Soluţii pentru pete – Laserul şi tratamentele cu lumină (IPL)

Zonele hiper pigmentate  profunde nu răspund prea bine la aplicarea locală de produse depigmentante sau inhibitoare de melanină. Procedurile care îndepărtează primul strat de piele cum ar fi peelingurile chimice sau nitrogenul lichid pot fi de ajutor, dar recidiva petelor este posibilă în multe cazuri, mai ales dacă ulterior peelingurilor nu se respectă o rutină corectă de îngrijire a pielii.

Ca rezultat al celor de mai sus, aparatele cu lumină intens pulsată (IPL) şi cu laser au devenit mult mai populare decât alte proceduri. Tratamentele cu IPL şi laser, deşi sunt eficiente în îndepărtarea petelor, sunt proceduri costisitoare şi pot fi uneori problematice, mai ales când nu sunt executate corect (medic nepriceput, pacientul nu respectă paşii post tratament, etc). Bineînţeles şi în aceste cazuri, dacă nu vă protejaţi în fiecare zi din an cu produse cu SPF petele vor recidiva.

Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radion) este o rază de energie de mare intensitate. Această sursă de lumină este absorbită de apă, hemoglobină şi melanina din piele. Această absorbţie duce la distrugerea melaninei şi previne producerea ei în exces. Adâncimea la care pătrunde laserul în piele şi cantitatea de melanină care se distruge este dată de lungimea de undă a laserului folosit.

Bazat pe absorbţia spectrului melaninei, cele mai potrivite lasere pentru tratarea petelor  sunt: Q-switched ruby – laserul cu rubin (694 nm) şi Q-switched Nd:Yag (1064 nm).
Înainte de a recurge la o procedură cu laserul vă recomand să discutaţi toate motivele pro şi contra cu medicul vostru. Efectele adverse ale tratamentului cu laser pot fi: roşirea excesivă a pielii, umflarea uşoară a zonei tratate, discomfort, hiper pigmentare post operatorie.

Laserul fracţionat (Fractional Photothermolysis) denumit şi Fraxel este o tehnologie relativ nouă din categoria laserului. Fraxelul funcţionează prin acţiunea termică asupra unor microzone ale epidermei şi dermei. Această tehnologie aduce o mare îmbunătăţire asupra zonelor hiper pigmentate şi asupra cicatricilor şi este preferată în ultimul timp de tot mai mulţi dermatologi.
Nu faceţi un tratament cu laser fără  un test prealabil pe o zonă mică!

Lumina intens pulsată (IPL) este o rază de lumină de intensitate mare cu o undă între 515 şi 1200 nm, care poate distruge melanina.

Bibliografie
Journal of the American Academy of Dermatology
Laser in Surgery and Medicine
Dermatologic Surgery
Annals of Plastic Surgery
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery
Journal of Cosmetic Dermatology
Cosmetic Dermatology

77 comentarii

Scrie un comentariu


Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.