Experiența personală – Povestea tenului meu (III)

Experiența personală – Povestea feței mele (II)

La vârsta de 22 de ani lucram în Bucureşti şi aspectul tenului meu începuse să mă preocupe. După micul succes avut asupra nodulilor şi pentru că aveam acces la anumite produse am crezut că totul va fi bine în cel mai scurt timp. Am început să folosesc produsele Vichy, nou apărute pe piaţa din România, sau cel puţin aşa ştiam eu. Am încercat diverse creme, dar cu siguranţă primele în care mi-am pus speranţe au fost cele din gama Normaderm. Rezultatele au fost dezastruoase. Gelul  de spălat pe faţă îmi lăsa pielea uscată pe moment însă în 2 ore faţă mea era plină de sebum. Tonifiantul îmi lăsa pielea uscată şi mă ustura când îl aplicăm (acum ştiu de ce). Crema nu a avut nici un efect asupra pielii mele. Bineînţeles că nu mă protejam de soare.

Veneam destul de des în Timişoara şi printr-o împrejurare pe care nu mi-o mai aduc aminte foarte clar, am ajuns să cunosc o cosmeticiană (Adriana) care mi-a inspirat foarte multă încredere. Astfel, cu puţină frică, am ajuns din nou într-un salon de cosmetică crezând că este cea mai sigură metodă de a scăpa de pustulele şi punctele negre care nu conteneau să îmi apăra pe faţă şi pe care bineînţeles că le extrăgeam singură. Aveam deja câteva cicatrici destul de evidente.

Timp de 4 ani de zile Adriana s-a încăpăţânat (şi eu o data cu ea) să creadă că ea chiar poate să îmi trateze acneea. O data la 6 săptămâni urmam acest tratament care era destul de blând, nu am plecat niciodată cu răni şi a doua zi nu se vedea pe piele (în mod negativ) că am urmat un tratament cosmetic. A încercat de toate pe faţa mea: peelinguri cu enzime, măşti cu parafină, măşti cu argilă, scruburi, etc. O săptămâna după tratament faţa mea arăta binişor, mai ales că nu mai aveam pustule şi puncte negre, erau doar urmele roşii unde fuseseră acestea, însă după o săptămâna tenul meu îşi revenea la normal: pustule, papule, puncte negre şi câte un nodul o data la câteva luni, ea  nu încerca să îmi extragă nodulii.

Produse de îngrijire am început să folosesc şi ce folosea ea pentru tratamente şi anume Academie în paralel cu Vichy. După 4 ani m-am reîntors în Timişoara şi eram cu totul plictisită de aceste tratamente aşa că am renunţat şi am rămas la vechea mea metodă: dacă am chef folosesc ce am prin casă dacă nu am chef nu folosesc nimic pentru că oricum totul e degeaba. După Adriana am fost la multe alte cosmeticiene când tenul meu devenea mai încărcat şi niciodată nu s-a repetat epidosul traumatizant din adolescenţă.

La 27 de ani aveam un şantier de coordonat şi eram aproape 8 ore în praf, alimentaţie sub orice critică, fumam foarte mult şi bineînţeles nu mă protejăm de soare. Tenul meu arăta rău, dar oricum nu mai conta, erau mai importante construcţiile. Produsele pe care le foloseam au început să se diversifice, am renunţat la Vichy şi am descoperit Bioderma, La Roche Posay, etc, dar le foloseam cu aceeaşi iregularitate. Starea tenului meu nu se îmbunătăţea. Nu mă întrebaţi ce era în capul meu, eram pur şi simplu resemnată că am tenul gras şi acnee şi că asta nu se va schimba niciodată. De fapt speram că acest lucru se va schimba după ce voi avea un copil, aşa cum citisem prin diverse cărţi.

În 2008, la 28 de ani, am rămas însărcinată  şi încă mă ocupam de construcţii, în timpul sarcinii acneea mea s-a atenuat, rămăsesem cu pustule rare, puncte negre şi multe multe semne post acnee. O dată cu schimbările hormolane si cu apariţia insomniilor mi-am redescoperit pasiunea pentru citit. La început citeam foarte multe cărţi pentru mămici apoi am citit online foarte mult despre sănătate şi alimentaţie. L-am născut pe Marcus în ajun de Crăciun şi o data cu el m-am renăscut şi eu, eram deja un om care se alimenta mult mai sănătos şi care avea o idee diferită despre viaţă.

Mă preocupa din nou tenul meu şi eram încântată că arată mai bine însă dezastrul avea să se producă 3 luni mai târziu când acneea mea papulo pustuloasă a revenit. În disperare de cauza am început să aplic tot felul de remedii naturale la început, toate citite pe internet. Măşti astringente şi măşti hidratante, fără o anume logică. Apoi am început să achiziţionez produse „dermatocosmetice” pe care le foloseam 2-3 săptămâni şi la care renunţam pentru că îmi provocau iritaţii sau pentru că nu se vedea nici o îmbunătăţire a tenului. Am încercat chiar şi microdermoabraziune însă persoana care mi-a făcut acel procedeu s-a oprit după 10 minute şi a spus că tenul meu reacţionează foarte rău şi că nu poate continua. Într-adevăr, când m-am uitat în oglindă m-am speriat: obrazul îmi era aproape vineţiu. Am avut o pată mare roşie pe obraz cam 2 zile şi nu am mai încercat niciodată microdermoabraziune, nu ştiu însă dacă nu cumva cosmeticiana nu era foarte pricepută.

Tenul meu era agresat zilnic de toate produsele folosite şi mi-am dat seama că de fapt nu arată cu nimic mai bine ci dimpotrivă, acum aveam pe faţă acnee şi o dermatită seboreică inestetică ce se manifesta prin roşeaţă, descuamare şi prurit în zona sprâncenelor şi în lateralele nasului. Am observat că se agrava dacă foloseam anumite produse. Nu am fost la dermatolog pentru diagnostic sau tratament, nu am fost niciodată la un dermatolog pentru tratarea acneii.

Căutând remedii pentru dermatită am început să înţeleg că ar trebui să caut ingrediente cosmetice şi nu produse cosmetice. Încet încet mi-am dat seama că în timpul în care nu am folosit nici un produs tenul meu arăta bine decât când aveam în dulapiorul din baie o mulţime de produse prost formulate sau nepotrivite tipului meu de ten. Dermatita mi-am tratat-o cu Kelual (Ducray) şi eram deja foarte atentă la ce îmi aplicam pe piele însă eram destul de frustrată de faptul că se vorbea atât de frumos de toate ingredientele benefice, iar eu la farmacie nu găseam produse care să le conţină. Până în acea perioadă a vieţii mele am crezut tot ce scria pe eticheta cosmeticelor şi nu puteam concepe că un producator de cosmetice poate să inducă în eroare în mod voit consumatorii.

Eram ca un copil care învăţa să meargă. Am descoperit rând pe rând produsele antibacteriene (benzoyl peroxide, acid azelaic), retinozii, protecţia solară, exfolierea chimică. Am încercat foarte multe produse şi am fost foarte atentă la felul în care reacţiona tenul meu. După 3 luni pot spune fără să exagerez că tenul meu era mult mai bine, pustule aveam rare şi rămăsesem doar cu punctele negre. Regimul meu după 3 luni era relativ simplu: Curăţare uşoară dimineaţă, masca cu argilă verde pentru absorbţia sebumului, protecţie solară (de data această cu un produs fără iritanţi). Seara curăţare uşoară, Brevoxyl şi hidratare. Nici un produs nu conţinea iritanţi, iar eu mă vindecam încet şi sigur, dar de punctele negre nu puteam scăpa.

Aveam deja un bagaj mare de informaţii din domeniul cosmeticii, eram pasionată de machiaj şi am ajuns să machiez  foarte bine. Pentru că orice femeie îşi doreşte ca tenul să arate cât mai bine mi-am continuat căutările pentru a avea un ten perfect, chiar şi acum citesc la fel de mult pentru că am încă multe de învăţat şi pentru că tehnologia avansează şi în domeniul cosmetic.

Astfel am descoperit-o pe Paula, dacă nu mă înşel citeam un forum din UK unde povestea o domnişoară ce rezultate bune a obţinut cu exfoliantul Paulei. Bineînţeles că am rămas surprinsă când am văzut formularea produselor ei. În acel moment am găsit produsele pe care le-am folosit şi le folosesc în continuare, am folosit aproape tot ce produce Paula.

Cu ajutorul unei rutine zilnice pentru tenul gras acneic şi cu produse bine formulate (nu doar Paula’s Choice bineînţeles) am reuşit la 30 de ani să am tenul mixt, cu uşoare tendinţe acneice în sensul că la menstruaţie aveam o pustulă sau chiar nici una, cu semne şi cicatrici post acneice, cu pori măriţi, dar puncte negre aveam foarte puţine şi doar pe nas. După ce am folosit peelinguri cu BHA 20% nici măcar puncte negre nu am mai avut şi semnele arătau mult mai bine. În toamna anului 2010 tenul meu arăta foarte bine: rămăsesem cu petele post acneice şi cu tenul mixt care mă enerva deoarece mă machiam în fiecare zi şi zona T este destul de greu de îngrijit sub machiaj.

Aşa că am recurs la un gest dramatic care a fost o măsură impulsivă, dar atent documentată. Despre perioada următoare o să vă vorbesc în ultima parte a poveştii feţei mele.

Pragul de 30 de ani a fost foarte important pentru mine din foarte multe puncte de vedere şi tot ce am făcut de atunci a fost doar încercarea de a trăi cât mai sănătos: m-am lăsat de fumat, fac sport, mă alimentez sănătos, meditez chiar si numai 10 minute pe zi şi am grijă de mine cum ştiu eu mai bine.
Nu am povestit despre felul în care am ajuns un consumator informat pentru că nu este important, însă în tot acest timp am fost în cabinele dermatologice din UK, am participat la seminarii din domeniu, la lansări de produse, etc şi sunt abonată la foarte multe jurnale medicale. Am văzut foarte multe cazuri cu probleme ale tenului sau probleme ale pielii şi toate sfaturile pe care încerc să le dau sunt bazate în primul rând pe logică şi documentare şi mai puţin pe cazuistică.

147 comentarii

Scrie un comentariu
 • Maria, dar Corina nu pretinde nimic, sunt doar opinii personale pe un blog personal. Nu s-a autointitulat niciodata „cunoascatoare in ale cremelor”. O citesti numai daca vrei si-i urmezi sfaturile numai daca tu vrei. Doar nu trebuie sa se justifice fata de noi cu o poza. A spus de nenumarate ori ca fiecare decide pentru el, ce produse pune pe piele sau nu pune.

 • Daca sunt opinii personale nu ti le expui pe un blog unde stii ca lumea cauta sa se informeze si citeste tot felul de tampenii si-si pun tot felul de creme pe fata poate poate vor avea tenul ca in reclame.Am citit multe articole pe net zilele astea si am fost oripilata ca exista persoane care-si pun chiar si creme pt animale doar-doar ar scapa de puncte negre, acnee, pete etc. Fetelor, trebuie sa stii ca ce-i face bine uneia, alteia nu-i prieste, asa e tenul, nu e ca durerea de gat sa aiba acelasi tratament la toata lumea.
  Observ ca unele fete de aici chiar te venereaza si nu inteleg de ce ??? Doar pt ca tu citeste niste ingrediente ??Asta pot sa fac si eu, si oricare dintre voi,Ca acneea nu a trecut nici la dvoastra cu toate cremele scumpe si ca v ati revenit dupa ce ati nascut, asta ati recunoscut si dvoastra. De ce recomandati creme scumpe gen Bioderma daca nici la dvoastra nu au avut efect? Acneea v-a trecut de la sine si acum doar va intretineti fata, ca daca aveati inca probleme cu tenul nu va trecea nici cu mama paulei choise.. Asa ca nu mai incercati 70 de neamuri de creme si mergeti la un medic bun si veti avea tratament PERSONALIZAT. Sunt cativa profesori doctori in Bucuresti foarte buni, cautati-i si n-o sa va para rau.
  Atat am avut de spus! Fiecare trage ce concluzie vrea!Numai bine!

  • Buna Maria,
   Mai citeste o data articolul, poate reusesti sa intelegi ca acneea nu mi-a trecut in urma nasterii si ca mi-am tratat-o.
   Despre restul comentariului tau: no comment.

  • draga Maria,

   ca o persoana care a trecut prin faza „eu le stie pe toate” – ca sa te citez – cumva inteleg in ce loc te afli acum.

   daca ai fi citit articolele de pe acest blog, impreuna cu comentariile, ai fi vazut ca faci efectiv niste afirmatii nefondate. este usor sa nu ai incredere si sa te consideri mai presus atunci cand nu stii despre ce e vorba.

   probabil nu stii ca exista mai multe tipuri de acnee, si in functie de tipul de ten poti avea eruptii si la 50 de ani si n-ai ce face. tot ceea ce poti face este sa iti studiezi pielea si sa aplici ce ii trebuie.

   medicii dermatologi nu sunt cosmeticieni. ei vor fi in stare sa iti recomande un produs medicamentos daca analiza din pustule (atentie, pustule, nu puncte negre, nu puncte albe) dovedeste ca ai nevoie de antibiotic. in rest, majoritatea sunt slab informati la capitolul acesta. pune-le acelor doctori in fata o crema si roaga-i sa iti explice ei ce contine crema, de ce, si care sunt ingredientle cu potential iritant. sunt convinsa ca in afara de doua-trei ingrediente, nu vor sti cu ce se mananca acea crema.

   nu toata lumea stie sa „citeste” o eticheta. unora le trebuie ani de zile pentru a fi in stare sa inteleaga daca un produs ar putea a li se potriveasca si s-ar putea sa se insele atunci cand il testeaza. sunt foarte multe ingrediente despre care unele studii spun ca sunt iritante. eu nu le stiu pe dinafara, nici n-am cum sa judec asta, nici tu si nici alt doctor, daca nu se tine la curent. si daca nu cauta el pe site-urile unde sunt publicate acele studii sau in jurnale medicale, n-are cum sa ghiceasca. Cati medici dermatologi vor prescrie o crema parfumata oare, stiind ca parfumul, de orice natura el, molecula volatila, poate avea un potential iritant? cati prescriu alcool pentru tratarea acneei? cati prescriu roaccutane pe banda rulanta tinerelor de 17 ani?

   draga Maria, produsele cosmetice SUNT scumpe. Cele formulate bine, cu ingrediente de calitate, care au fost testate (nu doar dpdv al compozitiei ci si al stabilitatii in timp). Si nu doar pentru ca sunt scumpe ingredientele, ci pentru ca se plateste in spate o serie de angajati, o locatie de productie, ambalaj, reclama, cheltuieli fixe si variabile. Daca stii sa ti le faci singura, e tot scump, dar nu platesti anumite cheltuieli si nu ai acces la orice ingredient. Si investitia initiala e si ea mare, de bani, timp, energie si studiu. Cosmeticele ieftine sunt de multe oti pline de emolienti si cam atat…

   Eu te-as sfatui cu drag sa petreci ceva timp citind obiectiv articolele despre piele si despre ingrijirea ei, si iti vei revizui atitudinea in timp, atunci cand orgoliul tau va fi mai putin important ca si cunoasterea …

 • In loc sa ne luam de unii si de altii, eu sunt foarte curioasa de cateva nume de asa zisi doctori care iti dau tratament personalizat si nicidecum tratamentul la care ei sunt „afiliati”, gen Bioderma, Avene, LRP. Nu zic ca aceste marci nu au si produse bune (folosesc si LRP), dar sa fim seriosi, eu nu am vazut un doctor care sa-mi recomande un produs datorita beneficiilor ingredientelor si nu ca scrie pe tub „pentru ten gras”. Cred ca pentru asta nu trebuie sa fac ani de medicina. Poate tu Maria ai avut noroc, noi cele care suntem aici nu. Eu cu o singura crema hidratanta de fata am reusit sa-mi aduc tenul pe o linie de plutire si asta datorita Corinei, nu pt ca mi-a zis ce crema sa folosesc, ci m-a invatat dupa ce sa ma uit. Mai departe, fiecare decide ce-si cumpara.

 • Buna Corina!
  Am citit comentariile Simonei si am inteles ca isi produce singura cosmeticele( oauuu), ai scris de asemenea ca ai fi dispusa sa ii promovezi produsele daca sunt corect formulate.Rugamintea mea ar fi sa colaborati poate ca vom avea si noi in Romania, produse bine formulate , poate mai accesibile pentru mai multe categorii de persoane pentru ca din cite am vazut sunt persoane care nu isi permit anumite produse recomandate de tine(nu e cazul meu care am investit o avere in cosmetice…de cele mai multe ori in unele scumpe si nu neaparat bine formulate) , in plus cam tot ce recomanzi tu nu este disponibil in Romania.Personal mie imi suride ideea sa folosesc un produs personalizat …decit unul comun…care poate imi merge , poate nu! Imi doresc sa o pot contacta pe Simona…vreua si eu un produs facut special pentru mine!
  Multumesc…si imi exprim inca odata consideratia mea pentru tot ceea ce faci!
  PS A si vrea sa te rog sa te axezi daca se poate si pe produsele de machiaj( fond de ten ,farduri..), pt ca de multe ori le purtam citeva ore bune….si sunt convinsa ca alegerea unor produse prost formulate pot face mai mult rau decit bine)

  • Buna Luminita,
   Cu siguranta o voi promova pe Simona daca va produce cosmetice, testez un produs de curatarea tenului primit de la ea care este foarte bun.
   O poti contacta chiar pe blogul ei: http://sanzienesimatraguna.blogspot.co.uk/.
   Din pacate timpul nu imi permite sa mai scriu pe blog foarte mult, sunt aproape gata cu pregatirile pentru deschiderea cabinetului, nu pot promite ca voi scrie articole despre produse de machiaj prea curand.

 • Buna, am rasfoit timp de cateva zile acest site, am gasit exact ce am nevoie, sfaturi importante. tenul meu este unul noemal, gras dupa cateva ore la aplicarea fonudului de ten. In ultima perioada, mi-au aparut aceasta renumita acnee plus puncte negre, folosesc de 7 azile alccol camforat 10 la suta plus o lotiunea pentru acnee plus o crema nutritiva, toate sunt achizitonate de la o farmacie ce folosesc ingredinte naturale in aceste preparate.Sunt multumita de rezultat, in schimb mi-au ramas pete rosii si puncte negre…dar nu la fel de vizibile.Preocuparea mea este cum pot sa scap de aceste pete si cum il pot regenera, sa fie mai luminat. Am nevoie de sfatul tau, observand ca esti experta in a alege produsele cosmetice. Multumesc, astept cu nerabdare.

  • Buna Elena,
   Alcoolul camforat nu trateaza acneea, o inrautateste in timp. Citeste te rog articolele din categoria Acnee, gasesti o multime de informatii.
   Citeste si articolul despre produse cosmetice bio, organice, acolo gasesti informatii despre produsele naturale.
   Pentru puncte negre – articolele despre acizii exfolianti din categoria Exfoliere. Despre petele post acnee – articol dedicat (foloseste motorul de cautare).
   Pentru regenerarea pielii (de fapt pentru a avea o piele cat mai sanatoasa) ai nevoie de o rutina de ingrijire care sa contina: curatare blanda, dar eficienta cu un produs solubil in apa, exfoliere, protectie solara, hidratare potrivita tipului de ten. Citeste despre toti acesti pasi, sunt descrisi in detaliu pe blog.

 • Buna Corina,

  Am 32 de ani si ma confrunt si eu cu aceleasi probleme cu acneea de peste un an .
  Mai nou de la atatea produse cosmetice aplicate cu sau fara cap pe ten am dezvoltat o alergie oculara care se manifesta din senin fara sa fi reusit sa identific cauza pana acum.
  Ma trezesc destul de des dimineata cu pleoapele umflate ,cu pungi sub ochi ,pielea din jurul ochilor imflamata si rosie.A doua zi incepe sa se retraga edemul dar pielea din jurul ochilor ramane inca 2-3 zile incretita,imbatranita ,iritata si cum nu se poate mai rau (sunt desfigurata).In monmentul de fata nu stiu ce ma ingrijoreaza mai mult acneea sau alergia.Ai un sfat pentru mine?
  Este posibil ca Brevoxylul sa-mi provoace alergia?
  Daca totusi ar fi Brevoxylul de ce se declansaza aceasta reactie alergica la interval de 2-3 saptamani,uneori mai des,in conditiile in care eu il aplic aproape zilnic.Dar de fiecere data cind il aplic daca folosesc o cantitate mai mare imi provoaca mancarimi si inrosire. Pielea mea nu il agreeaza de loc si totusi nu pot sa renunt la el caci este singurul care vindeca rapid cosurile.
  Mersi.

  • Buna Miky,
   Nu stiu daca este de la Brevoxyl, ai incercat sa aplici dimineata comprese cu ceaiuri anti iritante – musetel si ceai verde (vezi articolul despre ten iritat).
   Incearca Skinoren in loc de Brevoxyl, aplicat doar pe pustule, in nici un caz in zona ochilor. Daca problema persista consulta un oftalmolog.

 • Buna.Citind articolul tau am spus ca trebuie sa scriu si eu despre problema mea in speranta ca voi gasi si o rezolvare.Am 26 de ani si ma lupt cu acneea.Acum sunt in stadiul punctelor albe.Am momente cand obrajii sunt plini de puncte mici albe.Am tenul gras.Ca si voi am incercat foarte multe produce fara rezultat insa.Te-as ruga sa-mi dai si mie cateva indicatii.Ce produse anume as putea sa-mi cumpar si sa aiba efect.Mentionez ca acum locuiesc in Germania.Multumesc anticipat.

  • Buna Geo,
   Iti recomand sa citesti toate articolele din categoria exfolianti, protectie solara, hidratare, curatarea tenului si apoi articolul despre rutina de ingrijire a tenului gras.

 • Buna din nou.Am citit articolele tale.Rutina mea zilnica in momentul de fata se rezuma doar la a-mi spala tenul cu ceai de musetel(nu folosesc apa) si un gel de curatare de la La Roche Posay Effaclar pt ten gras si sensibil.Ingredientele nu am sa le scriu,cred ca stii la care ma refer.Am sa includ dimineata Brevoxyl dar m-am impotmolit la hidratare,dupa Brevoxyl nu stiu ce as putea sa folosesc cu FPS(la farmacie mi-a recomandat Eucerin Dermopurifyer crema hidratanta adjuvanta FPS 30) acum te intreb pe tine daca este eficienta sau nu.Daca Nu am sa te rog pe tine sa-mi recomanzi ceva.Seara in schimb am gasit recomandat de tine un Bha de la Neutrogena Oil free acne stress control 3 un 1.Si aceeasi problema cu hidratarea dupa Bha nu stiu ce crema as putea sa folosesc.Te rog ajuta-ma tu cu optiuni.Nu stiu daca produsele Paulei se gasesc aici in farmacie.Multumesc anticipat.

 • Buna,Corina
  Iti urmaresc cu regularitate postarile si m-am hotarat sa-ti scriu aici pentru ca ma regasesc in povestea fetei tale.Am 24 de ani,si de vreo 8 ma lupt cu tenul gras si cu acneea.Am puncre negre pe nas,fruntea mereu curata,insa pometii sunt plini de puncte albe,pustule,cicatrici,pori dilatati.Desi la inceput nu am prea bagat de seama,spunand ca e doar o problema a adolescentei cu timpul mi-am dat seama k ma lupt cu o afectiune a pielii foarte greu de tratat si chiar de multe ori am spus ca renunt deoarece pur si simplu nu vad cum as putea sa scap de ea.
  Pana la varsta de 20 de ani am mers la o doamna doctor dermatolog si am folosit,la indemnul ei,pe rand smooderm,skinoren,zynerit,insa fara rezultat.Dupa aceea,cand am inceput sa muncesc si implicit sa am banii mei,am spus ca e timpul sa investesc in mine,si eram chiar decisa sa cheltui oricat numai sa am si eu un ten curat si sanatos;am mers la o clinica estetica foarte cunoscuta in oras(sunt din Galati,clinica se numeste Hyperion) si acolo am fost foarte incurajata sa fac niste tratamente cu laser care „te vor scapa in proportie de 90% de acnee”.Prima „interventie” a fost una cu ‘laser Cutera’ mai exact am fost data cu un gel care mi-a amortit fata,apoi mi-a ars pielea pur si simplu…am avut niste dureri groaznice,mi s-a spus ca in asta consta procedeul,dupa aceea timp de o saptamana nu am putut iesi din casa,a trebuit sa stau in permanenta cu un strat gros de vaselina pe fata,ma manca ma ustura,nu pot descrie tot ce simteam in momentul ala.Dupa ce a trecut saptamana fata mi se cojea,la control mi s-a spus ca totul decurge bine,sa revin o data la doua luni pentru intretinere si vindecarea semnelor cu tratamentul IPL(tin sa precizez ca ulterior dupa fiecare tratament cu IPL ieseam din cabinet cu fata vanata si umflata) si mi s-a dat un tratament(fara nici un fel de analize)adica timp de 6 luni cate doua pastile de roaccutane 10 mg\zi(de care in momentul respectiv nu auzisem niciodata,de aceea nu am avut nici o retinere in a nu-l urma)
  Trecuse jumatatea de an cu roaccutane,pe tenul meu nu se vedeau imbunatatiri,tratam.cu IPL l-am facut de vreo 4 ori dar vazand ca nu am rezultate am renuntat la el.Dezamagita si fara sperante in perioada urmatoare am folosit produse dermatocosmetice(la roche posay,avene,gama normaderm vichy) si atat.
  La varsta de 22 de ani mi-am luat inima in dinti si m-am dus la alt medic,nici aici nu mi s-a dat de facut nici un fel de analize,mergeam regulat la un tratament ce consta in aplicarea unor masti,extractia comedoanelor(cele care nu ieseau de buna voie erau piscate cu un laser) si folosirea intregii game verzi pentru ten gras de la Bioderma.Dupa cateva luni am renuntat la a mai veni la acest cabinet pentru ca nu vedeam rezultate si dupa fiecare sedinta de tratament fata mea arata groaznic de rosie si inflamata.
  Acum jumatate de an m-am dus la alt medic despre care auzisem ca este foarte bun,ca are nu stiu cate cursuri in Canada,studii,etc.El a fost primul care mi-a dat trimitere sa-mi fac analize sa-mi depisteze cauza afectiunii.Toate analizele au iesit bine,mi-a spus sa urmez un tratament cu brevoxyl si Differin si in caz ca nu dau rezultate sa imi faca o schema de tratament cu Roaccutane.Tot in aceeasi perioada am descoperit si site-ul tau,si am incercat sa imi fac singura o rutina de ingrijire.La inceput mi-am achizitionat gelul de curatat Normalizing Cleanser si crema skin balancing moisture gel si le-am folosit impreuna cu Differin si brevoxyl.Cand am vazut ca tenul meu a inceput sa arate mult mai bine si zi de zi descopeream lucruri noi pe site-ul tau,mi-am luat si alte produse de la Paula si de o luna de zile rutina mea este asa:
  Dimineata:
  curatare ten cu normalizing cleanser
  BHA 2% gel exfoliant(in zilele cand nu folosesc AHA 8%)
  Ultra-Light Weightless Finish SPF 30 Sunscreen Spray
  Barely There Sheer Matte Tint SPF 20
  Cand nu folosesc BHA aplic brevoxyl pe pustule,apoi Skin balancing moisture gel si crema colorata
  Seara:
  Demachiere cu lotiunea micelara sensibio h20 bioderma
  Limpezire cu normalizing cleanser
  skin balancing toner
  AHA 8% gel exfoliant sau differin
  Aha si Bha le folosesc pe rand,o data la 3 zile fiecare.
  M-am hotarat sa-ti scriu acum pentru ca nu stiu care din produsele pe care le folosesc nu sunt adecvate tenului meu, sau mai bine zis nu stiu de ce,dar au inceput sa-mi apara iar pustule,unele „pline” altele doar umflaturi rosii care se trec foarte greu si bineinteles vechile microchisturi albe.Imi dau seama ca esti foarte ocupata si nu poti raspunde la toate intrebarile dar imi doresc din suflet sa iti poti face timp pentru mine sa imi dai ceva sfaturi si regret enorm ca sunt in celalalt capat al tarii si imi este imposibil sa ajung la tine la cabinet.
  Mult noroc iti urez in tot ceea ce faci!

  • Buna Georgiana,
   In primul rand trebuie sa iti faci analize din pustule, trebuie sa afli ce bacterie se dezvolta in exces pe pielea ta. De asemenea ar trebui sa faci un control ginecologic pentru a afla daca suferi de ovare micropolichistice sau nu.
   Rutina, cu produsele pe care le ai trebuie sa arate asa:
   1. Dimineata: curatare cu produs solubil in apa (tu ai Clear Cleanser, daca nu iti usuca tenul e perfect), toner (ai skin balancing toner), astepti cateva minute ca tonerul sa intre in piele apoi aplici Brevoxyl pe pustule intr-o zi urmand ca ziua urmatoare sa aplici BHA pe toata fata, astepti cateva aminute apoi aplici protectie solara (vad ca ai doua produse pentru protectie solara, pentru perioada toamna/iarna foloseste doar unul, asigura-te ca aplici o cantitate suficienta de produs si ca nu iesi din casa inainte de 20 de minute de la aplicarea lui). Inainte de a folosi fond de ten asteapta 5-10 minute. Ideal ar fi ca fondul de ten si pudra sa contina SPF (daca folosesti).
   2. Seara: demachiere (doar daca ai folosit fond de ten), curatare cu produs solubil in apa, toner, astepti cateva minute ca tonerul sa intre in piele, AHA 8% sau Differin (folosite o zi unul o zi celalalt), astepti 10 minute, aplici hidratare (SKin Balacing Moisture gel).
   E foarte important sa nu tragi de piele cand te demachiezi, de aceea e mai bine sa folosesti un demachiant crema sau ulei, il aplici pe ten cu miscari circulare usoare si indepartezi cu doua dischete demachiante imbibate in apa sau solutie micelara. Sensul indepartarii demachiantului este din centrul fetei spre linia parului.
   Daca dimineata aplici BHA, atunci seara aplici Differin, daca dimineata aplici Brevoxyl atunci seara aplici AHA.
   In afara de ingrijirea tenului la nivel local trebuie sa mananci foarte sanatos, fara fast-food, fara carne de porc, fara prajeli si multe dulciuri de patiserie. De asemenea vreau sa faci o incercare: sa nu mananci timp de o luna urmatoarele alimente: lapte, mezeluri (pe care nu ar trebui sa le mananci in mod normal) si alimente fermentate (cascaval, branza, iaurturi, muraturi, conserve, etc).
   Extrem de important este sa nu atingi tenul cu mainile in timpul zilei, sa iti schimbi fata de perna o data la doua zile, sa preferi servetele de hartie pentru uscarea tenului, nu de bumbac si sa tamponezi pielea cu servetelele, sa nu freci.
   Astept sa imi spui ce a iesit la analiza bacteriologica si la ginecolog.
   Nimic nu este imposibil, cele mai multe fete care vin la cabinet nu sunt din oras, multe dintre ele au avut drum prin Timisoara si vin si la consultanta, nu se stie niciodata cum se aranjeaza lucrurile.
   Ai incredere in tine, fii pozitiva, nu te stresa inutil, nu te grabi, construieste-ti rutina de ingrijire treptat, cu atentie si observand mereu reactia tenului tau la ce mananci, la produse cosmetice, frig, vant, etc.

   • Iti multumesc mult pentru raspuns,Corina.La ginecolog am fost,totul e ok,analize din pustule de mult timp caut sa-mi fac dar la mine in oras nu gasesc,deci va trebui sa caut pe undeva pe la Bucuresti ,cand mai am drum pe acolo.Fata de perna o schimb la doua zile,dupa ce ma spal pe fata folosesc numai servetele din hartie,la alimentatie incerc mereu sa fiu atenta(voi renunta la alimentele enumerate de tine) si evit pe cat posibil sa imi ating fata cu mainile.Sper din suflet sa pot trece o data si pe la cabinetul tau,dupa cum ai spus si tu-nimic nu este imposibil.
    Iti multumesc inca o data,voi reveni dupa ce voi avea rezultatul la analiza becteriologica.

   • Buna Corina. Am ramas uimita citind ca ai enumerat printre alimentele interzise in acnee produsele lactate. Se stie ca dulciurile, prajelile, mezelurile, carnea in exces, mancarea fast-foodu nu sunt bune in general pentru sanatatea noastra, dar de lactate e prima data cand aud. Tu nu consumi lactate?
    Au vreo legatura cu acnea?

    • Buna Byanka,
     Eu nu am acnee, consum lactate. Laptele si lactatele fermentate (in special cascaval si branzeturi maturate) pot fi o cauza a problemelor tenului, mai toate fetele pe care le-am sfatuit sa incerce sa renunte la acest tip de lactate pentru 4-6 saptamani pentru a observa reactia pielii mi-au spus ca li s-a ameliorat acneea, am un caz care nu a mai avut nici o pustula pe piele de cand nu mai mananca lapte si alimente fermentate.

 • Buna,

  Aceeasi problema ca toata lumea cu dermatita seboreica.Mi-a trecut prin cap sa imi fac un peeling chimic,dar am dat de tine :).As vrea sa te intreb cum ai ”scapat” de dermatita.mai exact ce ai folosit?in ce cantitati?Orice info imi poti da apreciez mult.Mersi.

  • Buna Bianca,
   Am folosit Kelual zilnic aplicat dimineata, protectie solara in fiecare dimineata, iar seara am folosit BHA 2% si Skin Balancing Moisture Gel. In cazul meu a functionat si nu a recidivat niciodata.

 • Am citit povestea ta:* Si ma gandesc ca daca tot cunosti atatea in domeniu poate ma poti ajuta si pe mine, orice crema folosesc la maxim o saptamana dupa aplicare imi apar cosulete sub piele , acelas lucru mi se intampla si la demachiant si fond de ten …In zona T doar uneori este mixta, in rest normala, iar restul tenului este uscat spre normal …nici nu stiu sa-l descriu pentru ca se manifesta diferit, in functie de anotimp.
  Ma gandeam ca poate imi poti recomanda o rutina :d ….Deci ten cu tendinte acenice, pe timp calduros mixt, si fooarte , fooarte usor iritabil/ sensibil. Scuza-ma ca nu am terminat in comenariul anterior.

  • Buna Elena,
   Poti citi articolele din categoria Acnee, poti incepe cu Am acnee, cum procedez?
   Rutina recomandata:
   Dimineata: Earth Sourced Cleanser, Earth Sourced Toner, Resist SPF 30.
   Seara: acelasi cleanser, acelasi toner, Skin Perfecting BHA 1% Gel, Hydralight Moisture Infusing Lotion.

 • Eu va recomand Retin-A. Este un unguent foarte bun pentru tenul gras si acneic. Insa trebuie foarte multa rabdare….in sensul ca trebuie folosit cam 1-2 ani in continuu. Reduce si semnele post acneice si transforma tenul in timp din gras in mixt-normal…dar inca o data spun…trebuie foarte multa rabdare….si folosit un demachiant bun ( solutia micelara Bioderma/ La Roche Posay)hidratant ( Cicalfate sau Cicaplast in cazul in care pielea se irita) .Pretul unguientului este foarte accesibil 14 ron ceva in genul…

  • Buna Clau,
   Pe blog exista articole detaliate despre Retin-a, inclusiv detalii de folosire. Nu e unguent, e crema si trebuie folosit mai mult decat un demachiant si hidratare, reactiile adverse in cazul folosirii fara protectie solara zilnica pot fi grave.

  • Si spun acest lucru din experienta personala…am incercat cred ca toate produsele posibile si accesibile de pe piata si tratamente (peeling chimic,dermoabraziune..etc)…si scumpe si ieftine…am avut o acnee urata( chistica) de la 14 ani pana la 24 de ani…..singura solutie cel putin pt mine a fost si este Retin -A. care il folosesc de vrun an. Inca nu am tenul perfect ( mai am cateva semne post acenice si imi mai apare cate un cos …dar este o maree diferenta fata de cum aratam acum cativa ani…). Oricum depinde foarte mult de organismul fiecaruia. Recomand sa va faceti si analize la tiroida , ovare sa nu fie polichistice si la nivelul de hormoni masculini care pot fi in exces. Succes!

   • Buna Clau,
    Nu stiu ce exfolianti ai incercat si in ce conditii, dar nu am auzit pana acum ca efecte adverse in urma folosirii lor acnee chistica.
    In fine, sunt de acord cu tine ca Retin-a poate fi un tratament adecvat pentru cazurile de acnee, folosit intr-o rutina corecta, bineinteles.
    Cat priveste recomandarile tale nu am nimic cu ele, dar acesta este un blog cu articole despre sfaturi cosmetice, exista o gramada de informatii despre acnee, inclusiv indrumari spre analizele necesare depistarii cauzei ei, informatii bazate pe ani de studiu in domeniu. Te invit sa le citesti si sa adaugi comentarii in articolele dedicate subiectelor pe care le abordezi.
    Multa sanatate!

 • Oricum tenul meu era atat de gras (si inca mai ) incat orice crema mai puternica( pt acnee) care ar fi agresiva in sensul ca ar irita tenul…la mine nu a a avut acest efect…nu mi s a iritat tenul de la nici unu retionoid sau altceva asemanator( darnici nu au avut efecte pozitive inafara de retin a sa zicem) acuma nu pot agarnta ca nu mi va reveni acneea ….semnele post accneice cum se pot scapa de ele? produsele astea cu Bha mi au inrautatit tenul cand le am folosit…mi se umplea fata de cosuri urate, chistice…..analize am facut si nu mi au gasit nimic grav…

 • Am citit recent un articol despre cauzele spirituale ale bolilor si despre acnee scria așa:ACNEEA (coşurile): înseamnă neacceptarea propriei persoane. Nu îţi place propria persoană.
  Ce ziceti?In cazul vostru este adevărat?

 • Buna! In primul rand, te felicit pt ceea ce faci, ma bucur ca am descoperit si eu blogul tau. Din pacate, ma confrunt cam cu aceeasi problema: ten gras, acneic, cu pustule. La pubertate si adolescenta aveam un ten curat si frumos, dar cam de 3 ani de zile tenul meu este groaznic. Am incercat ca si tine nenumarate tratamente si produse cosmetice, inclusiv dermocosmetice (Vichy, La Roche-Posay, Bioderma, Avene), dar toate au efect doar temporar si acneea revine mereu. Am fost inclusiv la cativa dermatologi, insa nici tratamentele prescrise nu au facut chimbari majore. Sunt constienta ca nu le-am urmat 100% conform recomandarilor (mi s-a spus sa nu mai aplic deloc fond de ten pe faca, ceea ce imi este imposibil la cum arata tenul meu si avand in vedere ca si lucrez). Am multe urme rosii de la acnee, deoarece le si storceam, parca nu ma puteam abtine cand le simteam acolo. Am incercat si Mibazonul de care vad ca sa scris, eu una sunt cat de cat multumita de reactiile tenului meu la acest produs. Retrage din inflamatie (il aplic seara, pe tenul perfect curatat) si regenereaza pielea, dar nu trateaza acneea definitiv. Ce am mai inceput sa folosesc este tinctura de propolis (pentru cosmetica, fara alcool) care la fel, imi retrage din inflamatii. Dar tenul meu este tot iritat, am pete rosii si nu pot sta nemachiata. Cand incep sa simt imbunatatiri, ma trezesc cu o noua pustula, inclusiv in obraji, frunte, barbie.. Nu mai stiu ce sa fac, efectiv am obosit..

  • Buna Ralu,
   Machiajul agraveaza acnee doar daca produsele folosite contin ingrediente ce iti blocheaza porii sau daca nu este indepartat corect seara.
   Poti citi articolele despre tratarea acneei si petelor post acnee, incepe cu ‘Am acnee, cum procedez?’.

 • Buna pasagera , am 15 ani si probleme cu cosuri , nu foarte mari dar sunt totusi un motiv de ingrijorare . Am incercat diverse creme recomandate de dermatolog dar nici una nu si-a facut efectul . Imi puteti spune ce pot face in privinta asta ? Si daca stiti un fond de ten corespunzator tenului meu ( ten mixt-gras ) ?

 • Buna! Foarte interesant acest blog! Imi pare rau ca nu l.am descoperit pana acum…inca nu am reusit sa il citesc pe tot,dar cu siguranta o voi face! Ma numesc oana si am varsta de 14 ani…pana acum doi ani nu aveam nici un fel de problema cu tenul…totul era ok cu exceptia putinelor cosuri care imi apareau si pe care nu le tratam in mod special ci se tratau de la sine…de la o vreme incoace mai exact de la inceputul verii am mari probleme cu tenul…acnee la greu… sunt dispersta! Am incercat zeci de metode dar fara niciun rezultat…de la masti naturiste pana la benzac(brevoxyl) ,toate au luat contact cu tenul meu dar fara niciun rezultat din pacate…acum vreo cateva zile am consultat pentru prima data un medic dermatolog…acesta mi.a recomandat sapun protex antiseboreic si eucerin gel de curatat pe care sa.l aplic dimineata si seara fara sa clatesc …totul ar fi ok daca nu m.ar ustura…credeti ca e bine sa continui acest tratament?…mi se pare ciudat totusi sa nu clatesc dupa ce aplic gelul de curatat…

  • Buna Oana,
   Este ridicol sa nu indepartezi un produs de curatare de pe ten, iar sapunul iti va face mai mult rau decat iti poti imagina. Poti citi articolele din categoria acnee, poate iti sunt de folos.

 • Buna Corina.
  Imi poti recomanda ceva pentru cicatricile lasate de acnee?Am facut pana acum 2 peelinguri chimice,dar nu prea as vrea sa mai fac pentru ca sunt foarte dureroase,iar perioada de refacere e foarte mare,am mai incercat elicina si alte creme dar nimic,nu stiu ce sa mai fac.

 • buna , acu am descoperit articolele tale , vreau si eu o parere am 16 ani si am acnee , am cosuri mai mult pe frunte , nas si barbie , am folosit cateva creme si tratamente naturiste , momentan folosesc seara si dimineata o crema cu reducere de sebum , ma spal pe fata cu dave uneori si mai fac din cand in cand un tratament naturist . Nu mai am asa multe cosuri , dar mi-au ramas semne . ce imi recomanda-ti sa fac ?

 • buna,deci tin a incepe prin ati multumi chiar din suflet pentru toata treaba care o faci tu aici!mai tin sa specific ca sunt absolut dezinformata la acest capitol,intotdeauna m’am crezut o cauza pierduta in lupta cu acneea!nustiu daca asi putea zice ca am o forma usoara de acnee sau una mai complicata,ceea ce stiu cu exactitate(din ultima mea vizita la dermatolog,care nu a avut rezultate pe termen lung) este faptul ca am un ten mixt cu tendinta acneica!pina aici foarte bine,doar ca toate incercarile mele de a scapa de aceasta piedica in calea aspectului meu placut au fost zadarnice(si acum imi dau seama si de ce,fiindca nu aveam o ingrijire a tenului deloc corespunzatoare).Am trecut si prin cremele de la vichy,si prin unele de la bioderma,am facut tratament(la sfatul dermatologului) si cu anna lotan si ca rezultat am acelasi ten deshidratat si uscat cu puncte negre in zona T si plin de pustule pe obraji(care inainte de menstruatie parca explodeaza).Sunt foarte dezamagita de toata experienta ce am avut’o pina aici si ma bucur foarte mult ca am avut ocazia sa dau foarte intimplator de site’ul tau care e o adevarata minune si ma ajuta sa incep sa deschid la propriu ochii!trebuie sa recunosc ca foarte multe lucruri de aici imi sunt absolut necunoscute cum ar fi exfolierea prin peelingurile chimice AHA si BHA!am de gind sa iti studiez cu atentie toate articolele cu privire la problema mea ca sa imi dau seama cum sa imi aleg produsele cele mai apropiate tipului meu de ten pentru a avea un efect pozitiv!deci,multa bafta tie in continuare si cred ca o sa ma mai implic pe parcurs si cu intrebari concrete!multumesc

 • Mie cel mai mult mi-a ajutat crema cu benzoyl peroxid. E cea mai buna pt. ca spre deosebire de cremele cu antibiotic, nu da dependenta. Practic e un fel de oxigenare in profunzime care distruge bacteriile ce cauzeaza acneea. Insa are un mod special de aplicare. Prima data se spala fata cu un gel de fata si se asteapta sa se usuce fata 15 min; pt. ca altfel ar putea dilua crema, care e usor acida. Apoi se intinde crema in strat subtire si se mai asteapta 15 min si apoi se pune crema hidratanta.. pt ca benzoyl peroxidul usuca fata. Eu am descoperit aceasta metoda de aplicare a cremei aici: http://www.acne.org/regimen.html. Si cel mai frumos, povestile de succes cu poze inainte si dupa: http://www.acne.org/regimen-success.html.
  Eu acum de 2 luni nu mi-au mai iesit cosuri fara sa fac nimic. Asta dupa 12 ani de probleme cu acneea. Insa am 29 de ani, si cosmeticiana la care am fost la un moment dat mi-a zis ca s-ar putea ca o data cu varsta sa se retraga si acneea deoarece o data cu inaintarea in varsta nu se mai produce atata sebum, insa se fac riduri :D.

 • Buna. De curand mi-a recomandat mediul dertamtolog gama Max Plus. Am vazut ca ai scris un articol despre asta. Folosesc gelul seara, iar dimineata Hydra, tot din gama lor. Am o senzatie de usturime a fetei. S-a mai intamplat cuiva? Plus ca folosesc deja produsul de cateva zile si nu vad mare lucru. Nu stiu cum sa tratez leziunile ramase. Pete rosii care raman in piele. Si se reactiveaza la o numite perioada

  • Eli,
   Sau nu aplici protectie solara in fiecare dimineata sau nu tolerezi anumite ingrediente, de aceea apare reactia adversa. Nu mai aplica produsele care iti produc iritatie. Despre acnee si pete post acnee poti citi pe blog, foloseste motorul de cautare.

 • Vreau și eu un sfat un ajutor te rog nu .Mai scap de coșuri ani din urmă am trăit în spania îmi esea câte un cosi când îmi venea problemele dar de 6luni am venit în anglia mam umplut de coșuri nu știu ce sa mă fac. cu ele folosesc creme săpun apa termală de la Avene dar degeaba ce sa fac sa scap de ele

 • Va rogsa ma ajutati cu un sfat. Am fost la diferitidermatologi dar nu reusesc scap de acnee. Tratamenetul pe care il urmez acum este isotrezin si exfoliac global de la noreva. ma spal seara cu exfoliac gel de la RP

 • Buna, tot citesc pe blogul tau legat de cremele de fata, formule, ingrediente, etc si sincer am ametit :)). M-ar interesa daca ai putea recomanda vreo crema de fata bine formulata (am retinut ca asta tb sa gasesc :)) ) pentru ten matur (pentru mama mea) si pentru ten mixt (pt mine – 35 ani) dar care sa se incadreze intr-un buget de 100 lei? Sau un brand care sa indeplineasca aceste conditii? 🙂

  Multumesc frumos!

  • Andreea, ti-as fi recunoascatoare daca ai citi textul acela pe care il aprobi inainte de a trimite un comentariu. Din pacate nu cunosc tot ce se vinde in Romania, iar pentru a-mi forma o parere despre un produs am nevoie de timp ca sa studiez formula produsului, de aceea am pus la dispozitie un dictionar de ingrediente care te pot ajuta sa intelegi o formula si sute de articole despre fiecare produs necesar pielii si ce ar trebui sa contina acesta. Personal folosesc Paula’s Choice si nu se incadreaza in bugetul tau, dar te poti ajuta de dictionar si de beautypedia.com pentru a alege potrivite tie si mamei tale. Imi pare rau, comentariile in care ma intrebi despre anumite produse le voi publica, dar nu vor avea raspuns.

 • Buna seara!

  Am tenul mixt si puncte negre pe zona T, in special pe barbie. Mi-a fost recomandat sa folosesc sapunul negru cu ihtiol de la Ilcsi. Intrebarea mea este daca aveti ceva informatii cu privire la eficienta ihtiolului impotriva punctelor negre/albe.

  Va multumesc!Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.