Acrocordon – polip fibroepitelial

Acrocordonul este o excrescenţă polipoasă de natură benignă. Există mai multe denumiri date aceste afecţiuni: excrescenţă pedunculată, polip fibroepitelial, fibroma pendulum, fibroma molluscum.

Acrocordonul arată ca o excrescenţa de dimensiuni între 2 şi 5 mm, ataşată de piele printr-o porţiune mică de ţesut, aceste excrescenţe sunt ţesut cutanat de culoare maro sau de culoarea pielii, nedureroase, dar care se pot irita dacă intră în contact frecvent cu haine, bijuterii, loofah, lamă de barberit, etc. De obicei apar în zonele unde pielea se freacă frecvent de haine sau unde zone de piele se freacă între ele: axilă, zona gâtului, zona inghinală, sub sâni, pe piept, spate, bărbie şi câteodată pe pleoape.

Rareori se întâmplă ca aceste afecţiuni să apară în tinereţe, iar cauza lor poate fi genetică deşi nimeni nu ştie cu siguranţă. Femeile însărcinate, persoanele supraponderale şi diabeticii sunt predispuşi să facă acrocordon. Se poate întâmpla ca un acrocordon să devină roşu sau negru, dar acest lucru nu este semn de îngrijorare.

Îndepărtarea excrescenţelor de acest tip este una dintre cele mai uşoare proceduri cosmetice, iar în 99% din cazuri vindecarea se face fără urme şi acrocordonul nu va mai creşte niciodată în acel loc. Dacă îndepărtaţi unul sau mai multe nu înseamnă însă că altele nu vor mai apărea.

Metode de îndepărtare intr-un cabinet medical: cauterizare, crioterapie (îndepărtarea polipului cu temperaturi foarte scăzute), sutura chirurgicală sau pur şi simplu îndepărtare cu ajutorul bisturiului.

Metode de tratare acasă: legaţi strâns în jurul excrescenţei, cât mai aproape de bază, un fir steril sau chiar aţă dentară. În câteva zile polipul va cădea. Puteţi folosi produse gata preparate în farmacii care se bazează pe tehnica temperaturilor scăzute pentru a îndepărta polipul. O pastă formată din câteva picături de ulei de ricin şi bicarbonat de sodiu aplicată pe acrocordon îl va îndepărta în câteva zile. Înainte sa încercaţi aceste proceduri acasă vă sfătuiesc să consultaţi un medic pentru a vă confirma că leziunea respectivă este un acrocordon şi nu altceva.

Dacă aveţi această afecţiune pe pleoape sau în zona ochilor vă sfătuiesc să apelaţi la un dermatolog pentru a o îndepărta.

61 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna ziua, mi a aparut un acrocordon acum catva timp(circa 1-2 ani), langa axila n am avut nicio problema cu el pana acum 1 saptamani cand m am intors de la mare si am vazut din senin ca s a inegrit iar azi a cazut pur si si simplu, are in jur 2 mm.Este grav?

    • Buna Maria,
      Cel mai probabil s-a rupt, de aceea s-a necrozat si a cazut. Daca nu mai exista pe piele nu e nici o problema, daca insa este rupt doar partial poti sa apelezi la un medic sa il indeparteze complet.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.