Autobronzantele – produse şi aplicare

Autobronzantele sunt singura opţiune de a bronza pielea fără să o agresaţi. Toate autobronzantele sunt bazate pe acelaşi ingredient activ şi anume dihydroxyacetone (DHA) cunoscut şi sub numele de glycerone, ingredient care colorează pielea chimic. Unele produse conţin o concentraţie mai mare de DHA şi cu cât este mai mare concentraţia cu atât pielea se va colora mai repede şi va fi mai închisă la culoare.

Felul în care arată pielea la sfârşitul procedurii de autobronzare este influenţat de aplicarea propriu zisă care poate fi dificilă. Este nevoie de multă practică pentru a ştii cât de mult produs trebuie folosit, cât de închisă la culoare arată bine pielea, ce zone trebuie să lăsaţi mai deschise la culoare, ce zone să evitaţi (ex: palmele şi axila), de unde să începeţi şi unde să terminaţi cu aplicarea produsului. Toate aceste întrebări îşi găsesc răspunsul în preferinţele fiecăreia şi depind de tehnica de aplicare.

Nu există diferenţe de culoare între produsele autobronzante ci doar de intensitate a culorii. Culoarea unui autobronzant este data strict de culoarea pielii voastre şi de metoda de aplicare. Acest lucru se întâmplă pentru că toate autobronzantele conţin DHA care este de fapt un zahăr (carbohidrat) derivat din plante,  un ingredient natural. DHA face pielea maro prin interacţiunea cu amino acidul arginine care se găseşte în celulele de la suprafaţa pielii. Timpul de uscare al produsului nu este relevant pentru că efectele lui depind doar de schimbările la nivel chimic ce au loc în celulele pielii. De aceea, dacă procesul autobronzării nu s-a finalizat chimic şi vă frecaţi pielea de haine puteţi crea o zonă cu aspect neplăcut, indiferent dacă produsul s-a uscat sau nu pe piele.

Produsele care pretind că vă „bronzeaza” în mai puţin de o oră pot fi problematice pentru că, dacă faceţi o greşeală de aplicare (se întâmplă fecvent la primele aplicări) va fi evidentă şi nu o veţi putea repara. Dacă sunteţi novice în arta autobronzării este cel mai bine să folosiţi produse care au nevoie de aplicări repetate, astfel învăţaţi să aplicaţi produsul şi observaţi cum se colorează pielea fără să faceţi greşeli majore.

Indiferent de ce ar spune producătorul nu contează ce produs alegeţi atât de mult cât contează tehnica de aplicare. Dacă încercaţi să vă „bronzati” în timp scurt, pielea va arăta destul de diferit de un bronz adevărat, vă recomand să faceţi totul cu răbdare şi foarte calculat, rezultatele vor fi pe măsură. Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le luaţi în considerare sunt:

1. Aplicarea unui produs autobronzant durează în medie între 30 de minute şi o oră, este foarte important să daţi suficient timp produsului să acţioneze înainte să vă îmbrăcaţi.

2. Autobronzantele acţionează pe celulele moarte de la suprafaţa pielii, aceste celule sunt mai multe în anumite zone ale corpului de aceea pentru a avea o piele „bronzata” cât mai uniform este bine să aplicaţi produsul pe pielea curată şi exfoliată. Puteţi exfolia cu o mănuşă de baie îmbibată în gel de duş, cu bicarbonat de sodiu sau cu orice altceva puţin abraziv. Atenţie: nu exfoliaţi cu uleiuri, pielea nu trebuie să fie îmbibată în uleiuri. Nu exageraţi însă scrub-ul şi aveţi grijă deosebită în zona gâtului, genunchilor, gleznelor, laba piciorului, coatelor şi călcâielor.

3. După ce pielea este curată, exfoliată şi uscată aplicaţi un strat foarte subţire de hidratant care să între uşor în piele. Hidratarea ajută produsul autobronzant să se aplice mai uşor şi să nu rămână mai mult în zonele de piele uscată. În zona gleznelor, coatelor şi genunchilor e bine să folosiţi mai mult produs hidratant pentru un aspect final cât mai uniform. Deşi unele persoane recomandă să amestecaţi un produs hidratant cu autobronzantul această tehnică este foarte greu de stăpânit deoarece este nevoie de multă precizie în amestecarea celor două şi bineînţeles va fi nevoie de şi mai mult timp ca autobronzantul să se absoarbă în piele şi să se usuce.

4. Perspiraţia corpului poate face autobronzantele să se usuce neuniform , duşul pe care îl faceţi ar trebui să fie puţin rece pentru a preveni perspiraţia. Pielea trebuie să fie complet uscată pentru a avea cele mai bune rezultate. Nu aplicaţi un autobronzant niciodată într-o baie plină de aburi.

5. Ideal autobronzantele se aplică când sunteţi total dezbrăcată. Înainte să aplicaţi produsul ar trebui să hotărâţi ce zone „bronzati” şi ce zone nu „bronzati”. De exemplu: doriţi să „bronzati” şi axila, călcâiele, urechile, palmele?
Aplicarea produsului pe spate este dificilă şi este nevoie de puţin ajutor din partea altei persoane sau în caz că nu aveţi această posibilitate puteţi folosi o pensula cu coadă foarte lungă.
Să nu uitaţi că autobronzantele pătează textilele înainte fie complet abosorbite piele.

6. Aplicaţi autobronzantul împărţind corpul pe zone şi fiţi preocupate de uniformizare mai degrabă decât de viteza cu care trebuie să acoperiţi tot corpul. În zonele în care nu doriţi culoare nu aplicaţi produs.

7. Pentru a nu avea palmele bronzate puteţi purta mănuşi, dar acest lucru îngreunează aplicarea produsului. O altă opţiune este să vă spălaţi pe mâini de fiecare când terminaţi o zonă a corpului. Nu aşteptaţi însă prea mult deoarece palmele vor arăta ciudat bronzate. Ar fi bine să aveţi la îndemână o perie de unghii pentru a îndepărta autobronzantul de pe cuticule şi dintre degete.

8. Pielea de pe corp reacţionează diferit la autobronzante, unele zone se colorează mai repede decât altele, trebuie să experimentaţi ca să ştiţi cum reacţionează pielea voastră. Aveţi mare grijă în zona nasului, ochilor, urechilor, buzelor şi linia părului. Cu un beţişor de urechi puteţi uniformiza acele zone mai uşor. Pentru a evita colorarea părului puteţi aplica un strat subţire de balsam pe linia părului.

9. Aşteptaţi cel puţin 15 minute înainte să vă îmbrăcaţi. Nu faceţi efort fizic susţinut şi nu înnotaţi în următoarele 3 ore, ideal ar fi ca aceste restricții să le urmați toată ziua în care aplicați autobronzantul. Nu vă expuneți la soare fără protecție solară!

10. Dacă faceţi o greşeală şi ajungeţi să aveţi zone prea închise la culoarea sau neuniforme puteţi folosi seara un produs cu 2% BHA, de preferinţă lichid, în zonele respective. Dimineaţa exfoliaţi pielea în zona respectivă cu o mănuşă de baie, pielea va arăta mult mai bine.

11. Există două metode de aplicare a autobronzantelor pe mâini.
– aplicaţi autobronzantul aşa cum aplicaţi un produs hidratant, apoi ştergeţi-vă palmele de un prosop ud care să aibă pe el un gel de curăţare. Cu un beţişor de urechi ud cu acetonă sau cu demachiant (atenţie: care să nu fie prea gras) îndepărtaţi cu atenţie produsul din zona cuticulelor şi dintre degete.
– aplicaţi autobronzantul cu ajutorul unui bureţel pentru machiaj. În acest fel e nevoie de curăţarea palmelor doar acolo unde aveţi contact cu bureţelul. Atenţie: acest burete nu trebuie să fie ud.

12. Produsele exfoliante, scruburile, tretinoizii şi antibacterienele pot afecta felul în care arată bronzul chimic pentru că autobronzantele acţionează doar asupra celulelor de la suprafaţa pielii, aceleaşi celule care sunt exfoliate, descuamate, etc, de către ingredientele de mai sus. De aceea este indicat să nu folosiţi acest tip de ingrediente în ziua în care folosiţi autobronzantul.

13. Puteţi reaplica autbronzant oricând este nevoie. În general efectul acestuia se estompează după 3-4 zile când stratul superior al pielii începe să se desprindă de matricea pielii. Dacă vă epilaţi va fi nevoie să reaplicaţi autobronzant în zonele respective mai des decât în alte zone. Puteţi aplica autobronzant după 3 ore de la epilare cu condiţia ca pielea să fie în stare perfectă, fără iritaţii şi bineînţeles curată şi uscată. De exfoliere nu mai este nevoie în principiu deoarece epilarea exfoliază suficient.

În afară de ingredientul principal nu contează ce altceva conţine produsul atâta timp cât nu conţine iritanţi. Toate ideile de mai sus sunt doar generalităţi şi nu garantează un rezultat perfect, pentru acesta este nevoie de practică. Produsele care sunt puţin colorate sunt mai uşor de folosit pentru că vedeţi unde aţi aplicat deja.
Dacă nu doriţi să experimentaţi autobronzarea acasă puteţi opta pentru saloane specializate, aplicarea se face de obicei prin pompe tip spray, dar produsele conţin acelaşi ingredient activ, indiferent că tehnica este numită pompos „bronzare organică”, ingredientul folosit este același.

71 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna, cu ce imi pot into de autobronzantul pe spate daca nu am un ajutor ? Si inca ceva, am nevoie de manusi? Pot folosii si manusi din punga? Multumesc

  • Emilia,
   Sunt ok in sarcina si alaptare. Nu aplica foarte aproape de mamelon atunci cand alaptezi pentru ca bebelusul sa nu intre in contact cu produsul.

 • Dragele mele, eu folosesc autobronzant de la Palmer s, insa intordeauna amestec o cantitate de autobronzant cu o cantitate de crema pe care o folosesc frecvent, le amestec in palma si incep sa masez tot corpul, in acest fel nu ma patez si crema se intinde uniform.
  Un alt autobronzant de care am auzit numai lucruri bune este de la Garnier care din pacate nu se mai gaseste la noi .
  Sa aveti o zi buna !

 • Sunt o persoană care se bronzează extrem de uşor, mă prinde soarele oricât de mult aş fugi de el. Acum am căpătat un bronz inestetic, adică braţele, faţa şi picioarele îmi sunt bronzate iar abdomenul, spatele mai exact porţiunile corpului peste care am purtat haine nu sunt bronzate. Vara trecută mi s-a intâmplat acelaşi lucru şi bronzul inestetic nu s-a dus deşi a trecut un an. Mă puteţi ajuta cu nişte sfaturi despre cum pot scăpa de acest lucru oribil?

  • Alexandra,
   Bronzul tau inestetic este inca acolo pentru ca pielea ta s-a ars fiind expusa la soare fara protectie solara. Chiar daca tu nu ai simtit acest lucru ca o arsura propriu zisa, din pacate efectele radiatiilor solare pot fi uneori permanente. Acoperirea bronzului inestetic cu un autobronzant este o ideea buna, poti incearca acest produs, mie imi place mult: http://www.paulaschoice.ro/body-care/sun-365-self-tanning-foam.html.
   Insa pentru a indeparta bronzul este necesar sa folosesti exfolianti chimici in fiecare seara timp de cateva saptamani. Aici exista produse cu AHA si BHA de corp, citeste despre ele: http://www.paulaschoice.ro/body-care.html. Despre exfolianti poti citi pe blog mai multe articole.
   Bineinteles aplicarea protectiei solare in fiecare dimineata pe toate zonele de piele expuse luminii solare este obligatorie, citeste aici de ce trebuie sa ne protejam de soare: https://pasagera.ro/protectie-solara-si-produse-cu-spf.html

 • Buna! Daca m-am dat cu auto bronzant acum 8 ore ma pot da cu ulei de masline? Am inteles ca mentine mult bronzul.
  Merci.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.