Arhiva 2 august 2014

1
Bicarbonat de sodiu fără aluminiu

Bicarbonat de sodiu fără aluminiu

Întrebare:

‘Buna Corina,

Cred ca esti singura persoana care ma poate lumina. De aproximativ 3 ani, folosesc pe post de antiperspirant bicarbonatul de sodiu, in ideea ca e natural. Pana aici totul ok, insa ieri am citit cateva informatii cum ca bicarbonatul contine aluminu. Stii ceva de acest lucru?

O seara frumoasa!’

Răspuns:

Bicarbonatul de sodiu ca ingredient are formula NaHCO și este o sare care face parte din categoria sărurilor acide, fiind o sare acidă a acidului carbonic în care unul din atomii de hidrogen a fost înlocuit printr-un metal. Are ph alcalin. Din punct de vedere chimic, bicarbonatul de sodiu poate fi și acid și bază.

Nu conține aluminiu. Denumirea lui corectă este de fapt hidrogenocarbonat de sodiu, iar bicarbonat de sodiu este o denumire uzuală. El este folosit și ca aditiv alimentar, produs ambalat de mulți producători cu numele de bicarbonat de sodiu. Conform regulilor impuse de EFSA (European Food Safety Authority) produsele alimentare trebuie să conțină lista completa de ingrediente pe ambalaj. Mai mult, in 2012 a fost publicat Regulamentul UE Nr. 231/2012 al Comisiei de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari. În acest regulament se impun limitele de aluminiu ce pot fi prezente în cazul anumitor aditivi alimentari. În acest regulament nu există nimic menționat despre bicarbonatul de sodiu deoarece este improbabil ca aluminiu să se regăsească în acest produs.

Există producători care folosesc bicarbonat de sodiu natural sau bicarbonat de sodiu obținut prin procese chimice, însă nici unul din aceste tipuri de bicarbonat nu conține aluminiu. Zvonurile despre aluminiu prezent în bicarbonatul de sodiu au apărut atunci când o companie a scris pe etichetă ‘Fără aluminiu’ – ca să îți dai seama cât de influențabili suntem și cum o etichetă poate genera discuții interminabile.

În cazul în care aceste informații nu prezintă încrede pentru tine, îți recomand să renunți la bicarbonatul de sodiu găsit pe rafturile magazinelor și folosit ca aditiv alimentar și să te îndrepți spre bicarbonat de sodiu farmaceutic.

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.