Masca cu aspirină pentru acnee, rozacee și iritații
Masca cu aspirină a câştigat în popularitate după ce acidul salicilic (BHA) a început să fie folosit cu rol de exfoliant de către tot mai multe companii cosmetice, dar această asociere a acidului salicilic cu aspirina este incorectă.
Mi-am petrecut o parte din timp citind ce scrie pe internet despre masca cu aspirină şi observ (din nou) că internetul este cea mai mare sursă de informare eronată.
Aspirina este de fapt acid acetilsalicilic şi nu acid salicilic (ingredient cosmetic), masca cea mai des folosită este cea cu aspirină netamponată. Aspirina tamponată are în compoziție și alte ingrediente (gluconat de calciu și excipienți) care îngreunează dizolvarea aspirinei.
Cum se prepară masca cu aspirină
Depinde de preferinţe, însă o variantă poate fi următoarea: pisează 2-3 aspirine netamponate și adaugă puţină apă plată, minerală, ceai verde sau apă fiartă şi răcită, să se dizolve sau le poți dizolva în orice alt lichid cu condiţia să nu fie iritant (sucul de citrice, de căpşuni, kiwi sunt foarte iritante).
Se foloseşte destul de des iaurt pentru a dizolva aspirina pentru că are o consistenţă cremoasă şi se aplică apoi uşor pe piele, dar nu există studii care să arate că iaurtul este benefic, el este însă o bază bună pentru o mască prin prisma consistenţei; cei care au dermatită atopică e mai bine să evite iaurtul şi nici să nu îl consume ca produs alimentar.
După ce ai dizolvat pastilele atât cât se poate (ele nu se dizolvă complet) poţi adăuga măştii orice alt ingredient doreți ca de exemplu miere, gălbenuş de ou, anti iritanți cu condiţia ca acest ingredient să nu fie iritant. Altă variantă pentru realizarea unei măşti poate fi folosirea aspirinei efervescente care după ce este diluată în apă se aplică pe faţă, se lasă 10 minute şi apoi îndepărtează cu apă călduță.
Ce proprietăţi are: Masca cu aspirină clasică (cea cu aspirină netamponată) are proprietăţi anti inflamatoare şi anti iritante studiate şi dovedite. Pentru că aspirina nu se dizolvă complet, dacă masezi uşor pielea înainte să o îndepărtezi de pe faţă particulele abrazive o transformă într-un exfoliant mecanic (scrub), dar doar în aceste condiţii.
Masca cu aspirină nu tratează acneea, însă poate fi de ajutor în cazurile de acnee, ca parte dintr-o rutină zilnică ce conține tratamente pentru acnee: ingrediente antibacteriene, acid salicilic, retinoizi.
Masca cu aspirină nu tratează cuperoza, rozaceea sau iritația tenului (Ten iritat, măsuri de urgență), dar poate fi de ajutor în orice situație în care pielea este iritată, roșie, inflamată.
Ce proprietăţi nu are: Acidul acetilsalicilic nu exfoliază chimic, pentru îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces în pori și a excesului de sebum este nevoie să folosești acidul salicilic (BHA); nu diminuează ridurile; nu reduce excesul de sebum; nu tratează acneea, rosaceea şi cuperoza; nu închide porii. Masca cu aspirină nu provoacă fotosensibilitate pielii.
Pentru cine este recomandată: Masca cu aspirină este benefică în special tenului acneic şi iritat, ameliorează iritaţia și inflamarea pustulelor. De asemenea este benefică în cazurile de iritație, cuperoză, rozacee etc.
Dacă dorești să o folosești cu rol scrub este potrivită tuturor tipurilor de ten mai puţin acneic căruia îi este interzis scrubul. Este contra indicată celor care sunt alergici la aspirină.
Cât de des poate fi folosită: Dacă ți se potriveşte, masca cu aspirină poate fi aplicată chiar şi în fiecare zi cu condiţia să nu o folosești ca scrub mai mult de o dată pe săptămână; în afară de beneficiile aduse tenului iritat şi acneic, masca cu aspirină nu are alte proprietăți deosebite.
Ce înseamnă să mi se potrivească această mască: În primul rând să nu fi alergică la aspirină – în condiţiile în care în compoziţia ei nu ai adăugat ingrediente iritante să nu ai reacţii alergice. Apoi să ai cu adevărat nevoie de ea şi anume să ai ten acneic, rozacee sau iritații. Şi mai ales, folosește-o doar dacă ești mulţumită de efectele ei, fiecare dintre noi este diferit și reacționează diferit la ingredientele active.
Buna.
Pentru a scapa de petele ramase de la cosuri ,aspect neuniform ce recomanzi?
Buna Bibe,
Citeste te rog articolul dedicat subiectului pete si cicatrici post acnee.
Buna,am incercat ulei de cocos pe fata mea si din cate am inteles mi-a infundat porii si mi-au aparut cosuri si puncte negre,ceea ce eu la pubertate nu am avut.daca as incerca acid salicilic dizolvat cu apa plata(asa am citit) e probabil sa mi desfunde porii si sa revin la tenul meu dinainte de a folosi ulei de cocos?Multumesc!
Buna Oana S,
Daca vei folosi acid salicilic dizolvat cu apa nu vei obtine nimic. Poti citi articolul despre exfolianti, cum functioneaza acestia, ce PH si concentratie trebuie sa aiba pentru a exfolia. Si articolul despre uleiuri vegetale il poti citi.
Stii ca o data ce ai pus aspirina adica acidul acetil salicilic in apa el hidrolizeaza formand acid salicilic si acid acetic? Ma rog e o reactie de echilibru dar totusi se formeaza minunatul acid salicilic .deci ma gandesc ca nu e asa o blasfemie sa zici ca aspirina are intr o oarecare masura capacitatea de a deveni exfoliant chimic:)
Claudia,
Claudia, stiu, dar ce pH are produsul finit? 🙂 Stii ca acidul salicilic are nevoie de pH maxim 4 pentru a exfolia si ca apa are pH intre 7 si 8?
Are ph 7 8? Zau? Intr un univers paralel da. Cea proaspat distilata da are teoretic ph 7 nu 8 ca e neutra. Apa tonuta intr un pahat absoarbe co2 din atmosfera si uite asa scade ph ul .si din hidroliza aia iese si un pic de acid acetic si un ph 4 nu e atat de acid incat sa fie imposibil de atins de acidul acetic plus de acidul salicilic din mediu. Dar na ce stiu eu,poate ma insel.o sa verific de curiozitate ph ul emulsiei aleia. Tare ma indoiesc ca i bazic cu toti acizii de acolo:)
Claudia,
Apa are in general pH intre 7 si 8. Apa poate avea chiar si pH mai mare (vezi documentatii despre pH-ul oceanelor si lacurilor). Apa pe care o beau eu (Aqua Carpatica) are pH scris in clar pe eticheta, 7.7 – deci intre 7 si 8. Si suntem pe Pamant, nu intr-un univers paralel.
Majoritatea femeilor care isi fac o masca cu aspirina folosesc apa plata sau de la robinet, care are pH intre 7 si 8, deci afirmatia mea este corecta. Te rog, daca ai ceva de adaugat la aceste observatii despre pH-ul apei sa imi prezinti date reale, nu afirmatii de genul ‘intr-un univers paralel da’.
Apa distilata are ph 7 si o putem considera neutra, restul apei este bazica.
Indiferent de cat de mult timp ramane apa expusa aerului intr-un pahar, nu vei obtine din apa si aspirina un exfoliant cu pH usor sub 4. Sa nu uiti si de concentratia acidului, minim 1%. Iar emulsie sigur nu e, verifica te rog ce inseamna emulsie. Te las pe tine sa faci acest experiment si sa te convingi singura.
De cand am inceput sa ma epilez cu aparatul, apoi cu ceara imi apar pete rosii pe piele, asemanatoare cosurilor. Mare parte imi trec cam dupa 2 zile, dar mai raman totusi. Cele care se mentin mai mult timp au fir de par dedesupt cred, dar sunt si care nu au, cred. Mie inca de la prima epilare, dupa primul moment mi-au aparut pete rosii care au durat 2 saptamani, cam asa… (Parerea mea, nu stiu cat de corecta, e ca cele cu fir dedesupt sunt doar cateva, majoritatea cosurilor, daca se numesc asa, imi apar din cauza ca se infecteaza dupa epilat locul de unde e smuls firul. Adica eu ma sterg cu spirt apoi, am incerct sa ma spal si cu ceai de pelin, dar presupun ca am pielea sensibila) As vrea sa stiu ce trebuie sa fac, am vazut un comentariu asemanator mai sus in care spunea sa folosesc Baneocin sau solutia de la Bubchen??
George,
Ai o forma usoara de foliculita, citeste acest articol: https://pasagera.ro/ingrijirea-pielii-dupa-indepartarea-parului.html.
Nu mai aplica spirt pe piele, este extrem de iritant!
Bună Corina. Am folosit şi eu masca cu aspirină în amestec cu argilă verde, e ok dar parcă usucă porea tare, aş vrea să încerc şi alte variante. Ţinând cont că am tenul gras şi cu ceva acnee(din când în când) pot să folosesc gălbenuşul cu aspirină, ştiu că e ok pt ten uscat gălb, dar pt ten gras?Pot să adauga şi cărbune nu am mai folosit?
Mary,
Foloseste aspirina cu ceai de musetel. In masca cu aspirina si argila, ingredientul care absoarbe sebumul si da senzatia de ten uscat e argila. Poti sa incerci si cu galbenus daca vrei. Nu adauga carbune, nu te ajuta.
mulţumesc mult
Desi observ ca a trecut mult timp de la postarea articolului, voiam sa apreciez sfaturile si documentarea. Un singur lucru as vrea sa menționez, acidul salicilic este forma activa a aspirinei. Aspirina (acidul acetilsalicilic) hidrolizeaza in mediu umed in acetat si acid salicilic. Astfel încât, o masca cu aspirina va avea efecte exfoliative. Bineînțeles, concentratia e greu de stabilit si nu poate fi constanta dar pentru un ten fara mari probleme, pt o ingrijire de baza, aspirina poate fi folosita in acest scop (in lipsa alergiilor, evident). Pentru potentarea efectului decapant se poate amesteca in ulei de masline care este un bun keratolitic 😉
Abby,
Imi pare rau sa te contrazic, dar acidul salicilic (BHA) este ceva, iar acidul acetilsalicilic (aspirina) este altceva, asfel ca masca cu aspirina si aspirina in general are efecte exfoliante egale cu zero (ma refer aici la efectele de exfoliere sub actiunea unui acid). Aspirina hidrolizeaza, este corect, dar aceasta hidroliza se intampla sub actiunea unei enzime care se gaseste in interiorul corpului uman (in intestine, in vasele de sange, etc), nu pe piele!!! In urma hidrolizei aspirina se transforma in acid salicilic si acid acetic, dar hidroliza se realizeaza de catre esteraze tisulare si sanguine (adica de catre enzime care produc hidroliza esterilor si sunt la nivelul tesuturilor sau a vaselor de sange). E vorba strict despre o hidroliza enzimatica ce nu se poate realiza la nivelul pielii, din pacate.
Afirmatiile tale sunt total incorecte. Iar uleiul de masline este orice, mai putin keratolitic.
Buna! Am si eu probleme cu foliculita, in special pe picioare in zona coapselor. Crezi ca utilizarea de ulei de masline e benefica?Pot aplica si pe coapse aspirina dizolvata? Se poate folosi si cea tamponata? Merci frumos.
Simona,
Din pacate uleiul de masline nu te va ajuta deloc cu foliculita. Poti aplica aspirina oriunde pe corp. Cea tamponata are o pelicula care nu se dizolva. Uite articol despre foliculita: https://pasagera.ro/foliculita.html. Uita-te si la acest articol, exfoliantii te pot ajuta foarte mult: https://pasagera.ro/ingrijirea-pielii-dupa-indepartarea-parului.html
Bună…am si eu o rugăminte…stiti careva o masca pt ten cu puncte negre?am foarte multe puncte negre..Multumesc
Angela,
Mastile nu te pot ajuta sa indepartezi punctele negre ci exfoliantul chimic numic acid salicilic sau BHA. Uite: https://pasagera.ro/alegerea-exfoliantului-chimic-potrivit-si-aplicarea-lui.html, https://pasagera.ro/bha-beta-hydroxy-acid.html. Uite unde gasesti BHA in Romania: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha.html
Eu folosesc cremă și gelul de curățat de la avene împreună cu apă termala și mi se păr destul de bune ar putea să îmi dăuneze cumva dacă aș testa masca cu aspirine
Dana,
Masca cu aspirina nu dauneaza tenului. Daca esti alergica la aspirina nu folosi acest ingredient nici pe piele. Sper insa ca ai asteptari realiste de la aspirina.
Buna ! Am tot citit comentariile anterioare, dar parca nu m-am lamurit suficient 🙂 pana la urma pot sa combin intr-o masca argila cu aspirina vegetala si cu suc de lamaie? sau totusi lamaia este prea iritanta si ar fi mai bine sa o inlocuiesc cu apa simpla? multumesc !
Simona,
Lamaia nu se pune pe ten, citeste aici: https://pasagera.ro/iritanti-si-alergeni.html
Buna ce parere ai de crema Avene Cicalfate pentru acnee ? Multumesc !
Nu are efecte asupra acneei. https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
Buna,ce parere ai despre folosirea ceaiului verde ca si tonic,dupa demachiere?
Madalina,
Despre tonere am scris aici: https://pasagera.ro/ce-tonifica-tonerul.html
Ceaiul verde este un bun anti iritant daca este proaspat, dar pielea noastra are nevoie de mult mai mult decat ceai verde in aceasta forma.
Ce masti recomanzi pentru tenul acneic?
Madalina,
Cea cu aspirina. Si asta: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
De-unde sa-mi cumpăr produse paula’s ?locuesc an Londra
Margareta,
In Marea Britanie produsele Paula’s Choice se pot cumpara de pe site-ul lor oficial, paulaschoice.co.uk.
Buna, am incercat aproape toate mastile traditionale facute in case, insa fara vreun efect, uneori ma mai si iritam si cred, ca mai rau am facut.
Am incercat si varianta mentionata mai sus, cu dizolvatul aspirinei in apa, insa tot nu a reusit, probabil nu am folosit ce trebuia….ce imi recomanzi? O crema nu foarte scumpa dar eficienta, care sa nu lase cicatrici ca sunt satula de astea…dupa fiecare cos mai urat, imi ramane cicatrici, si am ajuns sa am mai multe pete de la cosuri decat pistrui. Am 17 ani, un ten mixt(din cate mi-am dat eu seama, am incercat varianta cu servetelul pe anumite locuri ale fetei pt a-mi da seama ce tip de ten am)si pielea creola.
Nu stiu ce sa mai fac, si pana acum nu am folosit creme de teama sa nu raman cu pete.
Multumesc de raspuns
Georgiana,
Nu mi-ai spus care este problema ta, dar banuiesc ca e vorba despre acnee. Citeste te rog aceste articole: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html, https://pasagera.ro/pete-post-acnee-prevenire-si-tratament.html si https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html.
Ce cauti tu – o crema nu foarte scumpa, dar eficienta – din pacate nu exista. Nimeni in aceasta lume nu si-a rezolvat problemele tenului cu o singura crema si majoritatea celor care au acnee au scheme complexe de tratament care presupune nu doar o rutina corecta ci si alimentatie sanatoasa, miscare etc.
Buna! Eu daca sunt alergica la aspirina nu am voie sa folosesc o crema care contine acid salicilic?
Anabella, este posibil ca acidul salicilic sa cauzeze eruptii pe suprafata pielii daca esti alergica la aspirina. Poti testa pe zone restranse de piele, concentratii mici cum ar fi 0.5%, cu aplicari de 2-3 ori pe saptamana. Daca nu observi reactii adverse poti testa 1%.