Soluții pentru ameliorarea rozaceei

Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu medicamente  decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului curant!

În articolul Despre rozacee (pe care vă rog să îl citiți, conține informații inportante) am amintit câțiva din factorii declanșatori ai acestei afecțiuni. Dintre acei factori cele mai nocive sunt razele ultraviolete (soare, solare, lămpi UV, etc). Predispoziția genetică spre capilare vizibile la suprafața pielii este un alt factor, se numește angiogeneza. Există  teorii care pun rozaceea pe seama unei carențe de vitamina D3 și teorii care susțin că vinovat ar putea fi acarianul Demodex folliculorum. Tot la fel de multe teorii susțin că rozaceea are legătură cu prezența Helicobacter Pylori în organism (asociat ulcerului gastric) sau că rozaceea este o boală neurologică.

Alți factori declanșatori ar fi cortizonul și steroizii, iritanții chimici sau fizici, căldura, transpirația, alimentele excitante (cafea, alcool, condimente iuți, etc),  frecarea sau masajul pielii, saunele, stresul, fumatul, efortul susținut și orice altceva ce stimulează dilatarea vaselor de sânge.

În ciuda faptului că nu există o cauză clară a rozaceei și de cele mai multe ori ea este agravată de mai mulți factori, nu doar de unul singur,  multe companii cosmetice vor ca noi să credem că produsele lor pot controla diverse aspecte ale acestei afecțiuni sau o pot vindeca. În ultimul timp au apărut pe piață foarte multe produse care conțin ingrediente (metronidazol, sulf) ce omoară Demodexul, acestea fiind vândute ca soluții pentru rozacee. Despre Demodex o să scriu un articol viitor, dar sfatul meu este să nu aplicați astfel de ingrediente pe piele fără a ști cu certitudine că aveți Demodex, o analiză cutanată este neapărat necesară si chiar banală în acest caz.

Din păcate nu există studii (sau sunt foarte puține) care să dovedească eficiența acestor produse cosmetice în a trata rozaceea, tot ce pot face ele este să țină sub control roșeața și inflamația pielii într-o anumită măsură, cu condiția ca nici un ingredient din aceste produse să nu fie iritant.

În cazul rozaceei nu există tratamente general valabile pentru că pur și simplu nimeni nu știe ce se întâmplă cu pielea, ci doar se presupune că interacțiunea dintre tot ce se întâmplă la nivel fiziologic pe piele și reacția pielii la influențele externe este cea care duce la formarea rozaceei, de aceea observarea atentă a organismului în ansamblu e un punct de pornire în lupta cu această afecțiune.

Totuși, ce soluții avem pentru rozacee?
În primul rând folosirea protecției solare zilnic, indiferent de anotimp. Apoi, eliminarea tuturor alimentelor care au impact negativ asupra pielii vostre (puteți nota în fiecare zi ce ați mâncat/băut și observa atent reacțiile pielii). Evitați orice factor declanșator amintit mai sus sau observat de voi. Nu folosiți medicamente care conțin steroizi și cortizon.
Pentru îngrijirea pielii cu rozacee (în orice stadiu al ei) aveți nevoie de produse care să nu conțină iritanți și să conțină cât mai multe ingrediente benefice. Pentru a fi cât mai sănătoasă și a ajuta procesul de vindecare pielea are nevoie de antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicating și anti iritanți.

Pe site-ul www.rosacea.org puteți găsi o listă detaliată a posibililor factori declanșatori, să acordați o atenție deosebită ingredientelor chimice iritante. Nu toate cazurile de rozacee sunt declanșate de aceiași factori și este greu uneori să aflăm exact ce anume agravează această afecțiune, dar în general evitați iritanții de orice fel, e cel mai importat aspect.

Pentru că rozaceea este o afecțiune  diferită de la persoană la persoană, soluțiile prezentate mai jos au un potențial benefic mai mic sau mai mare și doar experiența voastră cu ele vă poate confirma sau infirma beneficiile lor.

Acidul Salicilic
Acidul salicilic este un exfoliant care ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii cauzate de expunerea solară sau de afecțiuni cutanate. Un produs cu concentrație de 1% sau chiar 2% BHA poate fi benefic (există studii care dovedesc acest lucru) în ameliorarea roșeții și descuamărilor pielii cauzate de rozacee.

Antioxidanții
Există studii care arată că un nivel prea mare de peroxide (acest nivel măsoară  impactul radicalilor liberi asupra pielii) și un nivel mic de antioxidanți în piele pot declanșa sau înrăutăți rozaceea. Produsele cu concentrații mari de antioxidanți și ingrediente reparatoare (skin identical) sunt un bun aliat în menținerea pielii sănătoase și implicit în ameliorarea efectelor rozaceei.

Tratamente anti microbiene topice
Studiile care susțin că prezența anumitor microbi la nivelul pielii pot declanșa rozacee dau ca soluții tratamentele locale specifice microbilor respectivi. Există foarte puține soluții anti microbiene  eficiente și s-a dovedit că în combinație cu un antibiotic (de cele mai multe ori administrat oral), ele pot avea rezultate foarte bune. Trebuie luată în considerare și rezistența pe care o dezvoltă microbii la antibiotice, nu le folosiți timp îndelungat.

Combinațiile cu cele mai multe studii și rezultate cele mai bune sunt între un produs ce conține metronidazol și administrarea orală de doxiciclină sau între Benzoyl Peroxide și administrarea orală de eritromicină.
Tratamentele de acest fel se administrează la recomandarea unui dermatolog și doar în urma unei analize bacteriologice care să le justifice.

Acidul azelaic
Acidul azelaic în concentrație de 15%-20% este un ingredient cu efecte pozitive asupra mai multor afecțiuni printre care și rozaceea. Există studii care arată că aplicarea acestuia pe piele de două ori pe zi este la fel de eficient în ameliorarea roșeții pielii ca aplicarea metronidazolului și că este mai bine tolerat decât acesta din urmă.  De asemenea acidul azelaic reduce descuamările și pustulele caracteristice rozaceei. Poate avea efecte iritante ușoare.

Antibiotice administrate oral
Antibioticele au fost folosite în trecut cu succes în ameliorarea simptomelor rozaceei, dar medicina nu se mai bazează atât de mult pe astfel de substanțe deoarece administrarea lor timp îndelungat duce la creșterea rezistenței bacteriilor, efect ce are impact negativ asupra întregului organism.
Primul medicament aprobat pentru a fi administrat pe cale orală pentru tratamentul rozaceei a fost doxiciclina în 2006. Antibioticele se administrează doar prescrise de un medic dermatolog în urma unei analize bacteriologice.

Retinoizii
Există foarte puține studii care să le dovedească eficiența în cazul rozaceei, însă unul din tratamentele posibile este aplicarea retinoizilor local. Din păcate tretinoizii sunt mult prea iritanți pentru pielea sensibilă a celor cu rozacee și vă recomand să încercați acest tip de ingredient cu maximă precauție.

Laserul și aparate care emit lumina
Cele mai costisitoare metode de tratare a rozaceei sunt laserul (de exemplu: PDL) sau aparate care emit lumina (de exemplu: IPL). Acestea pot reduce sau chiar elimina aspectul vaselor de sânge dilatate de la suprafața pielii, roșeața persistentă, porii măriți și îngroșarea tegumentelor. Este nevoie de mai multe ședințe de acest tip, rezultatele diferă de la caz la caz. Sunt persoane cu rezultate spectaculoase și există persoane asupra cărora laserul și IPL-ul nu au nici un efect în ameliorarea rozaceei. Este important de reținut că nici laserul nici aparatele emițătoare de lumina nu vindecă rozaceea, ele doar ameliorează simptomele, regulile principale de îngrijire a pielii cu rozacee rămân valabile.

144 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna, eu am rozacee pe ambii obraji. Intrebarea pe care mi-am pus-o si poate stii tu sa imi raspunzi e urmatoarea: tratamentele cu lumina – laser, IPL, sau mai nou am vazut ca a aparut SPL, nu dauneaza pielii? Adica daca trebuie sa ne ferim de soare si sa putam SPF in fiecare zi, sa nu mergem la solar, etc, logic ar fi ca si aceste tratamente sa cauzeze o imbatranire accelerata a pielii. In schimb vad ca de ex. cu SPL se face chiar si tratament de regenerare a pielii, care ar fi explicatia? Am descoperit site-ul tau de vreo 2 zile, e foarte interesant. Multumesc pt raspuns.

    • Buna Teodora,
      Atentie: Aparatele cu lumina intens pulsata nu emit raze ultraviolete care distrug celulele piele, razae pe care o trimit este d de intensitate mare cu o undă între 515 şi 1200nm pe cand ultravioletele care dauneaza pielii sunt intre 290 si 400nm.
      Beneficiile aduse de acest tip de aparate sunt mult mai mari decat eventualele efecte negative (care de cele mai multe ori sunt datorate erorii umane si nu aparatului in sine). Personal consider ca nu toti avem nevoie de astfel de tratamente si ca ele ar trebui sa fie ultima optiune in tratarea afectiunilor cutanate.
      Despre cum actioneaza IPL-ul si SPL-ul la nivel molecular nu cunosc in amanunt, dar daca esti interesata pot cauta articole despre aceste proceduri. (desi cred ca te poti descurca si singura)

  • Buna,

    Am citit cateva articole de pe blog si sunt impresionata de cunostintele tale despre ten. Felicitari! M-am gandit sa te deranjez si eu cu o intrebare 🙂 .
    Am rozacee, o forma foarte urata si care bineinteles nu se poate trata definitiv. Am gasit produsele de la Floritene dintre care am folosit extractul de castan. S-a observat o ameliorare a rosetii si pielea e mai intinsa. In ansamblu arata putin mai bine . Intrebarea mea ar fi daca cunosti produsele Floritene si ce parere ai despre ele. Au o intreaga gama de produse adresata acestei afectiuni, dar preturile nu sunt tocmai de neglijat. De aceea ar fi binevenita o parere avizata despre aceste produse.
    Multumesc si spor la scris in continuare.

    • Buna Laura,
      Am auzit de Floritene, cred ca am si verificat cateva liste de ingrediente si nu erau ok produsele, pline de iritanti si fara ingrediente cu adevarat benefice pentru piele. In plus cremele lor sunt ambalate in borcan, acest tip de ambalaj nu este igienic, iar ingredientele benefice tenului (de exemplu antioxidantii) se distrug in prezenta luminii si aerului.
      Nu imi pot exprima parerea despre o intreaga companie producatoare, trebuie sa citesc o lista de ingrediente inainte sa pot spune ceva despre un anume produs, dar cunosc produse foarte bine formulate care nu au preturi exorbitante.
      beautypedia.com este o sursa buna de inspiratie, iar produsele Paula’s Choice achzitionate de la partenerii romani sunt formulate fara iritanti si multe dintre ele sunt destinate ingrijirii tenului cu rozacee.

  • Salut Corina! Sper ca ai o vara frumoasa 🙂 Am nevoie de sfaturile tale deoarece de ceva vreme incoace am observat niste vinisoare foarte mici ,rosii ( cam vreo 5-6 la numar ) pe nas, mai precis la baza narilor. Nu sunt foarte vizibile, ,mai mult daca intind pielea, insa ma ingrijoreaza. Am cautat pe internet si am vazut ca unii le numesc popular vinisoare sparte, altii venectazii , altii telangiectazii…oricum arata foarte urat ( cel putin fotografiile pe care le-am vazut eu). Am vazut ca sunt persoane la care aceste vinisoare devin tot mai proeminente si se extind. Mentionez ca deocamdata nu este cazul meu insa as dori sa stiu daca ai ceva cunostinte despre aceasta afectiune si daca din descrierea mea crezi ca sunt ”in pericol”. M-ar bucura daca mi-ai spune si daca exista ceva tratament , cel putin in cazul meu ( nu foarte vizibile, as spune). Mentionez ca nu ma mai expun la soare de 2 ani si de peste 5 luni urmez cu sfintenie sfaturile tale in ceea ce priveste rutina zilnica.
    PS: avand un ten mixt si cu puncte negre pe nas pe care am incercat de multe ori in trecut sa le scot singura crezi ca este posibil ca aceste vinisoare sa fi aparut in urma ”agresarii” mecanice a zonei in momentul in care incercam sa scap de punctele negre( care sunt tot acolo, ele regfenerandu-se)? Mutumesc.

    • Buna IoanaIoana,
      Citeste te rog si articolul numit Despre rozacee.
      Nu iti fa griji in legatura cu acele vinisoare, atata timp cat nu sunt vizibile lasa-le in pace, nu prea ai ce sa le faci oricum. Nu te ajuta cu nimic te stresezi in legatura cu ele.
      Ideal ar fi sa nu iti extragi comedoanele fara a te expune la aburi, poti leza pielea, dar este putin probabil ca tu sa fi vinovata de aparitia lor. Deocamdata protejeaza-te de soare asa cum faci de obicei, iar pentru extractie apeleaza la o cosmeticiana. Atentie insa la expunerea la aburi, nu face bine capilarelor sparte, sa nu abuzezi de aburi si de extractii.
      Pentru punctele negre incearca sa folosesti BHA 2% de doua ori pe zi, nu doar o data.

  • Multumesc mult pentr raspuns:) Aveam nevoie sa-mi spui daca sa-mi fac probleme in privointa lor ( mi-era frica sa nu fac eu ceva gresit si sa se extinda). Am sa-ti urmez sfaturile si sa nu agresez pielea in zona lor. Te pup, Corina.

  • Buna ziua! V-am descoperit blogul acum ceva timp si mi-am facut curaj sa va scriu. Mi-a luat ceva timp pentru ca problemele mele cu tenul sunt numeroase, asa ca m-as incadra cu usurinta atat la capitolul acnee, cat si la capitolul rozacee. Cu riscul de a va plictisi, voi incerca totusi sa-mi rezum experientele, poate primesc o idee de la dvs.
    Ten acneic. De foarte mult timp. Tratamente in Iasi, Cluj si Bucuresti, sortite esecului si chiar inselatoriilor, carora le-am cazut prada din cauza disperarii, intr-un faimos cabinet bucurestean. Am ramas fara bani, dar cu prietena mea, acneea. E inutil sa spun ca am incercat tot ce exista pe piata romaneasca,, in materie de medicamente, creme si proceduri. Povestea tratamentelor mele este o adevarata epopee. Acum sunt la a doua incercare cu anticonceptionale, desi ma pregatesc-oarecum- spiritual pentru intalnirea cu Roaccutane-ul.
    Ca sa nu ma abat de la subiect, am incercat si IPL, cu dublu-scop: semne post-accneice + rozacee. Am facut 5 sedinte pana acum, cu pauza de rigoare in timpul verii. Voi relua in octombrie. Pot sa va spun ca la mine a functionat: exista o ameliorare vizibila, DAR este doar inceputul! Avertizez pe oricine doreste sa incerce, ca- dupa parerea mea- una sau doua sedinte nu rezolva nimic. In primul rand, e bine ca acestea sa fie graduale, pentru ca pielea sa se obisnuiasca; rezultatele apar la intensitati crescute care nu pot fi tolerate instantaneu de piele. Am preferat sa iau totul pas cu pas, ca sa nu ma confrunt cu arsuri sau rani purulente, asa cum se poate intampla. Pana acum, totul a decurs bine, observ o imbunatatire in privinta rosetii pielii. Cu toate acestea, nereusind sa stopez acneea, toate semnele vindecate de IPL sunt in permanenta inlocuite.
    Sper ca nu v-am plictisit cu istorisirea mea, sunt incercata insa de disperarea acestor probleme dermatologice, care mi-au dat imboldul de a va scrie.

    • Buna Gabrielle,
      Iti voi scrie un mail, am nevoie de mai multe informatii si as putea sa iti fac o schema de ingrijire. Este posibil sa eviti Roaccutan-ul, eu vad acest medicament ca ultima solutie in cazul femeilor care doresc sa aiba copii in viitor (indiferent de cat de departe este acest viitor).
      Informatiile tale despre IPL sunt corecte si valabile si in cazul epilarii definitive: se incepe cu intensitati la care este tolerata procedura, apoi se cresc aceste intensitati pentru ca pielea se adapteaza luminii. Este nevoie de minim 10 sedinte pentru rezultate considerabile.

  • Buna ziua! Sunt noua pe blog si as indrazni sa te rog sa ma ajuti cu un program de ingrijire a tenului zilnic cu produsele PC…am 43 ani, ten mixt cu usoara cuperoza pe pometi.Am facut tratament cu IPL si a dat rezultate , insa necesita multe sedinte si momentan fac pauza.
    Multumesc ca existi!

    • Buna Alunitaarsenov,
      Construirea unei rutine de ingrijire necesita mai multe informatii decat tipul de ten si o afectiune cutanata. Te astept cu drag la cabinet pentru consultanta si recomandarea produselor potrivite tie.

  • Buna Corina,
    Revin cu intrebarea mea referitoare la venectaziile pe care le-am observat la baza nasului si pe aripile nasului. Problema este ca am observat ca incep sa fie vizibile.Mi-e frica sa nu se extinda pe obraji si sa nu fie din ce in ce mai vizibile. Am auzit de tratamente cu laser. O colega mi-a spus ca ea a scapat de ele cu laser, insa parca mi-e frica sa nu fac mai mult rau decat bine. Te rog sa fii amabila si sa imi dai niste sfaturi in privinta aceasta. Crezi ca ar fi indicat sa apelez la niste tratamente cu laser?Multumesc

    • Buna IoanaIoana,
      Cred ca ar trebui sa consulti un dermatolog priceput care sa iti dea un sfat pertinent in aceasta situatie. Nu poti sti cum va evolua problema ta, e posibil sa nu se mai sparga capilare in viitor sau e posibil ca problema sa se agraveze. Laserul este o varianta in acest caz, dar iti va ameliora doar capilarele sparte deja, nu va preveni aparitia altora.

  • Buna Corina, iti multumesc pentru raspuns. Tocmai de aceea am apelat la tine intai. Ideea este ca intentionez sa apelez la un medic, insa nu prea am incredere in acestia avand in vedere ca multi pun pret pe bani in defavoarea pacientului. Am cautat si am citit mult si am vazut ca se recomanda laser-ul in vederea tratarii acestei afectiuni, insa intrebarea mea este daca stii ceva despre aceasta procedura si daca exista riscuri, deoarece am citit despre oameni care au apelat la acest laser, insa multi spun ca au facut mai mult rau decat bine. As avea nevoie de cunostintele tale in acest sens, pentru ca medicii evita sa expuna riscurile , chiar daca intrebi in prealabil. Daca ar vorbi despre riscuri, ar ramane fara pacienti, implocit fara bani. Multumesc

  • Buna Corina,
    Ce produse din gama Paula’s Choice recomanzi pentru ten mixt cu rozacee? M-ar interesa in primul rand un cleaner, un exfoliant si o crema de protectie solara. Exista in gama lor de produse si altceva care m-ar putea ajuta sa calmez un pic rozaceea? In prezent folosesc crema din gama Redness de la Clinique si nu sunt rezultate spectaculoase.
    Multumesc,
    Denisa

  • Buna ziua, am 45 de ani si de vreo 2 ani ma chinuiesc cu o rozacee persistenta. pana in aceasta primavara s-a manifestat doar cu 3-4 bubite rosii pe obraji si cu perioade de roseata a pometilor, in special in perioada de frig sau cald extrem. Am mers la dermatolog, intr-o perioada de criza si mi s-a recomandat un tratament cu metronidazol tablete (2/zi) plus o lotiune preparata in farmacie (care contine tot metronidazol plus hidrocortizon si alte ingrediente) si pe care o aplic seara iar dimineata RUBORIL EXPERT +50 . Dupa 2 saptamani de tratament, fata mea este mult mai iritata, piele este foarte uscata si se cojeste in zonele laterale ale sprancenelor si pe frunte si ustura, ochii imi sunt uscati si inrositi, deci o senzatie de deshidratare totala a fetei. Doctorul mi-a recomandat sa nu folosesc nimic altceva in afara celor 2 creme prescrise. Anul trecut, mi s-a recomandat tot ruboril expert si metroruboril, dar dupa 3-4 luni de tratament nu am constatat nici o ameliorare ci dimpotriva, fata era si mai iritata. am senzatia ca cel mai bine ma simt cand folosesc blue cap crema. Va rog sa imi spuneti ce as putea sa folosesc impreuna cu tratamentul prescris de medic, pentru hidratarea fetei fara a o irita suplimentar. Multumesc

    • Buna Daniela,
      Gama Skin Recovery de la Paula’s Choice este destinata tenului uscat, deshidratat, cu eczema sau rozacee. Protectia solara trebuie sa fie neaparat minerala, iar produsele trebuie sa contina multi anti iritanti.

  • Buna Corina,
    Eu am o mare problema cu venele dilatate la picioare, din cate am inteles se numesc venectazii, iar medici mi-au spus ca sunt superficiale si nu ma afecteaza medical momentan, insa pe mine ma deranjeaza estetic pentru ca se vad foarte urat si din cauza lor vara sunt f. complexata. Am incercat diverse creme din farmacii dar n-au avut nici un rezultat, vroiam sa te intreb daca un mix de uleiuri m-ar putea ajuta, nu stiu sa le combin cu o crema si sa le mai ameliorez cumva? Multumesc.

  • Buna, am si eu mai multe nelamuriri, am inteles ca rozaceea nu se poate vindeca total , dar am citit de pe un site ca ar fi o crema de la Eucerin foarte eficienta, un camuflaj impotriva rosetii (EUCERIN

    Sensitive Skin Redness Relief Daily Perfecting Lotion) , a folosit-o careva? Pasagera, in legatura cu aceasta crema ce ai putea sa imi spui ?

    Ingrendients:
    Active Ingredients: Octinoxate, Octisalate, Titanium Dioxide Inactive Ingredients: Water, Glycerin, Dimethicone, Polyglyceryl 3 Methylglucose Distearate, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Lauroyl Lysine, Squalane, Alcohol Denat., Sorbitan Stearate, Phenoxyethanol, Butylene Glycol, Magnesium Aluminum Silicate, Glycyrrhiza Inflata Root Extract, Xanthan Gum, Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Iodopropynyl Butylcarbamate, Trimethoxycaprylylsilane, Chromium Oxide Greens, Chromium Hydroxide Green, Ultramarines

    • Buna Anonim,
      Din pacate produsul contine alcool, nu stiu de ce l-au etichetat pentru ten sensibil. Mai mult, este un produs colorat verde! oricum trebuie sa aplici un fond de ten dupa ce l-ai aplicat.
      Orice fond de ten poate ascunde roseata, nu e nevoie sa aplici un produs verde inainte de a aplica fondul de ten.

  • Buna Pasagera, am gasit o crema , se numeste CREMA NATURLA ANTIROSEATA PT TEN SENSIBIL (cu albastrele) , 100% NATURALA (fara: coloranti, conservanti, arome sintetice ori grasimi animale), realizata HANDMADE, din ingrediente bio certificate Ecocert.

    Ingrediente: ulei de macese bio, ulei de migdale dulci bio, hidrolat de albastrele, extract de nalba, vitamina E naturala, emulsifiant vegetal, apa minerala, guma xanthana, uleiuri esentiale bio (Ienupar si Morcov).
    pH-ul cremei = 5

    Valabilitate: 1-3 luni

    Pastrare: ferit de lumina si caldura! Ideal in frigider!

    Pret: 32 ron / 50ml
    Crema fiind 100% naturala, nu se afla in stoc; ea se va prepara imediat dupa preluarea comenzii.

    Efectele preparatului:
    este o crema ideala pentru pielea sensibila- predispusa la roseata (cuperoza ori eritroza);
    amelioreaza circulatia sanguina la nivelul fetei si elimina roseata;
    hidrateaza si hraneste pielea, aducand astfel un plus de confort pentru o piele moale si supla

    ce ai putea sa imi spui de aceasta crema naturala? ms

    • Buna Anonim,
      Ingrediente bio nu exista in industria cosmetica, din pacate (vezi articol pe blog), uleiurile esentiale sunt iritante (vezi articol), despre actiunea uleiurilor vegetale poti citi articol. Nu are efectele despre care vorbeste producatorul. Hidrateaza, e pentru ten uscat.

  • Buna, nimic nu e bun pentru rozacee din farmacii ?? as vrea sa folosesc ceva crema care sa nu fie asa scumpa :(, produsele de la Paula mi se par prea scumpe, ce mi-ai recomanda ca sa ameriorez din roseata??

    Despre produsul Revitol cream Rosacea ce poti sa imi spui?, nu am gasit ingrendientele.

    Am gasit tot pe net o crema : Crema anti-roseata pentru cuperoza.
    Creme couperose speciale / redness relief cream :: crema anti-roseata pentru cuperoza – Sensitive – ten sensibil si cuperoza, Jean d’Arcel
    Caracteristicile produsului / efecte:
    – Este o crema speciala pentru ingrijirea tenului cuperozic, sensibil si inrosit.
    – Contine un complex astringent anti-eritroza, care ajuta la fortificarea peretilor vaselor de sange. Astfel, peretii devin capabili sa se contracte, iar capilarele rosii dilatate devin mai putin vizibile, fiind redusa roseata evidenta.
    – Contine pigmeti pentru neutralizarea culorii, care mascheaza vizibil zonele inrosite ale pielii.
    – Nu contine parabeni, coloranti, uleiuri minerale si emulsificatori tip PEG.
    Mod de aplicare. Se aplica dimineata si seara pe zonele cu probleme si se maseaza delicat, dupa care se aplica crema de zi sau de noapte.
    Ingrediente si substante active:
    Glicerina, Ulei de nuca Macadamia, Unt de shea, D-Pantenol, Extract de castane salbatice, Troxerutin, Extract de Ruscus Aculeatus, Extract de Corallina Officinalis, Bisabolol, Lecitina, Vitamina E

    Tot caut produse dar nu gasesc ce ar putea sa ma ajute .

    • Anonim,
      In articolul de mai sus exista prezentate solutiile pentru ameliorarea rozaceei. Nu conteaza producatorul, conteaza ca produsele sa contina ingredientele respective.
      Nu cred ca produsul despre care ma intrebi te va ajuta, dar poti sa incerci daca vrei. Lista de ingrediente este incompleta, verifica sa nu contina iritanti.

  • Buna! Imi place blogul asta.. inclusiv printre comentarii am gasit sfaturi utile despre rozacee aici si in articolul „Despre rozacee”.
    Am o mica mentiune inainte sa trec la cererea sfaturilor: angiogeneza reprezinta crearea/dezvoltarea unor vase noi, nicidecum vizibilitatea capilarelor sau dilatarea acestora.
    Acum referitor la cosmetice. Eu am un ten mixt/gras (zona mea T grasa se cam extinde pe toata fruntea si acopera mult din pometi) fooooarte sensibil, cu un nas care are o piele aproape translucida.
    Multi ani am avut aceasta problema a rosetei, pana mi-a zis mama (mama care este si ea afectata) ca i-a aflat numele: rozacee. La mama a ajuns sa fie acum cuperoza si i-a cam afectat tenul si cum eu nu vreau sa ajung acolo, am zis sa iau problema in maini de una singura.
    Dupa o groaza de produse incercate (Skinoren; produse speciale de la Avene sau Ives Rocher etc etc), am renuntat la gandul ca rozaceea poate fi rezolvata.
    Inca mai am flush-uri dar ceva mai usoare momentan. Prin luna aprilie mi-am cumparat (dupa ce am incercat o mostra) un BB cream de la Skin 79. Are din pacate parabeni insa m-am simtit excelent cu el. Nu mi se mai inroseste fata, tenul meu seboreic aproape ca este tinut 100% sub control etc etc. De vreo 2 luni l-am terminat si m-am intors la FDT Vichy normaderm si mi-au reaparut pustulele si cosurile de dinainte, la fel si roseata. Nu pot sa cred, roseata care inclusiv asta vara nu isi mai facuse aparitia, a repaparut. Mi-am comandat un alt BB cream dar clar nu mai pot sta asa pana imi vine comanda.
    Ce altceva pot incerca? Am citit pareri relativ bune despre Ruboril.
    Imi trebuie o crema care sa nu fie prea grasa dar nici cu alcool. Daca este grasa imi apar cosuri foarte repede din cauza tenului gras, iar daca are alcool ma ustura fata.
    In principiu nu mai am probleme atat de mari ca in adolescenta, insa acum ca vine frigul, mi-e putin frica mai ales cand fac trecerea brusca de la rece la cald. Se inroseste fata doar in obraji si pe nas si in jurul ochilor pielea ramane alba de parca m-as fi bronzat cu ochelari. E ridicol..

    • Buna Ana,
      Poate nu m-am exprimat corect, dar practic angiogeneza este dezvoltarea vaselor de sange care duce la vizibilitatea lor la suprafata pielii.
      Parabenii sunt safe, daca insa preferi produse fara parabeni e ok, e alegerea ta.
      Incearca Redness Relief Treatment, Skin perfecting BHA 1% Lotion – ambele de la Paula’s Choice si neaparat protectie solara minerala in fiecare dimineata.

      • Da, e corect partial, pentru ca angiogeneza se produce oriunde in corp, nu doar la suprafata pielii, adicatelea nu doar asta le face vizibile. Anyway, nu asta e important. Mersi mult pentru sfat. Voi incerca. M-am intors si la BB creamul de la Skin 79 si iar arata bine tenul, dar daca pot incerca si ceva mai bun, de ce nu. Deci mersi, sigur le voi comanda 🙂

  • Buna Pasagera, scz ca te deranjez, vreau sa imi iau o crema pt rozacee si nu stiu care sa aleg dintre Avene antirougeurs Jour si Iwostin CAPILLIN Cremă anticuperozică SPF 15 ( Ingrendiente:

    Neutrazen
    (lipopeptidă patentată şi testată dermatologic, care reduce înroşirea şi are acţiune de durată de diminuare a reactivităţii pielii la factorii agresivi externi şi interni.
    mai mult…
    Pronalen Aesculus HSC (escină obţinută din castan)
    creşte tonusul vaselor sanguine supericiale, are acţiune antiinflamatoare şi reduce în mod eficient roşeaţa tenului. Calmează iritaţiile pielii.

    Troxerutina (formă activă a rutinei)
    are o acţiune protectoare asupra vaselor sanguine şi limfatice, le reglează tonusul, elasticitatea şi permeabilitatea şi previne spargerea vaselor capilare. Are puternice proprietăţi antioxidante.

    Ulei din sâmburi de struguri
    relipidizează, elasticizează şihidratează pielea. Fitosterolii, tocoferolii, fosfolipidele şi acizii graşinesaturaţi hrănesc pielea şi întăresc bariera de protecţie a pielii.

    Filtre UVB: SPF 15 / UVA: 8
    protejează eicient pielea sensibilă şi înroşită de acţiunea razelor UV. Apa termală de Iwonicz-Zdroj

    Tin sa mentionez ca nu am capilare sparte, sunt in primul grad de rozacee , dar la caldura mi se inrosesc obrajii f tare , din cate am vazut Iwostin Capillin are nuanta verde si mascheaza roseata, oare cat timp mascheaza roseata ( cate ore)?

    • Anonim,
      Nici una dintre cele doua creme nu va trata rozaceea. Nici macar nu cunosc lista lor completa de ingrediente, descrierile pe care mi le-ai dat sunt de la producator, nu inseamna nimic, din pacate.
      Ai nevoie de protectie solara in fiecare zi, in primul rand. Te rog reciteste articolul de mai sus.
      Habar nu am daca o crema verde va masca roseata, ma indoiesc; daca totusi acest lucru se va intampla nu stiu pentru cate ore. Doar pentru ca verdele neutralizeaza rosul nu inseamna ca o crema verde aplicata pe pielea rosie te ajuta cu ceva.

  • Buna,

    Te-am vazut azi dimineazta la „Draga mea prietena” si de atunci tot citesc de pe blog-ul tau. Am o cuperoza tinuta foarte bine sub control pana acum cateva luni, cu vizite lunare la salonul de cosmetica….dar din pacate- m-am mutat in Italia si aici nu imi mai permit aceste vizite… Vreau sa spun ca dupa incetarea tratamentelor la salon…aprox. doi ani nu am mai avut probleme…dar din noiembrie nu mai stiu ce sa ma fac…Am folosit o crema de la Ivaterm- Cream for cuperosic sensitive skin- dar nu vad o ameliorare evidenta a cuperozei….am cateodata niste explozii pe fata, si imi arde fata….nasoollll…In fine….mi-am comandat azi Skin Perfecting 2%BHA Gel Exfoliant de la Paula’s Choice ( prefer gel-ul- am si porii dilatati si cateva puncte negre..) Spune-mi te rog de ce trebuie sa folosesc crema cu factor de protectie si , avand in vedere ca traiesc in Italia, unde deja avem constant 15 grade si soare…, cat trebuie sa fie factorul de protectie. In prezent am un puseu ingrozitor a acestei afectiuni….crema imi vine cam in 5 zile….cu ce sa calmez roseata pana ajunge crema? Imi arde fata , ma ustura….ma mananca…etc….

    Multumesc mult si felicitari pentru acest blog!

    • Micky,
      Ai nevoie de Clinical Redness Relief pentru ameliorarea rosetei. Protectia solara este obligatorie in cazurile de rozacee si obligatorie cand se folosesc exfoliantii (acestia pot duce la fotosensibilizarea tenului daca sunt folositi fara protectie solara, cauzand iritatii, inrosirea tenului si descuamari).

  • salutare
    sunt noua pe aici. v-am vazut in emisiunea Draga mea prietena si asa am gasit siteul dvs.de cand ma stiu am avut probleme cu pielea, probleme care au culminat cu o acnee oribila la 20 de ani si de care, multumesc lui Dumnezeu am scapat de cativa ani(tratament medicamentos cu doxicilina 3 luni de zile,in doze variabile, Skinoren, Brevoxil si Retin A. si cand sa ma bucur si eu de un ten care arata aproape normal (mixt cred), m-am trezit cu 2 mici pete rosii in barba, care au inceput sa creasca in dimensiuni si sa faca scuame… rozacee 🙁 acum fac un tratament medicamentos cu metronidazol si doxicilina iar ca si crema folosesc Ruboril S si atat. trebuie sa imi gasesc neaparat o crema colorata cu UV mare, sa o folosesc in locul fondului de ten.sau crema hidratanta cu UV si fond de ten?ce ma sfatuiti sa folosesc?ce m-am gandit ca ar merge este Bioderma sensibio AR dar are un pret …nu stiu ce altceva.multumesc.

    • Gabriela,
      Din descriere, eu zic ca ce ai tu nu este rozacee, este o eczema. Metronidazol si doxiciclina nu te ajuta.
      Poti incerca La Roche Posay Dry Touch Gel SPF 50 sau orice produs cu protectie solara care iti este accesibil ca pret si care nu contine iritanti cum ar fi parfum sau alcool denat. Poti aplica peste protectie solara orice fond de ten doresti.
      Important este sa mergi la un dermatolog care sa iti puna diagnostic corect si sa iti recomande un tratament adecvat.

  • Mi s-a pus diagnosticul ‘rozacee’ si mi s-au prescris comprese cu rezorcina in urma carora m-am ales cu o iritatie de toata groaza. Cu ce as putea sa intervin eficient asupra ei?

  • Buna,
    Am rozacee stadiul 2, tratamentul cu antibiotic si apoi o sedinta IPL, te rog sa imi recomanzi o schema de ingrijire zilnica, trebuie sa mentionez ca am si o dermatita seboreica din cauza careia nu pot sa imi dau cu fond de ten, ci doar cu pudra, dar nu am gasit nici una care sa acopere si sa para naturala.
    Multumesc!

    • Livia,
      Iti recomand urmatoarea rutina de ingrijire:
      Dimineata: Earth Sourced Cleanser, Clinical Redness Relief Treatment, Hydralight SPF 30
      Seara: Earth Sourced Cleanser, Clinical Redness Relief Treatment, Kelual pe zona cu dermatita seboreica, Hydralight Moisture Infusing Lotion. Alterzi Kelual cu Skin Perfecting BHA 1% Gel, o seara unul, o seara celalalt. BHA aplici pe toata fata.
      Produsele sunt Paula’s Choice.
      Pudra cu acoperire cat de cat ok este MAC Studio Fix Powder.

  • Buna! Am fost diagnosticata cu rozacee papulo-pustuloasa. Am urmat un tratament cu un antibiotic, am scapat de acele pustule dar roseata inca e foarte vizibila, folosesc colorstay si tot se vede dupa ce aplic fondul de ten. Folosesc crema uriage tolederm ziua, si metrocream de la ivatherm seara, iar ca solutie micelara cea de la bioderma, recomandate de medic. Parerea mea e ca din ianuarie fac tratament si nu s-a ameliorat deloc. Stiu ca nu se vindeca, dar as vrea macar o crema buna, care sa amelioreze (nu ma arde sau mananca fata). Ai idee daca bioderma sensibio e buna in ameliorare, sau orice altceva?

    • Ruxandra,
      Te rog sa citesti ambele articole despre rozacee. Ai nevoie de protectie solara minerala, in fiecare dimineata, de un produs cu multi anti iritanti si de un acid salicilic concentratie 1%.

  • Buna!

    Ca si celelalte cititoare ale blogului am nevoie de sprijinul tau.

    Am ten uscat si o rozacee de toata frumusetea. Am in permanenta senzatia de arsura, usturime a fetei. Si bineinteles este cumplit de rosie. Cateodata si senzatia de mancarime ca si cand as avea alergie. Am incercat tratament cu crema pe baza de Metronidazol si cu Skinoren, dar mi-au uscat mai tare pielea si senzatia de arsura a fost mai puternica. Si pielea capului este deosebit de sensibila, foarte uscata. Apare matreata aproape la orice produs de hair styling folosit. Poate e o intrebare stupida, dar cele doua afectiuni sunt legate intre ele?

    Pentru ten am incercat cateva din produsele Paula’s Choice si par sa functioneze. Cel mai mult am simtit efectul produsului Clinical Instant Calm Advanced Redness Relief. Deocamdata mi-am cumparat doar mostre pentru a verifica daca tenul meu le accepta sau nu.

    De aceea te rog sa imi indici o rutina corecta cu aceste produse. Nu sper in miracole, dar o ameliorare a tenului este foarte dorita :).

    Iti multumesc si te felicit pentru blog si pentru disponibilitatea de a ne ajuta.
    Cu drag si respect,
    Laura

      • Buna Corina,
        Multumesc pentru raspuns.
        Dintre produsele Paula’s Choice, le-am testat pe cele destinate tenului uscat cu rozacee:

        Skin Recovery Enriched Calming Toner
        Skin Perfecting 1% BHA Lotion Exfoliant
        Clinical Instant Calm Advanced Redness Relief
        Skin Recovery Hydrating Treatment Mask
        Skin Recovery Softening Cream Cleanser
        Skin Recovery Super Antioxidant Concentrate Serum mit retinol
        Skin Recovery Replenishing Moisturizer With Antioxidants
        Skin Recovery Daily Moisturizing Lotion with SPF30 and Antioxidants

        Primele 3 au avut rezultate destul de bune, in schimb ultimele 2 produse nu prea mi-au placut. Aveam senzatia ca mi-a ramas ceva pe fata chiar si dupa cateva ore.
        Cleanser -ul mi-a placut, imi lasa fata curata.Masca, in schimb, accentua senzatia de arsura si tenul era mai rosu si mai iritat.

        Astept opinia ta referitor la rutina corecta cu produsele Paula’s Choice.
        Multumesc,
        Laura

        • Laura,
          Poti incerca urmatoarea rutina de ingrijire:
          Dimineata: Skin Recovery Cleanser, Skin Recovery Toner, protectie solara.
          Seara: Skin Recovery Cleanser, Clinical Redness Relief, Skin Perfecting BHA 1% Lotion, hidratare.
          Ai nevoie neaparat de protectie solara, de preferat minerala, insa poti incerca si Moisture Boost SPF 30. Ca hidratare incearca Earth Sourced Moisturizer.

          • Buna Corina,

            multumesc mult pentru raspuns. O sa folosesc produsele in schema propusa.

            Iti urez o zi frumoasa si un weekend minunat,
            Laura

  • Buna! Spune-mi te rog ce parere ai despre produsele Thursday plantation? Am citit ca ar fi bune pt tenul cu acnee…merita sa le incerc? Multumesc!

  • Crema hidratanta de fata cu arbore de ceai. Contine ulei 100% pur din arbore de ceai, ulei de macese si vitamina E. Ingrediente: water/aqua, Caprylic/capric triglyceride, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Glyceryl Stearate, Sorbitan Olivate, cetearyl Olivate, Macadamia Integrifolia Seed Oil, Rosa Canina Fruit Oil, Tocopheryl Acetate, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Phonexyethanol, Caprylyl Glycol, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Xanthan Gum, Allantoin, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Limonene, Linalool.

    Gelul pt cosuri: Tea Tree Bleamish Gel contine: Water, Polysorbate 60, Melaleuca Alternifolia(Tea tree ) Leaf Oil, Alcohol, Isopropyl Myristate, Carbomer, Triethanolamine, Camphor, Limonene.

    • Delia,
      Tea Tree este un iritant puternic pentru piele, din pacate, iar ambele produse mai contin si multi alti iritanti in afara de tea tree. Exista ingrediente antibacteriene mult mai blande decat tea tree, acidul azelaic de exemplu.

  • Am decis sa mut comentariul meu aici, probabil acolo nu era sectiunea corecta. Multumesc din nou pentru lamuriri. Daca, cosmeticienele din cabinetele de cosmetica ar avea macar un sfert din cunostintele tale….O spun din experienta traita de mine pentru ca in cab. cosmetic mi s-a facut tratament facial total neadecvat tenului meu afectat de cuperoza si amintesc doar folosirea aburului cald pe ten. Oricum, de un an cred nu am mai fost la niciun tratament facial si tind sa cred ca am facut bine. Asa cum am mai spus folosesc laptele demachiant Sensibio-Bioderma, care se pare ca este ok din ce am citit pe blog, cu toate ca are si sodium hydroxide, insa ma gandesc ca nu e periculos fiind ultimul pe lista de ingrediente. Crema de fata are urmatoarele ingrediente: Aqua (water), Caprylic / Capric Triglyceride (medium chain triglyceride, an emollient and nourishing), polyglyceryl-3 diisostearate (emulsifiers based on fatty acids), glycerin (glycerin, source: plant), vitis vinifera seed oil (oil grape seed oil), Tilia cordata flower extract (extract of lime), beeswax (beeswax), Simmondsia chinensis seed oil (jojoba oil), aloe barbadensis leaf * (organic aloe vera juice), chamomilla recutita flower extract (extract chamomile), Helichrysum angustifolium flower extract (extract of Helichrysum), magnesium sulphate (magnesium sulphate, stabilizer), benzyl alcohol (preservative), potassium sorbate *(preservative). Fondul de ten este cel pentru piele sensibila de la Ivatherm, spf 25:AQUA, CYCLOPENTASILOXANE, GLYCERIN, PEG-10 DIMETHICONE, DIMETHICONE, BUTYLENE GLYCOL, SILICA DIMETHYL SILYLATE, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, TITANIUM DIOXIDE, SODIUM CHLORIDE, SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, QUATERNIUM-90 BENTONITE, ALCOHOL, TRIMETHOXYCAPRYLYLSILANE, DECYL GLUCOSIDE, PROPYLENE GLYCOL, XANTHAN GUM, PANTHENOL, BISABOLOL, FARNESOL, DISODIUM STEAROYL GLUTAMATE, ALUMINUM HYDROXIDE, ALUMINA, TALC, BHT, TOCOPHERYL ACETATE, POLYAMINOPROPYL BIGUANIDE, CI 77891, CI 77492, CI 77491, CI 77499, ISOTRIDECYL ISONONANOATE, METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL. Daca nu cer prea mult as dori pararea ta despre aceste produse. Totodata as fi incantata sa primesc o schema de ingrijire pentru tenul meu, este deschis la culoare, roseata pe obraji cu capilare vizibile, uscat, nu se descuameaza, este destul de curat, fara cosuri, rareori mai apar cosuri mici, albe pe linia maxilarului. din ce am citit pana acum as incerca gama PC, Skin Recovery. Poti sa-mi spui cate aplicari suporta o mostra? Multumesc inca o data pentru disponibilitate si pentru generozitate!

    • Buna Lili,
      Sodium Hydroxide e ok in concentratia din acel produs, mai ales ca produsul nu ramane pe ten.
      Crema ta e ok, insa e un produs destul de banal, nimic interesant. Fondul de ten e ok.
      Mostrele de la Paula’s Choice pot fi aplicate de doua ori, mai precis dimineata si seara. O data deschis pliculetul unei mostre trebuie folosit in 24 de ore, este valabil pentru orice pliculet de mostre incercat, indiferent de producator. Ingredientele se distrug foarte repede in prezenta aerului.

  • Multumesc mult pt raspuns. Folosesc de o saptamana Skinoren seara si voiam sa-l inlocuiesc cu acel gel Tea Tree. Chiar l-am incercat(Tea Tree) si ma ustura fata de la el, acum inteleg de ce…Anul trecut am fost la diferiti dermatologi in Timisoara pt ca imi aparusera pe obraji bubite rosii ca niste cosuri si fiecare mi-a prescris altceva. Unul mi-a prescris Isotrexin (l-am incercat 2 sapt in care situatia s-a inrautatit) celalalt m-a trimis sa-mi fac o analiza de Demodex care a iesit pozitiva si mi-a dat Metrocreme si metronidazol pastile (nici o schimbare dupa o luna) iar ultimul dermatolog la care am fost mi-a dat o crema Locoid pt 10 zile apoi Skinoren pt o luna. Nu am mai folosit Skinoren pt ca tenul mi s-a curata in totalitate de la niste pastile naturale cu zinc 10 mg (fara nici un tratament) dar dupa 6 luni problemele au reaparut. In prezent seara folosesc Moister Boost cleanser, toner Clinical Redness Relief apoi Skinoren iar dupa 15 min aplic crema Skin Recovery(desi tenul e mixt pielea de pe obrajii a inceput sa se stranga si ma tine daca nu aplic aceasta crema). Dimineata ma spal la fel cu Moister Boost apoi Metrocreme (la care vreau sa renunt) crema cu spf 30 Moister Boost apoi fond de ten Toleriane Tein pt ten sensibil. Am incercat seara si BHA 2% lichid dar ma irit foarte tare asa ca am renuntat. Cred ca mai bine ar fi sa imi fac o programare la dumneavoastra la cabinet pt o consultatie in speranta ca m-ati putea ajuta. Multumesc.

  • Buna ziua, Corina.
    Citesc acum cu interes informatiile de pe pasagera, pentru ca sunt ,,proprietara” de acnee rozacee de vreo 10-15 ani (diagnosticata si tratata initial ca acnee vulgara, cu efecte dezastru asupra fetei mele).
    Multumesc Printesei urbane pentru directionarea catre tine!
    Am 52 de ani si ma lupt cu rozaceea (roseata si bubite) si cu un ten mixt. Te rog sa-mi recomanzi schema de tratament potrivita, pentru ca recomandarile facute celorlalte doamne s-ar putea sa nu se potriveasca la mine.
    Abia astept sa folosesc produsele voastre, recomandarile sunt bune.
    As veni cu mare interes la o consultatie, dar distanta e prea mare, sunt din Iasi. Multumesc mult, Daniela.

    • Daniela,
      Incearca urmatoarele:
      Dimineata: Earth Sourced Cleanser, Hydralight SPF 30
      Seara: Earth Sourced Cleanser, Skin Perfecting BHA 2% Lotion (o seara da, o seara nu), Hydralight Moisture Infusing Lotion.

  • Buna! Poti sa imi spui te rog daca crema de ceai verde(deoarece am auzit ca este un super antioxidant) poate ajunge la ameliorarea rosetii? Si daca da poti sa imi recomanzi si un brand anume?

    • Nicu,
      Rozaceea nu se se trateaza cu ceai verde, din pacate. Ceaiul verde este un antioxidant foarte bun, dar sunt multi antioxidanti foarte buni, iar pentru rozacee este nevoie in primul rand de anti iritanti si SPF mineral.
      Incearca Paula’s Choice Clinical Redness Relief Treatment ca produs cu anti iritanti.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.