Ulei hidrofil pentru curățarea și demachierea pielii

Diana m-a întrebat despre uleiul hidrofil într-un comentariu. Înțeleg confuzia în legătură cu acest tip de produs și am răspuns în articolul de jos celor mai frecvente întrebări asociate cu uleiurile hidrofile.

Am auzit despre uleiul hidrofil, am încercat să mă informez ce reprezintă și dacă este sigur pentru a fi aplicat pe față, dar nu m-am lamurit. Ți-aș fi recunoscătoare daca mi-ai spune ce reprezintă acest ulei.Diana

Ce este un ulei hidrofil?

În contextul unui produs cosmetic, termenul hidrofil înseamnă solubil în apă. Uleiurile hidrofile sunt acele produse cosmetice care au în compoziție emulgatori și unul sau mai multe uleiuri vegetale (și/sau uleiuri sintetice, și/sau substanțe naturale sau sintetice uleioase). Uleiurile pentru curățarea pielii formulate pentru a fi solubile în apă se îndepărtează de pe piele cu apă.

Emulgatorii (emulsifianții) sunt substanțe care au proprietatea de a amesteca lichidele inmiscibile (care se separă), în cazul nostru apa și uleiurile/substanțele uleioase, rezultatul fiind o compoziție omogenă.

ulei hidrofil demachiere

La contactul cu apa, uleiul formează o emulsie lăptoasă care se poate îndepărta de pe piele prin clătire cu apă. În imagine este un ulei hidrofil amestecat cu apă, rezultatul fiind emulsia lăptoasă.

Pentru a fi mai eficiente în dizolvarea impurităților, cele mai multe din uleiurile pentru curățarea pielii conțin și unul sau mai mulți agenți de curățare (surfactanți).

Termenul ulei hidrofil este folosit strict pentru marketing, majoritatea celor care cumpără uleiuri pentru curățarea pielii nu au auzit vreodată acest termen asociat cu produsele cosmetice. Mai mult, există multe produse pentru curățarea pielii etichetate ‘ulei pentru curățare’ care nu conțin uleiuri vegetale, ci doar substanțe uleioase sintetice sau naturale.

Majoritatea uleiurilor pentru curățarea pielii care sunt solubile în apă (hidrofile) nu sunt etichetate ca uleiuri hidrofile. Indiferent că este etichetat sau nu hidrofil, uleiul pentru curățarea pielii este un produs destul de popular în industria cosmetică, recomandat de cele mai multe ori pentru îndepărtarea machiajului.

Deși în România se folosesc termenii hidrofil și hidrofilic, cuvântul corect pentru traducerea produsului hydrophilic oil din engleză în Română este ulei hidrofil.

Care sunt avantajele curățării pielii cu ulei hidrofilic?

Uleiurile și surfactanții îndepărtează machiajul, mai ales cel rezistent la apă, sebumul și impuritățile de pe suprafața pielii. Uleiul pentru curățarea pielii este un demachiant eficient, preferat de multe ori în locul laptelui demachiant, șervețelelor demachiante etc.

Produsele de curățare clasice (gel, spuma etc) și apa dură pot duce la deshidratarea pielii, în special dacă ai ten uscat sau afectat de tratamente, factori de mediu etc. Uleiurile pentru curățarea pielii sunt mai blânde cu pielea decât produsele clasice de curățare și mențin mai intact filmul hidrolipidic al pielii.

Ce efecte NU are uleiul hidrofil?

Uleiul pentru curățarea pielii (indiferent de formula produsului) nu poate îndepărta punctele negre și nici nu poate curăța porii în profunzime. Punctele negre sunt formate din sebum, impurități și celule moarte solidificate. Pentru a curăța porii în profunzime și a îndepărta punctele negre este necesară folosirea exfolianților cu acid salicilic.

Uleiul pentru curățarea pielii are rolul de a curăța pielea, nu este produsul miraculos care rezolvă problemele pielii.

Uleiul pentru curățarea pielii nu oferă hidratarea de care are nevoie pielea. Este adevărat că în timpul procesului de curățare, uleiurile păstrează bariera naturală a pielii cât mai intactă, iar pielea nu pierde factorii naturali de hidratare, însă un produs care este îndepărtat de pe piele nu poate oferi hidratare.

Pentru cine este potrivit uleiul hidrofil?

Ca metodă de îndepărtare a machiajului, demachierea cu uleiuri hidrofile este potrivită pentru toate tipurile de ten. După îndepărtarea machiajului curăță tenul cu produsul tău de curățare obișnuit, pentru a îndepărta reziduurile de machiaj și ulei. Există uleiuri demachiante potrivite chiar și tenului gras.

Dacă ai ten uscat, cu tendințe de deshidratare, uleiurile hidrofile pot fi o soluție bună pentru curățarea zilnică a pielii, fiind cele mai blânde produse de curățare a pielii (doar dacă sunt formulate corect, fără iritanți). Tenul normal sau uscat, în special cel cu cu tendințe de deshidratare, este cel mai potrivit tip de ten pentru uleiurile hidrofile.

Pentru cine nu este foarte potrivit uleiul pentru curățarea pielii?

Dacă ai ten gras, acneic sau cu tendințe acneice și deshidratat poți încerca uleiurile pentru curățare, însă personal cred că este mai bine să alegi alte produse de curățare. De exemplu poți folosi dimineața o soluție micelară, iar seara un produs de curățare cremos, care să curețe eficient, dar să nu usuce pielea.

Uleiul pentru curățarea pielii poate bloca porii?

Da. Orice ulei sau substanță uleioasă poate bloca porii în anumite condiții, de multe ori nu poți ști dacă un ulei va fi sau nu comedogen pentru tine. Asigură-te că folosești doar uleiuri potrivite tipului tău de ten, iar dacă ai ten gras și vrei să folosești uleiuri hidrofile pentru demachiere, curăță tenul cu un produs de curățare după demachiere, în acest fel vei îndepărta reziduurile de ulei de pe piele.

Cum se folosește uleiul hidrofil?

Aplică pe pielea uscată o cantitate suficientă de produs, cu mișcări circulare, blânde. Adaugă o cantitate mică de apă pentru a forma emulsia, apoi curăță pielea cu atenție. Clătește cu apă călduță pentru a îndepărta uleiurile și impuritățile de pe piele.

Uleiurile hidrofile pot forma peliculă pe suprafața pielii?

Deși aceste produse sunt solubile în apă, în funcție de tipul de ten, cât de încărcat este tenul și indicele oleic al uleiurile incluse în formulă, este posibil ca uleiurile hidrofile să nu se îndepărteze complet de pe piele și să simți o peliculă pe suprafața pielii.

Dacă uleiul folosit de tine nu se îndepărtează complet cu apă, dar totuși dorești să îl folosești pentru demachiere, poți folosi o soluție micelară sau produsul tău obișnuit de curățare pentru îndepărtarea reziduurilor de ulei de pe piele.

Cum aleg un ulei hidrofil?

În primul rând asigură-te că produsul ales nu conține parfum sau molecule aromate cu potențial iritant. Cele mai comune ingrediente iritante sunt: perfume (parfum/fragrance), limonene, citronellol, geraniol, eugenol, citral, hexyl cinnamal, toate uleiurile esențiale (lămâie, bergamot, coriandru etc).

Chiar dacă produsul se adresează tipului tău de ten, este bine să verifici dacă uleiurile vegetale din lista de ingrediente sunt potrivite pentru tipul tău de ten. Poți folosi informațiile din articolul despre Uleiuri vegetale pentru a afla proprietățile uleiurilor.

Uleiuri hidrofile – diferențe între formule

Paula’s Choice Perfectly Cleansing Oil – Conține uleiuri vegetale + surfactanți + emulgatori

Ingrediente: Caprylic/Capric Triglyceride (skin-replenishing), Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil (non-fragrant antioxidant plant oil/hydration), MIPA-Laureth Sulfate (cleansing agent), Laureth-3 (emulsifier), Laureth-7 Citrate (cleansing agent), Triethylhexanoin (texture enhancer/hydration), Cocos Nucifera (Coconut) Oil (non-fragrant antioxidant plant oil/hydration), Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil (non-fragrant antioxidant plant oil/hydration), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil (non-fragrant plant oil/hydration), Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil (non-fragrant antioxidant plant oil/hydration), Butyrospermum Parkii (Shea) Butter (emollient), Tocopherol (vitamin E/antioxidant), Phenoxyethanol (preservative), Ethylhexylglycerin (texture enhancer)

Clinique Take The Day Off Cleansing Oil – Conține substanțe uleioase + surfactanți + emulgatori. Nu conține uleiuri vegetale.

Ingrediente: Cetyl Ethylhexanoate, Triethylhexanoin, PEG-20 Glyceryl Triisostearate, Polybutene, PEG-8 Diisostearate, PEG-12 Diisostearate, PPG-15 Stearyl Ether, Water, Tocopheryl Acetate, Glycerin, Anthemis Nobilis (Chamomile), Caprylyl Glycol, Glyceryl Laurate, BHT.

Simple Hydrating Cleansing Oil – Conține un singur ulei vegetal (sâmburi de struguri) + 2 emulgatori. Nu conține surfactanți.

Ingrediente: Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Isopropyl Palmitate, Sorbeth-30 Tetraoleate, Phenoxyethanol, Tocopheryl Acetate, Retinyl Palmitate.

Care este diferența între uleiul hidrofil și demachiantul bifazic?

Demachiantul bifazic este folosit pentru îndepărtarea machiajului ochilor, este format din două faze: una uleioasă și una apoasă, iar pentru a folosi produsul este necesară combinarea celor două faze prin agitarea recipientului. Se aplică pe dischetă demachiantă și se curăță machiajul din jurul ochilor (chiar și rimelul rezistent la apă) însă demachiantul nu formează emulsie la contactul cu apa și nici nu este solubil în apă.

Pentru a îndepărta demachiantul bifazic de pe piele este necesară folosirea unui produs de curățare după demachiere.

Care este diferența între uleiul hidrofil și soluțiile micelare?

Soluțiile micelare funcționează similar cu uleiurile de curățare. Micelele sunt micro surfactanți împrăștiați într-un lichid coloidal, în cazul soluțiilor micelare, micelele sunt microsfere bifazice, având o parte apoasă și una uleioasă. Soluțiile micelare sunt de tipul ‘ulei în apă’. Micelele dizolvă impuritățile și sebumul, la fel ca și uleiurile, însă uleiurile hidrofile au putere mai mare de curățare.

Soluțiile micelare au bază apoasă, nu conțin emulgatori și nu formează emulsie la contactul cu apa. Se aplică pe dischetă demachiantă, apoi se curăță pielea cu discheta îmbibată în soluție.

Sunt solubile în apă și este bine să fie îndepărtate de pe piele cu apă, la fel ca orice alt produs de curățare (chiar dacă pe etichetă scrie că nu este neapărat necesară îndepărtarea cu apă).

Comparând cele trei tipuri de produse, uleiul hidrofil este format din uleiuri și substanțe uleioase, demachiantul bifazic este jumătate apă, jumătate uleiuri/substanțe uleioase, iar soluțiile micelare au cea mai mică concentrație de substanțe uleioase, cu particule de micele dispersate în soluția apoasă (ulei în apă).

Pot folosi doar uleiuri vegetale pentru curățarea pielii?

Da, în anumite condiții. Pentru îndepărtarea machiajului se poate folosi un ulei vegetal (cum ar fi jojoba) pe o dischetă demachiantă. După îndepărtarea machiajului curăță tenul cu produsul tău obișnuit de curățare.

Pentru curățarea zilnică a pielii, doar uleiurile vegetale nu sunt eficiente pentru că nu pot fi îndepărtate cu apă de pe piele. Există o metodă de curățare a pielii cu uleiuri vegetale în care îndepărtarea uleiurilor se realizează cu prosop cald. Nu este o metodă potrivită pentru curățarea zilnică a pielii, personal nu o recomand.

Această metodă este promovată ca soluție pentru îndepărtarea punctelor negre, însă din păcate uleiurile și apa caldă nu pot îndepărta punctele negre și curățarea zilnică a pielii cu uleiuri vegetale și prosop cu apă caldă poate duce la afectarea barierei naturale și apariția iritațiilor.

Experiență personală cu uleiurile hidrofile

Am descoperit uleiurile pentru curățarea pielii în urmă cu 7 ani și am renunțat imediat la loțiunile demachiante pe care le foloseam pentru îndepărtarea machiajului. Nu știam că uleiul demachiant pe care îl folosesc este un ulei hidrofil. Chiar dacă nu era cel mai potrivit produs pentru pielea mea (tenul meu era gras), după ce am folosit uleiurile demachiante de la Shu Uemura nu am mai folosit vreodată un lapte demachiant.

Am preferat uleiurile pentru că sunt mult mai ușor de folosit și mai blânde cu pielea, comparativ cu demachiantele clasice. Pe atunci uleiurile hidrofile nu erau atât de cunoscute în România. După Shu Uemura am descoperit alte uleiuri demachiante fără parfum, atunci când am renunțat la toate produsele cu parfum, însă am scos uleiul demachiant din rutina mea de când nu mai folosesc fond de ten.

În ultimii ani singurul meu produs pentru machiaj a fost pudra aplicată peste protecția solară colorată, produse care se îndepărtează ușor de pe piele. Pentru curățarea pielii în fiecare seară am folosit doar produsul de curățare și apoi soluția micelară pentru a îndepărta reziduurile de machiaj de pe linia părului.

În 2017 Paula’s Choice a lansat Perfect Cleansing Oil, un ulei pentru curățarea pielii pe care îl folosesc în zilele cu machiaj (cremă colorată cu SPF și pudră), puțin diferit de cum foloseam uleiurile în anii trecuți. Tenul meu este mixt acum, iar după demachierea cu ulei nu simt peliculă pe piele, simt doar pielea catifetală.

După demachiere, pentru a îndepărta reziduurile de machiaj folosesc o dischetă demachiantă îmbibată cu soluție micelară, apoi clătesc pielea cu apă călduță. În zilele în care aplic protecția solară fără culoare, seara folosesc produsul meu obișnuit pentru curățarea pielii, în acest fel pielea este curățată de câteva ori pe săptămână în profunzime.

Paula’s Choice nu a inclus în numele produsului sau în descriere termenul ulei hidrofil și nici alți producători de uleiuri hidrofile cunoscuți internațional. Shue Uemura are cea mai extinsă gamă de uleiuri pentru curățarea pielii, ei le-au făcut populare. Primele formule au apărut în 1967, Shue Uemura a îmbunătățit mereu formula uleiurilor lor, dar toate conțin parfum și multe conțin chiar uleiuri esențiale.

Shue Uemura High Performance Balancing Cleansing Oil Advanced Formula – conține uleiuri vegetale, ulei mineral, surfactanți și emulgatori

Ingrediente: Paraffinum liquidum / mineral oil, zea mays / corn germ oil, polysorbate 85, carthamus tinctorius oil / safflower seed oil, cetyl ethylhexanoate, sorbitan trioleate, simmondsia chinensis oil / jojoba seed oil, camellia kissi / camellia kissi seed oil, macadamia ternifolia seed oil, canola oil, squalane, zingiber officinale extract / ginger root extract, rosmarinus officinalis extract / rosemary leaf extract, sea water, isohexadecane, c12-15 alkyl benzoate, dicaprylyl carbonate, ethyl oleate, isopropyl myristate, tocopherol, glycerin, propylene glycol, linalool, parfum / fragrance

13 comentarii

Scrie un comentariu
  • La fix a venit acest articol, tocmai ma apucam sa caut informatii si reviewuri despre uleiuri demachiante. Din toate ce le-ai folosit tu, sau ai avut contact cu ele, poti recomanda cateva accesibile? Multumesc

  • Buna,Corina si felicitari pt blog!este de un real sprijin pt toate femeile care vor sa aiba grija de pielea lor si sa arate bine.desi excede subiectului de mai sus,daca timpul iti permite, te-as ruga sa ma ajuti cu un raspuns la urmatoarea intrebare:pot folosi in continuare exfoliantul meu (PC skin perfecting 2%bha lotion) ca parte din rutina de ingrijire,daca am facut de curand o terapie PRP? Iti multumesc mult pt toata activitatea ta de pe blog!

    • Mikyd, poti folosi exfoliantul dupa o saptamana de la vindecarea completa a pielii, insa te rog cere si parerea medicului, poate dansul are o alta recomandare, cunoaste felul in care pielea ta a reactional la procedura.

  • Buna seara Corina.
    Vreau sa te felicit pentru minunatul tau blog si sa ti multumesc pentru sfaturile pe care ni le dai.
    Corina imi doresc sa folosesc si eu produsele de la Paula’s Choice dar nu stiu exact ce.
    Iti fac pe scurt o descriere a tenului meu:am 32 ani iar tenul meu este usor mixt pe nas, frunte iar restul este uscat cu o senzatie de piele care tine, strange, cu porii dilatati, cu pete, cu puncte negre pe nas si pometi, cu riduri in jurul ochilor si pe frunte.
    Daca se poate te rog mult sa ma indrumi in alegerea produselor benefice pentru a scapa de problemele enumerate de mine mai sus.
    Multumesc frumos. Succes in continuare!
    Olivia

      • Buna seara, produsele recomandate de tine de la Bioderma sunt f ok. Apa micelara si gelul de curatare. Apa micelara parca totusi usuca putin si o sa incerc si Garnier. Vreau sa mentionez cv-parte din produsele recomandate de tine se pot gasi pe situl aoro.ro.
        Multumesc.
        M-ar interesa si un produs bun pt dus si un sapun lichid de maini altele afara de cele de la Balea.

        • Cecilia, eu nu cumpar de pe aoro, nu stiu ce e cu produsele de acolo, dar ma bucur daca iti sunt de ajutor recomandarile mele. Geluri de dus folosesc de la Korres, iar sapun lichid de maini doar de la Balea Med, imi pare rau ca nu te pot ajuta.

  • Foarte interesant articolul. Eu am tenul foarte sensibil, cu tendinte de deshidratare si nu am gasit pana acum nicio solutie potrivita pentru tenul meu. Chiar o sa incerc aceste uleiuri. Multumes!

  • Buna ziua! Iti puteti spune, va rog, ce parere aveti despre Bio Oil? Este un ulei bun pentru hidratarea corpului zi de zi? Multumesc frumos!

  • Buna din nou, am revenit cu un nou comment dupa cateva saptamani bune de folosire a unei rutine – cred eu corecte si personalizate tipului meu de ten de catre consultantii Paula’s Choice. Din cate am vazut celalalt comment al meu legat de experienta cu PC Romania nu a fost publicat, asadar nu mai revin asupra lui fiindca oricum nu mai este relevant, dar mentionez ca am avut ocazia de a incerca Perfect Cleansing Oil, a fost oferit cadou de catre PC UK in cadrul unei campanii la plasarea comenzilor online si am ramas foarte impresionata, lasa pielea transformata si matasoasa, mult diferita fata de alte cleansere, insa totusi curata tenul eficient. Desi tenul meu are toate problemele din lume, perfect cleansing oil parca amelioreaza toate simptomele neplacute pentru o ora – doua dupa aplicare, cu greu rezist tentatiei sa nu abuzez de el, il folosesc doar dimineata si seara. In alta ordine de idei, dupa multe saptamani de rutina personalizata aplicata cu religiozitate, acneea mea este in floare, poate incep sa constat o usoara ameliorare a rozaceei, insa aceasta cred ca provine mai degraba de la regimul alimentar impus de catre dermatolog si endocrinolog. In punctul asta, am cerut o parere drastica de la ambii medici care ma trateaza, dermatologul zicand ca singura solutie pentru mine este laserul, ceea ce refuz momentan, iar endocrinologul zice sa trec pe tratament cu dexametazona pentru ca aparent am nivel usor crescut de testosteron, aceasta fiind cauza acneei intense de care sufar. Sincer, ambele solutii mi se par drastice si as mai dori o a treia parere, as putea obtine o consultatie din partea cabinetului tau? Cum sa procedez in acest sens? Multumesc mult in avans.

    • Alessandra, imi cer scuze, am cateva sute de comentarii in asteptare, le aprob doar cand raspund la ele, insa nu am foarte mult timp pentru a raspunde la comentarii. Te astept cu drag la cabinet, citeste te rog detalii despre consultanta aici: https://www.pasagera.ro/constultanta-cosmetica. M-as bucura sa te pot ajuta sa alegi cele mai potrivite solutii pentru pielea ta, acneea mea s-a datorat tot nivelului crescut de testosteron.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.