Zone hiper pigmentate – Pete pe ten

Petele maro prezente pe piele se numesc zone hiper pigmentate, cloasmă (mască de graviditate) sau melasmă şi apar din diverse motive. Zonele de piele hiper pigmentată sunt repercursiune a radiaţiilor solare şi sunt denumite pete de soare, pete de ficat sau pete de bătrâneţe. Ficatul nu are nimic de a face cu aceste pete, de cele mai multe ori ele sunt rezultatul expunerii pielii neprotejate la soare. Alte cauze ale petelor pot fi anticoncepţionalele, sarcina sau tratamentele cu estrogen, iar în aceste cazuri petele sunt denumite cloasmă (chloasmă) sau pete hormonale. Atenţie, lentigo nu este o pată hiper pigmentată ci o aluniţă care seamănă cu o pată cutanată.

Indiferent de sursa petelor problema este aceeaşi: producerea excesivă de melanină. Melanina este pigmentul (agentul de colorare) pielii şi se produce prin sinteza melaninei, un proces complex controlat într-o anumită măsură de enzima numită tyrosinase. Există foarte multe produse şi ingrediente din care puteţi alege pentru a reduce aceste hiper pigmentări ale pielii, prin încercare puteţi găsi ingredientul care vă poate fi de ajutor.

În primul rând trebuie să eliminaţi cauza petelor; ţinând cont de faptul că majoritatea sunt produse de soare trebuie să înţelegeţi că atâta timp cât nu vă protejaţi de soare în fiecare zi din an nu o să reuşiţi să ameliorați aceste pete. Dacă nu folosiţi factor de protecţie în fiecare dimineață vă pierdeţi timpul şi banii cu orice tratamente. Citiți cu atenție acest articol și urmați indicațiile: Sfaturi de aplicare a produselor protecție solară.

Există mai multe ingrediente prezente în produsele de skin lightening. Dintre ele, cel mai cunoscut şi cu cele mai multe studii este hidroquinona (hydroquinone). Însă acest ingredient nu este singurul disponibil, tratamentele depind de preferinţele fiecăruia şi de experienţa pe care o aveţi deja.

Când alegeţi un tratament este important să luaţi în considerare cât de adâncă şi cât de mare este această hiper pigmentare. Dacă pata este superficială atunci o combinaţie între un factor de protecţie şi un ingredient activ (hydroquinone 2%- 4%; azelaic acid 15%-20%; kojic acid; arbutin, vitamina C 10-25%) poate avea rezultate notabile.

Puteți avea rezultate satisfăcătoare și cu ajutorul peelingurilor chimice (AHA și BHA în concentrații mari sau TCA), iar după executarea peelingurilor puteți menține rezultatele cu aplicarea zilnică de exfolianți (AHA 8-10% și BHA 2%), bineînțeles cu protecție solară adecvată.

Dacă petele sunt profunde şi pe suprafețe mari atunci procedurile medicale sunt mai indicate pentru a avea rezultate satisfăcătoare şi anume IPL, tratament cu laser și peelinguri chimice cu TCA.

E important să nu uitaţi că după ce aţi îndepărtat aceste pete prin diverse metode trebuie să preveniţi recidivarea lor şi apariţia altora noi, iar pentru asta trebuie să folosiţi produse cu factor de protecţie în fiecare zi din an. Cele mai eficiente sunt produsele cu filtre minerale, citiți articolul dedicat protecției solare și produselor cu care se poate proteja pielea.

Bibliografie
Journal of European Academy of Dermatology and Venereology
Journal of the American Academy of Dermatology
beautypedia.com
Skin Therapy Letter
British Journal of Dermatology

199 comentarii

Scrie un comentariu


Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.