Filtre solare – Ingredientele produselor cu factor de protecţie solară

În categoria Protecție solară găsești o serie articole cu informații despre produse, aplicarea SPF-ului, importanța protejării pielii și multe răspunsuri la întrebările despre protecția solară. În articolul de mai jos am enumerat cele mai folosite filtre solare, cu detalii despre lungimea de undă a radiațiilor solare UV de care pot proteja pielea.

Filtre solare – proprietăți generale

Există două tipuri de filtre solare în funcție de structura lor moleculară, şi anume filtre fizice/minerale inorganice şi filtre chimice/sintetice organice.

Ingredientele ce asigură filtru fizic (filtre minerale) sunt:

  • molecule inorganice;
  • fotostabile și aprobate internațional;
  • în unele cazuri pot bloca porii, în special dacă tenul are tendințe acneice;
  • opace, groase şi destul de greu de întins pe piele;
  • protejează pielea imediat după aplicare
  • destul de sigure pe piele, cele mai bine tolerate pe pielea copiilor și cele mai indicate pentru a fi aplicate în jurul ochilor;
  • lasă peliculă albă pe piele – cu cât este mai mare molecula filtrului și SPF-ul cu atât mai evidentă este pelicula pe piele; moleculele nano și nano coated sunt cel mai puțin vizibile pe piele – detalii în articolul Tipuri de filtre minerale.

Ingredientele ce asigură filtru chimic (filtre sintetice) sunt:

  • molecule organice (conțin carbon);
  • unele fotostabile, altele nu, avobenzone este cel mai instabil în prezența luminii;
  • pot fi stabilizate în formule incluzând alte filtre sintetice;
  • sunt eficiente după 15-20 de minute de la aplicare pe piele
  • în unele cazuri pot cauza usturimi după aplicare, în special în jurul ochilor; în unele cazuri pot cauza iritații, fotoalergii etc pe piele;
  • nu au culoare, nu au miros, majoritatea au textură lichidă, pot fi incluse în produse incolore și/sau cu textură mai plăcută la aplicare pe piele;
  • nu lasă peliculă albă pe piele, dar unele sunt solubile în ulei, iar produsele pot fi în acest caz mai lipicioase;
  • unele nu sunt aprobate în anumite ţări; Europa are cele mai multe filtre aprobate (24 în anul 2011, de atunci tot apar filtre noi, unele sunt în proces de aprobare.

Tabelele de mai jos conțin cele mai importante filtre solare regăsite în produsele cu protecție solară. Nu am enumerat filtrele solare care nu sunt incluse în produsele cu SPF din diverse motive. Denumirea INCI este denumirea folosită în lista de ingrediente de pe ambalajul produsului. Unele filtre au denumiri complexe, iar pentru a fi mai ușor de reținut au primit denumiri simplificate, care nu apar în lista de ingrediente.

În unele țări cum este SUA, pe eticheta produsului cu protecție solară apare concentrația și denumirea simplificată a filtrelor folosite, însă în Europa acest lucru nu este obligatoriu. Este important să știi ce filtre aplici pe piele pentru a te asigura că produsul ales protejează de întreg spectrul solar – protecția UVA nu este specificată de ambalajul produselor, numărul SPF are legătură doar cu protecția UVB.

Radiațiile solare UVA și UVB

Radiațiile solare au următoarele lungimi de undă:

  • UVB 290-320 nm – cele mai multe filtre solare foarte eficiente în acest spectru solar
  • UVA1 320-340 nm (numite unde lungi UVA) – puține filtre solare sunt eficiente în acest spectru solar
  • UVA2 340-400 nm (numite și unde scurte UVA) – doar zinc oxide, avobenzone și Helioplex acoperă complet acest spectru solar. Noile filtre Tinosorb, Uvinul A Plus, Mexoryl SX sunt eficiente în acest spectru solar și sunt considerate filtre solare cu spectru UVA, dar avobenzone este cel mai eficient dintre ele.

Nu există cel mai bun filtru solar, atunci când alegi produsul pentru protecție solară asigură-te că are o textură compatibilă cu pielea ta pentru ca să poți aplica cantitate generoasă și să poți reaplica în timpul zilei și asigură-te că oferă protecție solară completă.

Din cauză că filtrele solare sunt regularizate de FDA și nu sunt simple produse cosmetice, noile filtre și câteva din vechile filtre folosite în Europa, Asia, Canada etc, nu sunt aprobate pentru a fi folosite în produsele cu protecție solară. Sper ca acest lucru să se schimbe, sunt atât de mulți producători în SUA care își doresc să includă noile filtre în produsele lor, dar nu au voie.

Există câteva produse din Asia cu filtre solare, vândute în SUA cu rol de creme de zi, fără să fie etichetate ca protecție solară. Clienții fideli ai mărcilor respective pot astfel cumpăra produsele cu SPF în SUA, chiar dacă pe ele nu scrie că oferă SPF.

Atunci când alegi produsul cu SPF verifică lista de ingrediente și asigură-te că include unul sau mai multe filtre care protejează de UVA1 și mai ales de UVA2. Cu cât mai multe filtre UVA, cu atât mai bine pentru piele.

Zinc oxide este singurul filtru care poate asigura doar el protecție solară completă și eficientă, în produsele cu protecție solară. Orice alt filtru are nevoie de alte filtre în formulă, pentru a asigura protecție solară SPF 30 sau mai mare, împotriva întregului spectru UV. Tinosorb S în concentrație maximă admisă, fără alte filtre în formulă, asigură SPF 20.

Radiațiile UVB cauzează arsuri pe suprafața pielii și sunt mai multe pe timpul verii. Radiațiile UVA duc la îmbătrânirea progresivă și ireversibilă a pielii. Cantitatea de radiații UVA care ajunge pe piele nu depinde de anotimp, iar radiațiile UVA trec și prin geamurile fără protecție UV.

Produsele care asigură protecție solară UVA au un simbol cu UVA încercuit pe ambalaj, însă în produsele cosmetice protecția UVA nu este la fel de ridicată ca protecția UVB (rare excepții). Protecția UVB este specificată pe ambalaj, reprezentată de numărul după SPF.

SPF 30 asigură protecție solară 30 împotriva radiațiilor UVB, dar din păcate nu știm ce protecție UVA oferă produsul respectiv. În Japonia există o regulă mai clară pentru protecția UVA, produsele cu protecție UVA ridicată au pe etichetă simbolul PA++++, cu cât este mai scăzută protecția UVA cu atât mai puține +, PA+ fiind cel mai slab ca protecție UVA.

Și în EU există un sistem de categorii în funcție de raportul UVA/UVB: 1:3, 1:2 și 1:1. 1:1 înseamnă protecție UVA egală cu protecția UVB. Din păcate acest raport UVA/UVB nu este specificat pe eticheta produselor, dar în Europa produsele cu protecție solară trebuie să aibă minim 1:3 UVA/UVB.

Protecție UVB, studiu comparativ

În 2007 s-a făcut un studiu comparativ pentru 18 filtre chimice aprobate în Europa la data respectivă pentru protecție UVB și s-a aflat care este SPF-ul asigurat de fiecare filtru, la concentrația maximă admisă în produsele din Europa. Mai jos am listat rezultatele acelui studiu, așa cum apar în document, apoi am făcut o listă simplificată, cu denumirile comune. În liste nu apar avobenzone și Uvinul A+ pentru că acestea asigură doar protecție UVA.

3-Benzylidene camphor (1.66) < oxybenzone (3.01) < octylsalicylate (3.12) < PABA (3.36) < polysilicone 15 (3.64) < methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (3.68) < PEG25 PABA (3.81) < benzophenone-4 (3.85) < 4-methylbenzylidene camphor (4.22) < homosalate (4.33) < octyltriazone (7.80) < phenylbenzimidazole sulfonic acid (8.31) < octyldimethyl PABA (8.71) < octocrylene (10.41) < octylmethoxycinnamate (10.42) < diethylhexylbutamidotriazone (12.58) < isoamylparamethoxycinnamate (15.14) < anisotriazine (20.0).

  • Oxybenzone asigură SPF 3
  • Octisalate SPF 3.12
  • PARSOL SLX SPF 3.63
  • Sulisobenzone SPF 3.85
  • Enzacamene SPF 4.22
  • Homosalate SPF 4.33
  • Uvinul T 150 SPF 7.80
  • Ensulizole SPF 8.31
  • Octocrylene SPF 10.41
  • Octinoxate SPF 10.42
  • Uvasorb HEB SPF 12.58
  • Amiloxilate SPF 15.14
  • Tinosorb S SPF 20

Pentru aceste rezultate s-a folosit o cantitate optimă de 2mg/centimetru pătrat – tot în acest studiu scrie că majoritatea aplică doar 0.5mg/centimetru pătrat. Acest lucru înseamnă că un produs cu SPF 50 aplicat doar 1/4 din cantitatea necesară pentru a asigura protecție solară nu asigură SPF 50 pe piele! Acesta este și motivul pentru care se recomandă tot mai frecvent protecția solară SPF 50, iar protecția minimă acceptată este SPF 30.

Spun acest lucru pentru că atunci când un SPF mai mic de 30 pielea ta nu este protejată eficient.

Lumina vizibilă (VL) și lumina infrared (IR)

Soarele emite radiații electromagnetice de tip UV (9% UVA + UVB + UVC), VL (50%) și IR (40%). UVC sunt filtrate în atmosferă, pentru UVB și UVA există filtre solare. În ultimii ani s-a pus accentul pe protejarea pielii de radiațiile VL și IR. Nu toate razele VL și IL sunt dăunătoare pielii, laserele, aparatele cu lumină intens pulsată (IPL), etc, sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni cutanate, pentru îndepărtarea petelor, părului etc.

În urma studiilor s-a demonstrat că 50% din radicalii liberi formați în timpul expunerii la radiațiile solare sunt cauzați de UV și 50% sunt cauzați de VL și IR. Pentru a proteja pielea VL și IL sunt necesare molecule mari de zinc oxide, titanium dioxide și includerea antioxidanților în formule. De asemenea iron oxide 3% sau mai mult, inclus produsele cu protecție minerală colorată, protejează pielea de VL.

Denumire comună /Protecție UV Filtre minerale. Denumire INCI, fotostabilitate
Zinc Oxide
UVA1 UVA2 UVB 
Zinc Oxide – poate fi nano.
Stabil în prezenţa luminii. Aprobat internaţional.
Titanium Dioxide 
UVA2 UVB
Titanium Dioxide – poate fi nano.
Stabil în prezenţa luminii. Mai eficient decât zinc oxide pentru protecția UVB. Aprobat internaţional.

 

Denumire comună/Protecție UV Filtre chimice. Denumire INCI, fotostabilitate
Avobenzone
UVA1 UVA2
Butyl Methoxydibenzoylmethane
Foarte instabil în prezenţa luminii, poate fi stabilizat cu Octocrylene, Tinosorb, Mexoryl SX. Solubil în ulei. Aprobat internaţional.
Uvinul A Plus
UVA1 UVA2
Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
Fotostabilitate ridicată. Nu este aprobat în SUA.
Tinosorb S /
Bemotrizinol, Tinosorb S Aqua
UVA1 UVA2 UVB
Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
Fotostabilitate ridicată. Ajută la stabilizarea altor filtre cum ar fi Avobenzone. Solubil în ulei, iar varianta Aqua este solubilă în apă. Nu este aprobat în SUA. Tinosorb S Aqua este Tinosorb S + Polymethyl Methacrylate.
Tinosorb M /
Bisoctrizole
UVA1 UVA2 UVB
Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano)
Fotostabilitate ridicată. Ajută la stabilizarea altor filtre cum ar fi Octinoxate. Nu se dizolvă bine nici în apă, nici în ulei. Nu este aprobat în SUA. Filtru hibrid sub formă de microparticule organice.
Tinosorb A2B
UVA2 UVB
Tris-Biphenyl Triazine
Fotostabilitate ridicată. Nu este aprobat în SUA.
Mexoryl SX / Ecamsule
UVA1 UVA2 UVB
Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid
Fotostabil. Solubil în apă. Folosit în asociere cu Meroxyl XL. Aprobat internaţional. Patentat de L’Oreal.
Mexoryl XL /
Silatriazole
UVA1 parțial UVA2 UVB
Drometrizole Trisiloxane
Fotostabil. Solubil în ulei. Folosit în asociere cu Meroxyl SX. Nu este încă aprobat în SUA. Patentat de L’Oreal.
Helioplex
UVA1 UVA2 UVB
Helioplex = avobenzone + oxybenzone. Fotostabil. Nu este rezistent la apă. Folosit de Neutrogena. Aprobat internaţional.
Oxybenzone
UVA2 UVB
Benzophenone-3
Fotostabilitate ridicată, folosit ca fotostabilizator în formule, cu abilități reduse de absorbție a razelor UV. Solubil în ulei. Ingredient controversat, potențial problematic pentru piele (fotoalergen) și nu numai. Aprobat internaţional.
Sulisobenzone
UVA2 UVB
Benzophenone-4
Fotostabilitate ridicată, folosit ca fotostabilizator în formule, cu abilități reduse de absorbție a razelor UV. Solubil în ulei. Potențial problematic pentru piele (alergen).
Dioxybenzone
UVA2 UVB
Benzophenone-8
Fotostabil. Solubil în ulei. Abilități reduse de absorbție a razelor UV. Aprobat internaţional.
Uvasorb HEB /
Iscotrizinol
UVA2 UVB
Diethylhexyl Butamido Triazone 
Fotostabilitate extremă! Solubil în ulei. Nu este aprobat în SUA.
Octinoxate
UVB
Octyl Methoxycinnamate / Ethylhexyl Methoxycinnamate 
Insolubil în apă. Nu este foarte stabil în prezenta luminii, necesită stabilizare cu alte filtre. Aprobat internaţional.
Octocrylene
UVB
Fotostabil, folosit la stabilizarea Avobenzone. Solubil în apă. Îmbunătățește rezistența la apă a produsului. Aprobat internaţional.
Octisalate
UVB
 Ethylhexyl Salicylate / Octyl Salicylate
Are proprietăţi emoliente. Rezistent la apă. Filtru secundar, folosit pentru a solubiliza alte filtre și a crește SPF-ul. abilități reduse de absorbție a razelor UV. Aprobat internaţional.
Homosalate
UVB
Homomethyl Salicylate
Nu este fotostabil. Solubil în ulei. Filtru secundar, folosit ca solvent pentru alte filtre, cum este avobenzone. Aprobat internaţional.
Uvinul T 150
UVB
Ethylhexyl Triazone / Octyl Triazone 
Cel mai fotostabil filtru chimic. Absorbție ridicată a razelor UV. Solubil în ulei. Nu este aprobat în SUA.
Ensulizole
UVB
Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid
Fotostabil. Solubil în apă. Aprobat internaţional.
Parsol SLX
UVB
Polysilicone-15 / Dimethicodiethylbenzalmalonate
Fotostabil. Nu este aprobat în SUA.
Amiloxate /
Neo Heliopan E1000
UVB
Isoamyl p-Methoxycinnamate
Solubil în ulei. Nu este aprobat în SUA.
Trolamine salicylate
UVB
Triethanolamine salicylate
Abilități reduse de absorbție a razelor UVA. Solubil în apă. Folosit în produsele pentru păr. Aprobat internaţional.
Enzacamene
UVB
4-Methylbenzylidene Camphor
Ingredient controversat. Solubilitate scăzută în apă, ulei și alcool. Nu este aprobat în SUA și Japonia.
Meradimate
UVA2
Menthyl anthranilate
Solubil în ulei. Abilități reduse de absorbție a razelor UV, chiar dacă parțial protejează și de UVB, UVA1. Aprobat internaţional.
Bisdisulizole Disodium /
Neo Heliopan AP
UVA1 parțial, UVA2
Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate
Fotostabil. Nu este aprobat în SUA.
Cinoxate
UVB
2-Ethoxyethyl p-methoxy-cinnamate
Folosit mai rar. Insolubil în apă. Aprobat internaţional.
Padimate O
UVB
Ethylhexyl dimethyl PABA / Octyldimethyl PABA
Insolubil în apă; Ingredient controversat, folosit mai rar.

Filtre solare – protecție UVA și UVB

UVB 290-320 nm UVA2 320-340 nm UVA1 340-400 nm
Zinc Oxide Zinc Oxide Zinc Oxide
Titanium Dioxide Titanium Dioxide
Avobenzone Avobenzone
Uvinul A Plus Uvinul A Plus
Tinosorb S Tinosorb S Tinosorb S
Tinosorb M Tinosorb M Tinosorb M
Tinosorb A2B Tinosorb A2B
Mexoryl SX Mexoryl SX Mexoryl SX
Mexoryl SX Mexoryl SX parțial
Helioplex Helioplex Helioplex
Oxybenzone Oxybenzone
Sulisobenzone Sulisobenzone
Dioxybenzone Dioxybenzone
Uvasorb HEB Uvasorb HEB
Octinoxate
Octocrylene
Octisalate
Homosalate
Uvinul T150
Ensulizole
Parsol SLX
Amiloxate
Trolamine salicylate
Enzacamene
parțial Meradimate parțial
parțial Bisdisulizole Disodium

Pentru a indentifica mai ușor filtrele solare le-am enumerat mai jos, în ordine alfabetică, cu denumirile așa cum apar în lista de ingrediente:

  • 4-Methylbenzylidene Camphor – Enzacamene
  • Benzophenone-3  – Oxybenzone
  • Benzophenone-4  – Sulisobenzone
  • Benzophenone-8 – Dioxybenzone
  • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine  – Tinosorb S
  • Butyl Methoxydibenzoylmethane  – Avobenzone
  • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate  – Uvinul A Plus
  • Diethylhexyl Butamido Triazone – Uvasorb HEB
  • Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate  – Bisdisulizole Disodium
  • Drometrizole Trisiloxane – Mexoryl XL
  • Ethylhexyl Dimethyl Paba
  • Ethylhexyl Methoxycinnamate – Octinoxate
  • Ethylhexyl Salicylate – Octisalate
  • Ethylhexyl Triazone – Uvinul T 150
  • Homosalate
  • Isoamyl P-Methoxycinnamate – Amiloxilate
  • Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol  – Tinosorb M
  • Octocrylene
  • Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid – Ensulizole
  • Polysilicone-15  – Parsol SLX
  • Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid – Mexoryl SX
  • Titanium Dioxide
  • Tris-Biphenyl Triazine – Tinosorb A2B
  • Zinc Oxide
  • Menthyl Anthranilate – Meradimate

Resurse
Update on Photoprotection, Indian Journal of Dermatology 2012
Sunscreens and Photoprotection
Principles and Practice of Photoprotection – pe google books
Clinical and Biological Relevance of Visible and Infrared Radiation
An overview of sunscreen regulations in the world
Sunscreens
Handbook of Photomedicine – pe google books
Sunscreening Agents
Study of the efficacy of 18 sun filters authorized in European Union tested in vitro – download pdf

143 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna!
    Imi poti spune,te rog, daca emulsia pentru plaja de la cosmetic plant cu spf 50, protejeaza de intreg spectrul solar si daca poate fi folosita pe tenul mixt?Am verificat ingredientele si par ok,cu exceptia parfumului care este ultimul listat.
    Ingrediente: Aqua, Octocrylene,Ethylhexyl methoxycinnamate,C12-15 alkyl benzoate,Butyl methoxydibenzoylmethane, Glycerin,Titanium dioxide(nano), Diethylhexyl carbonate,Methylpropanediol,Caprylic/capric triglyceride , Potassium cetyl phosphate,Cetyl alcohol, Dimethicone,Polysorbate 60, Acrylates/C12-22 alkylmethacrylate copolymer,Glyceryl stearate,Persea gratissima oil,Hippophae Rhamnoides, Olea Europaea fruit oil, Tocopherol,Helianhtus annuus seed oil, hydroxyethyl acrylate/sodium acryloyldimethyl taurate copolymer,isododecane,pentanediol,
    ,Polyglyceryl-6 polyhydroxystearate, Caprylyl glycol, Phenylpropanol, Sodium gluconate, Parfum.
    Link: http://www.cosmeticplant.com/plaja/emulsie-plaja-ulei-catina-rezistenta-apa-copii-SPF-50~E0285.htm (acestea sunt ingredientele de pe ambalaj,pe site sunt putin schimbate)>.Multimesc aniticipat. 😀

    • Buna Laura,
      Daca protejeaza de intreg spectrul solar poti descoperi singura, cu ajutorul articolului de mai sus.
      Eu zic ca e mult prea gras pentru tenul mixt acest produs. Poti citi articolul despre uleiuri vegetale.

  • Buna CORINA,
    Am citit postarea ta referitoare la ingredientele pt protectie solara insa nu sunt sigura daca produsul pe care eu vreau sa-l achizitionez este eficient.
    Aceste sunt ingredientele, te rog ajuta-ma n-as vrea sa devin toata plina de pete 🙁
    Multumesc!

    Aqua**, Octocrylene, Titanium Dioxide (nano), Aqua, Butyl Methoxydibenzoylmethane, CI 77891, Ethylhexyl Salicylate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Sucrose Polystearate, Cocoglycerides, Sesamum Indicum Oil, Triheptanoin, Ethylhexyl Cocoate, Cetearyl Alcohol, Mica, Silica, Sodium Stearoyl Glutamate, Limonium Gerberi Extract, Crithmum Maritimum Callus Culture Filtrate, Candelilla Cera, Cera Alba, Butyrospermum Parkii Butter, Caprylic/Capric Triglyceride, Cocos Nucifera Oil, Rosmarinus Officinalis Extract, Solanum Lycopersicum Extract, Propolis Extract, Hydroxypropyl Cyclodextrin, Achillea Millefolium* Extract, Sodium Hyaluronate, Camellia Sinensis Leaf*, Hydrolyzed Wheat Protein/PVP Crosspolymer, Alumina, Tricontanyl PVP, Coco-Caprylate/Caprate, Phenoxyethanol, Polyhydroxystearic Acid, Stearic Acid, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Glyceryl Stearate Citrate, Sodium Polyacrylate, Caprylyl Glycol, Xanthan Gum, Glycerin, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Cetyl Hydroxyethylcellulose, Methyl Rosinate, Triethyl Citrate, Butylene Glycol, Sodium Citrate, Sodium Hydroxide, Parfum, CI 77492, CI 77499, CI 774

  • Buna Corina,

    Sincer nu stiu la care subiect de protectie solara sa postez intrebarea mea, sper ca nu deranjez aici.
    Vreau sa cumpar o crema pentru copilul meu (4 ani), pentru ten si corp. Abia acum am inceput incet-incet sa ma dezmeticesc in ingrediente, dar fiind vorba de copil imi este si mai greu (nu zice daca o simte grasa, sufocanta :D). Am incercat sa caut pe blog ingredientele de la cremele Nivea baby spf recomandate de tine, dar nu le-am gasit. As fi vrut sa le compar cu Nivea baby spf de anul acesta.
    Ce produs ai putea sa recomanzi pentru protectia solara la copii? (Anul trecut am folosit Mustela, pe principiul mai scump, deci mai bun 🙂 si pt copil tot ce-i mai bun 🙂 )

    Multumesc mult!

  • Buna Corina,
    Daca un produs destinat protectiei solare are in compozitie doar oxid de zinc este ok?Este suficient oxidul de zinc pentru a ne proteja sau numai impreuna cu alt ingredient asigura protectia?

      • Ceea ce ma intriga este faptul ca acel produs are ca ingrediente doar uleiuri ,unturi vegetale si vitamina E,la care a fost adaugat si acest zinc oxide.Este un produs homemade.Nu stiu daca este ok.

        • Buna Andreea,
          Fiind vorba de un produs home made este practic imposibil sa stii ce SPF ar putea avea produsul respectiv. Pentru SPF-uri exista anumite teste care nu se pot face acasa, e nevoie de un laborator. Iti recomand sa iti alegi produsele pentru protectia solara din comert, eu nu as avea incredere intr-un produs home made pentru a-mi asigura protectia solara.

  • Buna! Am si eu o întrebare 🙂 . Urmez deja de o luna si jumătate tratament cu recutane , iar pentru protectie solara folosesc de la Uriage spf+50 cu culoare ca sa-mi acopere petele pe care au mai rămas. Ce parere ai despre aceasta crema colorata? nu dauneaza ? tratamentul cu recutane mi s-a recomandat pe 3 luni)

  • Buna Corina,

    Imi poti spune, te rog, parerea ta despre produsul Neutrogena Ultra Sheer Dry Touch Sunscreen, SPF 45, ce contine urmatoarele ingrediente:
    Homosalate (10%), Oxybenzone (6%), Octisalate (5%), Avobenzone (3%), Octocrylene (2.8%)
    Non-Medicinal Ingredients: Beheryl Alcohol, BHT, Butyloctyl Salicylate, Caprylyl Methicone, Diethylhexyl 2.6 Naphtalate, Dimethicone, Disodium EDTA, Ethylexyl Stearate, Ethylhexylglycerin, Ethylparaben, Glyceryl Stearate, Iodopropynyl/butylcarbamate, Methylparaben, Parfum, PEG-100 Stearate, Phenoxythanol, Propylparaben, Silica, Sodium Polyacrylate, Styrene/Acrylates Copolymer, Trideceth -6, Trimethylsilozysilicate, VP/Headence Copolymer, Water, Xanthan Gym.

    Crezi ca asigura protectie solara eficienta? Combinatia de ingrediente poate avea efect iritant asupra tenului? Poate bloca sau dilata porii?
    Iti multumesc.

  • Buna, Corina! As vrea sa te intreb ce parere ai despre crema intens hidratanta aslavital mineralactiv cu spf 15. Ingredientele le-am gasitintr-o poza intr-un review pe un blog(cred ca nu pot pune siteul pentru ca se considera reclama). Am stiduat ingredientele(cu exceptia parfumului de la finalul listei, toate ingredientele sunt „good” sau „best”):contine 4 antioxidanti, un anti-iritant si 4 skin identical, restul ingredientelor le-am notat in categoria „other” si nu am fost atat de atenta ce sunt defapt(mi-au sarit in ochi cativa emolienti). Sunt de ajuns antioxidantii, ingredientele de tip skin identical si anti-iritantul pentru hidratarea tenului? Pentru SPF contine: octorylene(pentru UVB 290-320nm), etylhexyl methoxycinnamate si butyl methoxydibenzoylmethane(aceste unltime 2 ingrediente nu le-am gasit in acest articol). Poti sa imi spui ceva despre ultimele 2 ingrediente ca sa imi pot da seama daca protejeaza complet impotriva razelor uva si uvb?

    • Observ ca ai mai fost intrebata de acest produs chiar la acest articol dar ai spus ca ar contine iritanti si ca nu e potrivita pentru un ten acneic. Eu intreb pentru hidratarea unui ten normal. Si pe langa asta ma intereseaza daca protejeaza impotriva razelor UV. Mentionez ca produsul este in cutie dar daca e ok o voi muta intr-un recipient cu pompita pentru a nu intra in contact cu aerul la fiecare folosire

      • Andreea,
        Am in jur de 15.000 de comentarii pe blog, imi este imposibil sa imi aduc aminte daca cineva m-a intrebat despre un produs anume si daca am vazut lista de ingrediente sau nu. De aici si comentariul meu de mai jos.
        Daca e in borcan e degeaba, indiferent daca il vei transfera sau nu. Nici un produs care contine iritanti nu e potrivit pe rol de crema hidratanta, indiferent de tipul de ten.

    • Andreea,
      Nu am nici o parere, nu cunosc lista de ingrediente, nu stiu pe ce pozitie sunt plasati antioxidantii pentru a-mi da seama de concentratia lor. In fine, cele doua ingrediente despre care ma intrebi apar in articolul de mai sus: Avobenzone = Butyl methoxy dibenzoyl-methane; Octinoxate = Ethylhexyl methoxy-cinnamate. Protejeaza corect, SPF 15. Sper ca nu e ambalata in borcan.

  • Buna! Vad in articol ingrediente de genul CI77891, si am intalnit aceste ingrediente pe lista de ingrediente a mai multor cosmetice. Toate aceste ingrediente care incep cu CI protejeaza tenul de radiatiile UV? Sau ce sunt defapt? In dictionarul de ingrediente al paulei nu le gasesc(cel mai des intalnite sunt CI77491,CI77499,CI77492) Poti sa imi dai mai multe detalii despre aceste ingrediente? Si de asemenea mai am cateva denumiri pe care nu le gasesc in dictionar, as aprecia daca ai putea sa imi spui daca sunt bune sau nu pentru ten(cel mai usor ar fi pentru mine sa le pot incadra in categoriile paulei adica BEST, GOOD, AVERAGE, POOR) ingredientele sunt : argila(cred ca e good sau best nu?), zea mays oil, glyceryl stearate, drometrizole trisiloxane, isodecyl neopentanoate.

    • Andreea,
      CI sunt coloranti, numarul dupa CI indica numarul sub care colorantul respectiv se regaseste in codul colorantilor. De exemplu CI77891 este de fapt titanium white numit si Pigment White 6 (PW6). Nu asigura protectie solara.
      In legatura cu incadrarea unui ingredient intr-o categorie – este incorecta dintr-un anumit punct de vedere. Important este si ce proprietati are ingredientul pentru ca si conservantii sunt cotati good, dar nu ajuta pielea. Argila e potrivita tenului gras. Zea Mays Oil este ulei de porumb si este potrivit mai mult tenului uscat. Glyceryl stearate este emolient pentru ten uscat, drometrizole trisiloxane este Mexoryl XL, ingredient protectie solara, iar isodecyl neopentanoate este folosit cu rol de solvent sau emulsificator in produsele cosmetice. Toate ingredienele despre care ma intrebi le poti cota cu good sau best daca vrei neaparat sa le pui intr-o categorie.

  • Buna Corina, as vrea sa te intreb: am o nelamurire, cum as putea sa inteleg care protectie cu filtre chimice sau fizice mi se potriveste? si cum se vede care crema astupa porii? la moment folosesc emulsia de la Avene cu spf 50 si as zice ca mi se potriveste, nu imi ies cosuri…totul e bine…am tenul mixt, cu puncte negre pe nas, pori mariti si un inceput de rozacee, si care mi s-ar potrivi cele chimice sau cele cu filtre fizice…multumesc

    • Alexandra,
      La cele chimice e simplu: daca nu le tolerezi simti usturimi la nivel cutanat. La cele fizice vei observa aparitia pustulelor si blocarea porilor.
      Pentru tenul cu rozacee este recomandata protectia solara minerala.

  • Buna Pasagera!

    Ma uit de vreo doua ore pe blog si citesc articolele tale, comentariile si experientele doamnelor si domnisoarelor care au postat. Deja m-am pierdut:)))). Eu sunt genul succint si am sa-ti spun repede ce ma preocupa acum inainte de pregatirea pentru vacanta la mare (trei saptamani) si iti cer ajutorul, caci sunt tare nepriceputa in acest domeniu….
    1) eu nu folosesc cosmetice decat in ocazii sa zicem speciale. Am cate o crema pentru hidratarea pielii si cam atat. Protectia solara am folosit-o prima data anul trecut – habar nu am ce – luata de la altii…Am aproape 40 de ani si pielea maslinie, sensibila si uscata (tot timpul anului…Asa sunt de cand ma stiu). Dar de anul trecut am sesizat o imbatranire clara a pielii + pete pe fata + riduri etc. Adica arat de 45 :(. Si iata ma gandesc sa mai salvez ce se poate sau macar sa nu agravez situatia pentru anul acesta. Imi poti recomanda, asa ca la nestiutori (sa nu zic altfel:))) ) un produs/firma pe care sa o iau cu mine in vacanta pentru protectia solara. Precizez ca am inteles acum din ce am citit aici cand si cum trebuiesc aplicate protectiile solare, ceea ce e deja un inceput.
    2) in acelasi context al vacantei. Poate eu sunt o cauza pierduta insa am un baiat de 5 ani pe care (recunosc m-am speriat citind cate greseli se pot face) de asemenea vreau sa il am protejat si ne alterat/prajit/intoxicat cu ce stiu eu ce produs cumparat aiurea. Pentru el imi fac griji. Imi poti da o recomandare si pentru el? Tine cont ca nu stam in soarele de pranz tocmai datorita lui, dar chiar si asa pe el e greu sa-l tin sub umbrela, caci zburda peste tot:)

    Multumesc din suflet, anticipat!

    PS: Ma bucur ca am descoperit pagina ta. Acum ca incep sa imbatranesc, consider ca e cazul sa incep sa ajut natura si oricat de frumos si bine a fost pana acum, vine un moment in care trebuie sa te preocupe si acest domeniu. Si macar sa il faci in cunostinta de cauza:)

    O zi buna sa ai!

    • Gabriela,
      Pentru tine alege Resist Cellular Defense SPF 25, aplicat corect, reaplicat dupa cateva ore daca stai mult timp expusa soarelui.
      Pentru baietel alege Extra Care SPF 50 – este rezistent la apa, trebuie reaplicat dupa ce iasa din apa, de fiecare data.
      Produsele sunt Paula’s Choice, site-ul este acesta: http://www.paulaschoice.ro

  • Buna draga Corina,
    In dorinta de a schimba SPF-ul 30 mineral de la PC ( cel pe care-l folosesti tu in prezent ) , vreau sa te intreb daca SPF-ul 50 Resist Youth-Extending Daily Fluid (ten gras) , l-ai incercat?
    Iti multumesc!

  • Buna Corina! As vrea sa stiu daca pot sa folosesc la roche posay dry touch gel spf 50 fara ca sa mai folosesc dupa Aia crema hidratanta? enumera citeva creme hidratante cu spf te rog frumos..nu as vrea sa incarc tenul si cu protectie solara si cu crema hidratanta,as vrea ceva cu ambele solutii..am tenul mixt,multe puncte negre…mersi mult

  • Salut Corina, voi pune intrebarea mea aici pentru ca, desi articolul e destul de vechi, intrebarea mea are legatura cu protectia SPF: Ce parere ai despre produsele de protectie solara handmade? Stiu ca ai scris un articol despre produsele hand made in general, despre cat de greu este sa formulezi un produs, dar cred ca la produsele cu spf este si mai complicat, avand in vedere testele care se fac pentru determinarea nivelului de protectie. Intreb pentru ca am vazut recomandari la acest produs: http://harmonyhandmade.ro/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=43_55&products_id=258

    Produsul are oxid de zinc si in descriere apare ca : „Despre factorul de protecție, aș putea spune că are aproximativ 20, cât se poate obține în mod natural, însă acesta are o importanță mică, întrucât conform studiilor, un FPS 20 asigură o protecție de circa 94%, pe când un factor de protecție 50 asigură o protecție de circa 98%, deci o prea mică diferență.”
    Mai mult, desi factorul este „aproximativ 20” se specifica ca : „Produsul este unul sigur, ce poate fi folosit de către copii și femei însărcinate”.
    Ingredientele listate sunt: unt de cacao, unt de shea, unt de cocos, ulei de cânepă, ulei de nuci de macadamia, ulei de susan, ulei de cătină, oxid de zinc, pudră de urucum, extract de zmeură şi schisandra, vitamina E.
    Produsul mai apare intr-o varianta mai „light” care e formulata fara untul de cacao, in rest avand aceleasi ingrediente.
    Dupa cum se vede din poza, ambalajul este foarte prost, tip borcan incolor, dar se specifica ca ar trebui pastrat la racoare si ferit de razele soarelui.
    Cat de ok poate fi aceasta crema? Poate un produs handmade sa se supuna rigorilor impuse unui produs cu SPF? Cei care produc aceste produse sunt obligati sa faca testele pe care de ex le-ar face o firma mare, gen Farmec?
    Nu stiu de ce ma indoiesc ca daca eu as amesteca niste unturi si uleiuri + oxid de zinc,as obtine o crema cu spf functionala.
    Primul comentariu de la produs este: „Calea cea mai parfumata si sanatoasa de la o piele alba la un bronz de invidiat!E minunata aceasta crema!” ceea ce ma face sa am dubii cu privire la eficacitatea produsului.
    Celelalte comentarii spun ca crema chiar protejeaza…
    Sunt foarte curioasa de parerea ta si imi cer scuze pentru ca am scris asa mult.

  • Buna Corina,

    Imi poti spune, te rog ce parere ai despre acest produs: Bioderma Photoderm Bronz SPF 30 – eu am tenul creol si nu ma inrosesc, ard, cojesc dupa expunerea la soare. Crezi ca se potriveste pielii mele?

    Ingredientele sunt urmatoarele:
    WATER (AQUA), DICAPRYLYL CARBONATE, OCTOCRYLENE, METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, HYDROXYPROPYL DIMETHICONE BEHENATE, METHYL-PROPANEDIOL, TOCOPHERYL ACETATE, ECTOIN, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, ASPARTIC ACID, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL, TRITICUM VULGARE (WHEAT) GERM OIL, MEDICAGO SATIVA (ALFALFA) OIL UNSAPONIFIABLES, JUGLANS REGIA (WALNUT) SHELL EXTRACT, HYPERICUM PERFORATUM EXTRACT, COPPER GLUCONATE, ACETYL HEXAPEPTIDE-1, ISOPROPYL MYRISTATE, DECYL GLUCOSIDE, C20-22 ALKYL PHOSPHATE, C20-22 ALCOHOLS, TRILNOLEIN, ACETYL TYROSINE, CETEARYL ALCOHOL, XANTHAN GUM, OLEOYL TYROSINE, COCO-GLUCOSIDE, BUTYLENE GLYCOL, TRILINOLENIN, TRIOLEIN, OLEIC ACID, TRIPALMITIN, TRISTEARIN, PROPYLENE GLYCOL, CITRIC ACID, CAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDE, DEXTRAN, PHENOXYETHANOL, SODIUM HYDROXIDE, CHLORPHENESIN, DISODIUM EDTA, FRAGRANCE (PARFUM).

  • Buna,
    Sunt noua pe aici, v-am descoperit intamplator, cautand informatii despre efecte secundare ale ochelarilor cu colagen (am primit o oferta cu acei ochelari care reduc ridurile, si nu stiu daca nu cumva au efecte nocive). Am dat de acest blog si am si uitat si de ochelari, atatea informatii utile am gasit. Mii de multumiri pentru sfaturi si multa putere de munca in continuare!
    Pana reusesc sa ma documentez despre toate, am doua intrebari.

    Ce parere ai de crema de protectie de la Eco Cosmetics SPF 45 – asta o folosesc pt copii si eu pe fata. Au pielea alba, foarte sensibila, des fac alergii (apar bubite pe piele). Baietelul la o zi dupa nastere a avut exantema alergica, apoi diagnosticat cu dermatita atopica, Cu timpul s-au mai rarit problemele, dar avem mare grija de produsele pe care le folosim. Acum ma bucur foarte mult de acest blog, sunt convinsa ca voi gasi cu ajutorul tau produse pe care sa le pot folosi cu incredere.

    Ingrediente: Aqua, Glycine Soja Oil*(ulei din soia), Titanium Dioxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyglyceryl-3 Ricionoleate, Glyceryl Oleate, Butyrospermum Parkii Butter*(unt de shea), Glycerin, Punica Granatum Extract *(extract de rodie), Hippophae Rhamnoides Extract*(extract de catina alba), Olea Europaea Leaf Extract*(extract din frunze de maslin), Olea Europaea Oil*(ulei de masline), Simmondsia Chinensis Oil*(ulei de jojoba), Oenothera Biennis Extract*(extract de luminita), Hippophae Rhamnoides Oil*(ulei de catina alba), Oriza Sativa Bran Oil (ulei din tarate de orez), Glycyrrhiza Glabra Extract (extract de lemn dulce), Mica, Tocopherol (vit. E), Macadamia Ternifolia Oil (ulei din nuci de Macadamia), Parfum(din uleiuri esentiale naturale).

    As mai vrea sa cer o recomndare de produse de ingrijire pentru tenul meu. Am tenul mixt (mai mult uscat), fara elasticitate, mat, riduri profunde, cearcane pronuntate, depigmentare in zona ochilor, pori dilatati,lte puncte negre.
    Mai demult aveam multe cosuri, acum am mai scapat de ele cu produse homeopate.
    Crema de protectie folosesc SPF 50 si iarna (imi apareau ani de-a randul pe fata si maini l niste bubite cu mancarime, care se transformau in pete roz si treceau doar in 2 saptamani cu tratament antihistaminic, pana s-a descoperit ca e eritem – alegrie solara). De cand ma protejez tot timpul, nu mai am problema asta.
    Am mai folosit aceasta crema pt riduri https://www.breslo.ro/item/renovage-crema-antiaging-antirid-regenerativa-lavandine-
    Mersi mult

    • Emese,
      Am o parere proasta despre Eco Cosmetics SPF 45 pentru ca are in compozitie iritanti si pentru ca nu protejeaza de tot spectrul solar. Uite: https://pasagera.ro/ingredientele-produselor-cu-factor-de-protectie.html. Singurul ingredient filtrul solar din crema ta este titanium dioxide.
      Sfatul meu este sa iti construiesti o rutina de ingrijire bazata pe produse cosmetice foarte bine formulate, dar pentru inceput poti citi asta: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html.

      • Buna Corina,
        Iti multumesc din suflet pentru raspuns. Intre timp am citit multe articole de pe blog, am invatat foarte mult, am si cumparat deja Sun protection lotion SPF 50 de la Nivea.
        Pentru tenul meu am facut primul pas din rutina de ingrijire: am inlocuit gelul Pure chamille de la Yves rocher cu Nivea sooting cleansing mousse (se pare ca e bun pentru tenul meu), protectie solara foloseam zilnic, dar am trecut la Nivea.
        Imi este foarte greu sa-mi costruiesc rutina de ingrijire zilnica, tenul meu e destul de „complicat”. Sper ca o sa reusesc cu ajutorul tau si cu multa documentare.
        Ten mixt dar mai mult uscat, cateodata se usuca foarte tare in zona pometilor chiar si dupa spalarea cu apa- se inroseste cateva minute, apoi dispare; pori dilatati , puncte negre pe nas, cearcane, riduri profunde (ochi si naso-labial), cateodata cosuri.
        M-am gandit la:
        1. Cleanser Nivea
        2. Earth toner de la Paula-s choise
        3. SPF 50 Nivea (deocamdata) sau vad ca si unele de la Bioderma le recomanzi (am folosit anul trecut)
        4. Resist intensive repair cream
        5. Clinical retinol
        As avea nevoie si de exfoliant dar inca nu stiu care ar fi bun pe tenul meu (skin perfecting 2% BHA liquid sau si AHA?)
        In legatura cu crema hidratanta te-as ruga sa-mi spui parerea despre Renovage; a avut efecte bune pt tenul meu dar nu stiu cum sunt ingredientele. Daca e ok, as folosi deocamdata asta pana reusesc cumpar una de la Paula.

        Ingrediente:Ulei de argan,ulei de primula,unt de shea,ulei de iasomie,apa de trandafir,elastina,colagen,liponanozomi antioxidanti,fitoretinol,hexapeptide,coenzima Q10,proteine din matase,zanthalene,liponanozomi de acid hialuronic,extract de acmella,isoflavone,resveratrol,pulbere hidrolizata din perle de apa dulce,emulsifiant vegetal derivat din ulei de masline,melanj de substante aromatice complet naturale ce inhiba proliferarea microbiana,uleiuri esentiale.

        Multumesc mult!

        ps. Pot sa gasesc ceva articol despre ingrijirea tenului la copii?

        • Emese,
          Tenul tau este foarte deshidratat din cate imi spui. Iar daca tenul se irita la contactul cu apa ar trebui sa incerci sa folosesti apa de la izvor incalzita sau sa fierbi si sa racesti apa de la robinet si sa observi cum reactioneaza tenul tau.
          Santurile nasolabiale nu se pot schimba cu ajutorul produselor cosmetice, din pacate.
          Incearca Resist BHA 2%, aplicat seara pe zona cu puncte negre si pori dilatati de 4-6 ori, iar pe zona pometilor sa aplici doar de 1-2 ori pe saptamana.
          Lista de ingrediente data de tine este plina de iritanti.
          Da, gasesti articol despre copii: https://pasagera.ro/ingrijirea-pielii-bebelusilor.html

          • Buna Corina,
            Iti multumesc pentru raspuns! Indraznesc sa-ti ma cer iarasi ajutor inainte sa imi comand produsele. Am incercat intre timp monstre de crema hidratanta de la Paula si mi-am refacut planul pt rutina de ingrijire.
            1. Cleanser Nivea
            2. Photoderm max SPF 50 – Bioderma
            3. Resist Barrier Repair Moisturiser with retinol
            4. Resist Pore-Refining 2% BHA Treatment (cred ca asta e ce mi-ai recomandat)

            Ce parere ai? Cum sunt acestea pentru tenul mixt, deshidratat, pori si riduri profunde si cateodata cosuri? Pentru riduri ar mai fi nevoie de retinol? M-am gandit la Clinical 1% sau Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum. Nu stiu care ar fi mai potrivit.

            Multumesc!

          • Emese,
            Sunt ok produsele, adauga Clinical 1% Retinol o data pe saptamana, te va ajuta si cu ameliorarea porilor dilatati si a ridurilor si a pustulelor.

  • Scuze, Din greseala mai devreme am postat linkul si la alt subiect, si acum am vazut raspunsul tau pt crema Renovage. Iti multumesc! Vreau sa o inlocuiesc cu una ce o recomanzi pt tenul meu, cand o sa ma poti ajuta.
    Multumesc!

  • Buna Corina,
    Iarasi am nevoie de ajutorul tau. Am reusit sa-mi construiesc rutina zilnica cu Nivea Cleanser, Photoderm max spf 50, Resist Barrier Repair Moisturiser, Resist BHA 2%. Am fost multumita de rezultate (in afara de cosuri care tot asa au ramas -apar cate 2-3, apoi trec si lasa urme), dar acum din cauza frigului tenul meu a devenit mai uscat. Fiindca Resist Barrier mi s-a terminat, as vrea sa iti cer sfatul inainte sa comand alta.
    Oare ar trebui sa folosesc mai bine Resist Intensive Repair, sau sa schimb crema spf cu ceva mai hidratant (poate iarna nici nu e nevoie de spf 50)?
    Multumesc mult!

    • Emese,
      Poti incerca mostre de Resist Intensive Repair. Poti sa aplici dimineata in strat subtire inainte de SPF sau poti sa schimbi SPF-ul cu unul mai emolient (la PC nu vei gasi varianta colorata).

  • Buna, Corina!
    De mai bine de un an am descoperit blogul tau, unde gasesc informatii pretioase despre ingrijirea tenului, dar mai ales despre ingredientele produselor cosmetice, aspect foarte important pentru sanatatea pielii. Tin sa-ti multumesc si sa te felicit pentru profesionalism.
    Am si o intrebare. De cateva luni folosesc o crema de protectie solara, dar nu sunt absolut sigura in ce priveste protectia de spectrul UVA. Se pare ca ingredientele nu protejeaza de UVA-2. Din tabelul de mai sus, oferit de tine, aflu ca methylene bis-benzotriazolil tetramethylbuthylphenol (Tinosorb M) protejeaza de UVB si UVA-1, iar ethylhexil methoxycinnamate (Octinoxate) – doar de UVB. Am dreptate? Crezi ca e bun produsul?

    Iata lista de ingredinte:

    Aqua, persea gratissima oil*, Oriza sativa Oil*, Sorbitan Olivate, aloe vera extract**, methylene bis-benzotriazolil tetramethylbuthylphenol, glycerin, juglans regia extract**, hypericum perforatum extract**, ethylhexil methoxycinnamate, carotene, caprylic-capric triglyceride, Glyceryl caprylate, Gliceryl stearate, tocopherol, xanthan gum, Anisic acid, limonene, linalool.
    *Materii prime certificate sau aprobate de Ecocert.
    ** Plante medicinale cultivate în sistem ecologic.

  • Inca o intrebare: ce parere ai de Resist Super Light spf 30? Ar fi destul de hidratanta pt tenul meu putin uscat? Parca Photoderm max Spf 50 (Claire) nu hidrateaza destul. As vrea crema spf 30, cu filtre fizice, sa fie si hidratanta si colorata, si nu reusesc sa gasesc una potrivita. Cele de la bioderma ar fi mai accesibile la pret, dar vad ca cele recomandate de tine sunt cu spf 50. Mi-ar placea Resist de la Paula, dar vad ca e pt ten mormal, mixt sau gras, iar tenul meu e mixt vara, dar destul de uscat iarna.
    Multumesc!

    • Emese,
      Resist SPF 30 este foarte matifiant, dedicat tenului gras. Poti sa aplici inainte de ea o crema hidratanta mai emolienta. Din pacate nu am alte variante, incearca SPF 50, nu e nimic daca nu este SPF 30.

  • Multumesc foarte mult de raspuns! Sfaturile tale sunt de mare ajutor pt mine.
    Atunci poate raman la Photoderm spf 50 si aplic sub ea crema hidratanta. Inca ceva nu am gasit: Photoderm max spf 50+ colorat este cu filtre fizice? Pare cea mai potrivita varianta pt tenul meu (combinata cu crema emolienta), dar daca e cu filtre chimice, si aceasta ma pune pe ganduri.
    Mii de multumiri!

    • Emese,
      Este cu filtre chimice. Dar poti verifica foarte simplu acest lucru, pe lista de ingrediente daca nu apare titanium dioxide si zinc oxide atunci are filtre chimice.

  • Buna,

    Eu folosesc fond de ten cu protectie SPF 36 de la Holy land Laboratories.

    Spune-mi, te rog, ce parer ai?

    Ingrediente: Water (Aqua), Benzophenone-3, DEA-Cetyl Phosphate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Titanium Dioxide, Propylene Glycol, Cetyl Alcohol, Isopropyl Myristate, Mineral Oil, Zinc Oxide, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Tocopheryl Acetate, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Glycerin, Polydimenthysiloxane, Stearic Acid, Palmitic Acid, Cetyl Palmitate, Carbomer, Iron Oxides, Talc, Propylene Glycol, 2-Bromo-2-Nitropropan-1, 3-Diol, Triethanolamine, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, 2-Bromo-2-Nitropropan-1,3-Diol, Parfum.

  • Buna Corina,

    Vara trecuta am experimentat urmatoarea situatie apropos de crema spf pentru corp. Toate hainele albe (bretele rochii, tricouri albe) se ingalbeneau de la crema de protectie. Este un anumit ingredient care determina acest lucru? Partea trista este ca acele pete nu au iesit cu nici o solutie de pete :((, iar hainele albe nu le-as evita in zilele caniculare. Am folosit 2 creme de protectie solara in paralel ca sa-mi dau seama care din ele este responsabila.
    Multumesc mult pentru raspuns.
    cu drag,
    Nicoleta

    • Nicoleta,
      Avobenzone sigur pateaza hainele, poate si altele. Ai incercat si cu solventi? La Amway e ceva foarte bun pentru pete, in spray.

  • Buna ziua, in primul rand as dori sa iti multumesc pentru munca depusa pt. a ne oferi gratis informatii de calitate, in al 2-lea rand imi doresc o crema cu factor de protectie buna dar acceptabila ca si pret, astfel am achizitionat GEROVITAL CREMA PROTECTIE SOLARA BEBE SPF 50, cred ca este nou aparuta. Am cautat in dictionar ingredientele si nu am gasit nimic iritant insa nu sunt convinsa ca protejeaza de intreg spectru solar. Producatorul afirma ca nu contine parfum.oxibenzona,ulei de parafina ,parabeni,coloranti,alcool. Intrebarea mea este daca contine Octocrylene, Titanium Dioxide (nano)si Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol(nano) asigura protectie solara corespunzatoare? Multumesc.

  • Buna! Vreau sa imi achizitionez o crema de plaja cat mai bio si cu cat mai putine ingrediente „interzise”. Dupa ce am citit articolele tale cu analiza ingredientelor unor branduri am descoperit ca faimoasele dermatocosmetice nu sunt chiar atat de naturale pe cat crede lumea.
    Am gasit o crema de la Bio Cosmetica care pretinde ca ar avea numai ingrediente naturale, dar pretul ei mic ma face sa ma intreb daca ofera si o protectia necesara caci vad ca singurul ingredient de protectie pe care il contine este Zinc Oxide.
    Ingredientele sunt: Hippophae Rhamnoides Oil* (Ulei de catina), Sesamum Indicum Seed Oil* (Ulei de susan), Cocos Nucifera Oil (Ulei de cocos), Zinc Oxide, Cetearyl Glucoside, Aqua, Mango&Papaya Fragrance Oil.

    Multumesc!

  • Salut, bineinteles apreciez efortul tau de a mentine aceste blog, e foarte util, ori de cate ori merg la dermatolog verific si blogul tau, si abia atunci parca puzzle-ul e complet.
    Iti scriu, pentru ca am gasit un site comod de folosit pentru analiza produselor cosmetice (http://www.cosdna.com) si ma intrebam daca tu il cunosti/folosesti? si ce parere ai?
    Si apoi a doua mea intrebare e legata de un produs pentru protectie solara, a carui review nu l-am gasit pe beautypedia. Este vorba de Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Face And Neck SPF 50+? Tenul meu are tendinte acneice, am vazut ca Titanium dioxide poate bloca porii? este aceasta informatie de actualitate?

    Multumesc mult

    • Maria,
      Site-ul despre care ma intrebi este vechi, il cunosc de multa vreme. Din pacate nu cunosc sursa informatiilor pe care le prezinta pe site insa cu siguranta nu se obosesc sa citeasca jurnale medicale si cercetari in domeniu pentru ca am gasit foarte multe informatii eronate pe acel site. Eu nu il folosesc ca sursa de informare, insa fiecare alege asa cum crede de cuviinta.
      Orice ingredient poate bloca porii in anumite cazuri, insa filtrele minerale avand o molecula atat de mare, raman la suprafata pielii si pot bloca porii, mai ales daca tenul este cu tendinte acneice si concentratia de filtre minerale este mare. Dar nu poti sti cu exactitate daca va fi cazul tau sau nu inainte sa incerci produsul. Eventual daca ai mai folosit filtre minerale compara concetratiile de titanium dioxide si zinc oxide din cele doua produse si ia o decizie in functie de acest lucru.

  • Buna! Astazi am achizitionat o crema noua, pe care nu am mai folosit-o. Eu am tenul gras/mixt, usor acneic (depinde de perioada lunii). Nu imi dau seama foarte bine daca am achizitionat ceea ce trebuie, sper ca nu am dat-o-n bara. Produsul este La Roche Posay – crema/gel cu efect uscat – anti luciu iar ingredientele sunt urmatoarele: AQUA / WATER
    HOMOSALATE
    ETHYLHEXYL SALICYLATE
    SILICA
    STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER
    ETHYLHEXYL TRIAZONE
    BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE
    DROMETRIZOLE TRISILOXANE
    BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE
    ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE
    OCTOCRYLENE
    C12-15 ALKYL BENZOATE

    Crema are SPF 50, iar pielea mea este alb rozalie si plina de alunite. Obisnuiam sa aplic si pe fata aceeiasi crema pe care o aplicam pe corp, dar m-am trezit cu multe cosuri si am renuntat la acest obicei.

  • Dragă Corina,

    Sotul meu a ajuns azi acasa cu un produs
    Pentru Maria, fetita noastra.
    Eu am luat imediat dictionarul de ingrediente si am căutat.
    Nu am gasit multe din ingrediente.
    Incerc de pe telefon sa scriu lista si te rugam sa ne spui parerea ta.

    Ladival 50 +
    Ingrediente:
    Aqua
    C12-C 15 alkyl benzoate
    Butylene glycol
    Octocrylene
    Ethylhexyl salicylate
    Butyl methoxydibenzolymthane
    Polyglyceryl -4 diisoterate
    Polyhidroxysterate / sebacate
    T itanium dioxide (nano)
    Care alba
    Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
    Stearolkonium hectorite
    Glycine
    Tocopheryl acetate
    Vitis vinifera seed extract
    Tocopherol
    Ubiquinone
    Edition
    Ascorbyl tetraisopalmitate
    Diisopropyl adipate
    Glycerin
    Alcool
    Magnedium sulfate
    Citric acid
    Propylene carbonate
    disodium EDTA
    Silica
    Dimethicone

    Acestea sunt ingredientele de pe recipient.
    Mai este o lista lipita dar care era diferita, de ex nu avea trecut alcoolul !?
    Cand poti,te rugam răspunde -ne!

    Iti multumim.

    • Ana,
      Cine stie cine a scris lista aia lipita, poate chiar cei care il vand (nici nu iti imaginezi cine eticheteaza in Romania cosmeticele). Eu as fi suspecta cu un astfel de produs cu etichete diferite.

  • Buna Corina,
    am ten gras cu multe imperfectiuni si urme de la la cosuri si puncte negre.
    am folosit multe creme etc dar nu am avut una care pot spune ca ma ajutat in mod special.
    Cu ceva timp in urma am luat decizia sa nu mai folosesc nici un fel de crema pentru ten.
    Folosesc demachiant sensibio de la Bioderma si sunt foarte multumim de el, ca si hidratare am incercat BioOil ca sa imi mai dispara din cicatricii insa mi sa parut ca tenul imi ramanea foarte uleios si nu lam mai folosit. Acum folosesc in fiecare seara dupa demachiere ulei de cocos si dimineata dupa ce imi curat tenul folosesc ale vera ( i-au o bucatica din frunza, o descid si gelul il dau pe fata). Imi simt pielea foarte Ok, cu mai putine urme si parca nu mai imi este atat de rosie si uleioasa cum imi era de obicei.
    Adevarul e ca am cam renuntat pe timp de vara si la machiaj de ori ce fel ca sa vad daca intradevar uleiul de cocos imi va fi de ajutor sau nu.
    Acum voi incepe un job nou ca si flight attendant si trebuie neaparat sa imi aleg o rutina de machiaj buna, adecvata tenului meu gras si sensibil deoarece se inroseste foarte usor. Ma gandeam sa imi cumpar toata gama de la Avene Couvrance, ce parere ai?
    Multumesc 🙂

    • Alexandra, depinde de nevoile tenului tau. Eu prefer filtrele fizice (minerale) pe ten si filtrele sintetice pe restul corpului (se intind mai usor).



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.