Zone hiper pigmentate – Pete pe ten

Petele maro prezente pe piele se numesc zone hiper pigmentate, cloasmă (mască de graviditate) sau melasmă şi apar din diverse motive. Zonele de piele hiper pigmentată sunt repercursiune a radiaţiilor solare şi sunt denumite pete de soare, pete de ficat sau pete de bătrâneţe. Ficatul nu are nimic de a face cu aceste pete, de cele mai multe ori ele sunt rezultatul expunerii pielii neprotejate la soare. Alte cauze ale petelor pot fi anticoncepţionalele, sarcina sau tratamentele cu estrogen, iar în aceste cazuri petele sunt denumite cloasmă (chloasmă) sau pete hormonale. Atenţie, lentigo nu este o pată hiper pigmentată ci o aluniţă care seamănă cu o pată cutanată.

Indiferent de sursa petelor problema este aceeaşi: producerea excesivă de melanină. Melanina este pigmentul (agentul de colorare) pielii şi se produce prin sinteza melaninei, un proces complex controlat într-o anumită măsură de enzima numită tyrosinase. Există foarte multe produse şi ingrediente din care puteţi alege pentru a reduce aceste hiper pigmentări ale pielii, prin încercare puteţi găsi ingredientul care vă poate fi de ajutor.

În primul rând trebuie să eliminaţi cauza petelor; ţinând cont de faptul că majoritatea sunt produse de soare trebuie să înţelegeţi că atâta timp cât nu vă protejaţi de soare în fiecare zi din an nu o să reuşiţi să ameliorați aceste pete. Dacă nu folosiţi factor de protecţie în fiecare dimineață vă pierdeţi timpul şi banii cu orice tratamente. Citiți cu atenție acest articol și urmați indicațiile: Sfaturi de aplicare a produselor protecție solară.

Există mai multe ingrediente prezente în produsele de skin lightening. Dintre ele, cel mai cunoscut şi cu cele mai multe studii este hidroquinona (hydroquinone). Însă acest ingredient nu este singurul disponibil, tratamentele depind de preferinţele fiecăruia şi de experienţa pe care o aveţi deja.

Când alegeţi un tratament este important să luaţi în considerare cât de adâncă şi cât de mare este această hiper pigmentare. Dacă pata este superficială atunci o combinaţie între un factor de protecţie şi un ingredient activ (hydroquinone 2%- 4%; azelaic acid 15%-20%; kojic acid; arbutin, vitamina C 10-25%) poate avea rezultate notabile.

Puteți avea rezultate satisfăcătoare și cu ajutorul peelingurilor chimice (AHA și BHA în concentrații mari sau TCA), iar după executarea peelingurilor puteți menține rezultatele cu aplicarea zilnică de exfolianți (AHA 8-10% și BHA 2%), bineînțeles cu protecție solară adecvată.

Dacă petele sunt profunde şi pe suprafețe mari atunci procedurile medicale sunt mai indicate pentru a avea rezultate satisfăcătoare şi anume IPL, tratament cu laser și peelinguri chimice cu TCA.

E important să nu uitaţi că după ce aţi îndepărtat aceste pete prin diverse metode trebuie să preveniţi recidivarea lor şi apariţia altora noi, iar pentru asta trebuie să folosiţi produse cu factor de protecţie în fiecare zi din an. Cele mai eficiente sunt produsele cu filtre minerale, citiți articolul dedicat protecției solare și produselor cu care se poate proteja pielea.

Bibliografie
Journal of European Academy of Dermatology and Venereology
Journal of the American Academy of Dermatology
beautypedia.com
Skin Therapy Letter
British Journal of Dermatology

203 comentarii

Scrie un comentariu
  • Salutare am asa o intrebare gluco-A de 12% si unitone 4 recital pr cît sunt de eficiente contra hiperpigmentarii si se pot folosi impreuna

  • Maria
    Buna , am pete pe fata maronii spune-mi te rog cum sunt cremele si masca de la Crema depigmentanta Depiwhite Advanced, merita sa dau banii pe ele sau nu. Multumesc

  • Buna seara! Am nevoie de un sfat cu privire la produsele de la Paula’s choice. Ce sa aleg pentru depigmentare in zona de deasupra buzei superioare? Pe care le pot folosi si acum, in august? Ce exfolianti AHA pot folosi? Am un ten mixt-uscat, deshidratat. Multumesc mult!

  • Bună , ce tratament îmi recomanzi pentru petele pigmentate de pe fata care au apărut în timpul celor 2 sarcini. Eu acum alăptez ce as putea folosi în timpul acesta, m-am gândit și la un tratament cu laser. Mulțumesc.

    • Alis, nu te sfatuiesc sa cumperi acest produs, sunt bani aruncati la gunoi. Nici macar nu este legala vanzarea acelui produs pe site. Nu exista date despre compania care vinde, nu exista termeni si conditii de vanzare, conditiile de retur, link catre ANPC etc.
      Uleiurile esentiale din formula vor irita si sensibiliza pielea, vitaminele incluse se distrug dupa ce vei deschide borcanul de cateva ori – pentru stabilizare este necesara ambalarea in recipiente opace, cu pompa ce nu permite aerului si luminii sa distruga ingredientele active.

  • Buna, Corina! Sunt pe punctul de a comanda de la Paula o crema pt fiul meu de 17 ani. Ii tratez acneea cu skinoren si exfoliant, toner, crema solara si hidratanta, dar raman petele pe care vrem sa le estompam. Te rog sa-mi spui ce as putea cumpara. Multumesc!

  • Buna!! Corina, te rog lamureste ma cand ai disponibilitatea necesara: de ce imi tot apar mici pete pigmentare maro si nu doar in zona ochilor ci si in zona gurii? intr adevar folosesc exfolianti, serul Intensive Wrinkle cu Retinol seara, hidratare, toate produsele fiind Paula s Choice, aplicate corect fara a mi provoca iritatii. Mentionez ca mi protejez tenul in fiecare zi cu protectie solara minerala 30 in jurul ochilor iar pe restul tenului aplic SPF chimic. In jurul ochilor aplic SPF chimic peste cel mineral ptr o extraprotectie. SPF urile le aplic in cantitate tripla fata de cat ar fi necesar, strat peste strat, de mai multe ori pe zi (comparand cu cat are o mostra de 1,5 ml, sincer mi se pare ca nu coincid cantitatile acestea cu cat aratai in palma ca ar fi necesar). Mai mentionez ca folosesc acid azelaic ptr aceste pete pe care le estompeaza incet incet. Ar putea fi de la smartphonul folosit seara dupa spalarea protectiei solare si aplicarea cremelor de seara – lumina albastra??…sau hormonal, am nascut si alaptez inca, Nu am avut deloc probleme cu melasma, nici macar in sarcini cand nu aveam grija de ten cu produse PC, cu rutina aceasta am reusit sa scap de acnee dar m am procopsit cu pete; am 29 de ani si sunt sanatoasa. Am citit toate posturile tale si stiu ca tot s ar putea strecura aceste pete in ciuda protectiei aplicate dar daca nu am probleme hormonale, totusi?? Multumesc frumos! O zi buna!

    • Ramona,
      Nu cred ca lumina albastra poate cauza atat de repede pete, de altfel poti selecta Night Mode pe telefon daca ai aceasta optiune, eu asa am facut si la telefon si la laptop.
      Insa in timpul sarcinii si imediat dupa nastere aparitia petelor este un fenomen cunoscut, petele se numesc chloasma, cateodata apar pe zone extinse, chiar si pe toata fata. Acest fenomen nu are legatura cu exfoliantii, iar retinolul 0.1% din ser nu poate cauza pete daca tu folosesti SPF, dimpotriva, ajuta la estomparea lor.
      Este foarte posibil ca dupa ce nu mai alaptezi sa observi ca se estompeaza treptat (bineinteles doar daca folosesti ingrediente active gen acid azelaic, arbutin, vitamina C concentratie mare) si ca nu apar altel noi.
      Atentie insa la protectia solara – aplica dimineata cantitate corecta si reaplica frecvent daca petreci timp in lumina solara. Cand am avut petele destul de pronuntate in zona ochilor aplicam de mai multe ori pe zi un stick mineral SPF 50 pe pete. Sa aplici SPF mineral cu atentie in jurul ochilor, aplica si pe pleoape.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.