Tipuri de zinc oxide în produsele protecție solară

Pornind de la o întrebare adresată pe Facebook, vă prezint mai jos tipurile de zinc pe care le folosesc producătorii în produsele pentru protecție solară și caracteristicile lor:

În funcție de mărimea particulelor:

1. Zinc Oxide – folosit foarte rar în zilele noastre, este un ingredient pudră, cu formulă chimică ZnO. Folosit în produsele pentru protecție solară lasă pe piele o peliculă albă vizibilă. Este denumit și zinc oxid farmaceutic.

2. Zinc Oxide Micronized – folosit cel mai des în produsele protecție solară, particula de zinc din zinc oxide micronized este mai mare decât 100 nanometri. Un produs care conține zinc oxide micronized lasă pe piele o peliculă albă, dar nu foarte deranjantă ca aspect, iar în compoziția particulelor de zinc oxid se pot regăsi de multe ori și nano particule deoarece procesul de a transforma zinc oxide în zinc oxide micronized presupune măcinarea zinc oxidului, iar particulele rezultate nu sunt egale între ele ca dimensiuni.

Există companii care nu folosesc procesul de măcinare a zinc oxidului ci folosesc o procesare pe bază de gaz, proces ce duce la realizarea micron zinc oxidului care nu poate duce la obținerea particulelor nano ci doar a particulelor cu dimensiuni mai mari decât cele nano.

3. Zinc Oxide Nano – Nano particula este o particulă cu dimensiuni mai mici decât 100 nanometri, practic este o particulă mai mică decât particula miconized. Produsele protecție solară care conțin nano zinc oxide au în compoziția lor nano particule de zinc oxide, iar acest tip de ingredient lasă o peliculă albă aproape imperceptibila pe piele. Particulele de zinc oxide sunt foarte greu de măsurat deoarece nu sunt sferice, iar regularizarile din diferite țări cer producătorilor să specifice folosirea nano particulelor, în condiții diferite. Pentru Europa, nano zinc oxide este definit ca: majoritatea particulelor de zinc oxide sunt de dimensiuni nano. Nu înseamnă că toate particulele sunt nano.

În urmă cu câțiva ani acest tip de zinc oxid a fost controversat, între timp au apărut o mulțime de studii și cercetări care arată clar că nano particula de zinc nu pătrunde în piele mai departe de stratul de celule moarte de la suprafața pielii și că este sigur pentru a fi folosit în produsele cosmetice.

Cu cât este mai mică particula de zinc oxide, cu atât produsul rezultat este mai puțin evident pe piele. Indiferent de afirmațiile producătorului, atâta timp cât nu există clar declarațiile oficiale despre mărimea particulei de zinc oxid folosită în formulă nu putem ști ce tip de zinc oxid este folosit. Cei mai mulți producători folosesc micronized zinc oxide care are în compoziție și nano particule.

Nano particulele de zinc oxide au tendința de a a forma aglomerate în produsele cosmetice, aglomerate care devin mai mari decat nano particulele inițiale.

În funcție de structura moleculei:

A. Zinc Oxide Coated – Poate fi micron zinc oxide, micronized zinc oxide sau nano zinc oxide. Uneori termenul microencapsulated este folosit pentru a defini aceiași tehnologie. Zinc Oxide Coated, denumit și Z-Coated este un ingredient ale cărui particule au fost ‘îmbrăcate’ cu un alt ingredient inorganic, de obicei cu un silicon sau un polimer cu scopul de a fi integrate mai ușor în formula produsului finit, de a păstra ingredientul pe suprafața pielii pentru a asigura protecție solară eficientă, de a elimina posibilitatea interacțiunii dintre zinc oxide și alte ingrediente ale produsului finit (în prezența luminii), etc. Din punct de vedere estetic, nano Z-Coated este cel mai puțin vizibil pe piele, iar produsele care îl conțin se aplică extrem de ușor, spre deosebire de zinc oxide uncoated care are tendința de a nu se întinde foarte bine pe piele.

Indiferent dacă este specificat sau nu pe produs, majoritatea producătorilor folosesc Z-Coated. Molecula coated nano zinc oxide este mai mare decât nano zinc oxide.

B. Zinc Oxide Uncoated – Poate fi micron zinc oxide, micronized zinc oxide sau nano zinc oxide. Nu este procesat pentru a fi Z-Coated.

Titanium dioxide, al doilea ingredient din produsele protecție minerală poate fi și el simplu, nano, micronized, coated sau uncoated. Nu am găsit însă nici o companie care să folosească tehnologia micron.

16 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna ziua. As dori sa-mi cumpar un fond de ten care sa-mi asigure protectie solara exclusiv minerala. Produsul ar trebui sa contina atat titanium dioxide cat si oxid de zinc? Multumesc!

  • Buna,
    Daca as vrea sa imi fac o crema de protectie solara pe baza de unt de cacao, unt de shea, ulei de struguri si oxid de zinc grad farmaceutic (300-400 nm) ar fi ok? Va fi eficienta? M-am gandit sa adaug si vitamina e si vitamina a. Crezi ca o crema cu alantoina ar fi potrivita pentru dupa plaja? Merci

  • Buna Corina!
    Citesc de mult timp blogul tau si urmez sfaturile tale!;
    dimineata folosesc : effaclar purryfiand foaming gel pentru curatare + Skin Balancing Daily Ultra Sheer SPF 30; pe corp nivea kids carring SPF 50;
    seara: effaclar purryfiand foaming gel pentru curatare + Hydralight Moisture Lotion;

    sunt foarte multumita de aceasta rutina dar am citit zilele acestea un articol care spune ca filtrele chimice conțin substanțe care deja au fost descoperite ca fiind periculoase, unele provoacă inclusiv dereglări hormonale; ma ingrijoreaza foarte tare acest lucru intruc acneea mea era hormonala;

    de asemenea, am citit ca este bine sa te expui putin dimineata, pentru ca pielea sa secrete melanina, care te va proteja te rediatiile solare;

    articolul mai spune ca: dacă dieta noastră e bogată în aminoacizi, ei vor neutraliza mare parte din efectele radiațiilor solare asupra celulelor corpului nostru.

    Vreau sa stiu care e parerea ta, intrucat am mare incredere in ea.

    • Monica T,
      Stiu despre ce articol vorbesti.
      Parerea mea este ca filtrele chimice nu contin substante periculoase, dar sa consideram ca nu am dreptate si ca ele contin substante care nu sunt safe pentru piele. In acest caz trebuie doar sa punem in balanta raul cauzat de radiatiile solare la care suntem expusi zilnic, din primul minut in care pielea noastra este expusa lumini solare vs acele substante chimice. Daca vei citi surse oficiale vei observa ca radiatiile solare sunt numarul 1 cauza in incidenta cancerului de piele. Personal aleg o substanta chimica care am presupus ca poate fi nociva pentru piele, decat riscul de a face cancer de piele. Si stiu ca fiecare dintre noi se gandesc ca nu poate fi el cel care face cancer de piele, dar daca suntem responsabili intelegem ca nu avem cum sti daca vom avea vreodata cancer sau nu.
      Melanina ofera SPF 2 maxim 4, nu este protectie solara. Aceasta secretare de melanina este de fapt bronzare, iar bronzul este reactia naturala a pielii de aparare, insa pielea nu se poate apara cu mai mult de SPF 4, din pacate, de aceea chiar si bronzati foarte puternic ne putem arde in urma expunerii la soare, fara SPF.
      Da, alimentatia sanatoasa mentine organismul sanatos si implicit si pielea, dar nu exista nici macar o substanta ingerata care sa neutralizeze efectele radiatiilor solare. Iar daca nu ma crezi poti sa faci un mic experiment si sa observi ce se intampla cu pielea expusa la soare fara SPF, cu dieta bogata in aminoacizi sau fara dieta de acest gen.
      Insa eu cred ca tu nu ai o problema pentru ca poti oricand alege protectie solara minerala, iar daca tie filtrele minerale iti blocheaza porii si iti agraveaza acneea poti cauta SPF mai mic mineral si apoi poti folosi o pudra cu un SPF 15 mineral.
      Iar ca o mica paranteza, exista o multime de substante pe care le mancam, care sunt mult mai nocive decat presupusele nocive filtre chimice.

  • Chiar am vrut sa te intreb de particulele nano ale oxidului de zinc. Imi place crema minerala spf 30 de la PC si as vrea sa o folosesc si la copil. Pot deci, folosi cu incredere. Daca ai cumva vreun studiu la indemana, iti multumesc.

    • Florentina,
      Uite ca am luat de la Paula, a fost mai la indemana: Reviews of scientific data by major regulatory agencies have concluded that nanoparticles of titanium dioxide and zinc oxide remain on the surface of the skin and in the outer dead layer (stratum corneum) of skin. They are not absorbed into the bloodstream and do not affect living skin cells. Studies coming to these conclusions have tested these nanoparticles on healthy, intact human skin and on various types of human and animal skin samples. Interestingly, even when nanoparticles of titanium dioxide and zinc oxide are used in sunscreens, they tend to agglomerate (stick together) thus no longer retaining their nano size. Think of it like tiny grains of sand all coming together to make a sand castle.

      Based on these conclusions and those of other studies we have reviewed from toxicologists, the question of nanoparticle risk from the mineral sunscreen actives is not a human health issue. There is no proof that these sunscreen actives absorb into skin. And in fact, regardless of any potential risk, you would never want that to happen since sunscreen actives need to remain in the surface layers of skin in order to protect it from UV damage.

      Sources for the information above: http://www.tga.gov.au/npmeds/sunscreen-zotd.htm#pdf; Cosmetic Dermatology, July 2011, pages 306–308; Toxicological Sciences, June 2011, Epublication; Toxicology In Vitro, May 2011, Epublication; Toxicology, January 2010, pages 178–181; Skin Pharmacology and Physiology, August 2009, pages 266–275; Journal of Biomedical Optics, November-December 2008; Experimental Dermatology, August 2008, pages 659–667; Environmental Science and Toxicology, July 2007, pages 5, 149-153; Critical Reviews in Toxicology, March 2007, pages 251–277; Skin Pharmacology and Physiology, January 2007, pages 148–154; and Skin Pharmacology and Applied Skin Physiology, September-October 1999, pages 247–256.)

      Interestingly, a study from Taiwan demonstrated that applying nanoparticles of titanium dioxide to pinprick sites actually had an antibacterial effect in the presence of sunlight. The nanoparticles actually kept the pinprick wound sites from becoming infected (Source: Artificial Organs, February 2008, pages 167–174)! That would not be the expected outcome if nanoparticles of titanium dioxide were inherently harmful to skin cells.

      Looking ahead, nanoparticle technology may play a pivotal role in the effectiveness of certain types of skin-care products not to mention enhance the appearance of makeup once on skin. Anti-aging products as well as those for discolorations are but two categories where nanoparticles may play an exciting role. And in the world of dermatology, several chronic skin conditions (eczema, for one) may one day be much easier to treat, if not cure, with nanoparticle technology.

  • Buna, am aflat o informatie importanta despre acest zinc oxide.Iti trimit articolul. Chiar ma intrebam de ce desi vara folosesc protectie solara minerala mereu cand ies afara, nu ma ajuta si ma inroseam si bronzam. Se pare ca acesta nu este efectiv deoarece nu se absoarbe in piele si mereu ramane ca un strat alb pe piele. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26431814 Care este parerea ta?

    • Katrina,
      Felul in care functioneaza filtrele solare este mai putin important. Da, este posibil ca zinc oxide sau absoarba filtrele, se stie de mult ca de fapt ele absorb si reflecta, nu doar reflecta. Insa exista studii (imi cer scuze ca nu le am la indemana) care arata ca protectia solara cu filtre minerale este mult mai eficienta decat cea bazata pe filtre sintetice. Nu inteleg cum ai ajuns la concluzia ca nu este eficient, in studiul respectiv nu scrie asa ceva ci scrie ca: ‘Titanium dioxide and zinc oxide provide UV protection primarily via absorption of UV radiation and not through significant reflection or scattering.’
      Sfatul meu pentru tine ar fi sa experimentezi si sa gasesti cea mai potrivita solutie pentru tenul tau. Personal nu sunt multumita de filtrele sintetice ci le prefer pe cele minerale, insa la aceasta concluzie am ajuns in urma experientei personale din ultimii 7 ani.

        • Katrina,
          Cred ca nu intelegi principiul de functionare al filtrelor solare. Ele nu sunt absorbite in piele, nu asta este rolul lor. Iar afirmatia ta este ciudata si te-as ruga (doar ca sa te convingi singura) sa cauti dovezi care sa sustina ce ai spus tu mai sus pentru ca eu nu stiu ce te face pe tine sa crezi ca un ingredient trebuie sa fie absorbit in piele ca sa fie eficient (eficient in acest caz insemnand a actiona intr-un anumit fel asupra pielii). Sunt zeci de ani de cercetari care dovedesc cat de eficiente sunt filtrele minerale si sintetice. Desi se cunoaste mai putin felul exact in care ele actioneaza asupra pielii, se cunosc cu exactitate efectele acestor actiuni. Folosesc de 7 ani SPF mineral si daca nu ar fi fost eficient cred ca eram la spital cu arsuri grave pe piele datorate ingredientelor active fotosensibilizante pe care le aplic zilnic. Aplic pe pielea copilului meu doar SPF mineral, tot de 7 ani si nici macar nu s-a bronzat la mare, pielea lui a ramas alba. Poate ar fi bine ca inainte sa citesti studii de specialitate sa incepi cu informatiile de baza despre ce anume se absoarbe in piele si ce anume ramane pe suprafata pielii.

  • Singurul motiv pt care nu s-a ars e pt ca reaplici din ora in ora crema. Protectia minerala absoarbe Uvul in piele.
    Citeste aici”Since Titanium dioxide has very high refractive index, many people sort of „guessed” that it will scatter the UV from the skin so that our skin can get protected. Anyway we got a new research that proves this concept incorrect” https://m.reddit.com/r/AsianBeauty/comments/4n1qcv/lets_talk_about_sunscreen/ si lumea scria ca se inrosesc de la protectia minerala, deci nu sunt singura si e facut de un studiu in Australia, nu inventez nimic.

    • Katrina,
      Din nou faci o confuzie. Filtrele minerale sunt eficiente ca protectie solara azi si vor fi eficiente peste 100 de ani, indiferent daca reflecta sau absorb radiatiile solare. Citeste cu atentie acel studiu citat de tine in comentariul anterior. Tot ce se spune acolo este ca filtrele minerale reflecta 4% din radiatii, iar pe restul le absoarbe. Nu este afirmat ca nu sunt eficiente in protejarea pielii de radiatiile UV. Citatul pe care l-ai scris in comentariul acesta afirma acelasi lucru: s-a crezut ca titanium dioxide reflecta radiatiile si de fapt s-a dovedit ca nu este asa. Spuneam si in comentariul anterior ca nu se stie cu exactitate cum anume actioneaza filtrele solare, dar se cunosc rezultatele finale, se cunoaste cu exactitate chiar si lungimea de unda UV de care ne protejeaza fiecare din filtrele solare.
      Cat priveste reaplicarile pe pielea fiului meu, este adevarat ca sunt foarte atenta si reaplic foarte des mai ales ca el este mai mult in apa decat pe sezlong, dar sper ca iti dai seama ca sunt milioane de oameni in lumea asta care se protejeaza de UV cu ajutorul filtrelor minerale si doar 5% din cei care folosesc protectie solara folosesc cantitate corecta (s-a facut un sondaj in US). Filtrele minerale sunt eficiente, din fericire. Cum anume actioneaza ele este prea putin important. Fiecare dintre noi crede anumite lucruri si actioneaza in consecinta, inclusiv eu si tu. Eu voi folosi in continuare ambele tipuri de protectie solara pentru mine si familia mea, tu faci asa cum crezi de cuviinta.

  • Buna Corina,
    Imi poti spune te rog, daca in calitate de protectie solara e suficient sa aplic pe fata copiilor o crema pentru copii care contine zinc oxide, sau e necesara o crema pe care sa fie indicat expres ca contine spf?? Sau crema pentru copii nu contine o cantitatea necesara de zinc oxide pentru a fi eficienta in calitate de protectie solara?

    • Diana, daca te referi la crema pentru copii cu zinc oxide folosita pentru iritatia de scutec, cum ar fi Sudocrem, cu siguranta nu poti aplica aceasta crema pe fața copilului – cremele pentru eritem fesier nu se aplică pe față.
      Pentru ca un produs sa ofere protectie solara trebuie nu numai sa contina zinc oxide intr-o anumita concentratie, ci trebuie sa fie formulat astfel incat sa protejeze de radiatiile solare. Produsele cu protectie solara sunt testate in laboratoare independente si sunt etichetate cu SPF-ul rezultat in urma testelor. Pentru protectia solara asigura-te ca achizitionezi produse din magazin (sa nu fie facute home made), etichetate SPF 30 sau mai mare.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.