folosiţi scrub-uri cu particule abrazive deoarece pustulele se pot sparge, bacteriile pot migra în alte zone şi astfel puteţi încuraja formarea unor noi pustule. Puteţi însă încerca orice tip de anti inflamator şi anti iritant pe aceste pustule inclusiv masca cu aspirină.
Alte ingrediente care sunt anti inflamatoare: sucul proaspăt stors de aloe, ceai de museţel (dacă nu sunteţi alergici la el), ceai verde sau negru concentrat, calciu, ulei de arahide, ceai de rădăcină de brusture, extract de gălbenele, miere, extract hidro-glicero-glicolic de propolis (să îl diluaţi şi să îl folosiţi doar pe pustule), lapte de soia. Ceaiurile se folosesc la temperatura corpului.
Înainte de a aborda o schema de tratament vă rog să citiți articolul Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică și toate articolele despre eventualele ingrediente pe care doriți să le folosiți.
Soluţii pentru cicatricile şi petele rezultate în urma pustulelor.
Buna Corina , ce parere ai despre
1.Algologie Mat Plus Anti-Shine Moisturiser :
INGREDIENTS AQUA (WAFER / EAU), GLYCERIN, ( Y(10PINIAsil OXANE, GLYCERYL STEARATE, DIMETHICONE, BUTYROSPERMUM PARK!! SHEA BUTTER), DIETHYLHEXYL SUCCINATE, VMS VINIFERA (GRAPE) SEED OIL, ISOPROPYL MYR1STATE, DECYL OLEATE, POTASSIUM CETYL PHOSPHATE, METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER, CAMELLIA OLEIFERA SEED OIL, PHENOXYETHANOL, PROPYLENE GLYCOL, CETEARYL ALCOHOL, CETYL PALMITATE, COCOGLYCERIDES, PEG/PPG-18/18 DIMETHICONE, LIMONENE, CARBOMER, CITRUS MED1CA LIMONUM (LEMON) PEEL OIL, TRIETHANOLAMINE, LACTIC ACID, ALLANTOIN, BUTYLENE GLYCOL, CITRUS AURANTIUM DULCIS (ORANGE) PEEL OIL, METHYLPARABEN, DISODIUM EDTA, PYRIDOXINE HCL, ETHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, CYCLOTETRASILOXANE, BHT, CHONDRUS CRISPUS EXTRACT, MALIC ACID, SODIUM HYDROXIDE, HYDROLYZED ALGIN, SODIUM HYALURONATE, PROPYLPARABEN, ARCTIUM MAWS ROOT EXTRACT, CITRUS LIMON (LEMON) FRUIT EXTRACT, HEDERA HELIX (IVY) EXTRACT, NASTURTIUM OFFICINALE EXTRACT, SALVIA OFFICINALIS (SAGE) EXTRACT, SAPONARIA OFFICINALIS LEAF/ROOT EXTRACT, CITRAL, LAMINARIA DIGITATA EXTRACT, PYRUVIC ACID, ZINC SULFATE, LINALOOL, CHLORPHENESIN, CI 19140, CI 16255, TOCOPHEROL
2.Guinot Creme Pur Equilibre:
Guinot Creme Pur Equilibre/Pure Balance Cream Ingredients:
Water (Aqua), Butylenes Glycol, Talc, Aluminum Starch Octenylsuccinate, PPG-15 Stearyl Ether, Caprylyl Methicone, Cyclomethicone, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Dimethicone, Sclerotium Gum, Phenoxyethanol, Fragrance (Parfum), PEG-60 Almond Glycerides, Caprylyl Glycol, Methylparaben, Triethanolamine, Glycerin, Ficus Carica (Fig) Fruit Extract, BHT, Chlorhexidine Digluconate, Trisodium EDTA, Zinc Glyconate, Ethylparaben, Butylparaben, Butylphenyl Methylpropional, Propylene Glycol, Limonene, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Isobutylparaben, Propylparaben, Geraniol, Xanthan Gum, Carbomer, Green 5 (CI 61570), Nordihydroguaiaretic Acid, Oleanolic Acid, Yellow 5 (CI 19140), Sodium Methylparaben, Sodium Dehydroacetate, Sorbic Acid, Tetrasodium EDTA.
Am inteles ca produsele de la Guinot sunt foarte bune dar totusi cred ca preturile sunt destul de mari si nu stiu daca calitatea ingredientelor este direct proportinala cu pretul lor sau pretul e prea mare pentru eficienta produselor.
Ce parere ai deapre produsele dermato cosmetice care se gasesc deobicei in saloane cum ar fi: Academie, Babor, Guinot , Algologie, Mary Cohr? ( evident ca stiu ca nu ai cum sa sti despre toate produsele din lume existente pe piata dar imi incerc si eu norocul , poate poate ai auzit de ele sau le-ai incercat.)
Ma bucur tare mult ca am descoperit blogul tau si iti multumesc pentru interesul de a ajuta oamenii in acest domeniu.Orice crema , solutie, ser, ce vreau sa imi cumpar mai intai intru pe blogul tau sa vad ce parere ai tu despre acel produs.
Anda, citeste te rog acest articol https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html.
Despre Academie, Babor, Guinot etc – nu sunt etichetate dermatocosmetice asa cum spui tu ci sunt etichetate profesionale si sunt vandute cosmeticienelor pentru tratamente faciale. Nu conteaza ce nume are produsul si ce spune eticheta, conteaza doar lista de ingrediente si tipul tau de ten atunci cand alegi produsele cosmetice. Alege deci produse fara parfum sau alcool (mai greu vei gasi produse fara parfum in saloane), cu ingrediente active despre care exista informatii cu privire la eficienta lor, potrivite tipului tau de ten si nevoilor pielii tale.
Ambele produse despre care ma intrebi, cu cele doua liste de ingrediente, contin foarte multi iritanti!
Buna dimineata
Recunosc ca nu sunt o cititoare frecventa a acestui blog , dar atunci cand am nelamuriri in legatura cu problemele legate de ingrijirea tenului, aceasta este prima pagina pe care o deschid.
As avea nevoie, daca poti sa ma ajuti, de o recomandare in privinta unei creme hidratante. Am tot citit pareri si opinii pe diferite site-uri dar tot nu sunt lamurita. Nu stiu pe care sa o aleg: ESTEE LAUDER DAYWEAR ADVANCED MULTI-PROTECTION ANTI-OXIDANT CREAM SPF 15 50 ML sau LANCOME HYDRAZEN NEUROCALM CREAM GEL 50 ML. Sau imi poti recomanda tu o crema potrivita tenului meu.
Ar trebui sa precizez ca am 40 de ani si am nevoie de o crema care sa ma ajute si impotriva ridurilor. Tenul meu este mixt, imi apar cosuri sub piele, dureroase, in perioada menstruatiei dar in rest este destul de curat. Tocmai am inceput sa folosesc exfoliantul BHA 2% de la Paula’s Choice, sper sa se vada rezultatele. In rest, folosesc gelul de curatare de la Bioderma, lotiune micelara tot de la Bioderma si crema de fata Idealia de la Vichy(care tocmai se termina).
Multumesc mult.
Roxana, poti incerca https://www.paulaschoice.ro/produs/clinical-ceramide-enriched-firming-moisturizer/. Nu uita sa aplici in fiecare dimineata o crema hidratanta cu protectie solara SPF 30 sau mai mare, vei gasi aceasta cerinta si in recomandarile de aplicare a exfoliantului cu 2% BHA.
Produsele despre care ma intrebi sunt foarte diferite – una este o crema de zi cu SPF 15 (prea mic pentru a oferi protectia solara necesara pielii), iar cealalta este o crema fara protectie solara. Review-uri despre produse poti gasi aici: https://www.beautypedia.com