Soluţii pentru acnee – antibiotice locale şi orale

Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament antibiotic decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului!

Cea mai eficientă metodă de tratare a acneei rămâne aplicarea de produse antibacteriene (benzoyl peroxide și/sau acid azelaic) în combinaţie cu un exfoliant chimic cu BHA (acid salicilic) și un retinoid. Bineînțeles aceste produse trebuiesc introduse în rutina zilnică de îngrijire, ele singure nu vor trata afecțiunile cutanate care au ca simptome pustulele cu puroi (denumite popular coșuri).

Dacă însă pielea nu tolerează sau nu răspunde la acest tratament din cauze diverse (suferi de acnee severă generată de un stafilococ, etc), următorul pas este aplicarea locală a antibioticelor. În cele mai severe cazuri de acnee se recomandă tratamentul oral cu antibiotice.

Înainte de a povesti despre antibiotice ca tratament pentru acnee vreau să pun în vedere că, dacă ai ajuns la acest pas este important să abordezi problema corect şi să nu abuzezi de antibiotice. De aceea este necesară analiza bacteriologică din pustule care poate spune la ce antibiotic este sensibil și la ce antibiotice este rezistentă bacteria care se multiplică pe pielea ta și cauzează acnee.

Sunt foarte multe persoane care au fost diagnosticate cu acnee (sau au presupus diagnosticul) şi în urma recoltării din pustule au aflat că au foliculită cu streptococ, stafilococ, Demodex, etc. Cea mai mare rată de succes a unui tratament pentru acnee o are tratarea cauzei şi nu a efectului.

Revenind la antibioticele din loţiuni, creme, unguente, chiar şi pulbere – acestea sunt destul de limitate în sensul că nu pătrund suficient de adânc în folicul să omoare în totalitate bacteria ce cauzează acneea (P. Acnes) şi în timp relativ scurt (în general după șase luni de utilizare a antibioticului) bacteria dezvoltă rezistență la ele. Cele mai eficiente (și mai uzuale) antibiotice recomandate în tratamentul acneei sunt: eritromicina, clindamicina și tetraciclina.

Nu aplica antibiotice pe piele și nici nu lua tratamente pe cale orală fără o analiză bacteriologică din pustule și un buletin de analize care să spună clar că bacteria găsită pe piele este rezistentă sau sensibilă la anumite antibiotice.

Se pot folosi singure antibioticele, dar cel mai bine este să fie folosite în paralel cu un antibacterian și un exfoliant, astfel tratamentul are potenţial mai mare. Împreună, aceste substanţe au efecte complementare anti inflamatoare şi anti bacteriene şi sunt eficace în tratarea leziunilor sau a pustulelor inflamate, iar dacă sunt bine tolelare funcţionează pentru un timp (până când antibioticul nu mai are efect).

Ca şi ultim pas poți opta pentru antibiotice orale însă trebuie să şti că în maxim 6 luni acestea vor fi ineficiente, ele omoară bacteria (Propionibacterium acnes) care se multiplică și cauzează pustule cu puroi, dar pot provoca infecţii fungice în organism şi irită stomacul.

Bacteria P. Acnes poate dezvolta rezistență foarte uşor la antibiotice, după câteva antibioticul luni trebuie schimbat, iar administrarea antibioticelor pe termen lung reduc sau chiar să anulează eficiența antibioticelor în general.

Înainte să folosești un antibiotic de orice fel trebuie să fii sigură că nu ești alergică la el. Exemple de antibiotice cu aplicare locală:

BenzaClin (conţine clindamicină 1% şi benzoyl peroxide 5%, este produs de Sanofi-Aventis)
Duac (conţine clindamicină 1% şi benzoyl peroxide 5%, este produs de Stiefel)
Duac (conţine clindamicină 1% şi benzoyl peroxide 3%, este produs de GlaxoSmithKline) – disponibil în farmaciile din România
Acanya (conţine clindamicină 1.2% şi benzoyl peroxide 2.5%, este produs de Valeant)
Benzamycin ( conține eritromicina 3% si benzoyl peroxide 5% produs de Laboratoarele Dermik).
Ziana(În SUA există o combinaţie de clindamicină cu tretinoin)
Isotrexin este o combinaţie de eritromicină (0.2%) cu isotretinoin (0.05%)
Baneocin (pulbere sau unguent/conţine bacitracină)- testează toleranțala neomicină.

Bineînţeles pentru aceste medicamente este nevoie de sfatul și recomandarea medicului.

Îți sugerez să nu folosești antibiotice de uz cutanat în bază de alcool. Exemple: Eritroacnol, Zineryt, Eryfluid.

Notă: Antibioticele sunt medicamente, citiți prospectul înainte de a le folosi, chiar dacă v-au fost recomandate de un medic.

241 comentarii

Scrie un comentariu


Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.