Îngrijirea tenului cu dermatită seboreică
Ce este dermatita seboreică?
Dermatită seboreică este o afecțiune inflamatorie cronică, prezentă pe piele la orice vârstă, cu rată foarte mare de recidivă. Există medici care susțin că dermatita seboreică se poate trata, dar nu se poate vindeca definitiv.
Dermatita seboreică este prezentă pe zonele unde numărul glandelor sebacee este mare, iar sebumul secretat pe piele este vâscos și nu fluid. Nu este contagioasă și nu are legătură cu igiena personală. Ca orice afecțiune inflamatorie, este agravată de orice iritant aplicat pe piele (în special alcool).
Perioadele în care dermatita este exacerbată alternează cu perioade în care pielea este în stare bună, fără manifestări grave ale dermatitei, iar aceste perioade alternează aparent fără o logică anume.
Cum se manifestă dermatita seboreică?
Pe ten, dermatita seboreică se manifestă pe zona intersprâncenoasă, pe sprâncene, pe lateralele nasului, prin prurit (mâncărimi), roșeată, scuame și exces de sebum. De asemenea dermatita seboreică se manifestă și în spatele urechilor și în urechi. Scuamele sunt cele mai frecvente în cazurile de dermatită, prezente pe sprâncene (arată ca mătreața), pe lateralele nasului și în urechi.
Ce anume cauzează dermatita seboreică?
Există foarte multe teorii, dar nu există nici un studiu care să arate că un anume element declanșează și menține dermatita pe piele. Mai ales în cazul bebelușilor este foarte greu de determinat cauza dermatitei. Din acest motiv este destul de greu de vindecat această afecțiune (dar nu imposibil).
Unele teorii spun că dermatita poate fi cauzată de: sistem imunitar scăzut, lipsa zincului, proasta îngrijire a pielii, alte afecțiuni cutanate (demodicoza), oboseală cronică, surmenaj, stres. Altele spun că alimentele acre și/sau fermentate duc la apariția și/sau agravarea acestei afecțiuni. (Cunosc cel puțin o persoană care are manifestări de dermatită doar când consumă acest tip de alimente acre și/sau fermentate, cum ar fi: murături, cașcaval, oțet, borș, etc).
Există și alte teorii care spun că deficitul de biotină, vitamina B6 și vitamina B2 ar putea fi cauza și că excesul de vitamina A poate fi cauza în cazul copiilor.
Mai mult decât atât, s-a observat în cazul multor persoane afectate, o prezență anormal de mare a ciupercii Malassezia (numită anterior Pityrosporum; această ciupercă trăiește în mod natural pe piele) pe zona afectată de dermatită, însă nu se știe dacă aceasta cauzează dermatita sau prezența ei pe piele în exces este doar favorizată de dermatita seboreică.
Faptul că pielea afectată de dermatită seboreica reacționează la anumite ingrediente anti fungice a dus la concluzia că dermatita este o afecțiune cauzată de o ciupercă, dar nu este confirmată până în prezent această teorie.
Care este tratamentul pentru dermatita seboreică?
Dacă este să ne luăm după ce anume scrie pe internet și ce anume spun medicii am putea crede că dermatita seboreică nu se tratează ci doar se ține sub control. Însă eu am avut dermatită seboreică pe ten, în stadi destul de avansat și de când am tratat-o și bineînțeles am menținut o rutină zilnică de îngrijre corectă, nu am avut nici măcar un episod de dermatită pe ten (au trecut 5 ani de atunci).
De altfel dermatita seboreică a fost prima afecțiune pe care mi-am tratat-o.
În primul rând, indiferent dacă identificăm sau nu cauza afecțiunii, este important să abordăm problema corect, eliminând toate elementele care agravează dermatita și anume:
- Alimentația incorectă – Alegeți o alimentație sănătoasă, fără junk food, fără mâncăruri grase, fără sucuri acidulate
- Alimentația acidă – Alegeți o alimentație bazică, fără alimente acre și fermentate. Lămâia este singurul aliment acru care în organism devine alcalin.
- Excesul de sebum – Folosiți doar produse cosmetice non grase, fără iritanți (aceștia irită pielea și duc la exces de sebum). Folosiți șervețele absorbante de sebum în timpul zilei, de oricâte ori este necesar.
- Orice afecțiune cutanată cum ar fi acneea, demodicoza.
În al doilea rând trebuie să ne folosim de elementele care știm că au efecte benefice asupra dermatitei seboreice:
- Ingrediente anti inflamatoare – Pentru că dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie, orice ingredient anti inflamator și anti iritant cu aplicare locală va ameliora aspectul iritat și inflamat al pielii. În articolul despre ten iritat am propus o rețetă foarte eficientă anti iritantă, dar există multe alte variante de astfel de ingrediente.
- Exfoliantul chimic de tip BHA – Acidul salicilic (beta hydroxy acid) este puternic anti inflamator (la fel și acidul acetilsalicilic – aspirina), iar proprietățile de îndepărtare a excesului de sebum și de celule moarte de la suprafața pielii ale acidului salicilic sunt ideale pentru o afecțiune inflamatorie, bazată pe exces de sebum și scuame
- Retinoizi – Retinoizii cosmetici și medicamentoși spun celulelor pielii să se comporte cât mai normal și să nu se lase afectate, de aceea un retinoid poate menține pielea într-o stare de sănătate excelentă, împiedicând apariția simptomelor dermatitei seboreice (și nu numai)
- Ingrediente antifungice – O dată ce dermatita este prezentă pe piele adăugarea unui ingredient antifungic în rutina zilnică este ideal. Se pot încerca mai multe variante din acest tip de ingrediente. Sfatul meu ar fi să nu aplicați antifungice atunci când simptomele dermatitei seboreice nu sunt prezente pe piele.
- Alte ingrediente – Există ingrediente cu aplicare locală pentru care au fost publicate studii independente, cu eficiență în ameliorarea sau chiar tratarea pe termen mai lung a dermatitei seboreice: Imunomodulatori (pimecrolimus, tacrolimus). Înainte de a aplica acest tip de ingrediente (bineînțeles doar la recomandarea medicului) cereți informații detaliate despre siguranța aplicării lor pe piele.
Ingredientele antifungice cu aplicare locală eficiente în tratarea dermatitei seboreice sunt: ketoconazole (din categoria agenți azole ketoconazole este cel mai cunoscut, dar eficiente sunt și alte ingrediente de acest tip, cum ar fi bifonazole sau itraconazole), ciclopirox, piroctone olamine, selenium sulfide, zinc pyrithione, sodium sulfacetamide, terbinafine și naftifine (ambele din categoria allylamine). Aceste ingrediente sunt efieciente și pentru tratarea dermatitei seboreicei de pe scalp și se regăsesc în șampoane.
Majoritatea acestor ingrediente se găsesc în medicamente cu aplicare locală, care nu necesită prescripție medicală. Farmacistele și medicii vă pot ajuta în acest sens. Există și produse cosmetice care conțin câteva din aceste ingrediente, de exemplu: Uriage D.S. Emulsion (piroctone olamine), La Roche Posay Kerium D.S (piroctone olamine), Bioderma D.S. Cream (piroctone olamine), Ducray Kelual D.S. (piroctone olamine), Blue Cap Cream (zinc pyrithione).
Există mulți medici care propun ca tratament diferiți cortizoni. Eu nu sunt de acord cu acest aspect pentru că deși aparent aspectul pielii este ameliorat foarte rapid, dermatita este tot acolo și în cel mai scurt timp simptomele revin, iar folosirea pe timp îndelungat a cortizonilor nu este indicată. Va rog citiți articolul Dermatita cortizonică.
În mod normal consider că dermatita seboreică nu are nevoie de tratamente speciale care necesită recomandarea medicului, decât în cazuri grave. Însă fiind vorba de o afecțiune cutanată este indicat să obțineți un diagnostic din partea unui medic. Pentru a nu confunda o afecțiune fungică cu dermatita seboreică este necesară o analiză de țesut.
Propunerea mea pentru rutina de îngrijire zilnică a tenului:
Dimineața: curățarea tenului, aplicarea ingredientului anti inflamator, aplicarea ingredientului antifungic, aplicarea protecției solare
Seara: curățarea tenului, aplicarea ingredientului anti inflamator, aplicare acid salicilic (de 4-5 ori pe săptămâna)/ aplicare retinoizi medicamentoși sau concentrație mare de retinozi cosmetici (1-2 ori pe săptămâna), hidratare.
Atenție la hidratarea tenului: nu folosiți creme grase doar pentru că observați scuame pe suprafața pielii. Cremele grase au tendința de a agrava dermatitele. Folosiți în schimb creme hidratante lejere, care au conținut mare de antioxidanți și ingrediente reparatoare.
Notă: Acest articol este informativ! Nu începeți un tratament medicamentos înainte de a vizita medicul dermatolog! Informațiile prezentate sunt obținute în urma interacțiunii cu persoane care au afecțiuni cutanate și în urma studierii jurnalelor medicale.
Buna Corina
Am dermatita seboreica pe barba si la baza nasului. Folosesc, de o saptamana, majoritatea produselor recomandate ( cu exceptia retinolului pe care sper sa il achizitionez in scurt timp) dar ce ma deranjeaza sunt scuamele si senzatia de strangere a pielii ce apare pe parcursul zilei. Roseata si inflamatia pielii incep sa se reduca. Cand inca nu stiam ca am dermatita, seara aplicam pe barba vaselina iar dimineata scuamele nu mai erau asa de uscate. Acum nu stiu daca e benefica pielii si imi e teama sa nu revina roseata. Oare as putea folosii ca ultim produs seara ( dupa exfoliere, antifungic si hidratare) La roche posay cicaplast mains?
Multumesc mult.
Anca,
Citeste te rog articolul despre scuame: https://pasagera.ro/diferenta-dintre-exfolierea-pielii-si-descuamarea-pielii.html. Vaselina nu este daunatoare pielii, insa pentru dermatita seboreica mai bine nu aplici doar vaselina. (cauta articol pe blog). Exfoliantul nu se aplica in acelasi timp cu anti fungicul si nu se aplica in fiecare seara. Poti sa incerci cu acel produs daca nu are iritanti si contine ingrediente reparatoare, acestea sunt cele necesare pentru a restaura bariera naturala a pielii.
…buna corina…sufar de dermatira seboreica…am vazut ca vaselina de la dm are in compozitie petrolatum si bht….o recomanzi?..mie imi face cat de cat bine..ms
Andrei,
Petrolatum este de fapt vaselina 🙂 citeste te rog pe blog despre acest ingredient. Nu este tratament pentru dermatita, te rog citeste si celelalte articole despre dermatita seboreica.
am pe fata, pe cap, sprancene, ma mananca f tare.. , am pe burta in jos… am peste tot ma manaca de mor, amandoua subrate exeme cu umflaturi inauntru, ma mananca si mainile coatele, bubite pe spate.. nu stiu ce sa fac…
Nelu,
Pentru situatia prezentata de tine iti recomand sa mergi urgent la medic. Este posibil sa nu fie vorba despre dermatita seboreica sau sa fie dermatita seboreica si o alta afectiune. Dermatita seboreica nu are ca simptome papule sau pustule (referitor la bubitele de pe spatele tau).
Bună Corina ce protecție solară recomanzi pentru ten cu dermita seboreica dar și acnee + gras ?
Denisa,
As incerca un SPF mineral colorat cum este acesta: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/resist-super-light-daily-wrinkle-defense-spf-30.html sau un SPF necolorat cum este acesta: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/calm-redness-relief-mineral-moisturizer-spf30-normal-to-oily-skin.html. In nici un caz SPF 50. Daca filtrele minerale vor bloca porii trebuie sa incerci mai multe variante de SPF 30 sintetic si sa observi cu atentie reactia pielii in zona unde ai dermatita. Pentru jurul ochilor neaparat SPF mineral.
Buna Corina
Am dermatita seboreica pe fata si de 3 luni folosesc toate produsele recomandate de la PC ( lotiune tonica, retinol, BHA, crema hidratanta cu si fara SPF) și Kelual Ds. Cu toate acestea dermatita persista si in plus a inceput sa imi apara un punct si pe frunte. Oare s-ar putea ca pielea sa se fi obisnuit cu substanta activa din produsele folosite? Ma gandesc sa schim produsul cu rol antifungic, dar nu stiu exact cu ce sa il inlocuiesc ( poate Naftifina?). Poti sa imi recomanzi si un ser cu antioxidanti….. eu inclinam spre Resist Super Antioxidant Serum.
Multumesc
Anca,
Este foarte important sa iei in considerare si alte schimbari (daca nu ai facut deja acest lucru) mai ales in alimentatie. Dermatita seboreica are o multime de factori declansatori ce pornesc de la stres si alimentatie (alimente acre sau care fermenteaza). Produsele cosmetice vindeca simptomele ce sunt vizibile deja pe piele, puterea lor de prevenire este mica (iar in cazul dermatitei seboreice este aproape zero).
Da, poti sa schimbi anti fungicul cu un produs ce contine alt ingredient activ. Kelual contine piroctone olamine si crotamiton. Ingredientul din Naftifina (naftifine) are studii care arata ca este eficient in tratamentul dermatitei seboreice moderate, pe scalp, in concentratie de 1%, cu aplicari de 2 x pe zi timp de 4-6 saptamani. Poti cauta studii despre aplicarile pe ten, probabil vei gasi.
Serul Resist Super Antioxidant este mai potrivit tenului normal/uscat sau mixt deshidratat (a fi aplicat doar pe zona uscata de piele). Pentru tine este extrem de important sa repari pielea si sa o ajuti sa se vindece. Poti obtine acest lucru cu toner + booster (Calm Toner Ten normal, uscat + Resist Hyaluronic Acid Booster), aplicate de doua ori pe zi. Tonerul are textura de gel lichid, nu va bloca porii, dar va aduce un aport important de ingrediente anti iritante si reparatoare, atat de importante in cazurile de dermatita.
Ca ser cu antioxidanti poti incerca Skin Balancing Super Antioxidant Serum.
Buna ziua,
Recent am fost si eu diagnosticata cu dermatita seboreica. Nu mi s-au facut analize insa medicul din simptomele descrise de mine a zis ca acesta ar fi diagnosticul. Puteti va rog sa imi spuneti ce analize ar trebui sa fac pentru a fi sigura ca am dermatita si ce tip este aceasta? La mine ori este intr-un stadiu mai mic ori este altceva. Ma gandesc sa nu fie o alergie avand in vedere ca am si o rinita. La teste nu a iesit ca as suferi de vreo alergie dar…. Am auzit ca sunt persoane care nici nu pot iesi din casa, atat de rau se manifesta.
Atunci cand ai dermatitat seboreica pe ten este afectat si scalpul? Parul mi se ingrasa mai repede ce-i drept insa asa a fost dintotdeauna. Nu am matreata cum am citit ca ar fi trebuit sa am iar tenul a inceput prin a avea mancarimi si scuame intre sprancene, ochi, nas si buze. Buzele erau foarte rosii in acea perioada, exact ca atunci cand este iarna iar acestea se usuca si crapa.
Am folosit Bioderma DS si acum nu mai am acele scuame in locurile respective insa am senzatia de piele care strange si putin descuamata, uscata pe toata fata. Nu reusesc sa hidratez tenul, lucru care ma supara foarte mult. Pe corp nu am nimic. Inainte de a merge la medic mi-am achizitionat o crema Apivita Bee Radiant cu textura lejera, care imi placea foarte mult, crezi ca as mai putea sa o folosesc pana o termin? Afecteaza aceasta dermatita?
Va rog de asemenea sa imi recomandati si niste produse de la PC care considerati ca s-ar potrivi simptomelor descrise.
Va multumesc anticipat,
Diana
Diana,
Simptomele pe care le-ai descris sunt cele pentru dermatita seboreica mai putin uscaciunea buzelor care nu este caracteristica dermatitei seboreice. Da, de obicei cine are dermatita pe scalp are si pe ten. Bioderma DS contine un anti fungic care poate ameliora dermatita seboreica.
Te rog citeste acest articol: https://pasagera.ro/dermatita-seboreica-pe-fata-si-pe-scalp.html
Nu stiu ce tip de ten ai insa ar trebui sa ai exces de sebum pe zona T, altfel nu poate fi vorba despre dermatita seboreica. Am construit mai jos o rutina pentru ten uscat, deshidratat, cu mentiunea ca atunci cand pielea ta isi va reveni la normal aceste produse s-ar putea sa fie prea emoliente.
Dimineata: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/calm-redness-relief-cleanser-normal-to-dry-skin.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/toners/calm-redness-relief-toner-normal-to-dry-skin.html, Bioderma DS (doar daca mai apar scuame), http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/calm-redness-relief-moisturizer-normal-to-dry-skin.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/calm-redness-relief-mineral-moisturizer-spf-30-normal-to-dry-skin.html
Seara: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/calm-redness-relief-cleanser-normal-to-dry-skin.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/toners/calm-redness-relief-toner-normal-to-dry-skin.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/clear-regular-strength-exfoliating-solution-salicylic-acid-30ml.html (de 2 ori pe saptamana), http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/calm-redness-relief-moisturizer-normal-to-dry-skin.html
Incearca mostre si mini produse dupa ce ai citit cu mare atentie detaliile de folosire ale fiecarui produs (pe pagina produsului). Acidul salicilic este anti inflamator si va indeparta celulele moarte acumulate in exces pe suprafata pielii, de foarte multe ori nu putem hidrata pielea pentru ca ingredientele nu sunt asimilate, insa banuiesc ca in cazul tau uscaciunea este cauzata de afectarea barierei naturale a pielii.
Te rog citeste mai multe articole de pe blog pentru a intelege cum anume functioneaza pielea, sper sa iti fie de folos. Aplicarea protectiei solare in fiecare dimineata este obligatorie, te rog citeste despre protectia solara.
Bună,am descoperit că am dermatită seboreică,îmi afectează fața și mă enervează că nu pot să folosesc fond de ten pentru că se vede urât,dermatologul meu mi-a recomandat Gel Nettoyant D.S si Emulsion D.S,le folosesc de 2 ori pe zi dar nu au niciun rezultat,din contră parcă îmi afectează și mai mult fata.Ajutați-mă vă rog cu niște sfaturi.
Mihaela, sfaturile despre dermatita seboreica sunt in articolul de mai sus, in acest articol: https://pasagera.ro/dermatita-seboreica-pe-fata-si-pe-scalp.html si in comentariile celor doua articole, sper sa iti fie de ajutor in a construi o rutina de ingrijire a pielii.
Buna ziua ,
Am 15 ani si acum 1 an am fost la un dermatolog si am fost diagnosticat cu dermatita seboreica.Mi-a dat mai multe creme cu care sa ma dau , la fel si samponuri cu care sa ma spal pe cap si nu vad nicio imbunatatire , mi-ai putea recomanda tu ce ar trebui sa iau sa pot remedia aceasta afectiune.Mentione ca Imi apar coji in zona parului , la urechi , in zona sparancenelor si in lateralele nasului.
Alex, in cele doua articole despre dermatita seboreica sunt recomandate mai multe produse pe care le poti folosi, sper sa iti fie de ajutor. Pentru urechi incearca o crema numita Aur Derm Crema cu mimoza si smirna. Sa nu o aplici pe fata!
Si eu am fost diagnosticat cu Dermatita Seboreica de 3 medici dermatologi diferiti si de atunci, incerc sa o tin sub control, fara prea multe rezultate.
Prima data, medicul dermatolog mi-a recomandat sapun cu sulf, Advantan 2 x zi/o saptamana, dupa care 1 x zi/ a doua saptamana, urmat de Protopic 2 x zi/ doua saptamani, dupa care 1x zi/ 2 saptamani. Rezultatul – toata fata rosie, cu usturimi, insa au disparut scuamele.
Am fost la alt dermatolog, care mi-a spus sa renunt urgent la sapunul cu sulf si sa nu il mai folosesc niciodata. Mi-a recomandat crema Ivadermaseb de la Ivatherm 2 x zi/ 6 saptamani si un sampon cu ketoconazol 2-3 samponari pe saptamana. Rezultatul – scuame pe toata barba, usturime si zone rosii pe fata.
Am mers la alt dermatolog, care mi-a recomandat Fucidin!!!! Dupa 5 zile, am renuntat la Fucidin. Simptomele se inrautateau in fiecare zi.
Sincer, sunt depasit de situatie.
Nu stiu daca exista vreun dermatolog in Bucuresti care stie sa trateze.
Voi incerca un nou consult la un alt medic dermatolog de la Victor Babes si daca si dupa ce urmez tratamentul lui, nu vad nicio diferenta, renunt la toate dermatocosmetice, se pare ca nu au niciun efect si costa o caruta de bani
Romica, imi pare rau de experienta negativa cu dermatologii. Exista solutii pentru toate problemele pielii, trebuie doar sa intelegi ce se intampla cu pielea ta si sa nu uiti ca dermatologul presupune ca tu stii cum sa ingrijesti pielea in fiecare zi, nu are timp sa explice cum anume se folosesc produsele recomandate, uita uneori sa spuna ca trebuie aplicata protectia solara in fiecare dimineata cand recomanda ingrediente active fotosensibilizante etc.
La recomandarea tatalui meu mi-am dat pe fata cu badijonaj bucal pentru afte bucale de la farmacia Eva.Aveam aproape pe toata fata numai roseata cu coji de nu-mi mai venea sa ies afara din casa.Nu dispar intr-o zi dar in doua sau trei zile dispar.Acum imi mai apar foarte rar dar nu asa rau si aplic imediat solutia.Ani de zile am tot incercat diferite creme si solutii dar asta este singura care a dat rezultatul cel bai bun.Nu stiu ce contine findca este preparat de farmacie.Am observat si eu ca daca consum ceva acru imi apare din nou csteva pete rosii pe fata exact cum zice Pasagera in acest articol.Probabil am si pe scalp findca de cand ma stiu am matreata si cel nai bun imi pare samponul pt cai findca mai reduce din matreata.