Ochelari de soare cu protecţie UV

Pentru sănătatea ochilor este necesar să purtăm ochelari de soare. Ochiul absoarbe razele UVA aşa cum face şi pielea, dar spre deosebire de piele, de pe suprafața ochiului celulele afectate de radiaţiile solare nu sunt îndepărtate prin exfoliere. Purtarea ochelarilor de soare nu este un moft estetic şi este importantă pentru a menţine ochii sănătoşi şi vederea intactă cât mai mult timp. Ochii au nevoie de protecţie împotrivă radiaţiilor UV şi pentru asta este nevoie să ţineţi cont de următoarele sfaturi date de medici:

1. Cumpăraţi ochelari de soare care vă protejează de razele UV. Culoarea şi costul nu sunt importante în această decizie, important este să aibă o etichetă care spune că protejează de 99% sau 100% UV sau 400nm.

2. Ideal este ca ochelarii să acopere bine ochii pentru a împiedica razele să pătrundă prin lateral sau pe deasupra lor.

3. Chiar dacă folosiţi lentile de contact cu protecţie UV trebuie să folosiţi ochelari cu protecţie UV.

4. Lentilele trebuie să fie colorate uniform, nu mai mult într-o zonă şi mai puţin în altă zonă.

5. Există un mic test pe care îl puteţi face pentru a verifica lentilele: ţineţi ochelarii la depărtare de o lungime de braţ şi uitaţi-vă prin ei la o linie dreaptă (linia unui dulap, coperta unei cărţi, un zid, etc); apoi mişcaţi ochelarii de-a lungul liniei drepte; dacă linia se distorsionează, se curbează, se deplasează atunci lentilele sunt de proastă calitate şi nu trebuie achiziţionate.

6. Ochelarii de soare gri, verzi şi maro sunt recomandaţi. Cei albaştri sau negri pot fi mult prea închişi la culoare şi pot împiedica vederea clară, nu este recomandat să folosiţi şi mai ales să conduceţi cu acest fel de ochelari.

7. Protejați ochii copiilor de radiațiile UV cu ajutorul ochelarilor cu protecție UV, sunt mult mai sensibili decât ochii unui adult.

Dacă expuneţi ochiul la soare fără să vă protejaţi există riscul să faceţi cataractă, cancer de piele pe pleoapă, iritaţii, arsuri solare (chiar ochiul se poate arde). Din fericire majoritatea ochelarilor de soare au protecţie solară, dar nu există nici o metodă de a afla care protejează şi care nu în afară de credibilitatea etichetei.

6 comentarii

Scrie un comentariu
  • eu mi-am achizitionat o pereche de ochelari de soare de la polaroid acum 3 ani si inca sunt foarte buni si la moda… am luat de la ei condierand ca au protectie UV dar pe eticheta nu scria…. cand voi ajunge ac de curiozitate voi face si eu testul descris… thanks

  • ma bucur sa gasesc un articol care sa vorbeasca despre cum ne sunt afectati ochii de nocivele raze UV, pentru ca sunt inca foarte multi oameni care nu-si dau seama cat de important este acest aspect. de altfel, nici eu nu am realizat pana nu am fost la un control de specialitate. cei care au trecut pragul oftalmologului sau al opticianului au avut probabil ocazia sa vada niste poze ingrozitoare cu afectiuni oculare provocate de soare. daca dati o cautare pe google cu fotocheratita, va veti ingrozi. mai rau este ca simptomele unei astfel de afectiuni sunt banale si usor de nebagat in seama: senzatia de corp strain, durere intensa, dar de scurta durata. celor interesati de subiect le recomand sa caute „despreochi”, vor gasi multe informatii utile.

    iata cateva:
    pt a fi sigur ca ochelarii achizitionati au filtru UV, ideal este sa-i cumparam de la un optician. stiati ca 5-10 % din cancerele de piele sunt loclizate la pielea din zona ochilor?

    ultravioletele ne afecteaza si cand nu suntem in bataia directa a soarelui (se estimeaza ca atunci ne supunem la o expunere UV de peste 40%)

    Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 15 milioane de persoane din intreaga lume isi pierd anual vederea din cauza cataractei, iar 20% din aceste cazuri sunt cauzate sau agravate de expunerea la UV.

    dupa cum vedeti, m-a preocupat subiectul 🙂 alegerea mea in materie de ochelari cu filtru UV sunt lentilele Crizal UV . motivul: sunt singurele lentile care protejeaza ochiul si de razele care vin din spate si se reflecta din lentila direct in ochi (acestea reprezinta intre 10 si 50% din expunerea totala). Acestea au un factor de protectie E-SPF de 25. acelasi producator are si lentile colorote (ochelari de soare, cu un ESPF 50) (ESPF= Eye-Sun Protection Factor).
    celelalte lentile anti-reflex protejeaza ochiul pana la 100% de razele UV, dar doar de cele care vin din fata 🙂

  • votez pentru ochelarii cu protectie UV. Favoritii mei sunt cei cu lentile polarizate, maro. Nici nu mai stiu cata protectie imi ofera, i0-am cumparat acum multa vreme, dar cu siguranta isi fac efectul

    nu stiu daca exista optiunea de a avea ochelari cu lentile heliomate si protectie UV, dar ar fi interesant pentru persoanele cu miopie, nu?

    • Buna Simona,
      Nu stiu daca exista la noi, dar in tarile unde totul e posibil (vezi SUA) cu siguranta exista ochelari cu lentile heliomate UV, americanii sunt foarte seriosi cand e vorba de protectie solara.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.