Soluţii pentru acnee – pilule contraceptive

Pilulele contraceptive pot reduce acneea pentru că ele pot scădea nivelul hormonilor androgeni (masculini) şi pot creşte nivelul estrogenului, aceşti hormoni fiind factori importanţi în apariţia acneei. Acest medicament ce conține hormoni nu este tratament pentru acnee, dar poate fi un pas necesar pentru persoanele cu acnee datorată sindromului ovarelor polichistice.

Cum funcţionează pilule contraceptive?
Producţia exagerată de sebum poate fi cauzată de nivelul prea mare al hormonilor masculini, care în mod natural este mai mare doar înainte de menstruaţie – de aceea foarte multe femei au pustule rare înainte şi în timpul menstruaţiei.

Se pare că pilulele pot scădea nivelul hormonilor masculini şi astfel pot micșora riscul apariției pustulele. Acest medicament nu exclude necesitatea unei rutine corecte de îngrijire, de altfel contraceptivele funcţionează cel mai bine în combinaţie cu retinoizi, produse antibacteriene gen benzoyl peroxide sau acid azelaic și acizi exfolianți (de obicei acid salicilic).

Este pilula contraceptivă potrivită pentru tratamentul acneei mele?
Sunt mai multe riscuri asociate cu acest tip de tratament şi ar trebui toate luate în considerare. Pilulele contraceptive pot avea multe efecte adverse: sângerare intermenstruală, amenoree post-medicaţie, modificări ale secreţiei cervicale, creşterea dimensiunii fibromului uterin, agravarea endometriozei, anumite infecţii vaginale(candidoza), sensibilitatea/durerea/mărirea/secreţia sânilor; greaţă, vomă, colelitiază, icter colestatic, tromboza, creşterea tensiunii, cloasmă, eritem, urticarie,  disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenţia lichidelor, toleranţă redusă la glucoză, modificări ale greutăţii corporale.

În conformitate cu studiile efectuate se constată o rată cu 40% mai ridicată de decese prin efectele secundare cardio şi cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac şi hemoragii cerebrale, în cazul femeilor ce folosesc anticoncepţionale faţă de cele ce nu folosesc, în special la fumătoare.

Toate acestea trebuie discutate în primul rând cu medicul ginecolog apoi cu medicul dermatolog. Totuşi, dacă dorești să folosești pilule contraceptive pentru contracepţie atunci acest tratament merită considerat şi pentru acnee. În cazul sindromului ovarelor polichistice tratamentul cu pilule contraceptive poate duce și la ameliorarea acneei.

Pilula contraceptivă poate fi de ajutor doar în cazurile de acnee cauzată de dereglări hormonale.

Articolul are un scop informativ! Nu începe un tratament cu pilule contraceptive decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului!

Bibliografie
Skin Therapy Letter
Medscape

98 comentarii

Scrie un comentariu
  • Adica acneea se poate trata fara medicamente administrate oral?Imi poti face o rutina de ingrijire chiar si contracost?Regulile de igiena si alimentatia sanatoasa sunt prezente in rutina mea zilnica.Folosesc ca si demachiant ulei de masline si apa,fac o solutia din cele doua pe care o folosesc ca demachiant,crema de galbenele pt hidratare ( pana am incetat administrarea dianelor tenul meu era foarte uscat si doar ea imi hidrata tenul asa cum trebuie dar acum parca tenul meu nu mai are nevoie de ceva atat de gras, mai ales ca am cosuri active )si brevoxyl seara.Multumesc

    • Buna Cristina,
      Te invit la cabinetul meu de consultata cosmetica pentru o rutina personalizate si o consultanta.
      Uleiul de masline nu este indicat in cazul tenului acneic (vezi articol despre uleiuri vegetale), iar curatarea tenului trebuie sa o faci cu un produs solubil in apa. Poti demachia tenul cu un ulei daca ai folosit machiaj si apoi sa cureti tenul cu produsul de curatare.
      Crema de galbenele poate bloca porii tenului acneic.
      Poti citi articolele despre acnee, sunt multe informatii care iti pot fi de ajutor.

  • Am facut urmatoarele analize si au iesit asa:
    Prolactina – 10,8 ng/ml
    TSH – 2,175 yUI/ml
    Testosteron – 44,9 ng/dl
    Si 17-OH Progesteron care a fost recoltat la o ora dupa ce mi-a fost facuta o injectie cu synachen : – 2,48 ng/ml

  • Buna, ma numesc Anamaria, am 33 de ani si in urma cu patru luni am inceput sa am cosuri, la inceput pe gat, barba, in prezent s au extins chiar pe obraji. Am urmat tot felul de tratamente, din farmacie, skinoren , isotrexin, zineryt, altele naturiste, creme , lotiuni de la bioderma, la roche posaay, etc, paula s choice lotiune cu acid salicilic si apoi bha, cred ca e inutil sa ti mai spun ca am incercat cam tot ce se putea. Sunt disperata, daca nu e neaparat nevoie sa ies din casa, n o fac, iar daca ies, niciodata nu io fac fara machiaj. Peste toate problemele astea sunt alergica si la peroxid de benzoil, singurul care ma ajuta cat de cat. Nu stiu ce sa mai fac, te rog sfatuieste ma , daca poti. Multumesc mult.

    • Anamaria,
      Poti sa folosesti cele mai bune produse din lume, daca nu le folosesti corect, daca nu respecti toate regulile de ingrijire a pielii, daca nu ai o alimentatie sanatoasa si daca nu ai oprit cauza acneei, le folosesti degeaba. Te invit sa citesti articolele de pe blog pentru a intelege care sunt optiunile de tratament (ex: acidul salicilic si BHA sunt unul si acelasi lucru), ce efecte are fiecare si cum se trateaza acneea.
      Pentru intrebari suplimentare iti stau la dispozitie. De asemenea iti stau la dispozitie la cabinet pentru consultanta.

  • Eu initial am inceput sa folosesc AC pentru protectie, iar medicul de planning mi-a zis ca imi va recomanda unele pentru tratarea acneei si parului gras. Mi-a dat Diane 35, nu am avut tenul perfect curat, imi mai apareau din cand in cand pustule, insa puteam iesi din casa nemachiata. Dupa 1 an si cateva luni nu am mai luat timp de 4 luni. Tin sa mentionez ca nu am folosit niciun anti bacterian, doar exfoliere cu BHA in tot acest timp. Cand am decis ca vreau iarasi AC, mi-a prescris altele, zicea ca nu sunt asa puternice ca Diane, dar ca ma vor ajuta cu acneea. La vreo luna de la folosirea acestor AC (nu mai stiu cum le zice, numele incepea cu M) a inceput explozia de pustule, papule si chisturi/noduli (trebuie sa recitesc articolul „tipuri de acnee”, ca nu mai stiu exact diferenta intre chisturi si noduli) pe fata si gatul meu. Atunci am incercat skinoren, nu m-a ajutat, desigur, cu hidratare si spf. Pana la urma am revenit la Diane 35, in 3 sau 4 luni se micsorasera nodulii/chisturile, papulele la fel. Abia atunci am introdus brevoxyl in rutina, acum imi e si mai bine, urmeaza sa introduc iar si acid salicilic, poate si retinoizi si altele (voi incerca sa ajung in august la seminarul din bucuresti, sa imi spui exact ce mai am de facut si de adaugat in rutina).
    Ideea e ca in cazul meu nu orice pastile AC m-au ajutat, ci unele anume. Sigur ca stiu si efectele adverse. Cel mai rau efect e ca mananc foarte multe dulciuri, sunt dependenta, dar din fericire nu sunt grasa, doar am ceva mai multa celulita ca inainte. Dar citind articolele tale, ma multumesc cu faptul ca celulita nu se vindeca 100% in niciun caz.

    • Alexandra,
      Problema cea mare cu contraceptivele este ca nu le poti lua pe timp indelungat (in special Diane) pentru ca efectele adverse apar cand te astepti mai putin si pot fi grave. Aceste medicamente nu sunt un tratament pentru acnee.

  • buna!eu i-au de 6 luni anticonceptionale deoarece am niste chisturi pe ovare .Mi s-a mai dus si din acnee dar nu considerabil..luna aceasta i-au ultima folie,exista riscul ca dupa ce nu o sa mai i-au sa imi reapara acneea?

    • Lavinia,
      Nu neaparat, dar este posibil ca dupa intreruperea contraceptivelor sa creasca din nou nivelul de testosteron care poate duce la exces de sebum si aparitia pustulelor. Asa cum am scris mai sus, contraceptivele nu sunt tratamente anti acnee, o rutina de ingrijire corecta este necesara pentru tratarea acneei.

  • Buna! Nu sunt fan contraceptive, insa pot spune experienta mea.. am luat timp de 7 ani pilule, fara nici un fel de pauza. Da, 7 ani! Tenul meu arata atunci foarte bine, nu am avut nici un fel de probleme de alta natura si erau pilule de generatie veche. Au trecut aproape 15 ani de cand nu mai iau si nu am probleme de sanatate deloc. Eu cred ca depinde mult de toleranta organismului si de starea de sanatate la momentul in care te decizi sa incepi un astfel de tratament.

    • Mirela,
      Nu depinde de starea de sanatate, depinde doar de reactia organismului la acesti hormoni, reactie diferita de la persoana la persoana. In cazul meu contraceptivele au generat multiple probleme de sanatate.

  • Buna Corina.In urma analizelor recomandate de medicul endocrinolog pentru depistarea cauzei acneei,mi-a iesit progesteronul scazut,Dheas si testosteronul liber crescute desi nu mai am chisturi pe ovar(am avut in trecut).Aceasta mi-a recomandat anticonceptionale.Intrebarea mea este daca exista si alte metode prin care se poate scadea nivelul testosteronului,avand in vedere ca el este responsabil pentru aparitia acneei.Multumesc!

    • Andreea,
      Da, se mai poate micsora nivelul testosteronului cu inhibitori hormonali (mai precis cu Androcur). Din punctul meu de vedere contraceptivele mai rau fac decat bine pentru ca dupa ce ai oprit acesti hormoni oricum organismul este complet dat peste cap. Iar despre inhibitorii hormonali ce sa mai zic.
      Alte metode de reglare a hormonilor (posibile, nu neaparat vor si functiona): sarcina, alaptatul, homeopatia si terapiile alternative. Bineinteles tu faci asa cum crezi de cuviinta.

  • Buna ziua! Am si eu o problema. Folosesc cam de 6 luni anticonceptionale( am luat primele 3 luni apoi am favut o pauza de 2 luni) pt acnee. Si a inceput sa imi apara par foarte inestetic, atat pe fata cat si pe restul corpului. Este din cauza anticonceptionalelor? Si ce as putea da fac in legatura cu asta?
    Mentionez ca inainte sa iau anticonceptionale mi-am facut toate analizele necesare( mi-a iesit un nivel foarte mare de progesteron) iar doctorul endocrinolog mi-a zis ca am par un pic cam mult pe corp, dar dupa ce am inceput sa iau Diane 35 parul in exces a inceput sa se vada foarte clar, in special in zona fetei.
    Teoretic ar mai trebui sa iau anticonceptionale pana in ianuarie si apoi sa merg la control, dar imi este frica sa mai iau, nu as vrea ca parul on exces sa se accentueze si mai mult.

    • Madalina,
      Contraceptivele sunt de fapt dozaje hormonale care modifica nivelul hormonal al organismului tau si care pot avea ca efecte adverse si pilozitate excesiva (scrie si in prospect, l-ai citit?). Nu stiu daca aceste efecte adverse sunt permanente sau daca se amelioreaza o data cu intreruperea contraceptivelor pentru ca nu sunt medic endocrinolog si nu sunt specializata in dozaje hormonale, imi pare rau. Cel mai bine este sa discuti cu medicul tau. Analizele in timpul tratamentului cu hormoni nu sunt concludente.

  • folosesc contraceptive de vrio 5 luni si la inceput aveam fata curata.iar acum de citeva zile mi-au aparut cosuri.ce inseamna aceasta?

    • Cristi,
      Inseamna ca este timpul sa te duci la medicul care a recomandat contraceptivele si sa il intrebi despre aceste efecte adverse care de altfel sunt normale (citeste si prospectul). La recomandarea medicului poti intrerupe tratamentul. Iar daca inainte de contraceptive aveai acnee atunci era de asteptat sa apara acneea din nou.
      Uite cum se trateaza acneea: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html

  • buna,am 17 ani sh de vro 2 ani ma chinui cu aceasta boala am incercat de toate sh am auzit ca la femei contraceptivele este cea mai reusita metoda,as vrea sa aflu daca esste posibil asha ceva si la barbati

    • Pavel,
      Contraceptivele din pacate nu sunt metoda de tratament asa cum crezi tu, ar fi minunat daca ar fi asa. Multe cazuri de acnee sunt cauzate de dereglari hormonale in cazul femeilor, de aceea uneori contraceptivele pot aduce ameliorari pentru ca regleaza intr-o anumita masura nivelul hormonal.
      In cazul barbatilor aceste contraceptive sunt complet inutile, deoarece ele contin hormoni feminini, estrogen si progesteron.
      La 17 ani problema ta cea mai mare este posibil sa fie un nivel crescut de testosteron, dar este normal ca acest lucru sa se intample, face parte din procesul de dezvoltare al organismului. Vestea buna este ca testosteronul se stabilizeaza dupa varsta de 21 de ani, iar daca incerci o rutina de ingrijire corecta poti avea rezultate excelente. Eu am mai multi adolescenti cu varste de 12 – 18 ani care trec prin acelasi proces si au rezultate bune. Cu rabdare vei reusi. Citeste acest articol: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html

  • Buna Corina,eu iau Diane 35 de 7 ani.Anticonceptionalele au fost ultima optiune in tratarea acneei care nu s-a dus nici macar cu roaccutane.Dupa 5 ani de anticonceptionale,am decis de una singura sa nu le mai iau insa m-am umplut iar de cosuri.

    Acum,le iau de 2 ani fara pauza si as vrea sa renunt la ele.Ce pot face sa nu mai patesc ce am patit ultima data?Si de ce, cand am oprit anticonceptionalele iar au aparut cosurile?

    Am folosit si AHA si bha,insa am tenul prea sensibil pt ele.Momentan mai folosesc o data pe saptamana differin + un ulei,o luna de borago,o luna de jojoba.

    • Cristina,
      Reactia tenului tau dupa oprirea contraceptivelor nu este ceva ce poti controla. Trebuie sa incerci BHA 1% aplicat foarte rar, Differin si un antibacterian. Protectia solara este obligatorie, se aplica in fiecare dimineata.
      Mare mare atentie cu Diane 35, acest tip de contraceptive nu se administreaza mai mult de 3-6 luni. Mare atentie!!!
      Pustulele au reaparat pentru ca in timpul tratamentului cu contraceptive nivelul hormonal tinea in frau excesul de sebum, iar dupa ce opresti contraceptivele organismul trece printr-o perioada destul de lunga in care incearca sa se regleze singur, in lipsa de aportul hormonal administrat atat de mult timp. Problema este ca organismul nu prea mai stie cum sa faca dozajul hormonal si glandele sebacee sunt supra stimulate. De aceea cu rabdare, cu un tratament local potrivit, cu o alimentatie corecta si cu o abordare corecta vei avea rezultate bune. Poti incepe cu a determina cauza problemelor tale.

  • Multumesc mult pentru raspuns.Si de unde ma sfatuiesti sa incep sa aflu cauza acneei?Ce analiza sa fac?Sau in ce parte a corpului sa fac investigatii?

  • Am luat contraceptive yasmin timp de 3 luni prescrise de ginecolog pt in chist ovarian , acneea
    O aveam pe atunci pe
    Frunte si Barbie e cva groaznic nu mai suportam fata , dupa 3 luni am încetat sa la mai iau si s a facut doua luni jumate si iar imi apar le am
    Inceput iarăși sa iau yasmin mi a zis medicul saMa Protejez de sarcina .Pt Acnee numai ce nu am incercat atibiitice doxicilina, creme diferite . CumSe face ca
    Se tratează cu aceste contraceptive ?? Si cum pot sa scap odata pt totdeauna daca întrerup aceste contraceptive.la ce medic sa merg sa vad nu mai am incredere dar sunt tanara si tenul meu ma face sa completex rau de tot:(

  • Buna Corina. Luam anticonceptionale cand am descoperit blogul tau si am inceput sa-mi creez o rutina cu brevoxyl si produse PC. Tenul meu arata mai bine ca niciodata, luminos. 2-3 cosuri ocazional. Dupa o perioda am oprit pilulele si cosurile au revenit, ten incarcat, pori mari chiar daca foloseam aceleasi produse sau altele recomandate de tine sau cu reviewuri bune pe beutypedia. Asta inseamna ca am o problema hormonala? Vreau sa imi fac un set de analize, si ma gandeam sa exclud unele care nu au legatura hormonala, ca de exemplu demotex. alergii, intoleranta.

    • Ruki,
      Da, inseamna ca acneea ta este cauzata (sau cel putin una din cauze este) de dereglari hormonale. Insa din pacate vei constata ca nu va exista solutie reala pentru a regla hormonii in organism in medicina alopata, altceva in afara de contraceptive si inhibitori hormonali nu exista. Mai mult, endocrinologia este o parte a medicinei foarte putin dezvoltata din cauza ca nu se cunoaste pe deplin actiunea hormonilor in organism. Contraceptive nu poti lua toata viata, de altfel ar trebui sa faci pauza 4 luni in fiecare an si nu cred ca vrei sa folosesti inhibitori hormonali atata timp cat esti mai mult un cobai.
      Exista mai multe alternative, nu trebuie sa fii descurajata, insa cu endocrinologia alopata nu vei rezolva nimic. De cele mai multe ori nici macar nu vei obtine un rezultat concludent la analizele hormonale, insa poti sa iti faci analiza de testosteron liber, progesteron, estrogen si orice alt hormon iti recomanda endocrinologul. Analizele hormonale nu sunt concludente in perioadele in care urmezi tratamente cu hormoni (adica contraceptive, inhibitori hormonali etc).

  • Buna seara!De doi ani merg pe la medici cu fetita mea in varsta de 18 ani.Are o acnee destul de urata si ii cade si parul caruia i s a schimbat si textura.Firul s a subtiat f mult.Am fost la endocrinologi ,ginecologi si dermatologi.Am incercat diverse tratamente fara rezultate.Ca ultima incercare sunt anticonceptionalele care i au fost prescrise pe presupunerea ca ar fi niste ovare micropolichistice care nu se vad la ecograf si pt ca nu are un ciclu regulat.Ar mai fi o alta solutie inainte de a incepe anticonceptionalele?



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.