Soluţii pentru puncte negre, puncte albe şi pori dilataţi
Adevărul despre punctele negre (specifice tenului gras) şi punctele albe (specifice tenului uscat) este greu de acceptat pentru că nu este uşor să rezolvi problema porilor blocaţi. Totuşi, pentru că există doar câteva opţiuni în rezolvarea acestei probleme, e relativ simplu de explicat ce putem face pentru a îmbunătăţi aspectul porilor.
Porii care funcţionează normal produc o cantitate normală de sebum şi acest sebum se împrăştie pe faţă în mod uniform. Responsabili cu producţia de sebum sunt hormonii, aproape exclusiv. Când o cantitate normală de sebum este produsă, aceasta se deplasează prin pori către suprafaţa pielii fără nici un efort, apoi se topeşte într-o peliculă imperceptibilă care formează o barieră protectoare pentru piele.
Hormonii pot cauza producerea excesivă de sebum sau celulele moarte pot bloca calea de ieşire a sebumului prin pori şi astfel porii se pot bloca formându-se punctele negre sau punctele albe. Exacerbând aceste condiţii prin folosirea produselor cosmetice sau de machiaj total nepotrivite tipului de ten, tot mai multe celule moarte, emolienţi şi sebum rămân blocaţi în pori.
Dacă acest mix s-a format într-un por deschis ci este expus aerului, oxidează şi îşi transformă culoarea în negru rezultând punctele negre. Dacă acest mix s-a format într-un por închis atunci nu îşi schimbă culoarea, dar formează o mică ridicătură albă la suprafaţa pielii rezultant punctele albe. (pentru imagini citiţi Tipuri de acnee)
Punctele negre apar pe zonele unde există exces de sebum și sunt specifice tenului mixt și gras, iar punctele albe apar pe orice tip de ten, mai des pe tenul uscat. Blocarea porilor se întâmplă în mod aleator şi este uneori accelerată de numeroasele ingrediente pe care le aplicăm zilnic pe faţă.
Regulile de bază pentru a împiedica blocarea porilor:
1. Evitaţi produsele prea emoliente atunci când nu aveţi nevoie de ele (creme grase, unguente) şi folosiţi produse hidratante cu consistenţă cât mai lejeră. Pentru repararea pielii și hidratare nu sunt de ajutor emolienții.
2. Evitaţi produsele care irită şi usucă tenul, deoarece acest lucru nu face decât să agraveze producţia de sebum.
3. Folosiţi produse de curăţare blânde şi solubile în apă. Evitaţi săpunurile şi produsele de curăţat prea emoliente care lasă pe faţă o peliculă ce poate bloca porii.
4. Folosiţi acid salicilic – BHA pentru a exfolia celulele moarte din pori sub formă de gel, loţiune sau lichid.
5. Încercaţi să îndepărtaţi excesul de sebum dacă aveţi tenul gras.
6. Îmbunătăţind producerea de celule noi puteţi ajuta porii să funcţioneze cât mai normal. Ingredientele care pot face asta sunt derivatele de vitamina A și niacinamide în concentrații mari.
Dacă totuşi, urmând strict toate regulile de mai sus, mai aveţi puncte negre sau albe care sunt inestetice puteţi apela la o cosmeticiană pentru a efectua o extracţie cu condiţia ca produsele folosite să nu conţină iritanţi şi extracţia să fie cât mai blândă.
După ce conţinutul unui por a fost îndepărtat acesta are nevoie de un timp să se închidă şi să se vindece. Puteţi ajuta vindecarea continuând cu rutina de curăţare blândă, exfoliere şi hidratare uşoară. Dacă tenul vostru tolerează retinoizi vă recomand să îi folosiţi pentru că ajută la producerea celulelor sănătoase.
Ce putem face pentru porii dilatați
Se poate să aveți pori dilataţi şi inestetici chiar dacă sunt goliţi de conţinutul de sebum. Dacă aveţi răbdare şi urmaţi toţi paşii de mai sus aspectul pielii se va îmbunătăți în timp. Rezultatele se mențin doar dacă rutina zilnică de îngrijire include acid salicilic și ingrediente cell communicating în concentrații mari: retinol 1%, niacinamide 10%, etc.
Protectia solară este obligatorie, radiațiile solare agravează aspectul porilor dilatați și pot genera și mai mult sebum pe piele.
Mai puteţi încerca: peelinguri cu AHA şi BHA, microdermoabraziune şi tratamente laser, dar nici una dintre aceste intervenţii nu îmbunătăţesc funcţionarea porilor ci doar îndepărtează problema temporar.
În acest punct tot ce puteţi face este să încercaţi să acoperiţi porii dilataţi, iar acest lucru este foarte greu în mod special dacă aveţi tenul gras. Câteodată chiar dacă folosiţi fonduri de ten foarte matifiante (Revlon ColorStay, Estée Lauder Double Wear, etc) sebumul poate crea o imagine inestetică a porilor dilataţi.
Există câteva lucruri pe care le puteţi încerca, dar mai mult decât atât, din păcate, este doar o pierdere de timp şi o risipă de bani. Nu toate opţiunile vor funcţiona pentru voi, dar următoarele sunt eficiente:
1. Evitaţi produse emoliente în zonele unde aveţi pori dilataţi, înainte să aplicaţi fondul de ten, chiar dacă aveţi tenul uscat. Dacă aveţi tenul uscat sau descuamat încercaţi să hidrataţi pielea seara, iar dimineaţa folosiţi un produs cât mai lichid care să conţină antioxidanţi şi ingrediente skin identical care să nu adauge o peliculă emolientă la suprafaţa pielii.
Pentru protecția solară alege produse matifiante, cu SPF minim 30. Siliconul și ingredientele absorbante de sebum din produsele cosmetice pot estompa aspectul porilor dilatați și pot menține tenul cu aspect mat pentru câteva ore.
2. Folosiţi un fond de ten ultra mat. Chiar dacă aveţi ten uscat aceste tipuri de fond de ten rezistă mult mai bine pe ten şi previn într-o anumită măsură evidenţierea porilor dilataţi.
3. Folosiţi pe zonele cu pori dilataţi un primer sau un produs care absoarbe sebumul. Puteţi folosi în fiecare dimineaţă masca de argilă verde, doar pe zonele cu exces de sebum.
4. Folosiţi servețele absorbante de sebum în timpul zilei pentru a vă retuşa machiajul apoi aplicaţi un strat subţire de pudră pe faţă.
Salut,
As vrea sa intervin si eu cu ceva. Am tot cautat pe BeautyPedia diverse produse bune pe care sa le pot gasi in Romania sau macar pe situri din Romania, asta pana reusesc sa fac rost de produse Paula’s Choice. Am fost surprinsa sa gasesc un produs de la Avon cu rating bun : Clearskin Professional Acne Mark Treatment. Are 2% BHA si in review Paula spune ca PH-ul e destul de mic ca exfolierea sa aiba loc. In catalogul AVON romanesc apare cu numele Clearskin Professional Blemish Mark Treatment. Daca produsul din Romania are exact aceleasi ingrediente (si PH ) ca cel din reviw, cred ca e bun pentru puncte negre si pete ramase de la acnee. Produsul nu e scump mai ales la oferte, dar din pacate celelalte produse din gama clearskin professional nu sunt bine formulate, in afara de o lotiune de zi cu SPF 15 care inca nu e disponibila in Romania. Sper ca ajuta pe cineva care nu poate cumpara din strainatate. Si eu imi doresc ca produsele Paula’s Choice sa fie disponibile pe un site romanesc.
Buna Moni,
Produsele Paula’s Choice sunt disponibile in Romania, de exemplu la mine la cabinet sau in alte localitati din tara prin partenerii Paula’s Choice.
Verifica ingredientele produsului Avon din Romania sa fie identice cu cel de pe beautypedia. Daca sunt identice atunci spor la cumparaturi 🙂
Iti multumesc din suflet ca existi si ca mi-ai deschis ochii… si ca impartasesti din cunostintele tale „gratis” pt restul femeilor cu probleme de piele indiferent care ar fi acestea. Aveam acnee – dupa produsele de la Paula’s Choice si Brevoxyl… pot sa zic ca am scapat de o acnee chistica f urata… cu care m-am pricopsit dupa un tratament pentru imunitate dat de o doaman doctor ginecolog pt alte probleme. Am crezut mereu ca problema mea apare de fiecare data cand renunt la anticonceptionale ( care imi faceau fata mereu ok). Sunt f multumita de rezultate de aceea impartasesc mereu prietenelor mele din experienta si sa viziteze site-ul tau. MULTUMESC!
Buna Corina! Din cate am putut observa din continutul articolului, eu ma confrunt cu 2 probleme: puncte albe pe frunte si pe obraji iar puncte negre pe nas si barbie. Imi mai apar ocazional si cateva cosuri, dar din cate am citit, ceea ce imi apar mie pe frunte si obraji sunt puncte albe, ca niste mici umflaturi la suprafata pielii, care atunci cand le storc produc o substanta alba, nu foarte lichida. Tenul meu este unul normal, nu are tendință de îngrășare.
De 1 an si un pic, folosesc BHA 2% de la Paula,la început am avut lotiunea iar acum mi-am luat varianta lichida, precum și alte produse recomandate, tot din gamele Paulei. De 4 luni, rutina mea este următoarea:
– dimineata, îmi curăt tenul cu Skin Balancing Oil Reducing Cleanser, aplic apoi Skin Balancing Pore reducing toner și crema Sun Care cu spf 30; ca fond de ten folosesc Revlon Colorstay
– seara, ma demachiez cu Boots No 7, Soft and Soothered, apoi imi curat tenul cu cleanserul, astept un pic si apoi aplic BHA 2% lichid si dupa un timp, Skin Balancing Invisible Moisture Gel
Cu toate acestea, nu reusesc sa scap de punctele albe de pe frunte, care reapar constant.
Am citit ca cel mai bine ar functiona AHA, si de aceea te-as ruga sa-mi recomanzi care varianta ar fi buna, si cum pot sa-l introduc in rutina.
Mai mult, am mai citit ca produsele cu factor de protectie solara rezistente la apa, cum este crema pe care o folosesc in prezent, n-ar fi recomandabile iarna, pentru ca anumite ingrediente ar incarca porii. In aceasta situatie, ce crema mi-ai recomanda pt a o inlocui pe cea curenta pana la vara?
Este ok rutina mea? Ar mai trebui sa schimb ceva?
te-as ruga daca poti sa-mi recomanzi un fond de ten bun, cu ingrediente benefice, cu care as putea inlocui Revlon Colorstay pt că nu imi place ca nu are pompita si face astfel aplicarea dificila. in rest m-am inteleg bine cu el, nu mi-a cauzat probleme, dar nici nu folosesc foarte mult, ci in cantitate mica pentru a uniformiza pielea.
Iti multumesc!
Buna Alina,
Ai nevoie de AHA 8%, aplicat in fiecare seara, il introduci in rutina treptat, urmaresti cu atentie toleranta pielii la AHA. Dimineata vei aplica BHA 2%.
Trebuie sa schimbi SPF-ul, alege Moisture Boost SPF 30.
Sunt multe fonduri de ten bune, de exemplu Laura Mercier Silk Creme.
Multumesc mult pt raspuns! Crema de maini cu spf 30 ar fi potrivita in cazul meu? Am vazut pe multe bloguri ca a fost cumparata, la recomandarile tale.
o seara placuta in continuare!
Buna Alina,
Alege Skin Balancing SPF 15, sa nu risti blocarea porilor cu titanium dioxide si zinc oxide continute de SPF-ul 30 Hand Cream.
Multumesc pt raspuns! Dar nu este prea mic spf ul din skin balancing? Cred ca pana la urma o sa-mi iau moisture boost spf 30, daca este mai ok ca formula. Dar care este diferenta majora dintre aceasta si cea pe care o folosesc acum, Extra Care Moisturising Sunscreen spf 30 with antioxidants?
Buna Alina,
Pentru toamna/iarna nu e prea mic SPF-ul. Moisture Boost nu este potrivit pentru un ten cu problemele despre care mi-ai povestit mai sus.
Buna din nou! Scuza-ma daca sunt prea insistenta, dar am incredere in sfaturile tale:)! M-am tot gandit si totusi as vrea sa-mi cumpar o crema cu spf 30 de la PC, pe care sa o pot folosi si la vara, pentru ca daca o iau pe cea cu spf 15 o sa o folosesc cateva luni, apoi la vara o sa o schimb si o sa o uit aruncata printr-un sertar pana o sa expire. Care dintre cremele cu spf mai mare ar fi benefica pentru mine? Daca e ok, as dori sa-mi trimiti si un mail cu preturile si promotiile la produsele PC!
Iti multumesc!
Buna Alina,
Produsul cu SPF 15 iti are o cantitate de 60 ml, iti va ajunge pana in aprilie (inclusiv). Cantitatea de SPF aplicata pe ten este cam cat o migdala.
Poti alege si SPF 30, are 50 ml. Iti trimit acum preturile pe mail.
Buna Corina,
As dori sa comand si eu BHA 2% de la Paulas Choice, si te-as ruga daca mi-ai putea recomanda o crema buna cu SPF mare pe care sa o folosesc in paralel. Mentionez ca am 27 de ani, ten mixt spre gras, si ma confrunt cu pori dilatati, puncte negre si ocazional acnee, si totodata nu am rezistenta f buna la soare (ultima crema folosita a fost una de la L’Oreal cu SPF 50 🙂 ). Multumesc frumos!
Buna Lore,
Pe site vei gasi multe analize ale produselor solare disponibile in Romania. Eu ti-as recomanda Paula’s Choice Extra Care Non Greasy SPF 45.
Buna Corina,
Am de gand sa merg la un tratament de extragere a punctelor negre. Nu sunt hotarata daca sa o fac la o cosmeticiana sau la un cabinet dermatologic. Crezi ca are importanta?
Pana la urma, care este modul de extragere cel mai putin nociv? Am citit ca „aburirea” nu e foarte ok pentru ca supune tenul la temperaturi extreme si il agreseaza, iar extragerea cu degetele nu e binevenita, zona agresata fiind destul de mare.
Consideri ca extragerea punctelor negre este ok sa se faca cu un extractor de comedoane de acela metalic?
Ti s-ar parea deplasat daca i-as cere dermatologului ca inainte de tratament sa-mi detalizeze procesul pe care il foloseste? pentru a ma asigura ca foloseste procedeul cel mai putin invaziv.
Iti multumesc pentru sfaturi!
Buna Cristina,
Nu conteaza cine iti face extractia, conteaza sa fie priceput/a. Nu mi se pare deloc deplasat sa ceri respectivei persoane sa iti detalieze procesul extractiilor.
Da, aburul nu e ok, mai ales daca ai ten sensibil, usor iritabil sau acnee, rozacee. Exista si aparate cosmetice cu vacuum care extrag punctele negre si acel dispozitiv metalic, din pacate nici unul din ele nu are putere de extractie. Nici extragerea comedoanelor cu degetele nu e cel mai placut mod, dar o persoana priceputa poate sa extraga fara sa lezeze tesutul, cu conditia sa stai la aburi cel putin 5 minute inainte de extractii.
Indepartarea acestor comedoane, in orice mod ai alege, nu este placuta.
Buna Corina,
Am citit blogul tau la recomandarea unei prietene care stie cat ma chinui sa scap de problemele cu tenul meu. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa introduc exfoliantii chimici in rutina tenului meu, poate ma ajuti cu niste sfaturi. Am punte albe pe toata fata in speciale pe obraji si barbie, sunt foarte inestetice si nu stiu cum sa scap de ele. In zona maxilarului am cosuri mari sub piele. Am tenul mixt, as vrea tare mult sa am o piele sanatoasa si stralucitoare pe care sa nu o mai ascund cu machiaj.
Multumesc!
Buna Laura,
Citeste articolele despre exfolianti. Pentru puncte albe ai nevoie de AHA, concentratii 8-10%.
Buna!Pe obraji…langa nas am niste ”gaurele” si arata asa de urat!Cred ca sunt pori dilatati.Am incercat sa ma spal cu apa rece cica inchide porii dar nu am avut nici un efect,erau parca putin mai mici dar atat!imi poti recomanda ceva natural sau de la Avon?Si cum scap de punctele acelea de grasime de pe frunte si barbie?
Buna Adina,
Apa rece nu inchide porii. Daca sunt pori dilatati urmeaza sfaturile de mai sus. Nimic natural nu inchide porii si nici de la Avon.
Pentru puntele albe gasesti sfaturi tot in articolul de mai sus.
Buna! Folosesc de aprox. o luna exfoliant BHA 2 % de la PC si inca tenul nu s-a curatat, in sensul ca porii sunt tot incarcati si punctele negre sunt tot acolo. As dori sa intreb in cat timp se curata fata prin folosirea exfoliantului BHA 2%? sau ar trebui sa incerc alta concentratie?
Cris,
Nu stiu ce varianta de BHA ai, lichid, lotiune sau gel. Cea mai potenta este varianta lichida. O poti aplica si de doua ori pe zi. Sper ca nu o limpezesti de pe ten.
In mod normal dupa 2-3 saptamani ar trebui sa ai rezultate vizibile, rezultatele dureaza mult mai mult timp in cazul punctelor negre care sunt pe ten de multi ani sau in cazul punctelor negre extrem de mari si inchistate.
Buna!imi poti recomanda te rog un fond de ten bun care sa aibe o acoperite mare, avand in vede ca am tenul foarte gras,puncte negre cat cuprinde si destul de acneic?acum folosesc un fond de ten de la pharmaceris f spf 20(pt ten gras) insa la numai 2 ore dupa aplicarea fondului de ten pielea imi este excesiv de uleioasa,nu stiu ce sa mai fac cu tenu’ asta,am fost si la dermatolog si mi-am rezolvat cat de cat problema cu acnea insa tenul imi este la fel de gras. Multumesc!Numai bine!
Lavinia,
In loc sa incerci sa acoperi problemele ar trebui sa le tratezi, exista solutii pentru punctele negre si acnee.
Ca fond de ten incearca Revlon Color Stay pentru ten uscat (da, am scris corect, cel pentru ten uscat e mai matifiant). Oricum nu exista fonduri de ten care sa aiba efect asupra cantitatii de sebum secretate de glandele sebacee, fondul de ten are doar potential de a absorbi excesul de sebum. In functie de cantitatea de sebum secretata de glandele sebacee, un fond de ten poate fi matifiant pentru X ore. Atentie la ce iti aplici pe ten, influenteaza cantitatea de sebum.
Buna Corina,
Vreau sa te felicitit pentru aparitia de azi la emisiunea Draga mea prietena. Sper sa avem ocazia de a te revedea cat mai curand. O zi buna!
Salut Corina! Te deranjez iar cu intrebari, cred ca acesta e locul potrivit sa le pun. Care este rutina zilnica inainte si dupa extractie de puncte albe si negre? Am avut foarte multe puncte albe si mi-am facut curaj si dupa aproape 10 luni (~5 sedinte) de scoatere a acestor folosind acul, aproape ca au disparut. Parca tenul meu s-a luminat si sunt foarte multumita pentru ca doamna doctor mi le-a scos in timp, usor, fara sa agreseze tenul si nici urme nu mi-a ramas. Folosesc in continuare PC AHA 5% pentru ca e singurul pe care il suport de aproape 2 ani de zile, daca maresc concentratia, ma irit desi folosesc fara probleme BHA 9% si acum si BHA 4%. Intrebarile mele sunt legate de rutina de dinainte si dupa extractii:
1. este bine sa folosesc exfolianti inainte si dupa extractie? Mai ales dupa…la cat timp? o zi? doua? Pun intrebarea aceasta pentru ca dupa o zi, raman mici semne rosii de la ac, cum s-a spart varful cosului. Ele dispar in maxim 3 zile, dar nu stiu daca in acest timp e bine sa folosesc exfolianti.
2. eu am ales sa folosesc tonerul tratament redness relief exact dupa extractie, este singurul pe care il suport, m-am inteles enorm de bine. Ar trebui sa pun si o crema hidratanta?
3. offtopic, legat de dermasweep, stiu ca ai scris despre microdermoabraziune, dar nu ai mentionat daca este bine sa folosim exfolianti inainte si dupa si la cat timp.
4. BHA dupa extractia de puncte negre va irita mai mult zona nasului? Sau ii face bine?
Multumesc si felicitari pentru blog. Arata bine atat pe desktop cat si pe mobil. O zi frumoasa, Anca
Anca,
1. Poti aplica dupa 24 de ore de la extractii.
2. E ok doar Redness Relief, important este sa aplici SPF daca afara este lumina.
3. Exfolianti nu se folosesc 2 saptamani inainte si dupa microdermo sau dermasweep, insa cel mai bine este sa intrebi esteticianul care iti va recomanda aceste proceduri.
4. Nu va irita zona respectiva, dimpotriva, are efecte anti inflamatorii. Nu aplica concentratii mai mari de 2% dupa tratamente.
Bună ziua sau seara! E destul de jenant, dar trebuie să recunosc că am o problemă destul de mare cu punctele negre de pe nas. Folosesc exfoliantul Skin Perfecting 2% BHA Lotion, protecţia solară Skin Balancing Ultra-Sheer Daily Defense SPF 30 with Antioxidants şi crema hidratantă RESIST Barrier Repair Moisturizer with Retinol. Iar cleanser-ul îl am pe cel cu aloe vera de la the body shop. Dimineaţa mă curăţ cu cleanser şi apoi aplic protecţia solară. Seara mă curăţ cu cleanser-ul şi aplic exfoliantul, după vreo 30 de minute aplic crema hidratantă. Mă înroşesc după ce aplic exfoliantul. La început ustura destul de mult, dar cu timpul cred că s-a obişnuit pielea. Aşa că îl aplic numai seara.
Mi-am schimbat aşa rutina de vreo 3 luni. Oare greşesc cu ceva? Nu ştiu ce să mai fac..
Vă mulţumesc mult că v-aţi luat din timp să îmi citiţi comentariu. Şi pe celelalte. Îmi imaginez că e destul de greu să răspundeţi fiecăruia -.-
Lina,
Problema cred ca este RESIST Barrier Repair, contine unt de shea, iar unele persoane au observat aparitia punctelor negre in urma aplicarii untului de shea pe zone cu exces de sebum (cum e zona T).
Spune-mi te rog, cum arata tenul tau inainte de rutina de mai sus si mai ales care era rutina ta?
Vă mulţumesc pentru răspuns! Uh, înainte de rutina pe care o am acum era muuult mai rău tenul. Aveam puncte negre şi coşuri mai multe, peste tot. Foloseam produse de la Oriflame sau Avon şi îmi aduc aminte că măştile de casă mă ajutau mai mult la coşuri, dar deloc la puncte negre. Am încercat să fac saună facială, dar după vreo 2 zile iar îmi apăreau.
Lina,
Sa nu faci sauna faciala, nu e ok pentru ten.
bună Corina. Am citit articolul şi comentariile şi vreau să te întreb: înainte de extragerea punctelor negre(acasă) stăm la abur 5-10 minute, iar după, putem aplica brevoxyl? Nu e prea agresiv?Sau differin? eu de obicei puneam baneocin pudră, dar mă alegeam cu câteva puncte infectate.Mulţumesc.
Mary,
Dupa extragerea punctelor negre nu se aplica Brevoxyl. Si nici Differin. In cazul in care dupa extractie porii se inflameaza si rezulta papule sau pustule inseamna ca nu se extrag corect, tesutul este lezat si apare un mic focar de infectie. Ideal este sa folosesti exfolianti BHA dupa extractie (daca neaparat trebuie sa iti faci extractie) si sa ai masuri de igiena foarte bune atunci cand faci extractia (unghii foarte scurte, maini curate, se apasa cu buricul degetului nu cu unghia, degetele trebuiesc invelite in servetele, etc), plus mare atentie la cum extragi (cat de tare apesi, cat de mult insisti pe o anumita zona, etc).
BUNA ZIUA!AM SI EU O INTREBARE CUM POT SA SCAP DE SEMNELE DE PE FATA CARE MI AU RAMAS DUPA CE MI AM STRANS COSURILE SI CHIAR M AM TAIAT CU UNGHIILE!AU RAMAS CA NISTE PETE MARONII!IN MOMENTUL DE FATA IMI FAC MASTII CU ULEI DE MASLINE SI OU,MASCA CU ARGILA SI PT HIDRATAREA TENULUI FOLOSESC ULEI DE BEBELUS!CE SFATURI IMI PUTETI DA CA SA POT SCAPA DE PETELE MARONII DE PE FATA SI CA SA PREVIN APARITIA COSURIOLOR!VA MULTUMESC FUMOS ANTICIPAT!
Sandy,
Citeste acest articol: https://pasagera.ro/solutii-pentru-cicatricile-post-acneice.html
Spune-mi te rog ce tip de ten ai si iti voi construi o rutina de ingrijire zilnica.
Buna..am 14ani si folosesc fond ee ten (seventeen mat plus) si ma spal pe fata dimineata cu un gel pt tengras de la ivatherme si mai am de la garnier anti-punte nere si piele grasa. Ma spal cu unu dimineata iar seara cu celalalt. Am tenu gras…si pucte negre pe frunte si cateva in obraji.Le.am scos la cosmetica , dar mi.au aparut din nou..am urmat si tratamente de la dermatologi..dar degeaba.Sunt disperata..de 4 ani le am..te rog sa ma ajuti
Lee,
Roaga un adult sa se uite pe site-ul http://www.paulaschoice.ro si sa alegeti impreuna un produs cu acid salicilic (BHA) si un produs cu protectie solara (SPF), dupa ce cititi detaliile produselor.
Poti incerca Skin Perfecting BHA 2% Gel si Skin Balancing SPF 30.
Am citit cateva din articolele tale si e clar ca oferi informatii si raspunsuri documentate, ceea ce apreciez foarte mult. Daca nu as locui in celalalt capat al Romaniei, iti spun sincer, as veni si maine la cabinetul tau.
Stiu ca probabil sunt sute de comentarii printre al meu, dar as avea nevoie de un sfat acum. Mai exact ce reactii pot fi la BHA daca nu am mai folosit pana acum? Am citit articolul despre exfolianti, dar in afara de descuamari si iritatii eu am mai citit si despre ‘purging’. Imi doresc tare mult sa am un ten normal, dar mi-e teama sa folosesc BHA din cauza ca am porii destul de blocati. Ma gandesc ca acest BHA va scoate toate impuritatile tenului la suprafata si voi avea fata foarte inflamata si nu cred ca as mai suporta psihic inca un episod de genul..
In momentul de fata am 22 de ani, un ten gras, acneic (sincer, acneea s-a mai ameliorat datorita benzoilului de peroxid, dar nu are efect si asupra punctelor albe), pete post-acneice, cicatrici, puncte negre pe nas, iar pe obraji, barbie si frunte ..puncte albe! Aceste puncte albe le am de cand ma stiu, numai ca acum s-au agravat, de cand am inceput sa am si acnee, pentru ca se mai inflameaza ocazional si se transforma oarecum in cosuri.
Ce as putea face pentru a evita acest ‘purging’ ? ar fi mai bine daca as scoate punctele negre si albe la un medic inainte de a folosi BHA?
Stiu ca ai scris in articol ca nu e neaparat necersar si ca exfoliantii vor exfolia incet si sigur. Tu aveai acnee cand ai inceput sa folosesti BHA sau intai ti-ai curatat tenul si apoi ai inceput sa-l folosesti?
Si.. o ultima intrebare: daca AHA e recomandat pt puncte albe, e potrivit sa-l folosesc pe un tren gras? voi avea aceleasi rezultate ca si cand as folosi un BHA?
Faci o treaba excelenta, esti un om minunat!
O zi faina!
Flori,
BHA-ul nu are efect de ‘purging’ decat foarte rar, de obicei daca nu este introdus corect in rutina. Incepe cu concentratii mai mici, aplicari de 2-4 ori pe saptamana si va fi ok.
Ideal ar fi sa mergi la cosmeticiana pentru un tratament cu extractii pentru ca acele puncte albe sunt rareori indepartate cu exfoliantul. Exfoliantul poate insa sa previna aparitia lor, daca este folosit constant.
BHA-ul a facut parte din rutina mea de ingrijire cand aveam acnee, iar inainte sa folosesc BHA, retinol si antibacterian faceam foarte des tratamente faciale (vei gasi articole cu experienta mea, pe blog).
Poti sa folosesti AHA pe tenul gras, dar vei avea rezultate si cu BHA, fara AHA. Incearca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/clear-anti-blemish/clear-regular-strength-anti-redness-exfoliating-solution-with-2-salicylic-acid-74.html, e o alegere buna pentru inceput. Nu uita, protectia solara este obligatorie, se aplica in fiecare dimineata, indiferent de anotimp.
Iti multumesc din sulfet pentru raspuns! Te tin la curent cu experienta viitoare si fac tot posibilul sa ajung la Bucuresti cand vei veni acum.
Te imbratisez cu drag.
Buna ! Abia acum am descoperit pagina ta care mi s-a părut f utila. As dori si eu o mică consiliere din partea ta. Tenul meu este gras si cu porii f dilatați in special pe zona nasului, frunții si ușor pe barbie. Ma demachiez de 2 ori pe zi dimineața si seara. Ca produse folosesc spuma microbiotica pt ten gras de la Guinot, apoi apa aromatica de rozmarin astringenta si revigoranta pt ten mixt si gras de la L’ Erbolario si termin cu o crema de fata antirid tonifiantă cu coaja de portocala si extract de Lucerna tot de la L’Erboralio. Mai aplic 1-2 ori/sapt măști făcute acasă pe baza de argila.
Undeva greșesc sau poate nu este suficient. Am citit pe pagina ta despre produsele Paula’s Choise cu efect de exfoliant chimic. Mi-ai trezit curiozitatea in privința lor. Daca nu iti cer prea mult ai putea sa imi recomanzi o schema de îngrijire cu aceste produse potrivita pt tenul meu. Menționez ca am 35 de ani.
Ti-as fi cerut o consultație dar cum eu sunt din Târgoviște, iar u profesezi in Timișoara …..dar aștept cu nerăbdare un seminar la noi in oraș.
Adriana,
Da, sigur ca gresesti, in mai multe privinte. In primul rand produsele folosite de tine contin foarte multi iritanti!!!
Mai mult decat atat, nu folosesti protectie solara, iar soarele exacerbeaza porii dilatati si punctele negre.
Scrie te rog mail la info@paulaschoice.ro si vei primi o propunere de rutina de ingrijire.
Bună!
Dacă am tenul mixt și folosesc masca cu argilă ( care da senzația ca strânge fata) în zonă T-ului nu „provoc” glandele sebacee să producă mai mult sebum?
Alexandra,
Aplica argila doar pe zona pe care ai exces de sebum, cu rolul de absorbant de sebum. Indeparteaza dupa 5 minute.
Mulțumesc pentru răspuns, eu aplicăm masca cu argilă pe toată față și o lăsam cam o jumătate de ore.
Buna. Fac un tratament cu roaccutane si imi tot apar puncte albe in zona obrajilor. Avand in vedere ca nu pot folosi momentan exfolianti, cum as putea trata problema? Multumesc, o zi buna!
Larisa,
Nu poti actiona chimic si nici mecanic asupra punctelor negre in timpul tratamentului cu Roaccutane. Asigura-te ca produsele pe care le folosesti nu iti blocheaza porii. Prin tratamentul cu Roaccutane nu se previne aparitia punctelor albe sau negre, este posibil sa apara in continuare, atata timp cat nu gasesti cauza problemei.
Buna,
Ajuta-ma te rog cu un tratament de rutina pentru acnee chistica, pori dilatati si f multe puncte negre.
Ceea ce am selectat eu ar fi urmatoarele: Resist Daily Pore-Refining Treatment 2% BHA sau Clear Regular Strength Anti-Redness Exfoliating Solution 2% Salicylic Acid – care iil recomanzi? pentru curatare ma gandeam la Calm Redness Relief Cleanser – Normal to Dry Skin. pentru hidratare Hydralight Moisture-Infusing Lotion. ce anume ar trebui sa mai folosesc?
Multumesc,
este cazul sa aplic si retinol sau aha? ajuta-ma te rog cu o schema bazata pe produsele PC pentru ca fata mea arata devastator. tenul meu este mixt, acneic dar si sensibil.multumesc
Ioana,
Te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro si cere recomandare de rutina zilnica.
Bună,sunt Monika si am probleme cu tenul. Inainte aveam coșuri si dermatologul mi-a recomandat zinerit diane35 si retinA ( nu mă avertizat sa ma feresc de soare si m-am ales cu pete) ,si sincer nu mă ajutat. Acum folosesc pentru demachiere ulei de cocos apa termala si nidoflor si nu mai am probleme decât cu punctele albe si negre mentionez ca săptămânal imi exfoliez tenul cu bicarbonat si miere dar mai mult mă irit iar mai nou mia apărut și dermatită periorala. Asi dori un sfat.
Mulțumesc
Monica,
Citeste te rog: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html, https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html si toate celelalte articole din categoria acnee.
Bună Corina am foarte multe puncte negre si folosesc o crema hidratanta doar dimineata (Crealine de la bioderma si cred că conține emoloenti ) Dar totusi folosesc adapalene infiecare seara vreau să te întreb dacă e o problemă că nu folosesc crema hidratanta dimineata doar pe zonele uscate si crema solară peste tot ? Trebuie neapărat ceva hidratant în zonele unde este foarte mult exces de sebum ?
Denisa,
Te rog citeste articolele despre tenul gras si mixt. In mod normal ai nevoie de o extra hidratare dimineata doar pe zonele uscate de piele.
Buna ziua!am rozacee eritemato talangiectazica dar in jurul nasului si pe frunte am pori foarte dilatati.Imi puteti recomanda o rutina de îngrijire?va multumesc!!
Ramona,
Sigur, scrie mail la info@paulaschoice.ro si ti se va raspunde in cel mai scurt timp. Intre timp citeste te rog articolele despre rozacee de pe blog. Multa sanatate!
Buna draga Pasagera!
Am tot citit de-a lungul timpului despre cauzele porilor dilatati, eu ma confrunt cu aceasa problema, desi nu am tenul gras, culmea!In trecut il aveam chiar uscat iar din cauza faptului ca am folosit creme emoliente, (expl; Apidermin) si nu l-am ingijit ca la carte se pare ca in zona T am inceput sa am un exces de sebum, insa partea cu porii dilatati este cea de pe pometi 🙁 Eu doresc sa merg la o cosmeticiana pentru o curatare si un tratament ca la carte, iar pe tine te rog sa imi recomanzi o crema (cu vit A si antioxidanti) si o lotiune tonica, deoarece nu ma pricep si probabil as face o alegere gresita.
PS: folosesc fond de ten de cateva ori pe an, zilnic folosesc crema de fata si peste aplic perle bronzate(pe intreaga fata).
Multumesc foarte mult!
Laura,
Pentru a avea rezultate bune pe porii dilatati trebuie sa folosesti un acid exfoliant care sa iti mentina porii curati, tratamentele curata tenul doar pe moment, insa porii se incarca in 2-3 saptamani din cauza acumularii excesive de celule moarte. Mai mult, protectia solara este un produs fara de care nici nu poti folosi exfoliantii si nici nu poti opri distrugerea celulara cauzata de radicalii liberi, distrugere care genereaza pe piele riduri, lipsa fermitatii, pori dilatati etc.
Te rog citeste aceste articole: https://pasagera.ro/protectie-solara-si-produse-cu-spf.html si https://pasagera.ro/totul-despre-exfolierea-pielii-indepartarea-celulelor-moarte.html. Produsele despre care ma intrebi ar putea fi acestea: Paula’s Choice Resist Intensive Wrinkle Repair (este un ser cu retinol si antioxidanti, http://www.paulaschoice.ro/game-paulas-choice/resist-tratamente/resist-intensive-wrinkle-repair-retinol-serum.html) si Resist Weightless Toner (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/toners/resist-weightless-advanced-repairing-toner.html).
Buna . Te rog lamureste ma si pe mine . Am fost ieri la dermatolog si mi a spus ca am tenul gras (eu crezand ca il am uscat). Am puncte albe si negre si in general il simt uscat . Simt ca ma strange pielea..mai ales dupa ce ma spal pe fata . Eu citisem la tine pe blog ca punctele albe sunt specifice tenului uscat , dar acolo mi s a spus ca de fapt sunt caracteristice tenului gras . Deci nu mai inteleg nimic . Plus ca eu nu am sebum mai deloc pe fata , i am zis si asta , dar..
Alexandra,
Daca nu exista sebum pe suprafata pielii nu ai ten gras, insa punctele negre apar in general pe zonele cu exces de sebum. Insa daca ai sebum pe zona T, chiar si foarte putin, iar restul fetei este uscata, tenul tau este mixt, mai precis o combinatie intre ten gras si ten uscat. In acelasi timp tenul tau poate sa fie deshidratat, chiar daca exista sebum pe anumite zone.
Trebuie sa abordezi fiecare zona a pielii in functie de tipul de ten – acolo unde apar puncte negre probabil este si sebum si ai nevoie de produse cu textura mai lejera si de acid salicilic, iar acolo unde apar puncte albe si probabil pielea este mai uscata ai nevoie de acid glicolic si produse potrivite tenului normal/uscat.
Pentru toata fata ai nevoie de ingrediente care sa hidrateze in profunzime (atentie, aceste ingrediente sunt reparatoare, nu sunt emolienti care au textura grasa) pentru a scapa de deshidratarea pe care o simti. Eu folosesc aceste doua produse impreuna, cu ajutorul lor tenul meu nu mai prezinta semne de deshidratare: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/toners/resist-advanced-replenishing-toner-skin-remodeling-complex.html si http://www.paulaschoice.ro/skin-care/produse-concentrate/resist-hyaluronic-acid-booster.html.
Buna ziua!
Imi puteti spune,va rog,daca pot folosi Aha 1% avand cuperoza?Dar differin?
Niciodata nu am stiut ce tip de ten am si prin urmare am folosit cu siguranta produse care nu se adresau tipul meu de ten.
Nebeneficiind de hidratare,am crezut ca tenul meu este uscat,iarna se exfolia.
Ce tip de ten credeti ca am avand particularitatile urmatoare:puncte negre pe nas,puncte albe si pori mariti pe obraz (langa nas) si aspect de coaja de portocala deasupra colturilor gurii,congestionat,rozacee. (vinisoare rosii vizibile).
E vreo problema daca imi aplic pe ten masti cu avocado si miere?Dar ulei de jojoba?
Obisnuiesc sa-mi sterg tenul cu ceai de musetel si ceai verde.Dupa curatarea tenului simt nevoie de putina hidratare,ceva lejer,nu f greoi,uleios.
Multumesc din suflet!
Reina,
Te rog citeste 2-3 saptamani articole pe blog, vei gasi raspunsuri la toate intrebarile tale. Foloseste functia de cautare cu incredere. Poti citi pentru a raspunde la intrebarile tale: https://pasagera.ro/tu-ce-tip-de-ten-ai.html, https://pasagera.ro/totul-despre-curatarea-tenului-si-produsele-destinate-curatarii-tenului.html, https://pasagera.ro/cum-se-realizeaza-hidratarea-pielii.html.
La intrebarea despre avocado ti-am raspuns tot cu un link in comentariul anterior.
Tenul tau nu se exfoliaza iarna ci se descuameaza, citeste te rog despre descuamare aici: https://pasagera.ro/diferenta-dintre-exfolierea-pielii-si-descuamarea-pielii.html. Un toner pentru ten uscat (http://www.paulaschoice.ro/resist-advanced-replenishing-toner-skin-remodeling-complex.html) impreuna cu acidul hialuronic (http://www.paulaschoice.ro/produse-concentrate/resist-hyaluronic-acid-booster.html) este de ajutor pentru restabilirea nivelului optim de hidratare, ca parte dintr-o rutina care contine si un exfoliant ales in functie de tipul tau de ten, protectie solara, crema hidratanta, curatare etc.
AHA 1% nu exista, probabil intrebi despre BHA 1%, da il poti folosi, chiar e indicat BHA-ul fiind un bun anti inflamator. Differin poti incerca, dar este posibil sa nu il tolerezi – atentie mare la ingrediente foarte puternice, mai ales ca tenul tau este deja deshidratat si ai rozacee.
Capilarele sparte nu se estompeaza cu produse cosmetice, eu banuiesc ca ai ten mixt (exces de sebum pe nas sau zona T), foarte deshidratat. Banuiesc ca in trecut tenul tau a fost mai gras decat este acum.
Buna seara!E in regula sa aplic pe ten masti cu avocado si apoi ulei de jojoba?
Reina,
Citeste te rog: https://pasagera.ro/produsele-cosmetice-sunt-bani-aruncati-in-vant.html, https://pasagera.ro/uleiuri-de-baza-uz-cosmetic.html.
Am cativa pori (foarte) dilatati pe fata, aproape ca niste gauri lasate de piercinguri. Chiar azi am descoperit unul nou si ma alarmeaza, sunt foarte inestetici. Cred ca e vina mea, pentru ca sunt zonele in care ‘intervin’ si extrag eu constant. Mi se parea la inceput doar o intamplare. Regret acum ca mi-am facut singura asta, mai ales ca pe internet gasesc doar ca nu ar exista solutie. Parca nu imi vine sa cred, cu toate procedurile, sa nu se gaseasca ceva si pentru asta (o micro taietura care sa se cicatrizeze peste, de ex?? Orice… ).
Asadar, imi poti oferi vreo sugestie in acest sens? Macar unul dintre ei sa rezolv, si tot sunt multumita. BHA mi-a provocat cea mai urata acnee, si am persistat, adica nu era doar acomodare. AHA folosesc zilnic. Astept raspunsul tau. Multumesc mult!
Oti, din pacate nu exista prea multe solutii. Citeste te rog acest articol: https://pasagera.ro/pete-post-acnee-prevenire-si-tratament.html
Ai zis ca punctele albe sunt specifice tenului uscat.
Eu am puncte albe(comedoane) de foarte multi ani și tenul meu este gras, uneori mixt.
Da, punctele albe sunt specifice tenului uscat, insa si pe tenul gras pot aparea puncte albe. La fel cum si pe tenul uscat pot aparea puncte negre – mai rar, ce-i drept.