Ten gras, mixt sau foarte puţin uscat

Pentru a asigura pielii normale/grase tot ce are nevoie pentru a fi cât mai sănătoasă (antioxidanţi, ingrediente skin-identical, ingrediente cell-comunicating – citiți articolul Cum se realizează hidratarea pielii) trebuie să folosiţi produse care nu sunt emoliente şi anume loţiuni cât mai fluide şi soluţii lichide (serurile şi tonifiantele sunt excelente baze hidratante atât timp cât sunt formulate potrivit cu ingredientele menţionate mai sus şi fără iritanţi). Cremele grase, emulsiile şi unguentele pot fi problematice pentru tenul gras.

Poate vi se pare puţin ciudat să folosiţi un toner pe post de hidratare, dar acest tip de produs este ideal pentru tenul gras care nu are nevoie de emolienţi. (vezi Ce tonifică tonerul? ). Dacă aveţi tenul mixt cu zone întregi de piele uscată trebuie să vă asiguraţi că produsul de curăţat sau tonerul folosit nu cauzează de fapt această problemă (ingrediente iritante în special alcool). Dacă uscăciunea nu este cauzată de produsele folosite atunci nu aveţi altă opţiune decât să folosiţi un produs emolient pe zonele uscate şi un produs lichid pe zonele grase (cu ingredientele necesare bineînţeles).

Cum rămâne cu factorul de protecţie (SPF) necesar zilnic? Se ştie că produsele cu SPF acţionează eficient dacă sunt formulate în emulsii sau creme, iar acestea pot fi problematice pentru tenul gras sau mixt. Vestea bună este că tehnologia siliconului a făcut posibilă fabricarea unor produse cu SPF foarte uşoare care totuşi permit ingredientelor active să rămână suspendate şi să se întindă cu uşurinţă şi uniform pe piele. Sau puteţi opta pentru un toner cu rol de hidratare (cu ingredientele necesare să asigure acest lucru) şi să folosiţi un fond de ten cu SPF  mare (pentru a asigura protecție solară eficientă, cantitatea de produs aplicat pentru ten este de mărimea unei migdale). În acest fel beneficiaţi de antioxidanţi, ingrediente skin-identical, ingrediente cell-comunicating şi de protecţie solară fără să aveţi prea multe straturi pe faţă care să fie prea emoliente pentru ten sau care încarcă tenul.

49 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina! 🙂 Ai scris in acest articol ca unguentele, cremele grase si emulsiile pot fi problematice pentru tenul gras. Ce inseamna ca pot fi problematice? Cum reactioneaza pielea? Care e cel mai mare rau care i se poate intampla tenului gras dupa folosirea acestor produse? Multumesc! O zi frumoasa!

    • Buna Mada,
      Estetic vorbind un ten gras va arata si mai gras daca pe el aplicam un produs care contine prea multi emolienti. Glandele sebacee au un ritm de productie a sebumului si chiar daca aplici aceste produse (creme grase, unguent) pe tenul proaspat spalat ele tot nu vor intra in piele. Porii tenului gras sunt in general saturati de sebum, iar acesti emolienti nu fac decat sa se acumuleze in straturile superioare ale pielii, vor bloca porii si vor duce la puncte negre, puncte albe sau chiar acnee (pe fondul unei dezvoltari in exces a bacteriei P.acnes).

  • Buna! Am nevoie de un sfat…ce crema cu factor de protectie 50+pentru ten mixt pot folosi tinand cont ca am un ten acneic si melasma faciala?Multumesc din suflet!

  • preferata tenului meu este lush imperialis, o crema buna pentru tenul meu care nu este hotarat, si nu imi ingrasa tenul. o folosesc si dimineata dar si seara.imi place

  • buna !
    eu am avut pana pe la 27-28 de ani ten mixt spre gras.
    acum 33 de ani,si nu stiu care e exact cauza, am ten normal spre mixt daca pot spunea asa.
    probabil alimentatia,reglarea functiilor organismului,ingrijirea mai adecvata a tenului a dus la asta,cert e ca nu am facut nimic special pt ten. am citit recent ca organismul daca nu are suficienta apa,duce si la secretia sebumului . e uimitor cum organismul incearca singur sa se apere de toate relele ce i s-ar putea intampla.
    si de vreo 2 luni,nu m-am mai putut hotari ce creme sa mai folosesc,nici dimineata ,nici seara.
    si in timpul asta de ezitare,am folosit dimineata, un toner care contine
    water,BG,glycerin,honey,royal jelly extract,honey protein hydrolysate,chamomilla recutita extract , (aici e un ingrdeinent ce nu-l pot traduce,n-am gasit,dar aminteles ca e chelating agent,si ca nu intra in cele rele )PPG-6….-30,tamarind gum,pentasodium pentetate,sodium citrate,citric acid,caramel,methylparaben si in el am pus eu putin de niacinamide( rezultat al cautarilor pt ingrijirea tenului din ultimul timp…..)
    dupa 5-10 minute aplic,vara, un milk cu SPF, iar toamna,iarna, fond de ten cu SPF(care are cativa emolienti ) insa simt ca e perfect asa. insa nu stiu daca va merge asa si la iarna,cand aerul e uscat,si tenul va simti asta, daca nu,am sa ma intorc la crema iarna.

    si ca intotdeauna am si intrebari!
    1. e ok tonerul meu? si tonerele sunt in functie de felul tenului?
    2. care e limta maxima de emolienti intr-o crema ,sau machiaj(fond de ten,pudre,creme SPF…) pt ten mixt si pt cel normal? mutumesc!

    • Buna Nicol,
      In afara de niacinamide adaugata de tine, extractul de musetel si miere, nu e nimic benefic in tonerul respectiv. Daca folosesti un toner ar trebui sa contina antioxidanti si unul sau doua ingrediente cell communicating, niacinamide e ideal. Uite un exemplu de toner care merita cumparat si folosit: Water, Glycerin, Butylene Glycol (water-binding agents), Niacinamide (vitamin B3/cell-communcating ingredient), Adenosine Triphosphate (cell-communicating ingredient/skin conditioning agent), Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Extract (anti-irritant), Arctium Lappa (Burdock) Root Extract (antioxidant), Hydrolyzed Jojoba Esters, Hydrolyzed Vegetable Protein (skin conditioning agents), Sodium PCA, Panthenol, Sodium Hyaluronate (water-binding agents), Sodium Chondroitin Sulfate (skin conditioning agent), Ceramide 3, Ceramide 6 II, Ceramide 1, Phytosphingosine, Cholesterol (lipid-based water-binding agents), Tetrahexyldecyl Ascorbate (vitamin C/antioxidant), Oleth-10, Oleth-10 Phosphate, Sodium Lauroyl Lactylate (emulsifiers), Polysorbate-20 (skin conditioning agent), Caprylyl Glycol, Hexylene Glycol (preservatives), Sodium Citrate (pH adjuster), Carbomer (gel-based thickener), Xanthan Gum (thickener), Trisodium EDTA (chelating agent), Phenoxyethanol (preservative). (e Skin Balancing de la Paula’s Choice).
      Nu exista o limita maxima in procente de emolienti, nu exista o regula in acest sens. Tenul mixt si normal au nevoie de extrem de putini emolienti, alege produse care nu au emolientii listati in prima parte a listei de ingrediente.

  • buna Corina!
    in primul rand vreau sa iti multumesc pt toate raspunsurile,si pt timpul acordat.
    despre tonerul meu eu credeam asa:
    antiiritant:miere,musetel
    antioxidant:miere ,musetel
    skin conditioning :proteinele din miere
    cell communicating:niacinamide
    insa ma tot pune pe ganduri ingredientul acela despre care nu pot citi date sigure,mai ales ca e un PEG.
    daca tot m-am apucat de ceva,vreau sa o fac acum cum trebuie!
    tonerul recomandat de tine ,multumesc de idee, cred eu ca nu mi s-ar potrivi.
    in primul rand contine prea multe ingrediente si de la un timp ma feresc sa mai cumpar asemenea produse,nu le vad rostul,pana la urma concentratia ingredientelor e importanta(si daca apa e 80%,ele sunt multe,nu vad niciun beneficiu) si oricum folosesc si ziua fond de ten(de fapt e o crema hidratanta putin coloranta,ce contine si ceramide,adenosine,pantenol,alantoin,emolienti.) si mai folosesc si seara alte produse care contine una si alta.
    si acel toner mai contine si un ingredient EDTA,care pt mine e trecut la „rele”.
    iar de la tonerul meu as vrea sa contina urmatoarele ingrediente: acid hialuronic(cred ca e cel mai bun acum iarna cand tenul are tendinta de uscare ),coenzima q10(cred ca e cel mai bun antioxidant ce-l putem aplica pe piele) vitamina C ( mi s-a pus mie pata pe ea) (si la care sa audaug eu niacinamide,ca mai am )
    deci astea 3 ingrediente,cel putin primele doua cat de cat in concentratii bune,fara emolienti in el,sa nu contina lista lunga de ingrediente si daca ar contine si un antiiritant ar fi perfect. si bineinteles fara ingrdiente diavolicesti.
    asta caut de cateva zile,dar nu gasesc. crezi ca e imposibil de gasit? daca ai idee,sau macar ceva asemanator m-as bucura tare mult.
    o zi buna !

    • Buna Nicol,
      Nu stiu ce te face sa crezi ca exista „cel mai bun antioxidant”. Nu exista asa ceva, pielea are nevoie de multi antioxidanti, toti sunt la fel de buni, concentratia lor conteaza si nivelul de absorbitie in piele. Iar acidul hialuronic nu este cel mai bun pentru pielea cu tendinta de uscare in anotimpul rece, la fel, nu exista „cel mai bun ingredient” nici in acest caz. Fiecare piele este diferita si reactioneaza diferit la ingredientele din cosmetice.
      Nu toate tonerele au concentratie 80% apa si nu e nimic rau daca un produs contine multe ingrediente. Personal prefer produsele care contin multi iritanti antioxidanti, multi skin identical si unul, doi cell communicanting.
      Bineinteles fiecare alege cum crede de cuviinta si sper sa gasesti produsele cu formula pe care ti-o doresti. Nu cunosc produse care sa aiba compozitia descrisa de tine, imi pare rau. Beautypedia.com e o sursa buna de inspiratie.

  • Buna Corina.
    Ce parere ai despre crema ce contine urmatoarele ingrediente: Aqua, Squalene, Oleyl Erucate, Popylene Glycol, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Octyldodecanol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Sodium Polyacrylate, Grapefruit Extract, Xanthan Gum, Carrageenan, Glucose, Dimethicone, Soduim Hyaluronate, Parfum, Imidazolidinyl Urea, Tocopheryl Acetate, Acrylates/Vinyl Isodecanoate Crosspolymer, Tetrasodium EDTA, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Buty;paraben, Propylparaben, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl, Methypropional, Limonene, Linalool.
    Este vorba despre cea de la BABARIA TWENTY – CREMA DE FATA TEN GRAS CU EXTRACT DE POMELO.
    Are un pret accesibil si daca e formulata bine as baga-o in rutina mea de ingrijire a tenului.
    Multumesc mult!

  • Buna.
    Am si eu ceva neclaritati, as dori sa stiu exact ce produse pot utiliza din comert ptr. curatare, hidratare si tonfierea tenului gras, recomanzi.
    Tu spui in general nu mergi catre ceva anume.
    Este foarte greu sa cauti la fiecare produs ce contine, unele au termeni chimici si ma ametesc de tot.
    Exista acesti pasi pe care trebuie sa-i urmezi ptr. a elimina aspectul uleios al tenului si eliminarea punctelor negre.
    Vreau sa-l simit curat nu incarcat.
    Eu nu ma machez in general, foarte rar, la evenimente etc, in rest incerc sa-l tin cit mai natural.
    Daca ma poti ajuta trimite-mi ceva sa ma documentez mai bine.
    Mersi.

    • Buna Norina,
      Pe site sunt peste 250 de articole din care te poti documenta. Vei gasi si rutina de ingrijire a tenului gras si solutiile pentru ameliorarea punctelor negre si o gramada de produse analizate.
      Iti recomand: Paula’s Choice Skin Balancing Cleanser, Paula’s Choice Skin Balancing Toner, Paula’s Choice Skin Balancing SPF 15, Paula’s Choice Skin Balancing Invisible Moisture Gel, Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid.

  • Buna Corina,
    Am cateva luni de cand urmez sfaturile tale si ca urmare tenul meu s-a transformat destul de mult; din gras s-a transformat in mixt, mai mult uscat (din cauza folosirii Skinorenului zic eu) si foarte putin gras intre sprancene si la baza nasului.
    Pana acum am folosit Hydralight Moisture-Infusing Lotion, o crema care mi-a multumit asteptarile 🙂 dar as vrea sa sa inerc si altceva sa aduc un aport mai mare de hidratare. Ma gandesc la Skin Recovery Replenishing Moisturizer dar ma gandesc sa nu fie prea mult, sa nu se absoarba in piele.
    Tu ce parere ai ?

  • Buna !Am multe puncte negre pe toata fata si nu stiu cum sa mai scap de ele, iar porii sunt dilatati si urati . De asemenea imi ies si niste cosuri imense sub piele ce stau o vreme lunga pe fata mea. si nici nu le pot stoarce. Ele sunt rosii in varf si chiar dureroase.Dupa ce trec lunile ele se retrag si imi raman semne apoi reapar. Am un ten mixt. Gras pe frunte obraji si uscat pe nas. Oricate creme spf 50 si hidratare am folosit inca mi se jupeste pielea de pe nas.ceva ce ma mai ajuta sa scap de semnele de cosuri e ceaiul de musetel -ma curat cu el in fiecare seara apooi aplic isotrexin pe acele cosuri mari (mai putin pe nas).Ce imi recomanzi sa iau de la farmacie , si nici sa nu fie foarte scump (Gen 100 ron un produs).Multumesc anticipat. zile frumoase!

  • Buna! Tenul meu este gras , mai ales in zona T .in zona obrajilor nu e uscat dar nici gras.pe barbie am cosuri sub piele dar cateodata mi se fac si pustule , iar in rest am zgrabunte si …mai ales pe frunte si puncte negre pe nas. am putina roseata, si imi e usor irirat (mai ales in zona ochilor ).precizez ca am 21 de ani .ce schema de tratament mi-ati recomanda de la paula’s choice? Mulțumesc anticipat!!

    • Lena,
      Alege urmatoarele produse:
      Dimineata: Earth Sourced Cleanser, Hydralight SPF 30
      Seara: Eartht Sourced Cleanser, Skin Perfecting BHA 2% Gel, Hydralight Moisture Infusing Lotion.

  • Buna Corina!
    Am tenul mixt, gras în zona T și sensibil în rest. Nu lipsesc nici punctele negre de pe nas, iar pe frunte am punctulețe albe, uneori pe barbie îmi apar pustule.
    Pentru curățarea tenului folosesc ceai verde pe care il țin in frigider într-un recipient cu pompita si pe care in schimb la maxim 10 zile, iar pentru hidratare foloseam crema de la Gerovital Plant hidratanta, dar dupa ce am „aprofundat” sit-ul tau nu mai indraznesc sa o folosesc.
    Am 20 de ani si m-ar interesa o crema benefica pentru tenul meu problematic.
    Multumesc!

    • Alexandra,
      Citeste te rog articolul ‘Greseli majore in ingrijirea tenului’ si articolul despre curatarea tenului.
      Ceaiul verde vechi de 10 zile, indiferent ca este tinut sau nu la frigider este alterat.
      Crema hidranta pentru seara incearca Paula’s Choice Hydralight Moisture Infusing Lotion.

  • Buna Corina!Am si eu o mare problema cu tenul meu.Este gras si foarte deshidratat cu multe puncte negre,cicatrici de la atatea extractii si niste guguloaie mari rosii bagate foarte mul sub piele.As dori si eu sa ma ajuti cu un ritual de ingrijire pentru a scapa de tenul gras si ce alimentatie sa abordez.Sunt disperata ca nu stiu ce sa mai folosesc ca sa treaca…Astept raspuns si iti doresc o zi frumoasa.

    • Nicol,
      Te rog citeste articolul ‘Am acnee, cum procedez?’ si cel despre Pete post acnee. Cel mai probabil ai acnee nodulo chistica.
      Ca rutina iti recomand sa incerci:
      Dimineata: Earth Sourced Cleanser, Earth Toner, Skin Balancing SPF 30
      Seara: Earth Sourced Cleanser, Earth Toner, Resist Daily BHA 2% (de 5 ori pe saptamana), Clinical 1% Retinol (de 2 ori pe saptamana), Hydralight Moisture Infusing Lotion.
      Exfoliantul si retinolul se introduc treptat in rutina zilnica.

  • buna pasagera!sa stii ca am citit toate articolele tale,am vazut ce produse recomanzi,eu am un ten gras acneic,pot sa folosesc seara dupa ce aplic un retinoid sa ma dau cu ulei de argan pe fata? sau sa folosesc crema de noapte eucerin? Mentionez ca am vazut ce creme de fata recomanzi dar nu le-am gasit in magazin.ms din suflet

  • draga pasagera as vrea sa mi achizitionez o lotiune tonica, Sebamed pe site are urmatoarea descriere, contine:pantenol,hamamelis,extras de castravete,proteine matase,alantoina,ph 5,5.crezi ca e buna.?ms!

  • buna ziua,ma numesc Zenovia,si am 39 de ani,de la 18 ani folosesc tot felul de creme pt fata,mai ieftine sau mai scumpe,mai rele sau mai bune,depinde de buget.insa pana acum nu am reusit decat sa-mi schimp tenul din normal in mixt. de curand am descoperit pe net un site cu produse cosmetice mai ,,,naturale ,,cred eu.de acolo si ideea de a-mi procura si prepara singura cremele,,binenteles dupa retetele lor.intrebarea mea este,,ar fi mai eficiente sau as pierde vremea? sau sunt la fel cu ecceptia ca de data asta stim ce punem pe fata?multumesc!!!

  • Salut!
    Am un ten gras, uneori mixt, cu tendinte acneice. Dupa cateva luni cu probleme ale tenului cauzate clar si din cauza tiroidei (hipotiroidie + hashimoto + 17hidroxiprogesteron si testo ridicate) am fost la dermatolog si, deoarece refuz tratamentele interne, mi-a recomandat Mask gel plus (care m-a ajutat sa scap de cosuri; desi dupa vreo doua luni incepuse sa ma irite, am renuntat la el si m-am ales cu un ten si mai curat), gelul Ivapur de la Ivatherm, si cremele Effaclar H si Duo + de la Roche Posay. Da, stiu ca fiecare dermatolog recomanda produse dupa interesul lui, dar pe mine m-au ajutat (mai ales Effaclar H pe care l-am folosit permanent, inclusiv in cele cateva luni in care am avut un ten cu cate unul-doua cosuri razlete si putine urme care se estompau de la o zi la alta). In plus am folosit si inca folosesc protectie solara 50+ de la Avene pt ten acneic.
    De vreo luna au reinceput sa apara cosurile, pe baza de stres si oboseala, invatat etc (cred eu, deci si de la glanda), si am fost la o extractie unde doamna mi-a inrautatit situatia. Am reincercat sa folosesc Epiduo (il luasem la recomandarea dermatologului, am renuntat dupa prima incercare, si l-am pus acum doar local) si, desi mi-a tras foarte bine cosurile inflamate, dupa vreo doua zile mi-a uscat pielea cam tare in jurul gurii, barbiei si nasului + mancarimi si roseata. Incerc sa remediez cu apa termala, comprese cu ceai de musetel si crema Effaclar H.
    Cam asta e istorioara fetei mele. Tare m-as bucura daca mi-ai putea face cateva recomandari pt tenul meu ciudat. E gras, dar uneori si deshidratat, si mai e si sensibil. Mi-am comandat acum Clear regular strenght, exfoliantul cu BHA de la Paula s Choice si sunt curioasa ce efecte va avea. Imi cer scuze pentru postul asta interminabil. Daca ai fi avut cabinetul prin Mures, Cluj, as fi venit fara ezitare. Multumesc mult.

  • Buna, Corina. Ai putea sa imi recomanzi o crema hidratanta mai accesibila ca pret (<100 lei) pentru un ten mixt cu spf minim 15 care sa fie utila in perioada asta? Nu mi permit sa achizitionez cele de la Paulas choice. Din review urile tale, am gasit Bioderma Aqua Fluide Spf 50+ pentru perioada verii, n am gasit pe beautypedia sau pe site o crema din comert/farmacii.. Multumesc anticipat

  • Buna Corina! Încerc să îmi achiziționez o nouă crema hidratantă pentru fata, la început m-am gândit la Avene hydrance optimale legere, am citit ca este destinată tenului mixt, dar după ce am văzut ingredientele mai exact contine parfum, m-am răzgândit. Nu mă pricep la ingrediente prea bine, dar cele iritante le observ repede. De-a lungul timpului am folosit crema de la Avene pentru piele intoleranta, a fost destul de buna, dar încă am probleme cu sebumul în zona T-ului și pori dilatați, restul feței arată bine.
    Am nevoie de o cremă hidratantă destinata tenului mixt cu coșuri pe bărbie ( pentru acestea folosesc Skinoren), ai putea sa îmi recomanzi ceva?

  • Mi-am comandat deja o cremă hidratantă de la PC, deși nu ai apucat să îmi răspunzi, eram foarte nerăbdătoare, în plus mi-am luat si un gel de curățare și o cremă cu spf 50, toate pentru ten mixt cu tendința de acnee. Sper sa nu fie vreo problema dacă folosesc Skinoren pe pustule

  • Buna!

    Imi poti spune te rog daca crema de fata Caudalie Vinosource Moisturizing Matifying Fluid este potrivita ca si crema de noapte pentru un ten mixt spre gras (mai jos ingredientele ei):

    Organic Grape Water: Moisturizes.
    -Grape Seed Polyphenols: Antioxidants.
    -Vinolevure: Strengthens and moisturizes.
    -Flax Seed Powder: Provides an immediate and long-term mattifying action.

    Water, Vitis Vinifera (Grape) Fruit Water*, Butylene Glycol*, Aluminum Starch Octenylsuccinate*, Cyclopentasiloxane, Squalane*, Dimethicone, Cetyl Alcohol*, Parfum (Fragrance), Alcohol*, Benzyl Alcohol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Potassium Cetyl Phosphate, Isostearyl Isostearate, Behenic Acid *, Cetyl Behenate*, Caprylyl Glycol, Polymethyl Methacrylate, Palmitoyl Grape Seed Extract*, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Enantia Chlorantha Bark Extract*, Vitis Vinifera (Grape) Juice*, Tocopherol*, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Extract*, Pentylene Glycol, Sodium Hydroxide, Sodium Phytate*, Citric Acid, Dehydroacetic Acid, Sodium Carboxymethyl Betaglucan, Polysorbate 60*, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Orthosiphon Stamineus Leaf Extract*, Maltodextrin*, Xanthan Gum, Oleanolic Acid*.*Plant Origin.

    Multumesc!
    Adina



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.