Tratamente faciale – pro și contra

Multe dintre doamnele care vin la cabinet mă întreabă dacă au nevoie de un tratament facial. Din punctul meu de vedere există doar anumite tipuri de ten care ar trebui să urmeze un tratament facial (sau mai multe). Rezultatele unui tratament depind extrem de mult de cosmeticiana care face tratamentul, de produsele pe care le aplică pe piele și de procedurile folosite în timpul tratamentului.

Tratamentul facial clasic presupune câțiva pași de bază:
1. Curățarea profundă a tenului (demachiere, curățare cu produs solubil în apă, scrub, etc)
2. ‘Tonifierea’
3. Extracția comedoanelor sau a punctelor albe
4. Masajul facial
5. Aplicarea unei măști în funcție de tipul de ten
6. Hidratarea pielii

Tipuri de ten care nu ar trebui să urmeze tratament facial clasic
1. Ten acneic – în cazurile de acnee moderată o cosmeticiană pricepută poate executa un tratament fără a agrava afecțiunea.
2. Ten cuperozic sau cu rozacee
3. Ten cu eczeme (dermatite)

În cazul tenului gras, acneic și/sau sensibil nu recomand masajul facial.

Beneficiile tratamentului facial:
Curățarea profundă a tenului (se poate face și acasă).
Extracția comedoanelor și a puctelor albe (recomand ca extracțiile să fie făcute de o cosmeticiană, de altfel punctele albe se pot îndepărta doar cu ajutorul acelor sterile, cereți cosmeticienei să vedeți data de valabilitate a acului steril pe care îl folosește).
Hidratarea temporară a tenului uscat, cu ajutorul măștilor, a cremelor hidratante și a masajului facial.
În urma tratamentelor complexe în care se folosesc exfolianți chimici sub formă de peeling superficial se poate observa îmbunătățirea aspectului tenului, temporar.

Atenție: Ultimul produs pe care ar trebui să îl aplice cosmeticiana pe ten în cazul în care este lumină afară atunci când părăsiți cabinetul este protecția solară minerală! Protecția solară minerală este indicată și nu cea chimică, pentru a preveni riscul apariției iritației deoarece în timpul tratamentului pielea este agresată.

În general, pentru a menține rezultatele unui tratament, este important să aveți o rutină de îngrijire zilnică a tenului corectă și completă. Pielea are nevoie de îngrijire zilnică, iar tratamentele faciale executate nu mai des de o dată pe lună pot fi considerate o îngrijire complexă, periodică (dacă e cazul).

Ce rezultate nu veți avea în urma unui tratament facial:
Tratarea acneei – deși o cosmeticiană poate extrage comedoanele, punctele albe și pustulele, dacă tenul nu este îngrijit zilnic pentru ameliorarea afecțiunilor respective acestea vor recidiva în cel mai scurt timp. Există multe cazuri de acnee care s-au agravat în urma tratamentelor faciale executate incorect sau cu produse și proceduri iritante. În funcție de tipul de ten comedoanele reapar în 2-3 săptămâni după extracție.

Tratarea ridurilor – indiferent de produsele cosmetice aplicate în timpul unui tratament, ridurile nu vor dispărea definitiv, tot ce poate face un produs este să amelioreze temporar aspectul lor. Nici măcar produsele cosmetice aplicate zilnic nu pot elimina ridurile profunde.

Lifting, redarea elasticițății și fermității pielii.

Tratarea cearcănelor.

Detoxifierea pielii – termenul este ridicol deoarece pielea nu conține toxine.

Tratarea rozaceei și cuperozei – dimpotrivă, tratamentele faciale pot agrava aceste afecțiuni.

Atunci când apelați la o cosmeticiană pentru un tratament este foarte important să îi spuneți cum vă îngrijiți tenul zilnic, ce medicamente aplicați pe piele, ce așteptări aveți de la tratament, la ce ingredientele sunteți alergici, cât este de sensibil tenul, etc. Ideal ar fi să vă ceară cosmeticiana aceste informații pentru a alege corect tipul de tratament care vi se potrivește. De asemenea vă recomand să cereți să vedeți lista de ingrediente a produselor folosite pentru a vă asigura că nu conțin iritanți sau ingrediente la care știți ca sunteți alergici și să vi se explice care este rolul fiecărui produs sau procedură folosită.

Procedurile și produsele care irită pielea sunt:
Vaporii fierbinți – în special în cazul tenului cu tendințe de cuperoză, vaporii pot duce chiar la spargerea capilarelor.

Extracția agresivă a punctelor negre și a pustulelor – în cazul în care tenul prezintă extrem de multe puncte negre și pustule este indicat să se facă mai multe tratamente consecutive, la distanță de 3 săptămâni, pentru a le extrage pe toate. Încercarea de a ‘curăța’ tenul într-o singură ședința poate duce la lezarea țesutului cutanat și la agravarea acneei. Extracția punctelor negre cu vacuum este de cele mai multe ori ineficientă.

Uleiurile esențiale sau produsele pe bază de alcool, camfor, sulf, mentă, etc.

Mituri despre procedurile executate în timpul tratamentului
Vapozonul deschide porii – Porii nu se deschid în urma folosirii vaporilor. Stratul cornos se înmoaie și astfel punctele negre pot fi extrase mai ușor.
Electrodermul închide porii – Porii nu se închid în urma folosirii electrodermului, acesta are însă rol dezinfectant.

Am recomandat tratamentul facial doar persoanelor cu acnee comedoaniana gravă, cazuri în care am considerat că îndepărtarea punctelor negre și/sau albe este benefică, iar urmarea unei rutine corecte care conține exfolianți chimici previne apariția lor ulterior.

Atunci când alegeți să urmați un tratament facial să nu uitați că beneficiile acestei proceduri sunt temporare! Indiferent de cât de bine este formulat un produs, atâta timp cât este aplicat pe piele o singură dată (pe lună, în cazul în care urmați tratamente lunar) el nu va avea efectele dorite pentru piele.

În afară de tratamentele faciale clasice există numeroase proceduri gen ionizare, mezoterapie virtuală, rejuvenare facială, peelinguri enzimatice, peelinguri chimice, etc. Unele dintre ele au efecte asupra tenului, altele nu, în funcție de produsele/aparatele folosite și de tenul pe care se lucrează.

82 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna, imi apar cosuri doar in anumite perioade ale lunii ici colo, in rest nu am probleme ,in schimb am puncte negre pe nas si in jurul nasului, imi recomandati un tratament facial clasic? Si mai specfic ceva zilele trecute am fost si la un dermatolog mi a dat niste creme si o rutina (am 16 ani)

  • Și atunci cum s-ar putea curăța tenul cu tendințe de cuperoză (nu acneic, doar capilare sparte pe obraji) dacă aburul nu este recomandat.Cum s-ar putea extrage punctele negre sau ce tratamente se pot face.Mulțumesc anticipat!

  • Buna am si eu o intrebare .
    Electrodermul se poate folosi in timpul sarcini? Si cum se foloseste ? Mi-am cumparat de curand unul portabil si nu stiu sa-l folosesc
    Multumesc

    • Cornelia, te rog citeste cu atentie detaliile produsului achizitionat si intreaba medicul care iti urmareste sarcina despre folosirea electrodermului, in cazul in care in documentatie nu este interzis in timpul sarcinii. Despre modul de folosire tot in documentatie poti citi. Electrodermul nu este un aparat pe care sa il folosesti daca nu urmezi un tratament facial.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.