Soluţii pentru acnee – antibiotice locale şi orale

Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament antibiotic decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului!

Cea mai eficientă metodă de tratare a acneei rămâne aplicarea de produse antibacteriene (benzoyl peroxide și/sau acid azelaic) în combinaţie cu un exfoliant chimic cu BHA (acid salicilic) și un retinoid. Bineînțeles aceste produse trebuiesc introduse în rutina zilnică de îngrijire, ele singure nu vor trata afecțiunile cutanate care au ca simptome pustulele cu puroi (denumite popular coșuri).

Dacă însă pielea nu tolerează sau nu răspunde la acest tratament din cauze diverse (suferi de acnee severă generată de un stafilococ, etc), următorul pas este aplicarea locală a antibioticelor. În cele mai severe cazuri de acnee se recomandă tratamentul oral cu antibiotice.

Înainte de a povesti despre antibiotice ca tratament pentru acnee vreau să pun în vedere că, dacă ai ajuns la acest pas este important să abordezi problema corect şi să nu abuzezi de antibiotice. De aceea este necesară analiza bacteriologică din pustule care poate spune la ce antibiotic este sensibil și la ce antibiotice este rezistentă bacteria care se multiplică pe pielea ta și cauzează acnee.

Sunt foarte multe persoane care au fost diagnosticate cu acnee (sau au presupus diagnosticul) şi în urma recoltării din pustule au aflat că au foliculită cu streptococ, stafilococ, Demodex, etc. Cea mai mare rată de succes a unui tratament pentru acnee o are tratarea cauzei şi nu a efectului.

Revenind la antibioticele din loţiuni, creme, unguente, chiar şi pulbere – acestea sunt destul de limitate în sensul că nu pătrund suficient de adânc în folicul să omoare în totalitate bacteria ce cauzează acneea (P. Acnes) şi în timp relativ scurt (în general după șase luni de utilizare a antibioticului) bacteria dezvoltă rezistență la ele. Cele mai eficiente (și mai uzuale) antibiotice recomandate în tratamentul acneei sunt: eritromicina, clindamicina și tetraciclina.

Nu aplica antibiotice pe piele și nici nu lua tratamente pe cale orală fără o analiză bacteriologică din pustule și un buletin de analize care să spună clar că bacteria găsită pe piele este rezistentă sau sensibilă la anumite antibiotice.

Se pot folosi singure antibioticele, dar cel mai bine este să fie folosite în paralel cu un antibacterian și un exfoliant, astfel tratamentul are potenţial mai mare. Împreună, aceste substanţe au efecte complementare anti inflamatoare şi anti bacteriene şi sunt eficace în tratarea leziunilor sau a pustulelor inflamate, iar dacă sunt bine tolelare funcţionează pentru un timp (până când antibioticul nu mai are efect).

Ca şi ultim pas poți opta pentru antibiotice orale însă trebuie să şti că în maxim 6 luni acestea vor fi ineficiente, ele omoară bacteria (Propionibacterium acnes) care se multiplică și cauzează pustule cu puroi, dar pot provoca infecţii fungice în organism şi irită stomacul.

Bacteria P. Acnes poate dezvolta rezistență foarte uşor la antibiotice, după câteva antibioticul luni trebuie schimbat, iar administrarea antibioticelor pe termen lung reduc sau chiar să anulează eficiența antibioticelor în general.

Înainte să folosești un antibiotic de orice fel trebuie să fii sigură că nu ești alergică la el. Exemple de antibiotice cu aplicare locală:

BenzaClin (conţine clindamicină 1% şi benzoyl peroxide 5%, este produs de Sanofi-Aventis)
Duac (conţine clindamicină 1% şi benzoyl peroxide 5%, este produs de Stiefel)
Duac (conţine clindamicină 1% şi benzoyl peroxide 3%, este produs de GlaxoSmithKline) – disponibil în farmaciile din România
Acanya (conţine clindamicină 1.2% şi benzoyl peroxide 2.5%, este produs de Valeant)
Benzamycin ( conține eritromicina 3% si benzoyl peroxide 5% produs de Laboratoarele Dermik).
Ziana(În SUA există o combinaţie de clindamicină cu tretinoin)
Isotrexin este o combinaţie de eritromicină (0.2%) cu isotretinoin (0.05%)
Baneocin (pulbere sau unguent/conţine bacitracină)- testează toleranțala neomicină.

Bineînţeles pentru aceste medicamente este nevoie de sfatul și recomandarea medicului.

Îți sugerez să nu folosești antibiotice de uz cutanat în bază de alcool. Exemple: Eritroacnol, Zineryt, Eryfluid.

Notă: Antibioticele sunt medicamente, citiți prospectul înainte de a le folosi, chiar dacă v-au fost recomandate de un medic.

241 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna! Cum pot introduce antibioticul Duac gel in rutina mea zilnica? Specific ca dimineata folosesc brevoxyl si seara exfoliant alternat cu differin. Multumesc.

  • ajuta-ma te rog! Am urmat un tratament cu isotrezin (seara) si skinoren (ziua), si mi-a mers f ok, doar ca uneori mai apareau pete rosii pe fata, ca reactii adverse, dar treceau repede, si usturau putin. Am tenul uscat. Acum cateva zile mi-a aparut o bubita rosie si la fel am dat cu cele doua, doar ca de mai multe ori pe zi, iar acum 2 zile m-am trezit cu arsura pe zona respectiva si pe langa putin, si primul strat de piele este cojiiit tot, adica sunt carne vie de marimea unei monede, pe fata, langa spranceana. Nu mai zic ca ustura, dar sunt rosie si e f urata zona, se vede ffff urat. Mi-am luat de la farmacie a-derma de la Ducray,sfatuita de farmacista. Azi am dat prima zi cu ea, dar te rog din suflet da-mi un sfat ce sa folosesc sa-mi treaca in 2-3 zile. Deci este carne vie, nu e cu zgaiba deasupra, ce ar fi mai bine, sa o las sa se usuce, sau sa bag crema emolienta?? e exact ca o arsura si e pe fata si ustura!! ajuta-ma te rog! multumesc anticipat

    • Buna Maria,
      Protectie solara folosesti? Daca folosesti SPF 30 aplicat corect (vezi articol) inseamna ca ai facut o reactie alergica, cel mai probabil la Isotrexin. Daca nu folosesti reactia se datoreaza fotosensibilizarii tenului. Am scris articole despre crema Ducray, Isotrexin si Skinoren, le poti citi.

      • Buna, da folosesc protectie solara, vara si primavara 50 , iar cand vad eu ca e mai racoare afara, sau chiar f frig scad la 15 . Da, asa este, este o reactie adversa, vad ca usor usor se duce, dar in minim o saptamana daca scap de uratenia asta. Ms frumos pt raspuns si felicitari pt tot ceea ce faci si pt ca ne ajuti cu aceste articole minunate

    • Buna Cristina,
      Daca atunci cand spui puncte albe te referi chiar la punctele albe si nu la pustulele cu puroi atunci acnetol (mai precis clindamicina din compozitie) nu are efecte asupra lor.

  • Cum scap de acnea hormonala? Nu stiu ce sa fac, am tenul mixt si il ingrijesc foarte bine. Alimentatia este sanatoasa, beau foarte multa apa, dar tot nu dispare imi apar incontinuu cosuri pe sub piele pe maxilar si pe gat. Am 19 ani, sincer nu stiu ce sa mai fac. Care sunt principalele cauze? Ca de o ingrijire necorespunzatoare nu cred ca este vorba. Merci 🙂

    • Buna Miruna,
      Poti incepe cu articolul ‘Am acnee, cum procedez?’, vei observa probabil ca desi ai impresia ca iti ingrijesti tenul corect, e doar o impresie. In categoria Acnee vei gasi o multime de articole despre acnee, inclusiv cel despre cauzele acneei.

  • Buna,

    Vreau doar sa va anunt ca Duac este acum disponibil in farmaciile din Romania. La inceputul lunii a intrat la depozitele de medicamente.

    O zi buna!

  • Buna seara.
    Incep prin a va multumi pentru tot ceea ce faceti pentru noi, cele care avem atata nevoie de ajutor.In speranta ca imi veti putea da si mie o mana de ajutor, va scriu cateva randuri in care va prezint situatia mea.De cand am avut prima menstruatie, nu am avut niciodata un ten perfect, decat dupa nasterea fiicei mele, pentru cateva luni.In ultima vreme, tenul meu arata din ce in ce mai rau, incat am ajuns,in cele din urma, la dermatolog.In urma consultatiei care a durat destul de putin si a constat in examinarea superficiala cu lupa, medicul mi-a spus ca am un ten seboreic si sufar de acnee (nu mi-a spus de care).Mentionez ca am nenumarate puncte albe, sub piele, in special in zona pometilor si maxilarului, puncte negre si pustule rosii, in special pe pometi, barbie si frunte.Medicul mi-a spus ca poate fi si din cauza regimului alimentar(am urmat un regim stabilit de un nutritionist care a inclus in meniul meu ceapa rosie, nucile si semintele de in si susan) si ca trebuie neaparat sa exclud aceste alimente-culmea ca lactatele pe care le consum zilnic mi-a spus ca nu influenteaza acneea).Fara sa ma trimita la nicio analiza, mi-a prescris o reteta care cuprinde antibiotic Minoz 100g, Cleanance Gel, o solutie preparata in farmacie din acid salicilic 3,0, rezorcina 2,0, Clindamicina , Glicerina 10, Alcool 70%-30,0, Clean AC, Triacneal si inca un medicament pe care, din pacate, nu am reusit sa-l identific (ceva cu Dele…._imi cer scuze).Intrebarea mea este ce ar trebui sa fac?Sa am incredere si sa merg pe varianta aceasta cu antibioticul si restul, timp de o luna(pentru atat am primit tratamentul deocamdata, urmand sa trecem pe Sotret, daca cel de acum nu da rezultate)?.M-am ingrozit numai cand am auzit de Sotret, avand in vedere ca nu am acnee vulgara si nici nu am probleme decat pe fata.(am citit ca sunt persoane care au probleme mult mai grave si apeleaza la Sotret si Roaccutane).

    • Ionela,
      Sincer mi se pare ridicol sa ti se spuna ca daca dupa o luna de tratament inca mai ai probleme sa incepi un tratament cu Sortret. Sortret este pentru acnee grava care nu raspunde la nici un alt tratament – te rog sa citesti articolele mele despre Roaccutane.
      In legatura cu problema ta – personal eu nu as urma acest tratament. Preparatul de la farmacie este extrem de iritant din cauza rezorcinei si alcool-ului. Mai mult, un dermatolog ar trebui sa stie ca alcool-ul aplicat pe ten duce la si producerea unei cantitati de sebum si mai mare. Mai mult, acel acid salicilic din solutie e degeaba, solutia nu are PH necesar ca sa exfolieze plus ca ai primit deja doua antibiotice (Minoz si clindamicina) fara sa ti se faca o analiza bacteriologica. Oare medicul a ghicit exact care sunt antibioticele la care bacteria prezenta pe tenul tau este sensibila sau a recomandat antibiotice care se recomanda de obicei in cazuri de acnee? Cred ca stii raspunsul la intrebarea mea.
      Mai departe, Cleanance Gel usuca tenul, Clean AC si Triacneal nu te ajuta cu nimic, iar Dele nu stiu ce ar putea fi.
      Lipseste cu desavarsire ceva extrem de important: protectia solara. Si lipseste un tratament adecvat, dar asta e partea a doua.
      Din punctul meu de vedere, dupa o luna de la acest tratament tenul tau va fi iritat, rosu, extrem de sensibil la soare, descuamat la suprafata si extrem de gras. Punctele albe si negre vor fi tot acolo. Daca ai noroc si antibioticul chiar actioneaza asupra pustulelor cu puroi e posibil ca acestea sa nu mai apara pe durata tratamentului si o luna-doua dupa terminarea lui.
      Acneea nu se vindeca miraculos si nici nu este o afectiune pe care o tratezi o data timp de o luna-doua si te-ai scapat de ea. Din pacate.
      E nevoie de o rutina corecta de ingrijire aplicata pe o perioada extrem de lunga, practic doar dupa ce dispar pustulele si comedoanele se poate renunta la produsele tratament adecvate acestora (gen antibacterian, retinoid), iar la exfoliantul BHA probabil nu ar trebui sa renunti vreodata.
      Te rog sa citesti articolele din categoria acnee si cele din Cartea Pasagerei si experientele mele cu tenul pentru a-ti face o idee despre cum se ingrijeste tenul acneic.
      Dupa aceea poti hotari daca tratamentul recomandat de medic este cel pe care il vei urma sau nu.
      Iar daca vreodata vei decide sa urmezi un tratament cu Roaccutane sa nu uiti ca nu se stie cat timp efectele teratogene pot fi resimtite dupa intreruperea tratamentului.
      P.S. Sortret este retras de pe piata din Romania in urma unei directive de la Ministerul Sanatatii, Roaccutane e singura varianta disponibila, poate o sa afle si medicul in curand.

  • Buna Corina,

    Am fost la dermatolog pt. a-mi trata acneea. Dupa mai mult de 1 ORA de consultatie mi-a dat un tratament mai ciudat: sa combin in farmacie Isotrexin + Duac, iar combinatia asta s-o amestec in palma cu putina crema cu vitamina E (ca sa nu ma irite f. tare) si sa dau pe zonele afectate numai seara. Hidratare dimineata daca simt nevoia. Prin amestecul asta mi-a spus ca vrea sa mai reduca din efectele fiecarei creme. Pe langa asta, tablete eferverscente Zinkit. Control dupa 3 luni (mi-a spus ca tratamentul va fi de durata, 6-9 luni). Sper ca doctorul sa fi avut o logica totusi in schema asta de tratament…

    Analizele hormonale sunt bune.

    Mentionez faptul ca am tinut mai bine de 6 luni o rutina de ingrijire corecta cu produse PC, asa cum ne-ai invatat aici, inclusiv exfoliere sau antibacteriene. Din pacate cosurile nu au disparut (drept dovada vizita la medic).

    „Relele” care nu mi-au placut:
    1. Mi-a dat antibiotic, dar nu am facut antibiograma. M-a asigurat ca nu am stafilococ sau streptococ pe fata pt ca nu prezint acnee inflamatorie.
    2. Mi-a spus sa nu ma mai spal pe fata, deloc, pt. ca apa este prea dura (m-a diagnosticat cu ten sensibil). Demachiere doar cu lotiune micelara de la Bioderma H2O pt ten sensibil (si tu o recomanzi).
    3. Nu mi-a dat protectie solara, desi i-am atras atentia ca scrie si in prospectul medicamentelor. Motivul fiind sa nu-mi blocheze porii – nu prea a crezut in creme bine formulate cu SPF. Mi-a interzis insa sa stau la soare sau sa merg la solar.
    Eu tot o sa pun dimineata o pudra cu SPF pe fata, testata de mine, cu review-uri bune pe beautypedia (stiu ca nu protejeaza suficient, dar decat deloc… mai mult pt. aspectul mat al tenului).

    Intrebari pt. tine:
    1. Cum ti se pare tratamentul? Am vreo sansa de reusita? Nu-mi spune, te rog, ca e un fiasco :(.
    2. Imi poti recomanda o crema cu vitamina E? Am tot cautat pe la plafar, fara prea mult succes. Si nici n-as pune orice pe fata.

    P.S. scuze ca am scris atat

    Multumesc,
    Iulia

    • Buna Iulia,
      In primul rand vitamina E nu este anti iritanta, este un antioxidant. Mai mult, el ti-a dat un antibiotic, Duac contine clindamicina asa cum ai observat si tu. Acneea este o afectiune inflamatorie!!! Indiferent ca este cauzata de un stafilococ, streptococ sau de alt tip de bacterie, acneea este o afectiune inflamatorie.
      Este absolut ridicol sa nu te speli pe ten deloc pentru ca porii se vor bloca si se vor inflama. Poti insa sa folosesti solutie micelara, dar trebuie sa o limpezesti, poti fierbe apa 10 minute (o folosesti la temperatura corpului) inainte sa o folosesti. Seara ai nevoie neaparat de un produs de curatare solubil in apa pentru ca doar solutia micelara nu poate indeparta complet ce s-a acumulat pe ten in timpul zilei: sebum, impuritati din aer, produsele aplicate in timpul zilei, in special protectia solara.
      Nu se poate sa nu aplici protectie solara, este absolut ridicol! Poti sa incerci sa aplici Duac si Isotrexin daca vrei, dar fara protectie solara vei avea o multime de efecte negative incepand cu iritarea pielii, foto sensibilizare, descuamari sau chiar aparitia altor pustule. Protectia solara doar din pudra respectiva nu este suficienta, din pacate. Alege protectie solara minerala daca tenul tau este sensibil. Radiatiile solare sunt prezenta in atmosfera imediat ce afara este lumina, nu doar la soare si la solar.
      Pentru a trata acneea trebuie in primul rand sa indentifici cauza ei, este primul pas si cel mai important. In cazul in care tratamentul cu exfolianti este insuficient ai nevoie de un antibacterian (Duac contine un antibacterian) si de un retinoid (mult mai bland decat Isotrexin este Differin).
      Poti incerca tratamentul propus de medic, daca doresti, iar daca vrei sa incluzi o crema pentru a combina Isotrexin si Duac atunci poti alege orice crema hidratanta ai de la Paula’s Choice. Poti alege de exemplu Hydralight Moisturizing Lotion, contine multi anti iritanti.
      Eu insa ti-as propune sa aplici un antibacterian pe pustule, dimineata, cum ar fi Skinoren 15% gel sau Brevoxyl, iar seara sa alternezi BHA cu Differin.
      Sa nu uiti ca tot ce pot face produsele acestea este sa trateze efecte, iar ca sa scapi de efecte trebuie sa identifici si sa opresti cauza acneei.
      Iti pot spune cu siguranta ca indiferent de tratamentul ales, dupa 6-9 luni te vei gasi in aceiasi situatie ca si acum daca nu vei identifica elementul cauzator al acneei.

      • Multumesc frumos pt. raspuns!
        Ca si protectie solara am acasa PC Skin Balancing Ultra-Sheer Daily SPF 30 si Barely There Sheer Matte Tint SPF 30. Care crezi ca este mai potrivit? Le tolerez pe ambele.
        Skinoren nu prea imi foloseste, l-am incercat cateva luni bune. Peroxid Benzoyl am folosit varianta PC CLEAR Regular Strength Acne Treatment with 2.5% Benzoyl Peroxide cu rezultate ceva mai bune. Ca si exfoliere am incercat BHA 2% dimineata si AHA 8% cateva luni. Textura pielii se imbunatatise, dar atat. Retinoid nu am folosit deloc pana acum, doar serul cu retinol Skin Balancing de la Paula.
        Nu stiu cum sa aflu cauza acneei. Acum o sa ma trimiti la articolul “Ai acnee, cum procedezi?” :). Chiar daca analizele hormonale sunt bune, eu tot cred ca este ceva hormonal… si nu prea am ce face. Cosuri apar din prima zi a menstruatiei si pana la ovulatie. Niciodata nu am tenul curat pt ca in perioada care ramane din luna se vindeca inflamatiile. Si apoi de la capat.
        Este greu sa explic tot aici, iar pt. tine sa ne intelegi pe toate. Abia astept sa mai vii in Bucuresti, in martie n-am putut ajunge la consultatie din pacate.

        • Iulia,
          Daca te impaci bine cu ambele produse cu SPF poti sa folosesti pe oricare doresti sau chiar sa aplici un strat de Skin Balancing si un strat de Barely.
          Inteleg frustrarea ta in legatura cu cauza aparitiei acneei. Majoritatea femeilor au acnee din cauze hormonale, cauza pe care din pacate nu le poti schimba cu ajutorul medicinei. De aceea te voi trimite spre alte articole, mai precis spre cele din Cartea Pasagerei.
          Eu sunt una din femeile care dupa ce a tratat cauzele evidente: stafilococul auriu, prosta ingrijire a tenului, alimentatie haotica, etc am ramas cu tenul cu tendinte acneice exact ca tine – cateva pustule aparute la menstruatie care se vindecau in 2-3 saptamani cu ajutorul produselor, practic aveam mereu pustule pe suprafata tenului. Acela a fost momentul in care am hotarat ca eu o sa imi vindec aceasta problema si am facut asta cu multa rabdare. Am inteles ce este pielea cu adevarat, am inteles ca trebuie sa schimb perceptia mea despre ce credeam eu ca este pielea (si stiam teorie multa). Mi-am schimbat felul in care ma priveam pe mine, felul in care priveam aceasta problema. Si cand am acceptat felul in care arat, cand nu mi-a mai pasat de felul in care altii ma eticheteaza, cand am renuntat eu sa imi mai pun etichete si sa ma judec, cand am inceput sa simt cu adevarat ca eu nu sunt imaginea din oglinda si ca imaginea din oglinda este creatia mea 100% atunci am schimbat-o, pur si simplu. Sunt cativa ani de cand nu mai am nici macar o pustula pe ten, desi am tenul gras (incapatanarea mea de a schimba acest aspect s-a sfarsit prin simpla acceptare, acum nu ma deranjeaza deloc faptul ca am ten gras). Produsele cosmetice sunt parte din rutina mea zilnica, iar pe suprafata tenului ele fac o treaba buna in a preveni aparitia punctelor negre, a tine usor in frau sebumul si a mentine o sanatate generala a pielii. In interior totul s-a schimbat, chiar si simplu fapt ca nici macar nu m-ar deranja aparitia unei pustule.
          Procesul meu a inceput prin a ma dezvata de a crede ca am acnee, din a iesi din starea de stres pe care mi-o crea aparitia fiecarei pustule si a reconstrui complet ‘imaginea’ tenului meu, a ma reinventa ca persoana. Acest proces a durat cativa ani si este inca in desfasurare, iar cine citeste blogul meu de la inceput cu siguranta a observat o schimbare in felul in care scriu articolele si comentariile.
          Blogul este partea ‘materiala’ in interactiunea cu pielea, este despre produse cosmetice si despre piele in planul fizic. Dar noi suntem mai mult decat atat. Fiecare din noi care este pregatit sa vada dincolo de aspectul fizic al lumii nostre va gasi raspunsurile la intrebari. Nu te lasa condusa de rational, el are doar explicatii de dat, lasa-te condusa de intuitie si de ce iti spune inima, chiar si atunci cand te preocupa starea tenului tau.
          Doreste-ti un ten minunat si vei primi ‘instrumentele’ necesare ca sa il obti. Si cand il vei obtine nici macar nu o sa mai conteze. Pentru ca drumul este cel care conteaza, nu destinatia.
          Multa sanatate Iulia!

          • Ai scris atat de frumos! I-am citit raspunsul persoanei dragi de langa mine care la un moment dat m-a intrebat: “tu citesti dintr-o carte acum?”. Nu, asa vorbeste si scrie Corina :).
            Recunosc, nu am citit pana acum articolele din categoria “Cartea Pasagerei”, insa o voi face foarte curand.
            Ghici unde am fost azi dimineata? Sa fac analiza bacteriologica. Ieri seara am observat trei cosulete noi aparute intr-o zona unde nu aplic produse de obicei (in spatele urechii si langa perciune)… ca sa termin si cu povestea asta – te tin la curent. Dupa ce-am iesit de la doctor am primit mesajul tau – “gand in gand cu bucurie” :).
            E foarte adevarat ce spui, sa nu mai crezi ca ai acnee, sa nu te mai gandesti in fiecare clipa daca a mai aparut o inflamatie. Inteleg perfect! Eu cand plec in vacanta de exemplu, ma gandesc intruna ca o sa-mi apara cosuri de la noua perna, schimbarea aerului etc… si de foarte multe ori chiar apar! Desi rutina de ingrijire ramane aceeasi.
            Legat de AHA si BHA, din ce am inteles eu BHA ajuta mai mult tenului gras cu acnee. Insa pt. mine BHA are efect doar asupra punctelor negre, AHA simt ca ma ajuta mai mult reducand si din inflamatii. De aceea ma gandeam sa-mi achizitionez BHA 9% – poate o sa am rezultate si mai bune.
            Ai mentionat si faptul ca tu ai schimbat alimentatia. Nu pot sa nu sesizez diferenta dintre tine in poza din About si cum te-am vazut anul trecut in Bucuresti. Abia te-am recunoscut… Si nu este vorba despre culoarea parului neaparat, ci de kilogramele in minus. Daca gresesc imi cer iertare, dar aratai fabulos, felicitari!!
            Gata, am terminat!

          • Iulia,
            Fiecare este diferit, tenul fiecaruia este diferit si de aceea este posibil sa reactionam diferit la produsele cosmetice. Da, poti incerca BHA9 (desi eu ti-as recomanda BHA 4% de la Paula), dar daca simti ca AHA te ajuta mai mult cu pustulele si BHA cu punctele negre atunci foloseste-le pe ambele.
            In legatura cu poza, am reusit in sfarsit sa imi schimb poza de profil pe FB, o sa schimb zilele acestea si pe blog. Desi acele kilograme in plus au fost doar 3-4 toata lumea imi spune ca am slabit 🙂 Multumesc de aprecieri, m-am simtit foarte bine la Bucuresti.

          • Da, voi incerca si BHA 4% candva.
            Revin cu rezultatul analizei bacteriologica, negativ la toate: Streptococi beta hemolitici, Stafilococ auriu, Enterobacterii si Pseudomonas aeruginosa. Asta e bine, macar am mai eliminat o posibila cauza.

  • Buna seara,am un produs de la dermatolog mask plus ce contine polivinil alcohol 0.2%, tretinoin 0.02%, acid glicolic 4%, clindamicina0.8%, propylene glicol, peg 7, glyceril cocoate, aminomethyl propanol, hydroxythylcellulose, imidazolidinyl urea, disodium edta, bht, aqua dar nu cred ca este bun deoarece contine antibiotic si asa cum am citit in articolele dvs nu este ok. Mai bine imi cumpar gen tazorac, renova, aveda , retian a nu se mai gaseste.

    • Flori,
      Eu nu am spus ca antibioticul nu este bun, am spus ca este nevoie de o antibiograma pentru a indentifica antibioticul potrivit, daca este cazul de tratament cu antibiotice. Nu tot ce arata ca acneea (pustule cu puroi) are nevoie de tratament cu antibiotic.
      Retinoizii sunt cu totul diferiti, am scris despre ei. In Romania nu vei gasi Tazorac, Renova sau Aveda. Gasesti insa Differin, in articolul despre retinoizi am explicat unde anume se gaseste acest retinoid.
      Sa nu uiti de protectia solara, este obligatorie.

  • Bun a, Corina! Am un istoric destul de bogat in ceea ce priveste acneea. Am 27 de ani si ma confrunt cu o acneea moderata care se incapataneaza si nu raspunde la tratamentul classic zynerit, brevoxyl, produsele PC pt acnee, desi o folosesc de 2 ani cu mici pauze si exfoliantul Bha 2% n regim strict de curatare. Un antibiotic local ai putea sa mi recomanzi? Sau altceva pt puncte albe din care iese si puncte negre care desi au fost extrase la cosmeticiana reapar. Nu am chisturi ovariene in present.multumesc pentru tot ajutorul!

    • Raluca,
      Ai identificat cauza acneei? Pentru ca este extrem de important.
      Incearca si Differin, antibiotic nu are rost sa incerci fara analiza bacteriologica.
      Sa nu uiti ca tot ce faci cu produsele/medicamentele aplicate local este sa tratezi efecte, dar pentru vindecare trebuie sa opresti factorul cauzator.

  • Buna Corina,

    Mi-am refacut analzia din pustula si inca mai am Staf. auriu. Vreau sa iti cer o parere: d-na de la laborator mi-a indicat sa fac combinatie intre toate antibioticele care au iesit ca fiind sensibile + ser fiziologic si sa imi aplic si pe fata pentru ca doar daca fac trat intern nu crede ca o sa treaca. Ce spui, ar fi indicat? Daca e ok, voi cere la o farmacie sau la medic sa imi faca, cu niste concentratii potrivite.
    Ma gandeam sa folosesc aceasta emulsie, sau cum s-o numesc, si pe urma sa imi spui daca pot aplica celelalte tratamente si anume Bha, Skinoren si Differin. Cum sa le folosesc, daca poti sa ma ajuti cu un sfat , o rutina.

    Multumesc mult,
    O zi buna!
    Ramona

    • Ramona,
      Nu este nevoie de toate antibioticele, unul singur este suficient, il poti aplica local seara.
      Dimineata poti alterna BHA cu Skinoren, seara poti alterna Differin cu antibiotic. Fiind vorba despre 4 produse tratament te sfatuiesc sa le introduci treptat in rutina, astfel: Skinoren, BHA, antibiotic, Differin.
      Citeste si acest articol: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html, e important.

  • Buna Corina,
    Unul dintre antibioticele la care este sensibil staf.auriu, conform antibiogramei este si Gentamicina. Am tot cautat informatii si am vazut ca ar fi o crema Gentamicin care contine : „Compozitie
    Un gram de unguent (0,1%) contine 1 mg de gentamicina in forma de sulfat de gentamicina, un gram de crema (0,1%) contine 1 mg de gentamicina in forma de sulfat de gentamicina. ” Ma sfatuiesti sa folosesc unguent/crema sau mai bine solutie lichida formata din aceasta substanta?
    Multumesc mult,
    Ramona

    • Ramona,
      Unguentul poate bloca porii, dar cremele sunt in general ok, daca excipientii nu au potential comedogen. Bineinteles solutia lichida e ideala, atata timp cat nu e in baza de alcool.

  • Buna,

    As avea nevoie de o parere daca ma poti ajuta. Sufar de acnee vulgara (nu foarte severa dar este inestetica) fiind cauzata si de probleme cu ovarele polichistice. Medicul mi-a recomandat Duac gel (seara) si Effaclar (dimineata) impreuna cu Minociclina. Pentru ovare iau doar tratament naturist Vitex (care ajuta mult in dereglarile hormonale cauzate de S.O.P ), deoarece a.c. mi-au facut mult rau. Ce parere ai despre acest tratament (am citit pe internet ca ar fi destul de scump 🙁 ) ?

    • Andreea,
      Te rog citeste articolul ‘Am acnee, cum procedez?’ si restul articolelor din categoria acnee.
      Nu stiu ce inseamna scump pentru tine, dar iti pot spune ca tratamentul pentru acnee este complex si de durata, iar Effaclar nu iti este de ajutor.
      Acneea generata de ovarele polichistice practic nu se vindeca insa se poate ameliora extrem, cu rabdare, rutina potrivita, alimentatie corecta.

  • Buna!
    Puteti sa-mi spuneti si mie unde si cum se fac aceste teste din pustule? Medicul meu nu a zis nimic de vreun test 🙁 doar mi-a prescris acneaid capsule (din plante), maskrym (contine antibiotic), female hormone (ceva din plante) si isotrexin, insa eritromicina continuta de acesta nu se utilizeazea in combinatie cu antibioticul din maskrym pt ca am citit ca duce la o nu-stiu-ce incrucisata. Prin urmare, nu am folosit isotrexinul pana acum, mai ales ca este si f sensibil la soare.
    Analizele de sange si cele interne (ecografia) mi-au iesit ok
    Pana acum am folosit 6 saptamani minoz si 3 luni unidox (jumatate de pastiluta). Ambele si-au facut efectul, insa o data intrerupte a inceput din nou groaza. Mi-au aparut pete/iritatii/mici pustule si pe piet iar inainte nu aveam :((( Nu mai zic ca am o mancarime pe fata/cap/piept si daca ma ating, ma ustura si chiar doare.
    Please, HELP!

    Multumesc!

    • Claudia,
      Analiza din pustule se face la un laborator, se recolteaza puroi si se face analiza bacteriologica. Eu ti-as recomanda sa citesti articolul ‘Am acnee, cum procedez?’, am explicat in detaliu fiecare pas necesar.

      • Foarte faina pagina ta. Abia acum am citit mai multe articole :)…astept rezultatele analizelor pentru Heliobacter si ceva endocrin (nu mai stiu exact ce mi-a dat sa fac) si o sa te mai deranjez cu ceva intrebari:)
        Eu eram f nedumerita de ce atunci cand am luat Minoz sau Unidox, aveam tenul curatat de orice pustula/punct negru, iar acum cand am intrerupt, m-au napadit si mai rau, arata ca o iritatie si ma si mananca/ustura, iar doctorita mi-a dat in continuare niste chestii din plante (acneaid si female hormone). Mi-e frica de pastilutele astea cu hormoni sau ce-or fi, sa nu-mi deregleze ceva…
        Rutina zilnica o respect, ma intereseaza partea interna.

        Multumesc frumos!

        P.S. Astept Povestea tenului meu IV 🙂

      • Am ridicat si analizele…toate sunt ok, heliobacter – negativ, insa am prolactina putin peste valoarea indicata. Doctorita mea a plecat in concediu fara sa spuna ceva, iar buboaiele, ca nu le pot spune altfel, apar una cate una…Nu apuca sa dispara una ca apar alte 3 in piele, dureroase 🙁
        Ajung la disperare, nu ma pot concentra la munca pt ca vad ca se holbeaza oamenii…fruntea are borbonele cu ceva puroi in ele, iar in barbie, la sprancene si in jurul buzei sunt cele mari si dureroase. Am inceput sa folosesc MaskRym seara, la indicatiile doctorei si parca arata putin mai luminoasa fata, dar nu asa cum trebuie ca sa ma simt bine…..
        Chiar nu stiu cum sa procedez in continuare, care sa fie urmatorul pas…..

        HELP Corina!

        Multumesc!

        • Claudia,
          Iti recomand din nou sa citesti ‘Am acnee, cum procedez?’, vei gasi pasii pentru ameliorarea acneei. Ai nevoie de un acid salicilic in primul rand cand vine vorba de ingrijirea tenului. Analiza de testosteron marit e buna? Analiza bacteriologica din pustule ai facut? Ai cumva ovare micropolichistice?
          Respecti toate indicatiile de igiena?
          Urmareste te rog blogul, voi scrie zilele urmatoare ‘Am acnee, cum procedez? – partea a II-a’

          • Multumesc frumos pentru raspuns!
            Abia astept patea a 2-a a articolului indicat de tine 🙂
            Analiza de testosteron e buna, ovare polichistice nu am (am facut ecografie si urmeaza sa merg si la endocrinolog+ginecolog), regulile generale de ingrijire le respect….Aparent nu am nimic, iar doctora spune ca nu e nevoie de test din pustule pt ca stie sigur ca e acnee 🙁 , ca nu e foliculita ..In fine, mi se pare cam indiferenta, ca si cea la care mergeam inainte…nu li se pare o problema asa importanta 🙁
            Maine o sa ma orientez dupa un produs cu acid salicilic.

            O seara frumoasa!

          • Claudia,
            Acneea poate fi cauzata de bacterii diferite, iar aceste bacterii sunt sensibile sau rezistente la antibiotice diferite. Foliculita e cu totul alta poveste.

  • Buna ziua!
    si eu ma confrunt cu acneea care dintr-o oarecare fericire imi afecteaza doar spatele.
    am mers acum cativa ani la dermatolog care ,evident ca fara nici un test,misa recomandat isotrexin si brevoxyl…am urmat tratamentul , rezultate minore au fost. Am zis ca e o problema care poate o sa treaca in timp dar n-a fost asa! acum cateva luni am incercat tratament oral cu eritromicina pt vreo 5 zile si apoi spatele meu a fost curat vreo 2 luni. Dar acum au reinceput sa apara.. si astfel vine si intrebarea mea..cam cate zile ar trebui sa dureze tratamentul oral cu eritro?
    Sau ar trebui sa ma documentez despre un antibiotic cu efecte bactericide si nu bacteriostatic?
    raspunsul evident stiu ca va fi sa merg la un laborator pt raclaj, recoltari din pustule si e absolut normal ca tratamentul sa fie etiopatogenic insa am intrebat totusi cele de mai sus .
    Multumesc!

    • Vally,
      Din pacate numarul de zile al unui tratament cu substante bactericide sau bacteriostatice nu este relevant cand vine vorba de vindecarea acneei si mai mult, daca as avea un raspuns gen: ‘administreaza x zile eritromicina’, as fi Dumnezeu. Aceste substante trateaza efecte si nu cauze, iar pentru a vindeca acneea este important sa elimini cauza aparitiei ei. Mai mult, un exfoliant de tip acid salicilic curata porii si elimina in mare masura terenul propice pe care se dezvolta bacteriile. Ai incercat?
      Cand vine vorba de tratamente cu antibiotice, atata timp cat infectia este doar la nivel local fara alte cauze interne (testosteron marit, helicobacter, alimentatie ce poate influenta inflamarea porilor, etc) nici macar nu e nevoie sa administrezi oral antibiotice, fiind suficient sa aplici local. Din pacate acneea nu este o afectiune cutanata cauzata doar de factori externi.

  • Va multumesc pentru raspuns. Voi citi in continuare,cu interes , articolele despre exfoliere si BHA pentru ca recunosc ca ,in ignoranta-mi masculina, de fiecare data cand intalneam astfel de articole nu le consideram ca fiind un punct de interes pentru mine si treceam grabit mai departe.
    Totusi ce face oare ca distributia acneei sa varieze?! vad foarte multe persoane care se plang de localizare fie pe frunte,fie pe obraji, eu cu spatele… probabil fiecare portiune de tegument are specificitatea ei in ceea ce priveste exfolierea si reinnoirea celulara, fiecare om are secretia sa de sebum si dimensiuni mai mici sau mai mari ale porilor, corelat totul cu alimentatia si dsecretia hormonala si evident cu o oarecare agregare familiala pentru ca nici genetica nu e de ignorat.
    Va doresc o zi deosebita!

    • Vally,
      Localizarea acneei pe anumite zone tine foarte mult si de factori externi si e un subiect bun de articol. Acneea este o afectiune inflamatorie care are destul de putin de-a face cu genetica.

  • Buna ziua
    As vrea o parere…de vreo doi ani, in fiecare vara imi apare sub ochiul stang, langa nas, un fel de cos mare, dureros, care dupa cateva zile isi face un fel de cap alb dar foarte rosu pe margini..este foarte inestetic si imi ramane cicatrice toata vara:( sa fie furuncul??..
    Multumesc

  • Am inceput tratamentul cu Brevoxyl, asa cum este descris de tine in schema pentru prima saptamana de tratament, iar in curand voi introduce exfoliantul de la Paula (am comandat niste mostre momentan), in rest incerc sa respect cat mai multi pasi de ingrijire, insa nu se vede nici o imbunatatire… la fel, nu-mi trece unul ca-mi apar 3-4 mari si dureroase. Acum am intre ochi, pe frunte, barbia e ciuruita, am chiar si pe pleoapa, pe lobul urechii….Nu stiu ce sa mai fac ca sa pot pleca la munca…:( Am uitat sa-ti spun ca prolactina mi-a iesit putin mai mare in urma analizelor. Maine am programare la endocrinologie., desi dermatologul a spus ca nu e nevoie…
    Nu stiu daca are vreo relevanta, dar puroiul din pustulele care au asa ceva (unele sunt doar denivelari), miroase a pastile, a antibiotic, nu stiu cum sa spun 🙁

    Chiar nu stiu ce sa mai fac, medicamente nu mai vreau sa iau pt ca as vrea ca in jumatate de an sa raman gravida…incerc sa nu exasperez ca sa nu ajung si la psiholog :(…

    Multumim pentru ajutor!

    • ClaudiaP,
      Te rog citeste articolul Am acnee, cum procedez? si articolul Ce te defineste pe tine?.
      Dupa prima saptamana de Brevoxyl este imposibil sa vezi imbunatatiri notabile. Mai mult, trebuie sa afli cauza acneei!!!

      • Le-am mai citit de cateva ori….:(
        Voi insista din nou sa-mi faca testul din pustule, desi nu cred ca se fac la noi in oras….In rest, toate analizele sunt ok…
        Multumesc!

  • Buna am acnee usoara dar cu pustole mari pe frunte m- am gandit sa foloseac electromicina gel , folosesc prosusele se la vichy de curatare u ce creZi ca e ok sa folosesc elictromicina?

    • Larisa,
      Nici electromicina si nici elictromicina nu exista, probabil te referi la eritromicina. Asa cum am scris mai sus, antibioticele se administreaza in urma unei analize care arata ca bacteria ce se dezvolta pe suprafata pielii este sensibila la acel antibiotic. Pentru detalii despre vindecarea acneei citeste te rog articolele din categoria Acnee.

    • Mihaela,
      Duac este clindamicina 1% si benzoyl peroxide 3%. Poate fi o alternativa buna pentru cine are nevoie de clindamicina si benzoyl peroxide. Citeste te rog despre benzoyl peroxide.

  • Buna..!! Sufar de acnee de vreo 4 ani poate si mai bine.Am incercat o gramada de creme(dintre care Brevoxyl,zynerit,ertromicina,produse de la avon,vichy,creme preparate special,cutaden,tretracicilna si multe altele),lotiuni,medicamente si nu si-au facut efectul. Dermatologii spun ca e normal la varsta aceasta (18 ani). Ce as putea face?

    • Oana,
      Acneea nu este o afectiune normala la varsta de 18, mai ales ca exista persoane cu acnee si la varsta de 60 de ani. Poti orice spune despre acnee, dar nu ca este o afectiune normala la o anumita varsta.
      Citeste te rog cu atentie articolul ‘Am acnee, cum procedez?’. Exista tratamente pentru acnee care chiar functioneaza.

  • salut Pasagera am si eu o intrebare am probleme cu acneea de citiva ani am facut tratamente si cu antibiotice orale si intern acum iar imi tot apar pe zona gitului dar si pe obraji cite unul ce ma poti sfatui ce sa mai fa ma gindeam sa administrez anticonceptionale

  • Corina,
    Am acnee, desi folosesc produse formulate ok in rutina zilnica (uneori mai fac excese, mi se pare mie ca aplic prea multe produse). Probleme hormonale nu cred ca am, cel putin asa au aratat ultimele analize. Mi-am facut analiza bacteriologica din pustule (eram sigura ca acolo e cauza) si a reiesit ca am enterobacter spp. Partea buna e ca este sensibil la mai multe antibiotice (amoxicilina+ac. clavulanic, ceftriaxone, cloramfenicol, doxicilina, ofloxacin, gentamicina si inca cateva), deci am cu ce sa-l atac. Problema este ca nu stiu cat timp sa urmez tratamentul cu antibiotic, iar informatiile pe care le-am gasit pe internet despre bacteria asta sunt foarte putine. Poate stii tu ceva.

    • Maria,
      Ce inseamna produse formulate ok? Folosesti BHA, un antibacterian, un retinoid, SPF?
      Doar un medic iti poate face recomandari de tratament cu antibiotice si iti poate prescrie o durata a tratamentului, eu in nici un caz nu pot face asta.
      Mai mult decat atat, nu cunosc nici un caz enterobacter spp pe ten.

      • Folosesc toate produsele enumerate de tine mai sus, cleanser, Brevoxyl, BHA, AHA, SPF, retinoizi introdusi recent (Skin Recovery Serum, RESIST Barrier Repair Moisturizer with Retinol si 1% Retinol), masti ocazionale cu aspirina, in combinatie cu ceai verde si jojoba oil etc. Cu toate astea, tot am probleme.
        O sa merg la medic saptamana viitoare, sa vad ce se poate face in cazul meu.
        Ei bine, acum cunosti cel putin o persoana cu problema asta. Multumesc pentru raspuns!

        • Maria,
          Cu siguranta trebuie sa ajungi la un medic, eventual sa repeti analiza.
          Toate produsele pe care le folosesti tu trateaza doar efecte si nu cauza. Atata timp cat nu se elimina cauza problemele vor persista.

  • Buna de la un timp au inceput sa.mi apara cosuri pe frunte obraji sunt cosuri in piele iar daca le spargi iesi infectia aia alba cateodata apoasa si cateodata iese tare vazand ca nubimi dispar am citit pe net de diverse creme si am folosit zynerit super super bun imi disparusera mai ales vara nu am mai avut nimic nu imi venea sa cred ca mi.au disparut cea mai fericita eram !! Ei..cand am inceput scoala liceul pe ca sunt la liceu am 17 ani au inceput sa reapara folosind zynerit in continuare nustiu dc apar simt ca inebunesc cand stiu ca vara nu mai avem nimic ai acum am iar cosurile mele subt ca si niste brobonele pe feunte si pe obraji vroiam sa iau roacutan dar nu mai mult de o pastila pe zi timp de o saptamana ca sa nu mai am sebum sa il regleze pt ca atunci cand ies din dus se vade cum din pori iese sebumul acela uleiul acela pe toata fata te rog spune
    Mi parerea ta ajuta.ma

  • buna.eueu folosesc brevoxyl si pt un timp functioneaza,dar tot imi mai apar cosuri foarte urate.ce pot sa folosesc altcv,un antibiotic cv poate.

  • Salut ma numesc Bogdan si de 1 an imi tot apar cosulete pe la barba si mustata si pe langa si putin pe braz. ce mi-ati recomanda sa iau. desi nu dispun de bani sa ma pot consulta la un specialist . un sfat despre aceasta problema la radacina firului de par.. ma-ti putea ajuta. ?

  • Am probleme cu acneea de 2 ani. Am 31 de ani. Am fost la 3 medici dermatologi, primul mi-a dat Minoz fara nicio analiza pe 6 sapt.,acneea s-a vindecat binişor dar a reapărut imediat dupa oprirea tratamentului. Despre al doilea nu are rost sa discutam. Am mers la urmatorul medic, am primit Duac + Differin, Brevoxil+ differin şi Skinoren cu Differin, si alte produse de curatare specifice tenului cu probleme, am zis că o să am incredere in medic si o sa urmez cu sfinţenie tratamentul.Am facut analize de sange aproape lunar, mi-a iesit o hipotiroidie nu foarte mare pt. care iau tratament de peste 2 luni. D.pdv ginecologic sunt sănătoasă, regimul alimentar destul de sanatos. Desi aparent tratamentul local pt.acnee este corect ceva nu functionează. Sunt exact la fel ca in prima zi cand am mers la medic, plină de coşuri pe faţă. Dermatologul i-mi spune tot să continui cu acele creme pe care le tot aplic prin rotatie, ne tot vedem la 2 luni cand i-mi prescrie reteta dar eu sunt tot la fel. Nu stiu ce să mai fac? Mă bate gândul să introduc un exfoliant de capul meu in rutina, de ce nu-mi este recomandat de medic dacă este eficient in tratarea acneei? Poti să mă ajuţi cu vreun sfat?

    • Cristina,
      Poti aplica BHA fara nici o problema. Totusi trebuie sa afli cauza acneei tale pentru ca este ceva foarte puternic daca nici macar cu aceste tratamente primite nu ai rezultate deloc. Fa si o analiza din pustule, poate ai un stafilococ. Dupa 2 luni de Differin, Brevoxy, Duac, Skinoren trebuia sa vezi imbunatatiri majore.
      Nu toti medicii cunosc produsele cosmetice si acidul salicilic, medicul tau insa ti-a recomandat 2 antibacteriene, un retinoid si un antibiotic – mai mult decat atat nici nu are ce sa iti recomande dintre medicamentele cu aplicare locala.
      Eu te sfatuiesc sa incerci sa cauti cauza acneei tale, incepand cu atingerea fetei cu telefonul, produse de styling de par, etc. Vezi articolul acesta: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html. Poate fi o alergie, poate fi un acarian (fa-ti o analiza de Demodex), poate fi orice.

  • salut,
    am fost diagnosticat cu acnee, am la nivelul scalpului si pe barba… am facut o antibiograma si mi-a iesit un stafilococ coagulazo negativ.. sensibil la gentamicina,eritomicina si clindamicina.
    doctorul mi-a dat un tratament cu eritromicina.. pastille 1/8 ore 7 zile…zynerit dimineata…. si seara o solutie cu eritormicina preparata la farmacie…

    Pana acum simt doar mici imbunatarii..
    exista ceva ce pot folosi la nivelul scalpului?

    • Costi,
      Coagulazo negativ nu este patogen ceea ce inseamna ca nu el este cauza acneei tale.
      Pe scalp trebuie sa folosesti sampoane cu ingrediente antibacteriene, cum ar fi sampon cu triclosan sau cu tea tree.

  • Buna, am o intrebare legata de Isotrexin: in acest articol spui ca nu il recomanzi pentru tratarea acneei deoarece contine BHT care este puternic iritant si potential cancerigen. Cum articolul este din 2011 ma intrebam daca au modificat compozitia si este safe de utilizat acum. Brevoxyl nu se mai gaseste din pacate… Daca nu este safe Isotrexin ma voi indrepta catre ceva cu acid azelaic impotriva acneei, bineinteles cu o rutina de ingrijire adecvata. Iti multumesc!

  • Buna seara ,
    Am fost ieri la dermatolog, probleme cu acneea, mi-a dat sa iau doxiciclina, 100mg. timp de 30 zile ,una in fiecare seara . plus sa ma dau cu isotrexin seara, in primele 15 zile o data la 2 seri , urmatoarele 15zile in fiecare seara.
    Intrebarea mea e , nu iau prea mult timp doxiciclina ? totusi e antibiotic si nu vreau sa am alte probleme apoi …
    Am fost azi la farmacie si a cumparat pastilele si farmacista mi-a zis sa iau din 12 in 12 ore cate una timp de 5 zile ,apoi sa fac pauza o luna , ca nu e bine sa iau zilnic o luna intreaga.
    Acum nu stiu cum sa fac …
    Tratamentul trebuie sa-l urmez 3luni ,dar dupa prima luna merg sa ma vada dermatologul.
    Multumesc anticipat !

    • Ana,
      Cu siguranta dupa 30 de zile ai toate sansele sa cauti un medic care sa repare flora stomacului, este groaznic acest antibiotic timp de 30 de zile. Antibioticele se administreaza in doze de 5-7 zile, in urma unei analize antibacteriene care sa spuna ca acel antibiotic chiar iti este de folos. Curele de 7 zile se pot repeta sau pot fi chiar de 14 zile, sau se pot prelungi cu aplicare locala de antibiotic.
      Iar dupa ce ti-a dat antibiotic suficient sa iti distruga stomacul, protectie solara ti-a spus ca este obligatorie, in fiecare dimineata, pentru ca Isotrexin este fotosensibilizant? Si ca daca nu vei folosi o sa te arzi si o sa iti iriti permanent tenul?
      Uite articol despre acnee: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
      Faci cum crezi de cuviinta, dar sfatul meu este sa mai consulti un medic si sa te informezi inainte sa iei doxiciclina 30 de zile, ca e vorba despre acnee, nu despre plaga infectata sau mai stiu eu ce infectie grava.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.