Peeling chimic cu AHA sau BHA

Peelingul chimic presupune îndepărtarea stratului superficial al pielii cu ajutorul unor substanţe chimice, iar profunzimea la care aceste substanţe chimice acţionează a dus la împărţirea peelingurilor pe categorii.

Beneficiile peelingului sunt numeroase: diminuarea majoră (sau minoră) a ridurilor şi a liniilor fine, îmbunătăţirea texturii pielii, diminuarea hiper pigmentărilor minore (melasma), stimularea producţiei de colagen, diminuarea cicatricilor și petelor cauzate de acnee, diminuarea punctelor negre şi scăderea producţiei de sebum (pe termen foarte scurt). Aceste beneficii sunt de scurtă durată şi depind de concentraţia peelingului şi de problemele tenului. Pentru a menţine aceste îmbunătăţiri ale pielii este nevoie ca peelingurile să fie repetate regulat.

Pe de altă parte, peelingurile nu sunt eficiente în diminuarea capilarelor sparte, nu micşorează porii, nu au efect asupra cicatricilor keloide.
Din categoria peeling superficial – mediu fac parte şi peelingurile cu AHA (acid glicolic sau lactic) sau BHA (acid salicilic),  de concentraţia lor depinde cât de puternic este peelingul. Cele mai folosite concentraţii de BHA sunt 10%, 20% şi 30%, iar AHA poate fi între 20% şi 70%. Ca o soluţie de acest tip să acţioneze este nevoie să aibă un PH între 2 şi 3.5. Se recomandă pentru peelinguri cu 30% BHA şi peste 40% AHA să se apeleze la un medic.

Micropeelingurile (10% şi 20% BHA sau 20% şi 30% AHA) pot fi executate şi acasă atâta timp cât se urmează întocmai instrucţiunile soluţiei. Scrie şi pe prospecte, dar adaug şi eu: va trebui să vă feriţi de soare 2-3 zile, iar dacă trebuie să ieşiţi afară din casă aplicaţi neapărat factor de protecţie 50, reaplicaţi după 3 ore. În acest fel riscul de a vă arde este minim.
Peelingul cu BHA este mai puţin iritant decât cel cu AHA, dar amândouă pot sensibiliza pielea şi pot cauza iritarea, înroşirea şi descuamarea pielii. AHA este mai potrivit tenului normal şi uscat, iar BHA este mai potrivit tenului gras, mixt, cu tendinţe acneice şi cu puncte negre. Peelingurile pot fi folosite pentru toate tipurile de ten, indiferent de acidul exfoliant.

Foarte mulți medici sunt împotriva acestor proceduri, ei susţin că în timp, folosind constant exfolianți chimici cu concentraţii de 2% BHA şi 8-12% AHA, aspectul pielii poate fi îmbunătăţit fără a fi nevoie să expunem tenul la iritanţi puternici.
Eu sunt de părere ca peelingurile chimice sunt benefice în multe cazuri și că o rutină corectă cu aplicări zilnice de exfolianți este potrivită pentru menținerea efectelor lor și prevenirea anumitor afecțiuni cutanate (puncte negre, puncte albe, pustule, etc).

226 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina,
    momentan folosesc peeligul de la bravura BHA 20% de 5 saptamani, rezultatele de abia acum incep sa se vada. Cat timp il mai pot aplica avand in vedere ca vreau sa incep si cu AHA 30% inainte de luna mai.
    Multumesc

    • Buna Nicoleta,
      Poti sa faci 10 peelinguri BHA si apoi sa continui cu AHA. Depinde doar de toleranta pielii. Cred ca in luna mai nu vei mai putea face peelinguri, vor fi temperaturi ridicate.

  • Buna Corina,

    Mi s-a facut la cosmetolog un peeling cu unul din aceste produse: http://www.gigicosmetics.com/info.asp?category=120_
    Ai auzit de ele? Pe site la ei nu apare concetratia acizilor la ingrediente. Data viitoare o sa rog cosmetologul sa-mi arate si produsul pe care l-a folosit, poate scrie pe ambalaj macar. Intreb, ca poate ai auzit de aceste produse si ai vreun feedback de impartasit. Merci.

  • Buna Corina. O intrebare despre frecventa peelingului de la BravuraLondon. Daca incep cu Acid Salicylic, fac cate sedinte am produs in sticluta? O data pe saptamana? Si dupa ce termin, as dori sa incerc si cel cu AHA. Sau as putea sa le combin: o sapt Salicylic, a doua sapt AHA. As avea nevoie de ambele, pentru ca fiecare corecteaza cate ceva. Multumesc

    • Buna Deni,
      Produsul din sticla iti ajunge pentru 8 sedinte daca dozezi corect. Da, o data pe saptamana, poti si alterna AHA cu BHA.
      Atentie: de la inceputul lui mai radiatiile solare devin tot mai puternice, eu ti-as recomanda sa opresti peelingurile si sa incepi din nou la toamna.

  • Buna Corina,

    Tocmai am luat de la Bravura London 2 peelinguri Acid Lactic si Acid Glycolic de cate 30% (acid salicilic nu aveau..)
    Poti sa imi dai o idee te rog, ar fi ok sa fac un tratament cu retinol inainte (nu mai gasesc Retin A, ma gandesc la ceva fiole cu ser de retinol) si dupa o perioada sa aplic acidul glycolic?
    Sa folosesc acidul glycolic si cel lactic alternativ?
    Deocamdata zilnic, seara aplic Glycol A si ziua Unitone cu SPF 30…cred ca ar trebui sa opresc tratamentul asta o perioada inainte sa incep peelingul chimic.

    Multumesc anticipat pt timpul tau. Faci o treaba excelenta, btw 🙂

    Merci mult,
    Adina

    • Buna Adina,
      Fiole cu retinol nu exista, iar daca exista nu sunt eficiente pentru ca retinolul nu poate fi ambalat in fiole. Citeste te rog articolul despre retinoizi.
      De asemenea te rog sa citesti articolul cu sfaturi de aplicare a peelingurilor. Personal cred ca vara nu e anotimpul ideal pentru peelinguri, as zice sa le folosesti la toamna/iarna. Vei gasi raspuns si la intrebarea despre Glyco A.

  • Buna Corina, se poate face peeling chimic si vara? Am 17 ani si in Februarie mi-au aparut niste bubite pe fata pe care le-am tot zgandarit, iar de atunci mi-au ramas niste pete rosii urate. Am fost la o dermatoloaga care n-a facut absolut nimic. Din contra. M-a descurajat, spunandu-mi sa ma obisnuiesc cu ele, ca mai devreme de un an nu trec. Mi-a dat o crema, Skinoren, pe care o folosesc de 4 saptamani, dar n-a facut absolut nimic. Petele alea sunt exact la fel. Si am inteles ca peeling-ul chimic te scapa de ele. Doar ca nu mai suport. Am intrat intr-o depresie din cauza asta.

    • Buna Eddy,
      Eu nu recomand, dar poti lua legatura cu un dermatolog care face peelinguri. Acasa in nici un caz, mai ales daca nu ai folosit niciodata exfolianti chimici.

  • La sfarsitul lunii martie un medic dermatolog mi-a facut un peeling chimic la fata. Pot oare sa folosesc acum BHA 2% de la Paula’s Choice?

  • Buna Corina,

    Ne-ai putea impartasi care este diferenta intre un peeling (AHA sau BHA) realizat in cabinetul dermatologului si cele pe care le facem noi acasa? Stiu ca cele realizate de medic sunt mai profunde – dar asta inseamna ca sunt si mai eficiente? Sau aceleasi efecte se pot obtine in mai multe sedinte cu peelinguri mai putin concentrate acasa (Bravura London de ex – pe astea le folosesc eu).

    Stii cumva ce concentratii/pH au acizii folositi de medic? Am vazut ca acidul glicolic de la Bravura de 50% are pH de 2.

    Inca o intrebare: ce parere ai despre ipoteza conform careia peelingurile chimice subtiaza prea mult pielea iar in timp aceasta arata mai rau? Daca ai timp, am gasit un articol (nu stiu cat de pertinent e), in care se spune ca un peeling ar trebui realizat maxim la o luna de zile, nu saptamanal. Bineinteles, nu stim despre ce concentratii e vorba:

    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2133583/The-facials-ruin-skin-They-promise-leave-looking-peachy–expensive-anti-ageing-facials-wreck-looks.html

    Iti multumesc pentru timp si rabdare!
    Cristina

    • Buna Cristina,
      Bravura London sunt peelinguri foarte bune, foloseste-le cu incredere. Peelingurile cu AHA si BHA facute de medici nu sunt mai bune sau mai putin bune decat Bravura pentru ca Bravura are si concentratii mari cu PH mic. Peelingurile cu TCA facute de medici sunt cele pe care nu le putem face noi acasa si care sunt mai puternice decat cele cu exfolianti chimici.
      PH-ul acizilor exfolianti si concentratiile folosite de medici depind de produsul pe care il folosesc, dar asa cum spuneam la Bravura exista produse cu PH foarte mic si concentratie mare.
      Despre articolul respectiv am scris: https://pasagera.ro/proceduri-faciale-rezultate.html.

  • buna, pot sa te intreb si eu ceva? citesc de ceva timp blogul tau, dar acum as vrea sa te rog sa ma ajuti.
    folosesc lichidul exfoliant de la Paula s Choice cu 2 % BHA, o data la 2/3 zile.
    de curand am citit despre niste crème dermatocosmetice care ma tenteaza.
    am de ales intre doua:
    una contine Triplu retinol (retinol şi esterii săi: retinol palmitat şi retinol propionat), vitaminele C şi E, filtre solare UVA-UVB, ceramide, uleiuri vegetale, acid hialuronic.
    a doua contine Oligopeptide-9, acid lactobionic, ceramide-3, ulei de luminiţă de seară, unt de karitè, acid hialuronic micro-fragmentat.
    intrebarile mele ar fi:
    dupa ce folosesc acest exfoliant cu 2% BHA, care dintre cremele de mai sus ar fi potrivita? sa zicem sa o aplic cam la 10 minute dupa exfoliantul cu 2% BHA?
    a doua intrebare ar fi, PH-ul conteaza si in cazul acestor crème? adica vad ca una contine triplu retinol, care stiu ca e un acid, deci conteaza ce PH are crema, ptr ca ea sa fie eficienta? pe ambalaj nu se specifica asa ceva.
    multumesc.

    • Buna Mina,
      Citeste te rog articolul despre retinoizi, retinolul nu este un acid. Acidul transretinoic nu se regaseste in cremele hidratante.
      Primul produs oricum nu iti aduce beneficiile retinoizilor pentru ca este un produs cu protectie solara, iar retinoizii nu sunt stabili in astfel de produse. Produsul se aplica dimineata.
      Nu stiu ce lista de ingrediente are produsul numarul doi, dar il poti aplica dupa BHA. Si pe primul il poti aplica fara probleme, daca folosesti BHA dimineata.

  • Corina,

    Imi cer scuze ca am adus iar in discutie articolul. Intamplarea face ca eu chiar citisesm parerea ta despre articol dar acum mult timp, si efectiv mi s-a sters din minte…

    Iti multumesc pentru sfaturi! Asadar nu trebuie sa facem peelinguri cu acid glicolic f puternic in cabinetele dermatologice, pentru a ni se descuama pielea in ultimul hal iar apoi pentru a descoperi o piele fina.

    Putem avea pielea aceea frumoasa e destul si sa folosim peelingurile de tipul Bravura London fara a agresa tenul prea tare.

    O zi frumoasa!

    • Buna Cristina,
      Tipul de peeling pe care il alegi depinde de problemele tenului si de preferinte. PH si concentratii asemanatoare cu cele de la Bravura folosesc si medicii.

  • Buna Corina,

    In cat timp ma pot astepta la rezultate vizibile in urma folosirii peelingului cu Acid glicolic 30%? Eu sunt la a treia aplicare deja si…nimic. Nu ma astept la rezultate peste noapte dar macar un semn de imbunatatire a petelor, ceva, orice.

  • maine merg si eu sa-mi fac pentru inceput un peeling superficial la o clinica din iasi (la recomandarea medicului dermatolog) .. inainte am facut 4 sedinte pentru cosuri(mai exact mi le-a scos cu acul) si am pete si gaurele .. sincer mi-e frica sa-mi fac aceste peeling-uri .. am auzit fel si fel de pareri..ca la alte fete le-a ars tenul .. ca dupa o perioada reapar petele si ca acest peeling trebuie repetat la cateva luni..problema e ca costa si o multime de bani .. cel superficial 60 euro sedinta,dupa trebuie sa-l fac pe cel profund care costa 300 euro sedinta 😐 mi-e frica sa nu ma nenorocesc la fata .. si-a facut cineva acest peeling? da rezultate?

    • Buna Lavinia,
      In afara de faptul ca te-ai ales cu cicatrici dupa interventia dermatologului ai observat ameliorarea acneei?
      Ce fel de peeling, cu ce substanta, ce concentratie, ce indicatii pre si post peeling ai de la medic si mai ales de ce ai vrea sa urmezi un tratament de care ti-e frica? Afla toate detaliile despre procedura respectiva, cere sa vezi fotografii reale cu pacienti inainte si dupa peeling si hotaraste apoi daca urmezi sau nu tratamentul.
      Ca ideea, un peeling superficial costa intre 100 si 150 lei la Timisoara, cu BHA si AHA.

  • mi-a facut deja peeling-ul .. m-a costat 60 euro (e o clinica privata) cea mai buna de la mine din judet .. pai acnee nu mai am deloc 🙂 asta ma face ffff fericita 🙂 imi mai ies cate 1-2 cosuri cand am menstruatie in rest nu mai am probleme..sincer nu stiu cu ce substanta mi-a fost facut peeling-ul .. pot spune ca m-a durut enorm de mult,mai degraba m-a usturat 😐 pai sincer aud pareti pro si contra de peeling..o amica si-a facut si-a scapat de pete si semne cu asta superficial care l-am facut si eu .. altele zic ca le-au ramas semne..daca ma iau dupa gura lumii nu ajung niciunde .. mie dermatologa mi-a garantat ca nu mi se va intampla nimic grav .. acum astept cele 10 zile ,si incetul u incetul sa vad rezultatele 🙂 daca nu mai fac unul peste ceva timp 🙂 mersi de raspuns 🙂

  • Am gasit pe internet o solutie AHA de 25 ml care se dilueaza in apa inainte de a fi aplicata. Cum o aplic?! Nu ma pricep si vreau sa scap de punctele albe de pe obraz. Ajutoooor! Va rog!

  • Buna Corina, am nevoie de sfatul tau. Pe site-ul Bravura London nu găsesc decât peeling cu acid glicolic. Am tenul cu tendința acneica, așa ca am nevoie de acid salycilic. Poți sa-mi spui, te rog, care ar fi o alternativa? Unde as putea găsi un peeling cu BHA bun pe care as putea sa-l fac acasa. Many thanks!

    • Buna Sandra,
      In afara de Bravura nu cunosc de unde ai putea achiziona acest tip de peelinguri, dar ei nu mai comercializeaza pentru ca nu mai au voie producatorii de peelinguri sa vanda persoanelor fizice din cauza ca au fost folosite incorect si au fost multe persoane care au reclamat reactii adverse.

  • Multumesc pentru raspuns, Corina. Sunt tentata sa incerc un peeling pentru ca tenul meu este foarte incarcat in ultimul timp. E mult mai gras ca de obicei, porii sunt mai dilatati. In adolescenta si in my 20’s nu am avut acnee, pe obraji niciodata. Mai imi aparea o pustula pe frunte o data la cateva luni, dar cam atat. Dupa 30 de ani au inceput sa-mi apara pe obraji. Nu am extrem de multe, dar indeajuns cat sa ma deranjeze. Acum am 32 de ani, am o rutina de ingrijire a tenului buna, tin lucrurile in control, dar sunt departe de un ten perfect. dimineata ma spal pe fata cu a mild face wash, sunblock 40, make up. (pe zona T folosesc Mac Face&body, pe obraji LRP toleriane foundation), pudra Chanel (singura pe care o tolerez). Seara Bioderma Solutione micelara, face wash, si, in finctie de noapte : Clinique super resque night moisturizer ptr oily skin, Retin A, Paula’s Chice BHA 2% sau benzaknen 5% (benzoylperoxid).
    Si tot nu am un ten 100% curat. Am perioade mai bune si perioade mai rele. Nu fumez, nu beau, mannac sanatos (salate in fiecare zi). Sincer, nu mai stiu ce sa incerc, ma gandesc ca un peeling ar fi bun. Dar nu vreau sa ma duc la un salon si sa-mi puna ceva cu alcool pe fatza sau mai stiu eu ce. macar de la Bravura stiam ingredientele. Crezi ca o farmacista ar outea sa recreeze reteta? Alta solutie nu vad..

    • Buna Sandra,
      Iti recomand sa apelezi la un medic pentru peelinguri. Nu stiu daca o farmacista poate sa iti faca solutia respectiva, sa fii atenta la respectarea concentratiilor de acid si a PH-ului.
      Eu in locul tau as muta BHA-ul dimineata, aplicat in fiecare dimineata.

      • Buns Corina, da, cred ca ma duc la dermatolog. Am incercat sa mut BHA-ul dimineata, dar daca pun prea multe produse mi se ingrasa fata si mai tare. Si pe deasupra au inceput sa imi apara si riduri fine. Acnee si riduri, o combinatie de vis :-)) poate am eu tenul f gras, dar mie BHA-ul imi sta pe piele, nu se absoarbe ( si cel lichid si cel gel ). Nu cred ca as putea intinde fondul de ten peste BHA. Ma gandeam sa imi comand lotiunea, poate intra mai bine in piele, ce parere ai?

          • Buna Corina si din nou multumesc pentru recomandare. Din pacate nu pot, pentru ca, desi sunt din Bucuresti, locuiesc in Germania de cativa ani. Voi veni in Romania (Buc) pe la mijlocul lui Decembrie, daca ai ceva programat in acea perioada, as fi foarte bucuroasa sa vin, chiar si in alt oras.

  • Buna,

    Am si eu o intrebare ..pentru micile cicatrici depresionare de pe fata(sub forma de gauri mici) post-acneice care ar fi cel mai bun tratament pana la urma? Cicatricile nu sunt adanci sau mari…
    RESIST Weekly Resurfacing Treatment with 10% Alpha Hydroxy Acid e bun de ceva pana la urma pentru tratarea acestor semne?…sau mai recomandat ar fi tratamentul cu DermaPen? ca nu mai stiu ce sa mai cred…cu atata reclama la atatea produse si macar de-ar face toate ce zic ca fac..

    Te rog sa imi spui parerea ta!
    Mersi

    • Buna Elena,
      Resist Weekly e posibil sa aiba concentratie mult prea mica, depinde de marimea cicatricilor si de reactia tenului tau la acest tip de acid.
      Dermapen ar fi ultima varianta, in caz ca nimic altceva nu functioneaza, dar inainte de Dermapen poti incerca peelinguri cu concentratii mai mari.

  • buna,
    Mersi pentru raspunsul rapid… eu ieri chiar am fost si m-a vazut un doctor de madicina estetica Morad Iancu se numeste si mi-a recomandat peeling chimic , si ulterior doar daca va mai fi nevoie sa imi faca si derma filling in acele mici goluri… cand l-am inrebat de dermapen mi-a zis ca pentru mine clar e mai bun peelingul chimic,ne dermapen
    sincer initial am crezut ca vrea doar sa imi ia banii intrucat la el la cabinet vin mai mult vedete:
    http://www.dr-iancu.com/
    ..dar acum incep sa cred ca poate avea dreptate…
    mi-a dat si o crema preparata de ei pe care s-o folosesc timp de dpua saptamani inainte de interventie si care vad ca imi curata foarte bine tenul.
    Sper sa fie ok daca imi fac peelingul la el.

    • Buna Elena,
      Nu stiu ce fel de peeling foloseste si nu ai fost la mine la consultanta pentru a imi exprima o parere clara in acest sens, dar daca foloseste derma filler pentru umplerea cicatricilor atunci ce sens mai are sa iti faca peelingul? Derma fillerele au efect 6 luni, trebuie repetate.

  • Buna,

    La tine as veni cu placere doar ca am inteles ca ai cabinetul in Timisoara,iar eu sunt din Bucuresti si mi-ar veni cam peste mana sa fac un drum acolo in perioada asta.
    A zis ca ar folosi dermafiller doar daca in urma consultatiei de dupa peeling la 1 sau 2 saptamani distanta dupa acesta, ar constata ca mai exista gropite inca vizibile in pielea mea.. iar fillingul din cate am inteles se face cu picaturi mici de silicon care injectate in piele stimuleaza secretia de colagen urmand ca in timp sa se vada rezultatele (adica in timp sa se niveleze uniform pielea)…si din cate mi s-a explicat efectul e pe termen lung , nu definitiv ,dar cica in orice caz dureaza cativa ani..
    Mersi!

    • Buna Elena,
      Injectiile cu silicon nu sunt derma fillere de fapt si sunt considerate riscante, eu nu te-as sfatui. Da, in cazul acestora efectul este permanent. Siliconul injectat in piele nu stimuleaza secretia de colagen!
      Citeste te rog acest paragraf:
      Patients who have had silicone injections often suffer from chronic inflammation. This inflammation results in chronic swelling and edema in the areas that received the silicone injection and adjacent areas where the silicone injections traveled.
      It is generally fine to inject hyaluronic acid fillers to fill in adjacent areas. However, the chapter is yet to be written on what the long term implications of silicone injections are. We have noticed for example, that silicone injection patients tend to swell much more with treatments, including filler injections or laser treatments. I would speculate that because of the chronic inflammatory reaction caused by silicone (which is even visible under a microscope as birefringent crystals and chronic inflammation) predisposes patients to have more swelling than normal. Also the liquid silicone acts as a heat sink, so laser and even PhotoFacial treatments may be more dangerous in patients with silicone injections.
      For patients who are contemplating silicone injections, these observations should cause caution before proceeding. In patients who have had silicone injections, they may be more susceptible to swelling.

      Sau asta: Though not yet FDA approved for wrinkles, medical-grade silicone can be used “off label” and is gaining popularity as a filler because it’s permanent: It will finish off a wrinkle once and for all. You should weigh that benefit against the potential side effects: It can cause lasting red, inflamed bumps in some people and, because it is permanent, if you don’t like the effect, too bad. Personally, I like silicone for indented scars—it’s great to have them permanently gone—but not for wrinkles. To me, there are too many other simpler, safer options. If you like the idea, go only to a silicone specialist, a doctor who loves the material and uses it a ton, because it requires a difficult microdroplet injection technique that takes lots of experience.

  • Oh doamne ce mi-ai trimis aici chiar ma sperie..mai ales ca efetul e permanent..fie ca iti place fie ca nusi poate avea si efecte secundare gen umflaturi..:d
    atunci poate ar fi mai bine sa nu ma duc.. iar asta ma face sa revin la vechea problema..ce ar trbui sa fac?
    sa ma duc sa fac peeling chimic in alta parte poate..nici nu stiu… si uite cum omul vrea doar sa se trateze vorba aia cu orice pret de o problema iar speculantii nu mai stiu cum sa profite de pe urma asta …ufff
    Mersi frumos pentru material!

    • Buna Elena,
      Daca o sa iti faci sa ne spui ce efecte ai avut pe cicatrici. TCA e foarte bun pentru tratarea petelor, pe cicatrici mai putin, dar oricum mai bine decat alti acizi.

      • Buna,

        Vreau sa revin cu feedbackul de dupa peelingul chimic intermediar cu TCA: ca senzatie ce sa zic …destul de inconfortabil…senzatie puternica de arsura si vreo 2 saptamani m-am cojit extrem de puternic… se desprindea pielea de pe fata mea si aratam de s-au speriat colegii mei de mine….de parca as fi facut o operatie estetica..DAR tenul nu mai e uleios…s-a normalizat ca sa zic asa…doar zona T mai devine uleioasa dar in limite normale…nu ca inainte…ceea ce imi place cel mai mult este ca nu mai fac cosuri pe sub piele, asa cum faceam inaninte si care erau foarte frustrante
        In privinta cicatricilor pot sa zic ca s-au mai estompat…sunt mai putin vizibile, pielea s-a mai nivelat…nu au disparut de tot dar pot sa zic ca aspectul lor s-a imbunatit destul de mult
        Doctorul mi-a zis sa ma mai duc la consulatie ,dar n-am mai fost…deocamdata atat:)
        Folosesc in continuare creme hidratante..
        Apropo de asta … ce parere ai despre cremele high-end (scumpe) din magazine?
        Eu am avut ceva de la Guerlain si de la Chanel si pot spune ca unele au dat rezultate vizibile in cazul in meu , ca am primit si complimente de la apropiati de cat de uniform si luminos e tenul meu, dar altele chiar nu au dat nici un rezultat. …
        Numai bine:)

  • Buna! Am incercat acum ceva timp AHA 8% si m am ales cu niste cosulete micute … e acesta un semn al alergiei sau intolerantei tenului meu fata de acest produs sau asa isi face efectul? as vrea sa l folosesc din nou pentru pete, dar imi este cam frica. Ce imi recomanzi sa fac sau cum sa il aplic? Acum folosesc BHA 2% in fiecare seara si nu am nicio problema de la el…

    • Hellen,
      E posibil sa nu tolerezi foarte bine acidul glicolic. Inceaca din nou produsul, seara, o data pe saptamana pentru inceput. In seara respectiva nu aplici si BHA.

  • Buna Pasagera,

    De curand te-am descoperit si de atunci am introdus si eu in rutina zilnica exfoliantul chimic pe baza de BHA.
    Este vorba despre SEBIUM GLOBAL , Bioderma.
    Ca si produs pare ok , il folosesc de o luna.Dar ce vreau sa te intreb : cu toate ca acest produs contine acid salicilic ( dar nu scrie in ce concentratie ) , il putem considera un exfoliant chimic ?
    De unde stim in acest caz , concentratia de acid salicilic , daca producatorul nu specifica pe ambalaj?
    Iti multumesc pentru toate sfaturile pe care ni le acorzi !

    • Delia,
      Eu nu pot considera exfoliant un produs cu concentratie de acid si pH necunoscute. Producatorii care au acizi exfolianti in produse ar trebui sa puna la dispozitia consumatorului aceste informatii, insa din pacate nu se intampla asa. In Europa, din cate stiu eu, in afara de Paula’s Choice chiar nu exista exfolianti formulati fara iritanti si care au putere de exfoliere. Partea buna este ca exfoliantii Paula’s Choice sunt avantajosi ca pret si chiar exfoliaza.

  • Pasagera , am uitat sa te intreb .
    Despre SEBIUM GLOBAL , daca contine acid salicilic , dar si esteri AHA , unde il incadram , la exfoliant BHA sau AHA?
    Inca o data iti multumesc!
    Delia , Montreal

  • Hey!as fi vrut sa stiu,ce parere ai despre tratamenul cu bioplasma pentru tratarea unor cicatrici post-acneice.Ma gandeam la un asemenea tratament,este unic in Piatra-Neamt si costa 1000 euro.Promisiunile sunt mari!ce zici?

    • Madalush,
      Din pacate nu stiu nimic despre tratamentul cu bioplasma si nu gasesc informatii despre acest tip de tratament, ceea ce e surprinzator. Laserul Fraxel costa mai putin si e destul de cunoscut.
      Eventual poti ruga medicul sa iti arate rapoarte de cercetare despre acel tratament? Si sa iti explice in detaliu ce presupune tratamentul, sa iti povesteasca despre experienta lui in legatura cu aparatura respectiva.

  • Buna,sunt Eni.As dori sa imi spui care dintre firme paulachoice sau bravuralondon este mai buna sau mai recomandata pentru tenul meu care este spre gras cu tendinta acneica,pct negre,cicatrici postacneic,uneori acnee hormonala,varsta 43 ani.Daca poti te rog scrie-mi ce produse trebuie sa folosesc de la A-Z,multumesc

    • Eniko,
      Cititi va rog acest articol: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html
      Bravura nu este o companie care sa ofere ingrijire completa a tenului, am folosit de la ei doar peelingurile care sunt foarte bune si care nu sunt disponibile la Paula’s Choice.
      Pentru o rutina zilnica eu prefer Paula’s Choice. Voi ruga un reprezentant Paula’s Choice sa ia legatura cu dumneavoastra prin email pentru a va construi o rutina.

  • Buna Corina, am observat ca mai toate solutiile pentru peeling cu acid salicilic, si poate nu numai, au ca baza Isopropyl Alcohol, aceasta combinatie este obligatorie? pentru ca am inteles ca alcoolii nu sunt deloc indicati pe piele….

    • Alex,
      Din pacate nu e ok pentru piele. Este folosit pentru ca acidul salicilic este solubil in lipide, nu in apa. Exista insa si fara alcool.

  • Buna ziua!Dintre exfolianti eu am încercat Bha 2 %Extra strenght si 2% BHa liquid,dar din păcate nu -mi tolerează tenul niciunul!
    Aplic regulat Spf de la PC!Acum d-voastră mi-ati recomandat Strenght 2%!
    Eu am tenul gras in zona T,deci pe frunte aplic Extra strengt fără probleme,dar pt fata nu_mi prieste!Spuneti exact care ar fi cel mai slab exfoliant si benefic,am puncte negre dar nu foarte multe,pielea obrajilor este uneori uscata di cu 3 cicatrici!

    Intreb din nou ca nu vreau sa risc iarăși
    Multumesc!
    O zi frumoasă!

    • Florina,
      In alt comentariu mi-ai spus ca ai incercat Clear Regular Strength BHA 2%.
      Cel mai slab exfoliant, care este inca eficient pe punctele negre este Skin Perfecting BHA 1% Lotion, potrivit tenului uscat. Pentru zona T poti aplica Extra Strength, iar pentru obraji poti incerca Skin Perfecting BHA 1% Gel, sa nu fie totusi lotiunea care este chiar doar pentru ten uscat.

      • Multumesc!Da,am folosit ce am scris in ultimul comentariu,ii posibil sa fii gresit la cealaltă întrebare!O zi frumoasă;

  • Buna!
    De cateva luni am fost deranjata de o acnee localizata doar pe obrazul drept, dar care nu a trecut nici cu creme, nici cu medicamente si nici prin crioterapie.
    In urma cu 5 saptamani mi-am facut un peeling la dermatolog si mi s-a aplicat acid salicilic 30% de 4 ori si acid gluconic 70% de 2 ori. Mi-a fost recomandata apoi o crema reparatorie de la Bioderma: Cicabio si factor de protectie.
    Zona unde aveam cosuri s-a facut maro, ca si in arsura si in scurt timp a facut o crusta care a cazut foarte greu. Problema e ca de atunci am ramas cu o roseata foarte deranjanta,atat pe pometele drept(unde nu aveam cosuri), cat si in zona cu acnee. Astfel, intreaga zona arata destul de rau si nu inteleg de ce in alte parti roseata a trecut, iar aici pare sa persiste.(nici macar nu se vede vreo ameliorare)
    Exista posibilitatea sa nu mi se mai vindece pielea si sa raman cu aceste pete? Care sunt reactiile normale post-peeling, dupa procesul de descuamare?(in ceea ce ma priveste, in afara de acele cruste localizate care au cazut, in celelalte zone unde mi-a fost aplicat acidul nu am observat ca s-ar fi dus pielea in mod semnificativ). Cat timp mai trebuie sa mai folosesc factorul de protectie si cam la ce interval de timp ar trebui facut un nou peeling?(mie imi e frica sa mai fac unul, ca sa nu raman cu cicatrici, avand in vedere ca nici dupa acesta nu m-am vindecat)
    Multumesc anticipat!

    • Sabina,
      Nu este normal ca in urma peelingurilor sa apara crusta (care de fapt este necrozarea stratului superficial de piele) pe piele. Pot aparea descuamari, dar crusta se datoreaza sau aplicarii incorecte a peelingului sau ingrijirii incorecte a pielii dupa peeling (protectia solara in strat generos este cea mai importanta).
      Ia legatura cu medicul care a executat aceste proceduri, nu este normal sa se intample asa ceva. Reactiile normale post peeling (daca este aplicat corect) sunt: usoare descuamari si uscaciune temporara a pielii.
      Protectia solara se foloseste toata viata, e posibil sa ai o fotosensibilitate in zona respectiva. Din punctul meu de vedere nu ar mai trebui sa aplici peelinguri chimice sau alte proceduri invazive in zona respectiva, nici macar dupa ce se vindeca pielea.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.