Ten iritat – Rutina zilnică de îngrijire și măsuri de urgență pentru ameliorarea iritației

În urma expunerii la iritați sau alergeni pielea reacționează indiferent dacă iritația se observă imediat sau nu. Iritanții de orice fel pot acționa la început fără ca efectele lor să fie vizibile pe piele, dar în timp iritațiile sunt vizibile și pot fi destul de grave.

Există cazuri în care pielea este vizibil iritată, inflamată, roșie, descuamată, este posibil să apară prurit, vezicule sau chiar erupții cutanate, iar cauzele iritării pielii sunt dintre cele mai diverse: substanțe sintetice sau naturale (din produse cosmetice sau nu), înțepături de insecte, diverse proceduri cosmetice, căldura, soarele, etc.

În cazul în care nu suferiți de o afecțiune cutanată care să facă aspectul pielii asemănător cu descrierea de mai sus (ex: psoriazis, rozacee, eczemă, foliculită) și reacția pielii nu este o reacție alergică la un produs alimentar,  atunci, indiferent de factorul declanșator al iritației și de locul unde este prezentă pe corp, există câteva măsuri de urgență pe care le puteți aplica pentru ameliorarea iritației pielii.

Nu (mai) folosiți produse care conțin iritanți! (Indiferent dacă sunt cosmetice sau nu, foarte multe produse pot conține iritanți: detergenții de rufe, produsele de curățenie, etc).

Dacă este cazul, opriți temporar folosirea produselor care pot fi iritante pentru piele (ex: multe din tratamentele anti acnee cum ar fi acizii exfolianți, retinoizi, produse antibacteriene au potențial iritant și uneori nu sunt bine tolerate;  scruburi, produse decolorante,detergenți, orice alt produs cu ingrediente active iritante).

Evitați toate procedurile cu potențial iritant (peelinguri, microdermoabraziune, epilare, etc) sau alte elemente iritante cum ar fi sauna, efortul susținut, chiar si gătitul frecvent lânga cuptoare mari, etc.

Fiți foarte blânzi cu pielea în general și în special atunci când suferiți de iritații sau alergii.

Încercați să determinați ce anume a produs iritația pielii și întrerupeți imediat folosirea iritantului. De multe ori este ușor de determinat ce a dus la apariția iritației, dar câteodată nu un singur produs este vinovat ci o combinație nepotrivită de produse, iar în acest caz este nevoie de observare atentă a tenului/pielii pentru a afla cum anume puteți evita iritarea pielii.

Protejați-vă pielea de mediul extern (soare, vânt, frig, poluare, căldură excesivă). Folosiți protecție solară în fiecare zi din an! Folosiți ingrediente reparatoare și antioxidanți pentru a întări bariera naturală a pielii.

Aplicați pe piele ingrediente anti iritante și anti inflamatoare.

Rutina zilnică, în cazul tenului vizibil iritat, poate arăta așa:

Dimineața:
Curățarea tenului cu un produs solubil în apă.
Aplicarea produselor anti iritante și reparatoare.
Protecție solară (de preferința cu produse care conțin factori fizici de protecție solară, nu sintetici).

Seara:
Demachiere (doar dacă trebuie îndepărtate produse de machiaj).
Curățarea tenului cu un produs solubil în apă.
Aplicarea produselor anti iritante și reparatoare.
Hidratarea tenului cu un produs potrivit tipului de ten.

Rutina de mai sus poate fi completată (în cazul tenului) cu produse opționale gen toner, serum, etc, dacă le foloseați înainte de apariția iritației și bineînțeles doar dacă nu conțin iritanți. Vă recomand să nu introduceți produse noi în rutina zilnică înainte ca iritația să se fi ameliorat.

Există produse care conțin ingrediente anti iritante (ex: tonerele de la Paula’s Choice), dar puteți să vă preparați singuri produse de acest gen pentru că ingredientele anti iritante sunt foarte ușor de obținut și de cele mai multe ori chiar le aveți în casă.

Ingredientele reparatoare se regăsesc în multe produse cosmetice, cremele bine formulate conțin astfel de ingrediente. Personal prefer să folosesc produse cu concentrații mari de ingrediente reparatoare tot timpul pentru a menține bariera naturală a pielii. Preferatele mele sunt serurile și boosterele de la Paula’s Choice, în special Resist Hyaluronic Acid Booster și Resist Super Antioxidant Serum.

Cele mai cunoscute/studiate ingrediente anti iritante: acidul acetilsalicilic (aspirina), sucul proaspăt de aloe vera, mușețelul, ceaiul verde, extract de arahide, extract de brusture, extract de ovăz, extract și ulei de limba mielului (borage), extract de flori de calluna vulgaris (iarbă neagră), extract de rădăcină de Boerhavia diffusa, ulei de răpiță, extract de Centaurea cyanus (albăstrea), extract de semințe de merișor (cranberry), extract de lemn dulce (licorice), extract de răchițica sau zburătoare (Epilobium angustifolium, denumit și willow herb), ulei de luminița serii, mierea, extract de floare de honeysuckle (lonicera sau caprifoi), extract de rădăcină de gențiană, extract de crețușcă (meadowsweet sau Filipendula ulmaria), extract de yerba mate, acid l-ascorbic și sodium ascorbyl phosphate (forme de vitamina C), extract de semințe de lotus, extract de nalbă, vitamină B3, extract de floare de urzică moartă albă (Lamium album), extract de fruct de Phyllanthus emblica, extract de molid (picea excelsa), extract de iarbă grasă (Portulaca oleracea), extract și ulei de soia, extract de yucca, zinc, oxid de zinc, extract de floare de colț (Leontopodium alpinum), extract de Laminaria ochroleuca (o specie de alge maro), suc de noni (din planta Morinda citrifolia), extract de Terminalia sericea, extract de coajă de sălcie (willow bark), extract de fructe de vanilie, ulei de tamanu, extract hidro-glicero-glicolic de propolis, echinaceea, gălbenele, ulei de coacăze negre (black currant), ulei de in, ulei de cânepă, ulei de floarea soarelui, etc.

Există mai multe metode de a folosi anti iritanții, personal prefer aplicarea compreselor sterile îmbibate în prealabil cu anti iritanți pe zonele iritate de piele însă e doar o preferință. Puteți aplica un ingredient (sau un complex de ingrediente) chiar pe zona iritată, de exemplu mierea sau sucul proaspăt de aloe vera, însă extractele vă recomand să le folosiți diluate în concentrații specificate pe prospect.

Rețeta pe care am folosit-o în caz de nevoie: în 250 de ml de apă (o cană) am preparat un ceai concentrat din două pliculețe de ceai verde și două de musețel. Am pisat două aspirine netamponate pe care le-am diluat în ceai. Se aplică pe pielea iritată comprese cu ceai timp de 10-15 minute (la temperatura corpului), trebuiesc reîmprospătate o dată la 2-3 minute.

Compresele nu se introduc în ceai, se toarnă ceai peste ele. Pielea se limpezește cu apă călduță doar dacă neapărat necesar (de exemplu dacă se dorește aplicarea machiajului). Ceaiul preparat poate fi folosit o singură dată, își pierde proprietățile relativ repede.

Deși toate ingredientele de mai sus (și multe altele) au efecte asupra iritației și inflamării pielii, e mai bine să nu combinați prea multe ingrediente, iar dacă vreți să aplicați mai multe le puteți aplica separat (cu condiția să le cunoașteți efectele).

Atenție: Paradoxal, câteva din aceste ingrediente pot fi alergeni, de aceea este nevoie să știți dacă sunteți sau nu alergici la un ingredient înainte de a-l folosi pe piele. (ex: aspirina, mușetelul, etc).

Dacă iritația persistă mai mult de 2-3 săptămâni sau se agravează vă recomand să consultați un medic. În urma unul consult dermatologic se poate prescrie pentru scurt timp, folosirea unor produse cu cortizon, în funcție de tipul de iritație și gravitatea afecțiunii. Cortizonul este un ingredient care oprește reacția alergica a pielii, dar folosirea lui pe termen lung nu este indicată deoarece distruge colagenul și elastină pielii.

Pentru iritațiile pielii din zona oculară vă recomand să vă adresați unui oftalmolog chiar de la începutul apariției lor.

Dacă reacția pielii este una alergică trebuie să consultați un medic pentru un set de analize și pentru a vă prescrie (dacă este nevoie) antihistaminice.

172 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna,mi’am facut astazibo masca cu albus de ou si suc de lamaie,mi s’a iritat fata rau,mi’au aparut pete rosii ,ma ustura si ma mananca si am senzatia de arsuri:( ce imi recomanzi?ms mult!

    • Maria,
      In primul rand citeste articolul despre iritanti, lamaia poate chiar sa arda pielea. Iti recomand tot ce am scris mai sus.

  • Buna ziua
    Am facut o iritatie f.urata de la o crema Rochay-posay si nu stiu ce sa ma fac. Cum sa va trimit poze?

  • Buna am psoriazis de 10 ani am facut tratament mia disparut dar acum am o alergie pr fata zgarabunte mici rosii care ma mananca tare ar putea fi de la psoriazis sau am facut o alergie .va multumesc

    • Camelia,
      Poate fi orice, eu nu am de unde sa stiu si nimeni nu poate ghici fara sa te vada. Te rog consulta un dermatolog.

  • Buna seara
    Acum am citit pentru prima data intrebari,comentarii si raspunsuri aici.Foarte interesant blog-ul .Felicitari !!! Am si eu o mica problema.Mi-au aparut pe partile laterale ale gatului douapete rosii.Sunt tare inestetice si sunt nevoita sa port in permanenta o esarfa.Problema este ca petimpul verii,soarele accentueaza aceste pete ,iar partea din fata ramane intotdeauna alba…chiar si dupa bronzare ,acestea sunt mai accentuate .Ce sfat mi-ati putea da ?
    Multumesc mult !!!

    • Elena,
      Trebuie sa folosesti protectie solara in fiecare zi din an, indiferent de anotimp si sa nu te mai bronzezi. Pentru un tratament complet ia legatura cu un dermatolog. Sper sa iti explice dermatologul cum sa iti protejezi pielea pentru ca este foarte posibil ca problema ta sa fie cauza de radiatiile solare.

  • Buna Corina. Mi am dat comanda de produse de la Paula s choise poti sa mi explici cum a r trebui sa le aplic lt tenul meu cu acnee , roseazain Zona frunții si zona barbiei imi apar niste pustule ft mari ca mi se umfla jum de barbie. De obicei imi apare înaintea ciclului . Am luat 3 luni anticonceptionale si mi au trecut am avut chist dupa mi au aparut . Deci mi am procurat RESIST Weightless Body Treatment with 2% BHU si Clear Regular Strength Anti-Redness Exfoliating Solution 2% Salicylic Acid 30ml , de asemea Brevoxyl si skinoren cum sa le aplic. Având invedere ca ziua sunt la studii si aplic machiaj

  • Buna ziua,ma chinui cu o iritatie a tenului de multa vreme si nu mai reusesc sa scap de ea,cand aplic fond de ten ma mananca si ustura…am fost la dermatolog,am urmat diverse tratamente…a functionat doar pe parcursul acestora…:( va rog sa imi dati solutii,ma afecteaza psihic foarte mult 🙁

    • Liliana,
      Exista multe cauze pentru tenul iritat si este important sa afli de ce anume tenul tau este iritat. Imi este imposibil sa iti dau alte solutii – altele decat cele expuse in articolul de mai sus, fara sa te fi vazut si fara sa stiu ce anume cauzeaza iritatia tenului tau.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.