Îngrijirea tenului mixt – rutina zilnică

Dimineaţa:

    1. Curăţare – cu un produs solubil în apă destinat  tenului mixt. Curăţarea feţei se face cu mişcări blânde circulare, încercaţi să trageţi cât mai puţin de piele. Uscarea se face prin tamponarea feţei cu un prosopel dedicat doar feţei sau prosoape de hârtie.
      De ce acest tip de produs este idealListă cu produse de curaţare/demachiere recomandate.

  1. Hidratare –  cu un produs cu o textură cât mai lichidă destinat tenului mixt care să conţină SPF. Aplicarea produsului se face prin mişcări blânde de netezire din centrul feței spre urechi și de pe frunte spre linia părului, produsul se aplică şi pe gât dacă nu aveţi un alt produs cu SPF pe care să îl folosiţi pe tot corpul. Dacă doriţi să aplicaţi ulterior machiaj vă puteţi îndrepta spre un produs pentru ten gras care să conţină silicon. În funcţie de anotimp, de factorul de protecţie pe care poate îl are fondul  de ten şi de cât de mult staţi în soare,  acest factor de protecţie ar trebui să fie cu SPF mai mare sau mai mic.
    De ce avem nevoie de protecţie zilnicăListă cu produse recomandate şi listă cu produse colorate recomandate.

Seara:

  1. Demachiere (în cazul în care aţi avut machiaj în timpul zilei). Alte metode de demachiere.
  2. Curăţare – cu un produs solubil în apă destinat tenului mixt.  De data aceasta curăţarea se face în profunzime, dar în acelaşi timp cu mişcări cât se poate de blânde pentru a nu trage pielea. Uscarea se face prin tamponarea feţei cu un prosopel dedicat doar feţei sau prosoape de hârtie.
  3. Exfoliere – cu un produs ce conţine acizi exfolianţi ( pentru tenul mixt cel mai eficient este acidul salicilic BHA). Produsul  ce conţine exfolianţi se aplică pe faţa complet uscată (foarte important) în strat subţire şi nu se limpezeşte. Se aşteaptă câteva minute să între în piele înainte de a trece la pasul următor.
    Ce trebuie să ştim despre exfoliere şi cu ce putem exfolia pieleaListă cu produse exfoliante recomandate.
  4. Hidratare– cu un produs pentru ten mixt. Aplicarea se face cu mişcări blânde, de netezire din centrul fetei spre urechi si de pe frunte spre linia parului, acest produs (atenţie: care nu conţine iritanţi) se aplică şi pe conturul ochilor.
    Tot ce trebuie să ştim despre hidratare. Produse hidratante recomandate.

Tenul mixt are următoarele caracteristice: frunte, nas şi bărbie (zonă T) acumulează un exces de sebum în timpul zilei iar în restul feţei pielea este normală sau uneori puţin uscată. Dacă între zona T şi restul feţei există diferenţe mari de cantitate de sebum atunci va trebui să trataţi aceste zone diferit. Dacă zona T este puţin grasă şi restul feţei este normală cel mai bine este să folosiţi pe toată faţă produse cu textură uşoară (geluri, loţiuni cât mai lichide) special formulate pentru tenul mixt.

Opţional:

Hidratare (de oricâte ori pe săptămână doriţi, seara) – cu un mix de uleiuri care poate să conţină unul, mai multe sau toate din uleiurile: black currant oil, jojoba oil, borage oil, evening primrose oil, grapeseed oil, hemp seed oil, rose hip oil, sunflower oil, wheat germ oil, pomegranate oil. Acest mix se aplică pe faţă înaintea sau după crema hidratantă cu regula că cel mai lichid produs se aplică primul.

O mască cu argilă verde poate fi benefică pentru tenul mixt şi o puteţi aplica chiar în fiecare dimineaţă doar în zonele unde apare excesul de sebum. Important este ca argila să fie pulbere şi să o preparaţi când o folosiţi.

O dată pe săptămâna puteţi folosi un scrub făcut cu zahăr măcinat şi orice ulei din lista de mai sus.

O dată pe săptămână puteţi aplica o masca hidratantă doar pe zonele de piele uscată (vezi aici)

Important de ştiut în cazul tenului mixt este că pentru a minimiza producţia de sebum sunt trei lucruri pe care trebuie să le faceţi şi anume:

1. Să evitaţi tot ce este iritant deoarece tenul reacţionează la iritanţi producând şi mai mult sebum.
2. Să absorbiţi sebumul cu produse destinate acestui lucru.
3. Să evitaţi produsele care conţin emolienţi, aceştia pot bloca porii tenului mixt în zonele unde el este gras, pori care sunt deja supra saturaţi de sebum.

Înainte de a aborda o schema de tratament vă rog să citiți articolul Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică și toate articolele despre eventualele ingrediente pe care doriți să le folosiți.

Cât timp se așteaptă între aplicările produselor cosmetice?

100 comentarii

Scrie un comentariu
  • A fost foarte useful post-ul.
    Eu ma numar printre cele cu tenul mixt spre gras si m-am bucurat sa vad ca am grija cum trebuie de el, dar am si aflat multe lucruri noi.

    Pupici!

  • Buna Corina!Au trecut doar 3 zile de cand imi ingrijesc tenul conform sfaturilor tale si nu pot sa cred ce bine arata tenul meu.Muuuuuuuuuuuultumeeeeeeeeeeesc!Esti o prietena adevarata pentru ajutorul pe care ni-l acorzi.Cu drag,Daniela

  • Foarte util acest articol, multumim Corina! Totusi, nu-mi raspunde la intrebarea anterioara: daca aleg sa folosesc o crema cu SPF si o crema hidratanta (in cazul in care nu as gasi o crema hidratanta cu un SFP 30, de pilda – ipotetic vorbind), care se aplica mai intai:
    crema cu SPF sau crema hidratanta fara SPF? dupa care machiajul.

    In plus, pot sa renunt la crema hidratanta fara SPF si sa aplic machiajul direct peste crema cu SPF?

    • Buna Dianna,
      Din oridinea de mai sus reiese ca SPF-ul se aplica ultimul. Peste ea poti adauga machiaj, de preferinta un fond de ten sau pudra tot cu SPF, oricat de mic. Daca ai tenul mixt sau gras mai multe creme una peste alta va incarca tenul, dar merita sa experimentezi.

  • Multumesc pentru raspuns. Eu tind sa fac distinctie intre o crema hidratanta cu SPF si o crema cu SPF special creata pentru aceasta perioada, de exemplu… (ca dermocosmeticele Uriage/Avene/Vichy etc ce se gasesc in farmacii) sau poate ambele tipuri de creme sunt de fapt creme hidratante avand factor de protectie…

    Sunt acele creme pentru ten cu SPF 30 sau 50 de folosit inainte de dus la plaja. Eu ma gandeam sa folosesc o astfel de crema si ca baza pentru machiaj.

    Testand o astfel de crema cu SPF 50, aceata nu mi s-a parut a fi hidratanta , ci doar mi s-a parut ca formeaza o pelicula protectoare la nivelul pielii. Si atunci m-am gandit, oare daca as folosi direct fdt peste ea o fi bine, chiar daca nu hidrateaza… sau trebuie sa vin cu un alt strat de crema hidratanta si abia apoi cu machiajul…

    Desigur, ideal ar fi sa se foloseasca, dupa cum ai precizat mai sus, o crema hidratanta cu factor de protectie si atunci dilema aceasta dispare.

    Daca nu gasesc o astfel de crema care sa ma multumeasca si ca ingrediente si ca pret, ma gandisem sa apelez separat la un produs cu SPF si/sau o crema hidratanta fara SPF, despre care insa nu sunt sigura ca poate fi folosit singur ca baza pentru machiaj.

    O singura data am incercat sa aplic o crema hidratanta, fara SPf peste o crema cu SPF 50 si apoi am aplicat fdt. Am simtit tenul incarcat, de aici intrebarea mea daca se poate sau nu folosi o crema cu SPF (nu neaparat hidratanta) direct sub fondul de ten.

    • Buna Diana,
      Cred ca ar trebui sa citesti articolul despre primere.
      Este nepotrivit sa aplici SPF, apoi crema hidratanta apoi fond de ten, tenul va fi foarte incarcat. Incearca sa te hidratezi cu un produs cu textura usoara gel sau serum si apoi sa aplici SPF peste care aplici fondul de ten dupa ce ai asteptat 20 de minute ca SPF-ul sa intre in piele.
      Ideal este sa folosesti o crema hidratanta cu SPF, gasesti lista de recomandate pe blog.

    • Buna Diana,
      Voi vorbi cu siguranta. Intre timp citeste te rog articolul in care am scris despre diferenta intre cele doua tipuri de ingrediente si mai ales articolul despre dermatocosmetice.

  • Buna Corina,

    Ma poti ajuta cu informatii despre aceasta crema? este potrivita pt ten mixt sensibil?
    Multumesc
    INGREDIENTS ACTIFS / ACTIVE INGREDIENTS :
    OCTOCRYLENE: 8,00%. ETHYLHEXYL SALICYLATE (OCTISALATE): 5,00%. ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE (OCTINOXATE): 3.996%. BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE (AVOBENZONE): 3,00%.
    INGREDIENTS :
    AQUA (WATER), OCTOCRYLENE, HEPTYL UNDECYLENATE*, ETHYLHEXYL SALICYLATE (OCTISALATE), DIMETHICONE, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE (OCTINOXATE), METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER, ISOAMYL LAURATE*, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE (AVOBENZONE), SQUALANE*, GLYCERYL STEARATE CITRATE*, GLYCERIN*, SILICA, BUTYLENE GLYCOL, CI 77891 (TITANIUM DIOXIDE), POLYGLYCERYL-3 STEARATE*, CI 77019 (MICA), PARFUM (FRAGRANCE), TOCOPHERYL ACETATE*, HYDROGENATED LECITHIN*, BENZYL ALCOHOL, SODIUM POLYACRYLATE, PALMITOYL GRAPEVINE SHOOT
    EXTRACT*, CAPRYLYL GLYCOL, CASSIA ANGUSTIFOLIA SEED POLYSACCHARIDE*, ALUMINA, ENANTIA CHLORANTHA BARK EXTRACT*, DEHYDROACETIC ACID, RHUS SEMIALATA EXTRACT*, CARBOMER/PAPAIN CROSSPOLYMER*, SODIUM PHYTATE*, HYALURONIC ACID, CI 77491 (IRON OXIDES), SODIUM HYDROXIDE, 1,2-HEXANEDIOL, BHT, ALGIN*,
    TOCOPHEROL*, OLEANOLIC ACID*, LIMONENE, GERANIOL, LINALOOL.
    * Origine végétale

  • Si, daca tot am descoperit blogul, profit de experienta ta si te rog sa te uiti si peste acesta formula de fluid. Avand un ten intolerant, desi am 31 ani, nu am reusit sa gesesc un hidratant de care sa spun ca sunt f multumita. Pt sezonul rece aceasta formula o tolerez cel mai bine din tot ce am incercat.
    Multumesc

    Aqua**, Caprylic/Capric Triglyceride, Coco-Caprylate/Caprate, Aqua, Ethoxydiglycol, Galactoarabinan, Glycerin, Arachidyl Alcohol, Butylene Glycol, Butyrospermum Parkii*, Theobroma Cacao Seed Butter, Behenyl Alcohol, Citrus Medica Limonum Fruit Extract, Olea Europaea Fruit Oil*, Hydrolyzed Myrtus Communis Leaf Extract, Fumaria Officinalis Extract, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Vitis Vinifera Seed Oil, Panthenol, Olea Europaea Leaf* Extract, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Helianthus Annuus Seed Oil, Camellia Sinensis Leaf Extract, Arachis Hypogaea Oil, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Arachidyl Glucoside, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Jasminum Officinale Oil, Allantoin, Retinyl Palmitate, Xanthan Gum, Sodium Phytate, Ethylhexylglycerin, Fumaric Acid, Phenoxyethanol,Camellia Sinensis Leaf*, Bisabolol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Potassium Sorbate, Citric Acid, Parfum, Benzyl Alcohol, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, Geraniol

    **Camelia Sinensis* Leaf Aqueous Infusion = Green tea water
    * Certified organic cultivations

  • foarte interesant articolul.
    eu am tenul mixt spre gras.
    am citit pe un site unde o fata folosea bicarbonatul ca sa-si exfolieze tenul,punea cateva picaturi de ulei (masline,jojoba) pe degete si apoi lua putin bicarbonat si cu miscari circulare exfolia pielea.ma gandeam sa incerc si eu varianta asta sau e mai eficienta varianta cu zahar pudra?
    multumesc mult

  • buna Corina,
    eu am tenul mixt. in urma unei conjuncturi nefavorabile mie, am fost nevoita sa ma demachiez cu niste servetele demachiante care mi-au provocat o reactie alergica. de atunci tenul meu nu-si mai revine, este uscat(fata care tine), deshidratata, pielea ingrosata, porii s-au mai marit. precizez ca eu folosesc cremele PAULA`S CHOISE destinate tenului mixt si gel exfoliant BHA 2.
    Te rog din suflet sa-mi recomanzi ce as putea sa fac.
    Iti multumesc anticipat!

    • Buna Cristina,
      Daca ai tenul uscat de ce folosesti produse pentru tenul mixt? Verifica-ti te rog tipul de ten, am scris un articol despre aceasta procedura.
      Pentru deshdratare ai nevoie de hidratare 🙂 si pentru iritatii ai nevoie de anti iritanti.

  • In primul rand multumesc pt recomandari!
    Am tenul lucios in zona T, cu pori mariti, iar obrajii, in urma episodului nefericit, usor uscati.
    Cremele mi s-au terminat si nu stiu ce sa-mi comand. Momentan folosesc o crema pt piele sensibila de la Olay, de care nu sunt prea multumita pt ca imi face si mai grasoasa zona T.
    Ma poti ajuta?
    Multumesc pt timpul acordat!

  • Buna, Corina! Am o mica nelamurire. Pot folosi exfoliant si uleiuri in acelasi timp? si daca da in ce ordine? Exfoliant, ulei, crema hidratanta??

    • Buna Ioana,
      Nu inteleg de ce esti nelamurita. Poti folosi, sigur. In ordinea normala, nu se schimba nimic. Curatare, tonifiere (op), exfoliere, hidratare. Uleiurile se incadreaza la hidratare, daca le aplici sau nu inainte de crema nu conteaza. Important este sa aplici mai intai produsul mai putin gras, depinde care dintre cele doua (crema sau uleiul). O sa iti dai seama dupa cateva incercari, sa observi cum este tenul dimineata si cum se comporta cand aplici produsele. Atentie, uleiul si cremele nu se maseaza insistent, se aplica cu miscari blande de netezi din centrul fetei spre urechi si de pe frunte spre linia parului.

  • Multumesc pentru raspuns, Corina. Cred ca eram nelamurita pentru ca foloseam uleiuri pe pielea umeda si da cand am incaput cu exfoliantul asteptam sa se usuce pielea bine inainte de aplicare. Sarbatori fericite

    • Buna Alina,
      Gasesti toate ingredientele in dictionar si te poti lamuri singura.
      Ai vazut totusi preturile acestor produse? Nu inteleg cum au curaj sa ceara 68 de dolari pe extract de samburi de stuguri caruia i-au dat un nume pompos: Viniferine. Sa fim seriosi, sunt produse mult mai bine formulate la preturi decente.

  • Buna Corina!Si eu am tenul mixt si m-am uitat la acest articol si il gasesc extrem de util.De asemenea foarte utile sunt si linkurile atasate acestui articol.Pot sa spun ca am pus ochii pe niste produse Paula’s Choice.As vrea sa stiu daca sunt bune.Iti multumesc frumos:*

    • Buna Irina,
      Produsele Paula’s Choice sunt formulate bine. Daca sunt sau nu potrivite pielii tale vei sti doar daca le incerci. Poti achizitiona mostre daca doresti sa le incerci.

  • Buna Corina,

    Citesc blogul tau de vreo 2 ore si tot de atata timp sunt perplexa despre cat de ignorante sunt alegerile mele de produse cosmetice.
    As vrea sa imi faci si mie o recomandare legat acest ritual zilnic de ingrijire.
    – Am un ten normal / mixt.
    – Porii de nas si pometi se vad destul de mari.
    – Puncte negre – destul de frecvent.
    – Apar si dispar periodic niste puncte de grasime.
    – Cele mai enervante sunt niste cosuri, cred ca le pot numi asa , care se vad doar ca niste mici denivelari ale pielii si care ies foarte usor cind le storc (foarte tentant de altfel si le atac aproape zilnic – mai ales ca nici nu imi lasa urme pe fata decat vreo 2, 3 ore dupa ce le scot)
    Dimineata imi dau cu un sparay cu o lotiune tonica – Tonic hidratant de la Gerovital Plant – pe care o sterg cu o discheta demachianta si apoi aplic o crema si anume asta: http://www.sunnypharma.ro/aslavital-mineralactiv-crema-anti-age-cu-calciu-50-ml
    Seara ma demachiez cu LAPTE DEMACHIANT cu extract de propolis şi miere de albine de la TIS farmaceutic, Lotiune tonica si aplic o crema de noapte Vichy liftactiv Nuit.
    Am uita de crema de ochi – si dimineata si seara – Asla Vital – crema anti rid contur ochi http://www.dasolutii.ro/ingrijirea-ochilor/948-aslavital-mineralactiv-crema-antirid-contur-ochi-15-ml.html.

    Multumesc anticipat pentru ajutor.

    • Buna Ruxandra,
      Citeste te rog articolele despre crema de ochi, exfoliere, hidratare, curatarea tenului si protectie solara.
      Din rutina ta lipsesc produse importante: in primul rand protectia solara zilnica si apoi un exfoliant cu BHA 2% (pentru puncte negre si acele „cosuri”).
      Dimineata trebuie sa iti cureti tenul cu un produs solubil in apa. Nu stiu ce contine tonicul de la Gerovital, nu iti pot spune daca e bun sau nu, dar te incurajez sa folosesti dictionarul de ingrediente, momentan nu am timp de pareri despre produse, iti multumesc pentru intelegere.
      Crema de la Aslavital e ambalata in borcan, toate ingredientele sunt distruse la scurt timp dupa deschidere (am scris un articol despre ambalajul produselor, citeste-l te rog).
      Te incurajez sa citesti mai multe articole din blog, gasesti scheme de ingrijire si raspunsuri la mai toate intrebarile tale. De asemenea te rog sa citesti Disclaimer.

  • Buna Corina,

    Am reusit sa parcurg blogul tau intr-o mare proportie, in special articolele legate de rutina zilnica a ingrijirii tenului. Informatiile gasite aici sunt de un real ajutor.

    Am incercat sa fac o listuta dupa ce am citit articolele tale, cu produsele pe care vreau sa le folosesc pentru rutina zilnica de ingrijire a tenului. As vrea sa imi spui daca este ok ce am ales eu sau ar trebui sa schimb ceva.

    Incep prin a-ti spune ca am un ten mixt, in zona nasului si a barbiei am destule puncte negre, iar pe nas din cand in cand apar si mici cosulete pe care incerc sa le reduc la tacere cu brevoxyl.
    Zona obrajilor este normala, nu este uscata, iar zona T incepe sa luceasca la 2-3 ore dupa aplicarea cremei (cea pe care am folosit-o in ultima perioada: http://vichyconsult.ro/normaderm/produs/12/crema-hidratanta-pentru-transformarea-totala-a-tenului-cu-probleme )
    Pe langa toate acestea, mai am si cateva puncte albe in zona ochilor.

    Am cumparat foarte multe creme pentru fata adecvate tenului mixt, insa avand in vedere ca nu ma pricep la ceea ce ar trebui sa contina aceste produse, m-am bazat pe cele din farmacii (Avene, Ivatherm, Vichy, Bioderma etc), dar nu pot sa zic ca au avut efecte benefice (probabil si din cauza faptului ca nu respect chiar toti pasii care ar trebui).

    Ritualul meu din acest moment este urmatorul: dimineata/seara: demachere + aplicare crema, iar la cateva zile un scrub. Mentionez ca folosesc fond de ten si alte produse pentru machiaj in fiecare zi. Imi doresc sa ajung sa nu mai folosesc fondul de ten, insa cel putin zona nasului mai tot timpul este usor rosiatica orice as folosi, asa ca simt nevoia sa folosesc fondul de ten.

    Uite la ce m-am gandit eu:

    Dimineata:
    Curatare: Boots No7 – Beautifully Balanced Purifying Cleanser, for Oily/Combination Skin – ten gras şi mixt – pe care l-am si cumparat si am inceput sa il folosesc, insa am senzatia ca ma tine putin dupa ce-l folosesc, asa ca m-am gandit sa trec pe PC Skin Balancing Oil-Reducing Cleanser
    SPF: Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF 45 – vara, primavara; Paula’s Choice – Skin Balancing Daily Mattifying Lotion with SPF 15 & Antioxidants, for Normal to Oily/Combination Skin – iarna, toamna

    Seara:
    Demachere (as vrea sa iau ceva tot de la Paula’s Choice sau uleiurile Shu Uemure, insa bugetul este usor dat peste cap asa ca o sa incep cu cele de mai jos) 🙂
    Balea – Augen Make-up Entferner Waterproof Olhaltig (bifazic)
    Farmec – Farmec – Demachiant cu echinaceea si migdale 2 în 1 – ten normal, ten mixt, ten uscat
    Curatare: cel de dimineata
    Exfoliant: PC Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant
    Hidratare: PC RESIST Anti-Aging Clear Skin Hydrator

    Dupa un timp ma gandeam sa adaug si un AHA 5 sau 8%. Sa ramana BHA 2% dimineata si AHA -ul seara. Ce parere ai, crezi ca ar fi suficient RESIST Daily Smoothing Treatment with 5% Alpha Hydroxy Acid?

    Iti sunt sincer recunoscatoare pentru informatiile pe care ni le pui la dispozitie pe acest blog.

    Multumesc anticipat pentru ajutor.
    Anca

    • Buna Anca,
      Arata bine schema ta. Pentru cleanser sa achizitionezi mostra, sa il incerci. In loc de SPF-ul 15 poti folosi spray-ul cu SPF 30, nu e water resistant si il poti folosi cu incredere chiar si iarna, cantitativ e generos, il poti folosi si pe decolteu. Acum este sfarsitul verii, va fi suficient SPF 30.
      BHA 2% lichid sa achizitionezi mostra inainte sa il folosesti. Sa incerci mostrele si produsele separat, sa astepti o zi, doua, intre doua produse noi. Sa introduce exfoliantul in rutina zilnica treptat, la inceput o data la 4,5 zile, saptamana urmatoare o data la 3,4 zile, urmatoarea o data la 3 zile, samd. In functie de reactia pielii poti folosi acidul mai des sau mai rar.
      Citeste si despre timpii de asteptare intre aplicarile produselor cosmetice. Citeste si despre acidul salicilic – daca nu ai citit deja.
      Demachiantele de la Shu Uemura nu sunt necesare, exista multe altele la fel de bune care nu costa atat de mult, dar eu nu suport senzatia demachiantelor crema pe piele si prefer uleiurile. La fel de bine te poti demachia cu orice ulei vegetal.
      Da, poti incepe cu AHA 5%, dar o concentratie mai mare iti asigura rezultate mai rapide.

  • Iti multumesc tare mult pentru raspuns.
    Un produs cu AHA 8% ce imi recomanzi pentru tenul mixt de la Paula’s Choice? Am vazut ca au Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant, este ok acesta?

    • Buna Anca,
      Da, e ok AHA 8%, il poti aplica zilnic seara si BHA-ul dimineata. Sau invers, depinde de preferintele tale, poti incerca ambele variante si poti alege pe cea mai potrivita.

  • buna! am tot incercat zilele astea sa-mi fac o schema pt ingrijirea tenului,si pt moment am zis sa incerc asa:
    eu am ten normal spre mixt, iarna bate mai mult spre normal-uscat, nu prea aplic machiaj decat fon de ten
    am cateva riduri usoare in jurul ochilor,vizibile numai cand rad,ma stramb….
    am si cateva firicele rosii la baza nasului,si pe nas putin
    am ceva urme usoare de la punctele negre,acum nu mai apar cum apareau inainte, am 33 de ani
    si ceva denivelari de culoare probabil de la soare,varsta,fumat,…. dar usoare

    acum ca vine toamna,iarna m-am gandit asa

    dimineata
    1.skin balancing cleanser paula`s choice
    2.barrely there sheer matte tint spf 20 (vreau sa va intreb daca il pot aplica fara o crema hidratanta inainte,eventual cu SPF)

    seara
    1.skin balancing cleanser paula usuc cu prosopel
    2.skin perfecting 8% AHA Gel paula(nu am folosit pana acum exfolianti,am inteles ca o zi,doua sa fac pauza)
    astept 5-10 min
    3.super rescue antioxidant night moisturizer clinique

    si aici as vrea sa introduc Resist retinol serum paula, sau P. Thomas Roth -Retinol Fusion PM(nu stiu care e mai indicata si mai ales daca in diecare zi,daca sa o aplic pe toata fata,si in ce ordine, daca aplic acest serum nu mai e nevoie de crema hidratanta de seara? scuze,aici chiar nu ma pot lamuri singura)

    si o data pe saptamana un scrub,o masca(nu stiu daca de astea ma voi tine)

    va rog sa-mi spuneti ce parere aveti,unde gresesc si daca aveti alte recomandari mai bune
    si mai am o intrebare: as vrea sa-i iau si sotului meu,insa am mai incercat eu si inainte dar el nu suporta senzatia de crema pe fata,mai ales ziua, si mai ales ca el are tenul gras. daca stiti ceva sa nu dea senzatia asta,sa aibe si protectie UV si hidratoare. ma gandesc ceva un gel, credeti ca ar indeplini conditiile?

    multumesc pt ca aveti atata rabdare,sper ca n-am fost prea sacaitoare, sanatate multa la toata lumea!

    • Buna Nicol,
      Daca tenul tau toamna si iarna este normal spre uscat aplica un ser sau o crema hidratanta lejera (de exemplu Skin Balancing) inainte de protectia solara.
      Citeste despre exfolianti, vei gasi instructiuni de folosire (se folosesc zilnic) si intructiuni pentru introducerea treptata in rutina zilnica.
      Compara ca pret crema de la Clinique cu RESIST Anti-Aging Clear Skin Hydrator, cea din urma este mai bine formulata. Seara ai nevoie de o crema hidratanta, serul cu antioxidanti, retinol, etc este un aport de ingrediente benefice binevenit, se poate aplica pe tot tenul pentru ca toata pielea sa beneficieze de aportul de ingrediente, in fiecare seara. RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum se poate aplica inainte de crema hidratanta.
      Nu exista protectie solara sub forma de gel (cel putin eu nu am vazut asa ceva). Cea mai ‘light’ formula pe care am incercat-o este spray-ul cu SPF 30 de la Paula, Ultra-Light Weightless Finish SPF 30 Sunscreen Spray.

  • va multumesc pt rabdarea care o aveti si bunavointa de a raspunde fiecareia in parte.
    deci,am comandat azi de la Paula,cica ajung in 3 zile:
    RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum
    skin perfecting 8% AHA Gel
    de la PTR Clini matte all day oil control SPF 20

    mi-am luat din oras de la body shop aloe gentle facial wash shea butter,borage oil (doar asta am gasit acum)
    iar cu crema hidratanta de seara tot ma mai gandesc,deocamdata mi-a mai ramas din cele vechi ,e ca un fel de toner cred,cu miere cu musetel,cu de-astea hranitoare,am sa vad la ce ma opresc,multumesc de sugestie.
    as vrea sa va intreb ce parere aveti despre cateva ingrediente:
    peg-100 stearate
    cetearyl alcohol
    retinyl palmitate( asta mi se pare cam controversat,nmu stiu cum o fi pana la urma)
    multumesc frumos!

    • Buna Nicol,
      Foloseste dictionarul Paulei pentru ingrediete: citeste despre PEG. Cetearyl alcohol este alcool gras, nu este iritant (poti citi articolul despre alcool), iar retinyl palmitate este o forma de vitamina A (citeste articolul despre retinoizi, acolo vei citi despre cele mai cunoscute forme de vitamina A si beneficiile lor).
      Link spre dictionar gasesti in sidebarul din dreapta, acolo unde este imaginea cu o carticica deschisa.

  • buna !
    am tot stat astea 3 zile de cand v-am citit prima data,si mi-ati deschis ochii asupra anumitor aspecte,si incercand sa-mi procur produse care daca macar nu m-ajuta cine stie ce,macar sa nu imi faca rau,si am descoperit ieri ca si siguranta unui ingredient este pe nivele, si ca daca este sigur asta nu inseamna ca e neaparat bun „in exclusivitate”,adica un antioxidant de ex poate determina acneea( pori dilatati) sau poate fi iritant,dar este safe pe piele. de cand tot stau cu nasul in ele,a inceput sa-mi placa. desi multe nelamuriri…
    azi cand am fost la coafor,ii spun tipului ca sunt prinsa acum cu ingredientele cosmetice,si ca nu inteleg de ce,in Japonia,si in cele pt ten,si in cele pt par se foloseste etanol la greu. el mi-a zis ca cel putin pt par,mai ales in tratamente,se observa imediat efectul,in combinatie cu alti prosusi accelereaza efectul dorit,insa asta din pacate pe termen scurt,iar pe termen lung,e daunator(int-o oarecare masura,pt ca pielea se regenereaza).
    si mi-a aratat ca se poate procura de la ei ,niste „lichide primare” asta ar fi traducerea,bune pt par si pt fata: ulei de jojoba,ulei de aragan,amino colagen si nanocolagen(asta din urma super scump),si inca unul pe care nu-l stiu,am zis ca o sa verific dupa, EGF=factor regenator al celulelor,dar scump,30 ml vreo 110 euro. si inca unul despre care as vrea sa va intreb,acest hyaluronic acid ,nu era scump,pe-asta ma gandeam sa il cumpar dar as vrea sa va intreb cum as putea sa il folosesc.
    si mai vreau sa va las un site,poate il stiti,care nu stiu exact ce este cu el,dar mi se pare „documentat”,am vazut ca se pot analiza si produse romanesti,am vazut o crema pt ten mixt de la elmiplant,care dupa ei,n-avea mari iritanti,nu am stat sa vad ce produsi erau in ei,m-am uitat doar la safe. as vrea sa va-ntreb ce credeti despre site. http://www.cosdna.com/eng/
    eu acum cu grija mai ales a iritantilor, unde vad ca sunt pareri diferite,mai bine il evit,desi nu stiu care cum o fi adevarat,mai bine aleg altceva.

    sper ca intr-o zi am sa pot citi tot ce ati scris!

    • Buna Nicol,
      Nu cunosc nici un antioxidant care poate ‘determina acneea sau porii dilatati’ asa cum spui mai sus. Da, multi antioxidanti sintetici pot fi iritanti, iar daca sunt iritanti nu sunt safe pentru piele.
      Da, pielea se regenereaza (vezi articolul Cum functioneaza celulele pielii), dar daca folosesti iritanti si iritarea pielii tale devinde cronica (indiferent daca este vizibila sau nu) efectele asupra pielii pot fi dezastruoase, pana la a cauza mutatii celulelor afectate, care nu se vor mai regenera sanatoase (vezi articolul Iritanti si alergeni).
      Da, uleiul de jojoba este benefic pielii, dintre uleiurile vegetale are structura chimica cea mai apropiata de sebumul pe care il produc glandele sebacee cu scopul de a hidrata pielea. Uleiul de argan are anumite proprietati benefice (despre uleiuri poti citi in articolul Uleiuri vegetale – uz cosmetic).
      Despre colagen si acid hialuronic citeste te rog in articolul https://pasagera.ro/colagenul-elastina-si-acidul-hialuronic-in-produsele-cosmetice.html. Nanocolagenul este colagen adus la nivel de nanoparticula in incercarea de a fi absorbit la nivel de piele, insa tot ce am scris in articol ramane valabil si pentru acest ingredient. Acidul hialuronic este un ingredient benefic pielii, nu este insa miraculos asa cum e prezentat de multi producatori (https://pasagera.ro/nu-exista-un-singur-ingredient-miraculos.html). Il poti aplica pe piele conform instructiunilor de folosire ale producatorului.
      EGF probabil este un complex de ingrediente pentru ca nu exista un ingredient denumit EGF.
      Da, cunosc site-ul respectiv, nu e singurul si nu e cel mai cunoscut. Personal nu imi bazez afirmatiile si nu imi formez parerile din datele prezentate pe acest gen de site-uri, eu citesc articole din jurnalele medicale si verific singura fiecare ingredient in parte. Am o experienta de cativa ani.
      Bineinteles ca parerile oamenilor pot fi diferite, noi suntem diferiti si fiecare are alta sursa de inspiratie. Internetul pune la dispozitie informatiile, ramane ca fiecare dintre noi sa le treaca prin filtrul gandirii propri si sa hotarasca pentru el. Pentru ca jurnalele medicale si bazele de date oficiale (naturaldatabase.com de exemplu) se pot citi contra cost, aceste informatii sunt cel mai greu de gasit/citit. Marea majoritate a informatiilor din domeniul cosmeticii pe care o gasesti online este eronata, iar multe din idei sunt scrise cu anumite scopuri (promovare produse, promovare ingrediente) chiar daca ele nu sunt evidente uneori.
      De aceea te sfatuiesc sa citesti cu anumita retinere bloguri/forumuri/reviste online, etc. Autorii nu sunt medici si nici cercetatori chimisti sau dermatologi. Chiar si acest blog este de fapt o serie de articole inspirate din jurnalele medicale, dar toata informatia pe care am citit-o am filtrat-o prin gandirea mea si am incercat sa o prezint in cel mai simplu mod posibil pentru a fi accesibila oricui. Fiecare din noi gandeste diferit, fiecare piele este diferita si reactiile ei sunt diferite la anumite ingrediente. Exista persoane care sunt alergice la apa (banalul H2O) si exista persoane care nu au nici un fel de reactii pozitive la multe din ingredientele bine cunoscut benefice pielii. De aceea, ingrijirea pielii nu poate fi standardizata, ea trebuie intotdeauna personalizata in functie de o multime de factori.

        • Buna Simona,
          Am gasit lista de ingrediente pe site-ul lor oficial, romanii nu s-au deranjat sa o listeze.
          Ingrediente: Water (Aqua), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Panthenol, Hyaluronic Acid, Hydroxypropyl Methylcellulose, sh-Oligopeptide-1, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Citric Acid, Sodium Citrate, Lecithin, Blue 1 (CI 42090), Yellow 5 (CI 19140)
          Te las pe tine sa faci o ‘analiza’ chimica, spune-ne si despre tipul de ambalare 🙂

      • OK, am gasit pe site-ul producatorului…

        http://www.medik8.com/en/face/growth_factor.html

        adica: Water (Aqua), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Panthenol, Hyaluronic Acid, Hydroxypropyl Methylcellulose, sh-Oligopeptide-1, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Citric Acid, Sodium Citrate, Lecithin, Blue 1 (CI 42090), Yellow 5 (CI 19140)

        parerea mea – ingredientul „minune” este sh-Oligopeptide-1. In rest, umplutura:
        – apa
        – extract de rozmarin (nu stiu daca este ulei esential ,extract CO2 pe post de antioxidant sau alt extract hidrogliceric?)
        – pantenol (provit B5)
        – acid hialuronic
        – HMC – agent pentru cresterea vascozitatii
        – peptidele
        – phenoxyethanol (conservant)
        – Ethylhexylglycerin – conservant & conditioning
        – acid citric – pentru reglarea pHului
        – sodium citrate – pt pH, antioxidant, conservant
        – lecitina – emulsifiant as zice
        – blue 1, yellow 5 – coloranti.

        Sincer sincer, as alege oricand cel mai scump produs Paula’s Choice care sa contina o peptida in locul astuia, care costa si aproape 500 de lei…. 30 ml 🙂

        • Buna Simona,
          Multumesc. Nu apucasem sa citesc comentariul.
          ‘For these specialized peptides to exert a benefit beyond that of a water-binding agent, three criteria must be met: the peptides must be stable in their base formula, they must be paired with a carrier that enhances absorption into the skin, and they must be able to reach their target cell groups without breaking down.’
          In plus, ambalajul transparent este total nepotrivit pentru stabilitatea lor.

          • da, corect 🙂 gand la gand cu bucurie, nu?

            Intr-adevar, acum ca stiu „mai bine”, ambalajele transparente nu sunt indicate. Totusi, ma intreb daca sticla bruna, „de farmacie”, nu este oricum o alternativa MULT mai buna decat transparenta.

            Citind despre retinol si cat de instabil este in prezenta luminii, daca nu esti sigur ca au cine stie ce tehnollogie de encapsulare a moleculei care sa o fereasca de degradare (vezi anumite forme de vitamina C, stabile in prezenta luminii), mai bine nu cumperi, Sincer, la ce pret urias au pentru un 5-10 ml, un paula’s choice cu tot cu transportul de 15 euro merita de 3 ori mai bine. Sau, prin parteneri, la pret mai decent (fara 15 euro transport). Eu una, de exemplu, am mostre din serumul cu retinol, si cum „extrag” un pic din mosta, cum o inchid cu o clema care nu lasa aerul sa patrunda. Ca lumina oricum nu ajunge, dar better safe than sorry.

            poate peptidele sunt totusi stabile i nacea forma, poate ca unul din celelalte ingrediente este si penetration enhancer, chiar nu am verificat. Oricum, sincer, pretul de 400+ este enorm pentru un produs pe care mai bine il iei de undeva bine formulat. my 2 cents 🙂

  • absolut,probabil ca 90% depinde de cum functioneaza propriul organsim si de cum se poate apara si regenera el singur. eu m-am mai uitat pe site-ul acela,cred ca e facut de chinezi,are si sectiune cu plata,si am vazut ca dadeau date din nu stiu ce dictionar medical,or fi mai multe si dictionarele astea,or fi mai multe editii,or fi scrise de persaone diferite,fiecare cu parerile lor. ma rog, asa este,fiecare face ce il duce capul.
    cosmetica asta e facuta mai mult ca un comert,din pacate,si de-asta cred mereu ca mai bine iti dai cu ceva uleiuri,miere etc. dar din pacate nu e suficient! sa speram ca se vor mai imbunatati cu timpul si produsele cosmetice,sa nu mai stam sa inspectam care ,ce si cum. daca si-ar face toata lumea meseria lui asa cum ar trebui,cred ca ar fi ideal. dar idealul ramane ideal.

    sanatate multa,ca-i mai buna decat toate!

  • buna! pot folosi bha-ul Paula’s choice si in lunile de vara? e un tratament anume pe o perioada de timp sau pot s al folosesc fara pauza_?multumesc

    • Buna Adriana,
      Exfoliantii chimici se pot folosi tot timpul anului cu protectie solara corespunzatoare. Daca doresti sa faci pauza pe perioada verii este optiunea ta. Bineinteles nu te poti expune la soare in scopul de a te bronza atata timp cat folosesti exfolianti. In articolele despre exfolianti gasesti detalii despre acest tip de produs.

  • buna!
    am citit despre EGF,in japoneza,deci ce spun ei,nu stiu alte pareri, de pe un site de chimie.
    vine de la Epidermal Growth Factor.
    ei zic ca este o peptida,care a fost descoperita in 1986 de un american,si a castigat premiu Nobel pt asta.
    acest fel de peptida,e gasita in corpul omenesc,chiar si in saliva,si ajuta celulele sa se regenereze.
    in prezent e obtinuta BIO(deci nu stiude la ce ar veni si n-am mai verificat,era link acolo dar n-am mai dat) sau produsa cu ajutorul microorganismelor.(bacterii…) si se numeste h-EGF,(human oligopeptida-1) cica are un receptor care se leaga de cel deja existent in corp.
    e folosita in medicina si cosmetica.
    spuneau la uz cosmetic asa: ca e buna pt piele,sa-si pastreze elasticitatea,prin imbunatatirea vaselor de sange,prin producere de colagen, etc.
    mai spuneau ca a fost demonstrat stiintific,de americani,ca folosita pe piele timp de 60 de zile,cresterea celulelor noi e accelerata intr-o medie de 280%.

    nu cred ca are vreo legatura cu produsul de la sensiblu,oricum am vazut ca se numea altfel la un moment dat.
    data viitoare am sa-i intreb pe cei de la coafor,si sa le cer sa-mi arate,ca data trecuta a venit cu acid hialuronic ,si am vazut ca scria pe el apa,acid hialuronic si un tip de alcool,dar nu l-am retinut. doar atat. sunt si curioasa ce o scrie pe EGF lor. ma rog,…
    vreau sa va intreb daca pot pune in sampon,mia-m luat unul care nu coontine conservanti,iritanti,asa scrie pe el,si a fost si mai ieftin decat prostiile pe care dadeam banii pana acum,daca pot pune ulei de jojoba,si cam cat sa pun,adica vreau sa pun in cutie,nu sa stau mereu la fiecare spalare sa pun ulei. please!

    scriu aici ce contine samponul,ii zice Mutenka (in japoneza inseamna fara conservanti)
    water,DPG, cocamidopropyl betaine, Disodium Cocoyl Glutamate, disodium laureth sulfosuccinate, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, glycerin,sodium cocoyl glutamate,PCA-Na, diethoxethyl succinate,polyquaternium-10,citric acid

    si as vrea sa te intreb daca ti se pare Ok,adica nu am pretentia decat sa curete parul,pielea,si sa nu faca rau(prea mare)
    eu ma spal pe cap in fiecare zi, o fi bine o fi rau,aici toata lumea asa face. si daca pot pune in el ulei,ma gandeam de jojoba,ca am vazut care efect “curatator”,credeti ca ar fi bine?si cam cat pot pune in 500 ml? multumesc.

    • Buna Nicol,
      Da, e vorba de peptida sh-Oligopeptide-1, cea despre care s-a vorbit in comentariile de mai sus.
      Poti sa iti pui ulei de jojoba in sampon, dar nu inteleg de ce vrei sa pui acest ulei in sampon si nu in balsam. Despre cat de des trebuie spalat parul poti citi in articolul din categoria ingrijirii pielii.
      Nu stiu cat jojoba sa pui in sampon pentru ca fiecare ingredient adaugat influenteaza compozitia produsului si nu sunt experta in amestecuri home-made.
      Samponul de mai sus nu este fara conservanti, nu exista nici un produs cosmetic fara conservanti care sa aiba termen de valabilitate 30-36 luni, asa cum au majoritatea cosmeticelor.

  • multumesc pt raspuns. ideea era ca acest tip de sampon nu are balsam. mi-a fost putin teama de cum o sa-mi ramana parul dupa,insa nu e nici o problema,cand e ud e putin mai tare,dar cand se usuca e super ok,si chiar am observat ca pielea produce mai putin sebum.
    am pus cam o lingura de ulei de masline,cam 1 ml de jojoba,1 ml de squalane si e ok,adica nu ramane unsuros dupa. ma gandesc ca are in mare decat ingrediente pt spalat si mi-e putin mila de el,trebuie sa-l hidratez cumva. si imi fac o masca cu galbenus,ulei de masline,soia,am avut in casa si de alune si am pus si de-ala,putin de miere si o las cam 3-4 ore. la o saptamana. vreau sa spun ca al meu a ramas uimit de efect. cica e prima data cand vede ca isi da cineva cu ceva pe par si e o schimbare asa de mare,in asa scurt timp. sunt tare bucuroasa.
    * de unde iau eu uleiul borage, ei pun putin extract de roz marin, e ok?si chiar si asa,cica trebuie consumat in cel mult 3 luni.

    cred ca ma lungesc prea tare,dar vreau sa va intreb,care dinte cremele urmatoare vi se pare mai potrivita,sau ce parere va face,si cam pt ce tip de ten s-ar potrivi. si daca cumva ati folsit,sau a folosit cineva cu extracte de-astea de melc,venin de sarpe,mi se cam face greata la gandul asta,dar zic sa o incerc si pe-asta….
    1. syn-ake nutree
    water, glycerin, cetearyl alcool, nicotinamide, glyceryl stearate, peg-100 stearate, cetearyloctanoate, macadamia nut, β-Glucans, Capric/Caprylic Triglycerides, dimethycone, Dipeptide Diaminobutyroyl benzaylamide Diacetate (asta e obtinuta din venin de sarpe) stearic acid, sodium hyaluronate, carbopol, TEA, adenosine, EDTA-2Na, 1,2-hexanediol, capryl glycol, parfum
    2. crema caracol
    snail`s mucus(lichid de melc,ei spun ca in proportie de 85%), water, glycerin, nicotinamide,macadamia nut oil, dimethycone, carbomer, TEA, adenosine, sodium hyaluronate, EDTA-2Na, caprylglycol, 1,2 hexanediol, bergamot extract oil.

    * multumesc pt sugestiile date inainte,am o saptamana si, de cand folosesc Aha,si serum cu retinol de la Paula,si uleiuri imi dau in fiecare seara,am facut un mixt,si al meu imi spune ca se vede diferenta,eu am impresia ca e o schimbare majora,tenul e mai luminos si parca e mai linistit,curat,nu stiu cum sa ma exprim dar ma bucur tare mult.
    *cremele de care spun sunt coreene. daca vreti din curiozitate sa testati vreuna,si credeti ca nu sunt macar nocive,va pot trimite,daca doriti sa imi dati adresa .

  • Buna,
    As dori sa stiu care este parerea ta despre aceasta compozitie:
    Aqua, Sodium Lactate, Lactic Acid, Glycerin, Serine, Sorbitol, TEA-Lactate, Urea, Sodium Chloride, Lauryl Aminopropylglycine, Lauryl Diethylene-diaminoglycine, Allantoin, Alcohol, Hydrolyse Actin, Hydrolyse ROE, Hydrolyse Caviar extract, Fucus Vesiculosus Extract, Propylene Glycol.

    Iti multumesc anticipat pentru timpul acordat.
    cu respect
    iulia d

  • buna
    aceste creme folosesc eu 🙂 am nevoie de sfatul tau ,tenul meu este unul mixt da 30 ani ,
    multumec
    Ingrediente Elmiplant Skin Moisture – Crema hidratanta de zi
    AQUA, COCOGLYCERIDES, OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL, DICAPRYLYL ETHER, GLYCERIN, CYCLOPENTASILOXANE, CETEARYL ALCOHOL, CETYL PALMITATE, HYDROXYETHYL ACRYLATE/ SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, PHENOXYETHANOL, PANTHENOL, TOCOPHERYL ACETATE, CYDONIA OBLONGA FRUIT JUICE, HYDROLYZED VEGETABLE PROTEIN, CERAMIDE 3, CERAMIDE 6 II, PHYTOSPHINGOSINE, CHOLESTEROL, SERINE, ARGININE, PROLINE, FRAGRANCE, POLYACRYLATE-13, CETEARYL GLUCOSIDE, CAPRYLOYL GLYCINE, ISOHEXADECANE, POLYISOBUTENE, ETHYLHEXYL GLYCERIN, POLYSORBATE 60, SODIUM LAUROYL LACTYLATE, SORBITAN ISOSTEARATE, SODIUM POLYACRYLATE, PECTIN, GLUCOSE, CARRAGEENAN, CERAMIDE 1, SODIUM HYDROXIDE, POLYSORBATE 20, TETRASODIUM EDTA, XANTHAN GUM, CAPRYLYL GLYCOL, CARBOMER, BUTYLENE GLYCOL
    ngrediente Elmiplant Skin Moisture – Lotiune tonica revigoranta
    AQUA, ALCOHOL DENAT, GLYCERIN, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, PHENOXYETHANOL, FRAGRANCE, CAPRYLOYL GLYCINE, PANTHENOL, ETHYLHEXYL GLYCERIN, SODIUM HYDROXIDE, TOCOPHERYL ACETATE, CYDONIA OBLONGA FRUIT JUICE, CARBOMER, TETRASODIUM EDTA, XANTHAN GUM, CAPRYLYL GLYCOL, HYDROLYZED VEGETABLE PROTEIN, BUTYLENE GLYCOL, PECTIN, SERINE, ARGININE, PROLINE, GLUCOSE, CARRAGEENAN, LACTIC ACID

  • Buna! Am descoperit de curand site-ul tau dedicat ingrijirii tenului si am fost incantata de tot ce am gasit aici 🙂 Cautam un tratament pentru punctele mele negre si porii mei dilatati (locuiesc in Insula Cipru, unde soarele este prezent 10luni pe an, am 25ani, sunt mama a 2 copii-desi probleme hormonale inca imi mai dau bataie de cap 🙂 , este foarte mult praf in atmosfera etc) si am citit de pe blogul tau ca am nevoie de retinoizi…Nu prea am inteles eu exact ce-mi trbuie, dar din comentariile fetelor si din ceea ce au zis ele k au incercat, m-am dus la farmacie si mi-am luat ISOTREXIN , din pacate nici in Cipru nu se gaseste APALENE… Am sa il folosesc doar seara deoarece am o forma usoara de acnee,marea mea probleme fiind acesti pori dilatati…Daca gresesc,te rog corecteaza-ma!
    Am citit si articolul tau despre ingrijirea tenului mixt si chiar mi-am facut o lista cu ceea ce nu faceam corect si inca o lista cu produsele care imi lipsesc… Intrebarea mea ar fi:dupa ce aplic crema ISOTREXIN, dupa cat timp trebuie sa aplic crema hidratanta de noapte? Sau trebuie lasata doar crema tratament noaptea ca sa actioneze fara a mai pune nimic altceva pe ten?
    Si inca ceva? Pentru cat timp trebuie sa aplic Isotrexin?
    Iti multumesc anticipat pentru orice sfat!

    • Roxy,
      Se numeste Adapalene ingredientul activ din Differin. Vei gasi si articol despre retinoizi, unde am explicat cum se folosesc si de ce. Poti folosi Isotrexin cat timp este necesar, extrem de important este sa aplici in fiecare zi protectie solara SPF 30 sau 50, in functie de cat de cald e afara.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.