Măşti faciale
Măştile faciale sunt produse opţionale pentru îngrijirea tenului. Proprietăţile miraculoase atribuite acestor măşti (de nămol, cu vitamine, de plante, etc) nu au la bază nici un studiu care să le ateste beneficiile. Măştile variază de la alge de mare până la lavă de vulcan, nămoale de tot felul, enzime, vitamine şi orice altceva vă trece prin cap, toate sunt propuse ca răspuns la problemele pielii. Se pretinde că celulita dispare, ridurile se diminuează considerabil şi acneea este vindecată o dată cu aplicarea ocazională a unei astfel de măşti. Şi se vinde această promisiune pentru că femeia are nevoie să creadă, iar efectul Placebo este foarte mare în cazul măştilor.
Să luăm ca exemplu masca cu nămol (neapărat de la vreo mare cât mai exotică). Depinzând de site-ul care o vinde, găsim următoarele vindecări: vaginită, artrită, acnee, riduri; este dat ca exemplu faptul că romanii o foloseau încă din anul 120 IC. Eu nu aş vrea să folosesc un ingredient atât de vechi din moment ce au trecut peste 2000 de ani de tehnologie. Dar cea mai ridicolă afirmaţie este că aceste măşti cu nămol au proprietăţi detoxifiante. Despre detoxifiere am scris un articol separat, cred că este nevoie.
Măştile faciale sunt concepute să se folosească ocazional, iar folosirea ocazională a unui ingredient benefic aduce un mic beneficiu. Între timp, pielea are nevoie zilnică de antioxidanţi, ingrediente de tip skin identical, ingrediente cell communicating şi anti – iritanţi, iar tenul cu tendinţe acneice are nevoie în plus de ingrediente anti – bacteriene şi absorbante de sebum, iar aceste nevoi nu sunt rezolvate cu o mască folosită o dată pe săptămână.
Sfatul meu în legătură cu măştile este simplu: analizaţi-vă tipul de ten înainte să folosiţi măşti, ele pot fi benefice. Pentru tenul gras o mască cu argilă combinată cu apă minerală (sau plată, sau ceai verde, de mușetel, etc) absoarbe sebumul, persoanele cu ten foarte gras pot aplica o mască cu argilă chiar şi o dată pe zi, dimineaţa, pe zonele seboreice. Argilele au proprietăţi absorbante în ordine descrescătoare astfel: argila verde, argila albastră, argila albă denumită şi kaolin.
Pentru tenul uscat o mască emolientă este benefică, vă recomand să folosiţi măşti naturale cu gălbenuş de ou, miere, uleiuri de tot felul (nu esenţiale).
Mare atenţie, nu folosiţi ingrediente iritante cum ar fi sucul de lămâie, de roşii, de căpşuni. Tot ce ustură pielea este iritant, iar scopul unei măşti este să calmeze, nu să irite.
Puteţi foarte bine să vă faceţi măşti acasă, nu e nevoie să le cumpăraţi, dar dacă totuşi cumpăraţi măşti, citiţi ingredientele și asigurați-vă că nu conțin iritanți și că vă sunt benefice.
Despre aplicarea fructelor pe piele (mă refer la cele care nu sunt iritante) pot să vă spun că există numeroase studii care demonstrează că pielea (și organismul) beneficiază de calitățile fructelor și legumelor atunci când ele sunt consumate ca alimente, beneficiile aplicării acestora pe piele sunt neconclundente.
Buna Corina,
Ce parere ai daca as folosi dimineata argila verde pentru reglarea sebumului si seara pe cea alba pentru ten sensibil pentru calmare ?Se pot folosi zilnic aceste masti? Eu am un ten mixt si plin de puncte negre peste tot cu care ma confrunt in ultima perioada, plus ca este foarte sensibil la orice mananc neadecvat imi apar bubite pe obraji si in jurul gurii, si se inroseste la orice crema pusa. Pot folosi crema dupa aceste masti? nu imi plac cremele fluide, serurile (am vazut ca acest gen ar trebui sa folosesc, dar nu ma simt confortabil cu ele)
Te rog sa ma ajuti cu parerea ta
Buna Madalina,
Nu e indicat sa aplici mastile de argila zilnic si in nici un caz de doua ori pe zi. Punctele negre si sensibilitatea tenului nu vor fi tratate cu argila, din pacate. Tot ce face argila este sa absoarba temporar excesul de sebum, nu regleaza sebumul.
Eu folosesc argilla blanca.pot folosi si ale masti.si de cite ori pe saptamna o pot folosi.
Daniela,
Poti folosi orice masti doresti, in functie de nevoile tenului. Masca cu argila alba poate fi folosita de oricate ori doresti, in functie de toleranta tenului. Este nevoie sa observi cu atentie reactia tenului la ingredientul respectiv.
Eu am niste plicuri cu argila galbena, pe net am gasit numai tampenii (sa amestec cu ulei sau fructe care au proprietati astringente). Doar pentru ca am tenul gras nu inseamna ca trebuie sa ma si „stranga”, cam asta e logica celor care scriu asemenea indicatii. Tu stii cumva ce grad de absorbtie a sebumului are? Adica pe ce pozitie se afla in topul de mai sus cu argila verde, albastra, alba.
Alexandra,
Este putin mai absorbanta decat cea alba. Daca o amesteci cu ulei puterea de absorbtie nu mai exista, iar sucurile de fructe dupa cum bine stii sunt iritante.
Buna
Eu folosesc o lotiune de curatare pentru piele intoleranta si crema pentru piele intoleranta de la Avene, nu contin parfum, alcool si nici parabani. Am tenul mixt si in zona T imi apar cosuri uneori, ma gandeam daca ar fi okey pentru ten sa aplic un unguent pe cos (am auzit de Skinoren) si o data pe saptamana sa folosesc o masa din argila verde?
Alexandra,
Te rog citeste https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html.
Despre acidu azelaic poti citi pe site (Skinoren). Protectia solara este obligatorie, indiferent de anotimp.
Da, poti folosi o data pe saptamana masca cu argila verde, pe orice zona de piele cu exces de sebum.
Nu as vrea sa renunt la creme de la Avene, imi place foare tare si ma intrebam daca ar fi suficient un fond de ten cu spf 50+, si daca da care ar fi acela?
As vrea sa stiu parerea ta despre ce folosesc eu Creme peaux intolerantes si lotion micellaire (ambele de la avene), tenul mi-l demachiez cu o lotiune de curatare din aceiasi gama, iar ochii cu demachiant double effect de la nivea.
Alexandra,
https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html
Habar nu am ce fond de ten are SPF 50. Si daca vei folosi un fond de ten lichid cu SPF 50 trebuie sa aplici cantitate corecta pentru a fi protejata, mai precis 1.25 ml.
Nu cunosc crema, dar lotiunea micelara este aici: https://pasagera.ro/solutiile-micelare.html. Nu stiu ce contine demachiantul de la Nivea. Citeste si asta: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html.
Iti multumesc pentru raspunsuri! 🙂
Nu gasesc ingredientele din crema de la Avene pe situl de la farmacia Catena, dar crema nu contine parfum, alcool si dupa spusele lor nici parabani. De cand o folosesc tenul meu s-a schimbat extrem in bine , dar imi apar inca cosuri cum spuneam pe frunte si barbie( nu multe), mi-am luat si un Sckinoren , dar am inceput sa caut fonduri de ten lichide cu spf 50 si nu gasesc, al meu are doar 20 si din cate am citit nu-i suficient.
Ma gandeam daca ai putea sa-mi recomanzi un fond de ten lichid cu spf 50.
Alexandra,
Asa cum am spus si mai sus, nu cunosc fonduri de ten cu SPF 50. Si nici nu inteleg de ce ai nevoie de fond de ten cu SPF 50. Exista o multime de creme cu protectie solara foarte bune. Aplici SPF dimineata, iar seara poti aplica orice crema doresti.
Citeste asta, este important: https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html
Iti multumesc mult pentru sfaturi si o sa incerc sa tin cont(cat de mult pot) de ele.
buna am o intrebare am argila albastra de raciu pasta cosmetica 200 grame oare ii pentru ten gras nu vad nicaieri unde sa scri cum se procedeaza aplic direct pe fata sau combin cu ceva astept raspuns
Vasile,
Am scris in articol: Pentru tenul gras o mască cu argilă combinată cu apă minerală (sau plată, sau ceai verde, de mușetel, etc) absoarbe sebumul, persoanele cu ten foarte gras pot aplica o mască cu argilă chiar şi o dată pe zi, dimineaţa, pe zonele seboreice. Argilele au proprietăţi absorbante în ordine descrescătoare astfel: argila verde, argila albastră, argila albă denumită şi kaolin.
Oricum nu stiu de ce ai cumparat un produs fara indicatii de folosire sau fara un numar de telefon sau mail unde sa poti cere detalii despre indicatiile de folosire.
Draga Pasagera,
Iti mai adresez o intrebare (si cred ca vor urma si altele). Folosesc argila verde de la Trio
Verde, tara de origine: Franta. Scrie pe ea sa se lase 10-15 minute sa actioneze. Am observat ca daca o las mai putin, adica vreo 5-8 minute, nu patesc nimic; in schimb daca o las 10-15, dupa ce o clatesc de pe ten am fata rosie vreo ora. M-am gandit la doua explicatii posibile, care dintre ele crezi ca e cea reala? E o iritatie data de hipersensibilitatea la unele minerale continute de argila – si cu cat sta pielea mai mult in contact cu ele cu atat ele irita mai mult? Sau e efectiv ceva mecanic, de la faptul ca „trage” de piele pe masura ce se usuca?
Si ar trebui evitata aceasta iritatie sau, dimpotriva, e necesara, fiindca e semn ca isi face treaba – absoarbe sebumul? O folosesc in principal pe zona T si nu ma mananca sau ustura pielea, doar se inroseste vizibil.
Multumesc!!!
Ambele variante sunt posibile. Orice fel de iritatie este de evitat. Iritatia distruge celulele pielii!!!
Am lasat-o mai putin timp pe ten si am evitat iritatia vizibila de cand mi-ai raspuns, multumesc. Inca ceva: stiu ca in cazul ingredientelor cu potential iritant spuneai ca se poate ca iritatia sa existe chiar daca nu apar simptome. E posibil sa se intample asta si in cazul argilei, adica in primele 5 minute, pana sa apara roseata? Sau pur si simplu nu se poate sti?
Da, este posibil sa apara iritatie in primele secunde de la aplicarea unui ingredient pe ten fara ca acest lucru sa fie vizibil. De exemplu alcool-ul – irita de la concentratii de 2-3%, dar vizibil prea putine persoane pot spune ca au iritatie pe piele. Argila nici macar nu este un ingredient cu potential iritant prea mare, dar este posibil ca acele minerale continute sa fie mai degraba alergeni decat iritanti.
Incearca o argila mai blanda, cum ar fi cea alba, daca vrei neaparat sa folosesti masti cu argila.
Ce parere ai de masca neagra pilaten?
Ce parere ai de Apa micelara garnier? Imi pot curata tenul, renuntand la apa de la chiuveta:))?
Raluca,
Citeste asta: https://pasagera.ro/totul-despre-curatarea-tenului-si-produsele-destinate-curatarii-tenului.html si apoi cauta articolul despre apa micelara.
Buna, as vrea sa imi fac acasa o masca cu argila, dar nu am timp sa o prepar mereu. Asa ca ma gandeam sa combin o argila potrivita tenului meu cu un ulei, de ex de avocado. Cat as putea sa o pastrez? Daca i-as adauga si apa plata sau minerala am vreo sansa sa o pastrez macar o luna?
Ms
Flo,
Sper ca ai citit cu mare atentie articolul de mai sus si comentariile, la intrebarile tale exista raspunsuri partiale. De asemenea te rog sa citesti acest articol: https://pasagera.ro/cum-se-fac-produsele-cosmetice-hand-made.html.
Indiferent ca vrei sau nu, tu incerci sa faci un produs cosmetic si nici una din ideile tale nu este buna pentru ca iti lipsesc cunostintele minime pentru a obtine si a pastra un produs cosmetic chiar atat de banal cum este o masca cu argila. Desi pare simplu, nu este atat de simplu sa pastrezi un produs.
In primul rand, masca cu argila are proprietatea de a absorbi sebumul de pe piele, iar daca tu o combini cu un ulei atunci aceasta proprietate nu mai este valabila, aplici amestecul degeaba pe piele. In al doilea rand peste ulei si argila nu poti pune apa pentru ca nu vei obtine o compozitie omogena, uleiul nu se amesteca cu apa. Mai mult decat atat, daca vrei sa pastrezi un produs trebuie sa folosesti apa purificata, nu apa plata sau apa minerala. Pentru a putea pastra un produs cosmetic – orice amestec de ingrediente care contine apa – trebuie sa folosesti conservanti.
Pentru a obtine o masca cu argila ai nevoie de 1 minut: pui argila si apa (plata este ok) intr-un recipient curat, omogenizezi, aplici pe zonele de ten unde exista exces de sebum, indepartezi dupa 10 minute.